Κοινοβουλετικό Θεωρείο

Τελικά, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν νούμερο τηλεφώνου, αλλά λογαριασμός. Βέβαια πρόκειται για τροφοδότη λογαριασμό της τράπεζας και γι’ αυτό ο όγκος των στοιχείων που έστειλαν οι Αμερικανοί είναι τόσο μεγάλος. Παρ’ όλα αυτά, από το πρώτο ψάξιμο που έγινε εντοπίστηκε μία συναλλαγή του προέδρου της εταιρείας ΝΤΡΟΥΜΙΛΑΝ, του Αλ Φουάντ. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, έχουν κατατεθεί 4 εκατομμύρια δολάρια σε πρώτη φάση και άλλες 300.000 δολάρια σε δεύτερη φάση. Αυτό το ποσό αποτελεί το 10% του συνολικού ποσού των αντισταθμιστικών και γι’ αυτό οι κυβερνητικοί βουλευτές που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή θεωρούν ότι συμπληρώνεται σιγά σιγά το… παζλ της διαδρομής που έκαναν τα χρήματα των αντισταθμιστικών από τη Ρωσία στη Ν. Υόρκη, στην Ελβετία και τελικά στην Κύπρο.

Έρευνα από τους… ειδικούς στο «κουκούλωμα»


Στους ορκωτούς λογιστές που, κατά γενικήν εκτίμηση, τα «έκαναν θάλασσα» με τον αναδρομικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» των βουλευτών, συμβάλλοντας στο «κουκούλωμα» των χρηματιστηριακών παιχνιδιών, ανέθεσαν τον έλεγχο των στοιχείων που έφθασαν από την Αμερική για την κίνηση λογαριασμών που σχετίζονται, όπως επιμένουν οι «γαλάζιοι», με τις μίζες από την προμήθεια των ρωσικών TOR M1.

Δεν είναι εύκολο να πει κάποιος αν το έκαναν σκοπίμως ή όχι, αλλά το αποτέλεσμα της έρευνας που θα γίνει στις περίφημες τρεις κούτες είναι μάλλον προδιαγεγραμμένο, αφού όπως φαίνεται κανείς πλέον δεν θέλει να ξανανοίξει αυτή η υπόθεση.

Κάποιοι «γαλάζιοι» επιμένουν ότι από αυτούς τους λογαριασμούς, αλλά και από άλλους που αναμένεται να ανοίξουν στην Ελβετία, θα βρεθούν οι υπόγειες διαδρομές ποσών που έφυγαν από τη Μόσχα. Και σε αυτό αποδίδουν την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που ναι μεν δεν αρνείται το άνοιγμα, αλλά θέτει ζήτημα λειτουργίας «παραεξεταστικής» επιτροπής, κατηγορώντας τον αντιπρόεδρο Γ. Τραγάκη και κάνοντας παραστάσεις στην πρόεδρο Άννα Μπενάκη Ψαρούδα. Ό,τι κι αν βρεθεί πάντως, από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να υπογράψει νέες συμφωνίες με τους Ρώσους για τα αντισταθμιστικά, το θέμα έχει τελειώσει. Και μάλλον είχε απόλυτο δίκιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος, όταν, βγαίνοντας από την άτυπη σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων που έγινε στο γραφείο του κ. Τραγάκη, είπε: «Προχωρούμε στην έρευνα, χωρίς να πιστεύουμε στα αποτελέσματά της. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αποφάσισαν να συνεχίσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορεί να βγει απολύτως τίποτε».

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει;


Το κράτος αναλαμβάνει υποχρεώσεις των τραπεζών!


Η ΕΧΑΕ (Ελληνικά Χρηματιστήρια Ανώνυμη Εταιρία), η επιχείρηση που λειτουργεί τη Σοφοκλέους, είναι εδώ και καιρό μια πλήρως ιδιωτικοποιημένη εταιρεία, αφού η νυν κυβέρνηση υλοποίησε σχέδιο της προηγούμενης για να περάσει στον έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες και έχουν την ευθύνη της διοίκησής της.

Οι νέοι «κουμανταδόροι» της ΕΧΑΕ, όμως, θέλουν, για λόγους οικονομίας προφανώς, να συγχωνεύσουν τις εταιρείες που ανήκουν στο σημερινό σχήμα, όπως το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών (ΚΑΑ), την Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων (ΕΤΕΣΕΠ), το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ) και για τον σκοπό αυτό σε νομοσχέδιο περιλήφθηκε σχετική διάταξη.

Ως εδώ καλά, ίσως πείτε. Φαίνεται, όμως, ότι από τη συγχώνευση αυτή κάποιο προσωπικό θα περισσέψει, γι’ αυτό και στην ίδια διάταξη προστέθηκε μια σκανδαλώδης ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία μπορεί με απόφαση του υπουργού Οικονομίας να μεταφερθεί προσωπικό στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πού είναι το σκάνδαλο; Μια πλήρως ιδιωτικοποιημένη εταιρεία απαλλάσσεται από προσωπικό το οποίο φορτώνεται μια ουσιαστικά δημόσια υπηρεσία. Και ευλόγως αναρωτιέται κανείς γιατί δεν απορροφούνται από το Δημόσιο και οι απολυμένοι από τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο κλωστοϋφαντουργίες που κλείνουν η μια μετά την άλλη αυτές τις μέρες. Η απάντηση είναι προφανής: τον έλεγχό τους δεν τον έχουν οι πανίσχυρες τράπεζες που κουμαντάρουν την ΕΧΑΕ.

