Οι «Χμερ» του Γιώργου!

• Πρώτον, ως αντίδραση του ετερόκλητου μπλοκ της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» στη γενικευμένη αίσθηση ότι ο Γιώργος οδεύει σε πλήρη και ολοκληρωτικό έλεγχο του κόμματος και μέσω των νέων οργανώσεων που πάει να κάνει ο μηχανισμός του αρχηγού και οι οποίες θα αναδείξουν τους «Χμερ του Γιώργου».

• Δεύτερον -και το σημαντικότερο- ως μέρος συνολικότερου σχεδίου διάσπασης των δύο μεγάλων κομμάτων (σχετικό ρεπορτάζ και στη σελ. 5).

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τη δεύτερη εκτίμηση, ο Γιώργος και οι επιτελείς του φέρονται πεπεισμένοι ότι στόχος του ευρύτερου κυκλώματος της διαπλοκής δεν είναι μόνο η κυβέρνηση αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να ελεγχθεί το πολιτικό σκηνικό. Και θεωρούν το λιγότερο περίεργο ότι αυτή η εξέγερση έγινε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βρισκόταν στο καναβάτσο επικοινωνιακά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο Γιώργος και οι επιτελείς του είναι οργισμένοι, ιδιαίτερα με τους Β. Βενιζέλο, Θ. Πάγκαλο, Α. Διαμαντοπούλου και Κ. Σκανδαλίδη. Και τους αποδίδουν ανασφάλεια, καθώς ο Γιώργος αναδεικνύεται κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, άρα ο δικός τους ρόλος καθίσταται αντικειμενικά περιθωριακός…

Διευθέτηση βιλαετίων…


Η απουσία του κ. Παπανδρέου από το Πολιτικό Συμβούλιο, όπου έγινε μπάχαλο, ήταν στην ουσία το άλλοθι για την αντίδραση των κορυφαίων στελεχών, που δεν συγκρούστηκαν μεταξύ τους επειδή δεν πήγε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση, αλλά γιατί ορισμένοι προσπάθησαν με τις εισηγήσεις τους να φέρουν τα πάνω κάτω στην οργανωτική δομή του κόμματος ερήμην των «βαρόνων».

Η σύγκρουση όλων των στελεχών με τους Τσούρα, Πολυζωγόπουλο και Ξενογιαννακοπούλου δεν ήταν τίποτα άλλο παρά διευθέτηση μηχανισμών. Όπως παλαιότερα οι εκσυγχρονιστές έφτιαχναν μηχανισμούς για να στηρίξουν τον Κ. Σημίτη, έτσι τώρα, το ίδιο ακριβώς κάνουν οι Γεννηματικοί που θέλουν να εμφανιστούν ως οι φύλακες του Γιώργου Παπανδρέου.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στον χώρο που συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο, συγκεντρώθηκαν σε πηγαδάκια οι εκσυγχρονιστές, σαν τα περιστέρια της Βουλής όταν τους ρίχνει κάποιος καναβούρι, και εκτίμησαν τα νέα δεδομένα που έθεσαν εν σώματι -αλλά χωρίς προηγούμενη συνεννόηση- τα στελέχη του Π.Σ. απέναντι στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Οι Διαμαντοπούλου, Ευθυμίου, Νεονάκης και, από την άλλη, οι Τσούρας, Πολυζωγόπουλος και οι λεγόμενοι προεδρικοί συζητούσαν τις κρίσιμες εξελίξεις που διαγράφονται για το ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα, καθώς η κρίση δεν πρόκειται να σταματήσει εύκολα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν τη σχετική εισήγηση για την επανασύσταση των τομεακών και κλαδικών οργανώσεων έφεραν οι κύριοι Τσούρας και Πολυζωγόπουλος με την υποστήριξη της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αντέδρασε ο Χρήστος Παπουτσής και είπε περίπου «τι είναι αυτά εδώ»… Ε, δεν χρειάστηκε και πολύ για να πάρουν γραμμή και οι υπόλοιποι -όχι σε συμφωνία αναγκαστικά- και αντέδρασαν δυναμικά γιατί αισθάνθηκαν ότι με τη νέα δομή που επιχειρεί να στήσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Ακριβώς λοιπόν επειδή δεν γνώριζαν, είπε και ο Θ. Πάγκαλος «θέλω να γνωρίζω τι ακριβώς γίνεται»…

Δεν χρειάστηκε και πολύ βέβαια, όταν είδε το συγκρουσιακό κλίμα που δημιουργήθηκε, να αντιδράσει και να μαζέψει υπό τη σκέπη του τους υπόλοιπους ο κ. Βενιζέλος, αν και οι κινήσεις των περισσοτέρων, όπως του Σκανδαλίδη και της Βάσως Παπανδρέου για παράδειγμα, έγιναν γιατί οι ίδιοι έχουν προσωπικές ανασφάλειες.

Ο κ. Παπανδρέου έπεσε στην παγίδα που του έστησαν, ίσως άθελά τους, ακόμη και οι δικοί του, όταν του εισηγήθηκαν να μην παραστεί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. «Είναι θέματα διαδικαστικά και δεν χρειάζεται να είστε στη συνεδρίαση», του είπαν ορισμένοι εκ των στενών συνεργατών του. Έτσι βρήκαν την ευκαιρία οι υπόλοιποι να αντιδράσουν όταν κατάλαβαν πως οι αλλαγές στην οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ με το στήσιμο των νέων τομεακών και κλαδικών οργανώσεων του κόμματος μυρίζει μπαρούτι και φτιάχνει νέα βιλαέτια, νέους μηχανισμούς και νέους συσχετισμούς υπέρ της ηγεσίας του κόμματος.

Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου αμέσως σήμανε συναγερμός. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου με τον κ. Τσούρα τον ενημέρωσαν για τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και εκείνος, φανερά εκνευρισμένος γιατί τα γεγονότα δεν εξελίχθηκαν όπως ακριβώς ήθελε, τους είπε με έντονα τα σημάδια της δυσαρέσκειας: «Πάνω που είχαμε υπεροχή με την εικόνα που παρουσιάσαμε, σήμερα χάθηκε το επικοινωνιακό μας ατού».

Γι’ αυτό και στη μίνι αυτή σύσκεψη αποφασίστηκε την κρίση να τη διαχειριστεί η κ. Ξενογιαννακοπούλου, κάνοντας ενημέρωση στους δημοσιογράφους ο κ. Αθανασάκης για να χαμηλώσει στα Μέσα το θέμα της κρίσης, ενώ, σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όλοι τον συμβούλεψαν να μην αναφερθεί ο ίδιος στα ζητήματα αυτά, γιατί μιλώντας δημόσια θα αναδείξει περαιτέρω την εσωκομματική κρίση. Πάντως, όπως έλεγαν άλλοι συνεργάτες του, είναι ευκαρία τώρα έπειτα απ’ όλα αυτά να σκεφτεί και πάλι την αλλαγή του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως άλλωστε του έχουν εδώ και καιρό εισηγηθεί.

Η εσωκομματική κρίση, προβλέπουν ορισμένοι, θα συνεχιστεί γιατί πολύ απλά κάποιοι δεν θέλουν να πάρει ο Παπανδρέου τα πάνω του, όπως κατά κοινή εκτίμηση είχε αρχίσει να συμβαίνει μετά τις παρεμβάσεις του και τις ομιλείες του στη ΔΕΘ πριν από δεκαπέντε ημέρες.

Β.Γ.


Σχολιάστε εδώ