————-*————-

«Κόλλησε» το ασφαλιστικό των βουλευτών


Η φασαρία που έγινε πριν από λίγο καιρό με το επίδομα προς τους τέως βουλευτές, που δόθηκε και στη συνέχεια πάρθηκε πίσω, «φρέναρε» και τις προσπάθειες για την οριστική επίλυση του ασφαλιστικού των βουλευτών μετά την εφαρμογή του επαγγελματικού ασυμβίβαστου.

Στο νομοσχέδιο για τον ΛΑΦΚΑ, που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομίας είχε περιλάβει ολόκληρο σχετικό άρθρο, το οποίο έφθασε έως και το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά στη συνέχεια η κυβέρνηση το απέσυρε.

Από την έκθεση του Ελεγκτικού μαθαίνουμε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν να ρυθμιστεί το ζήτημα αναδρομικά από την 1.1.2003, έτσι ώστε η Βουλή να πληρώνει για λογαριασμό των βουλευτών που εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους «εισφορές ίσες με τον ανώτατο βαθμό του οικείου φορέα».

Και όταν δεν προβλέπεται τέτοιος, να ισχύει το εκάστοτε «ανώτατο όριο αποδοχών της ανώτατης ασφαλιστικής κάλυψης του ΙΚΑ ΤΕΑΜ». Επίσης όσοι πριν από την εκλογή τους είχαν ασφάλιση σε βαρέα και ανθυγιεινά, ο χρόνος που είναι βουλευτές θα θεωρείται ότι εντάσσεται στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Όλα αυτά, όμως, έμειναν για το μέλλον, οπότε ελπίζεται να έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος και να έχουν «ωριμάσει» οι συνθήκες. Μέχρι τότε θα ισχύει η ρύθμιση που ψηφίστηκε τις παραμονές των τελευταίων εκλογών (Φεβρουάριος 2004) και σύμφωνα με την οποία «οι ασφαλιστικές εισφορές καθορίζονται από τη νομοθεσία του κάθε ασφαλιστικού φορέα».

Το «εδώ που είμαι ήσουνα…» και η… προδοσία στις Βρυξέλλες


Όταν ήταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί του δεν έχαναν ευκαιρία να καταγγέλλουν την… «αντεθνική» στάση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., οι οποίοι κατέθεταν ερωτήσεις στα ευρωπαϊκά όργανα για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και προκαλούσαν την παρέμβαση των κοινοτικών υπηρεσιών σε έργα και χρηματοδοτήσεις προς τη χώρα μας.

Κάποια εποχή μάλιστα είχαν δώσει στη δημοσιότητα και συγκριτικά στοιχεία με τη δράση των νεοδημοκρατών και των ευρωβουλευτών από άλλες χώρες που ήταν στην αντιπολίτευση, ενώ ο επικεφαλής των «γαλάζιων» κοινοβουλευτικών στις Βρυξέλλες, Αντ. Τρακατέλης, είχε ουκ ολίγες φορές ακούσει τα εξ αμάξης από κυβερνητικά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης για «κάρφωμα» της Ελλάδας στους Ευρωπαίους.

Τώρα που άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξαν και οι όροι. Οι «πράσινοι» ευρωβουλευτές έχουν αναλάβει το… «κάρφωμα» των «γαλάζιων» υπουργών. Έτσι, μόλις βγήκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης να ανακοινώσει ότι η χρηματοδότηση της νέας Αγροφυλακής, που θέλει να ιδρύσει η κυβέρνηση, θα γίνει από κοινοτικά κονδύλια για την περιβαλλοντική προστασία, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης έσπευσε να απευθύνει στην αρμόδια Επίτροπο ερωτήματα, όπως:

• «Πιστεύει ότι οι πολιτικές και οι στόχοι των Ευρωπαϊκών Ταμείων εξυπηρετούνται καλύτερα από χιλιάδες προσλήψεις υπαλλήλων, με αδιαφανείς τουλάχιστον αρμοδιότητες, στο όνομα της ασφάλειας της υπαίθρου και της περιβαλλοντικής προστασίας;».

• «Είναι στην πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτεί με κοινοτικούς πόρους τους μισθούς υπαλλήλων των εθνικών διοικήσεων;».

Δεν ξέρουμε αν ο συμπαθής πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ήταν μεταξύ εκείνων που κατακεραύνωναν την… προδοσία των «γαλάζιων», αλλά πριν από ενάμιση χρόνο είμαστε σίγουροι ότι πολλοί στο κόμμα του αυτόν τον χαρακτηρισμό θα έδιναν σε τέτοιες ενέργειες. Και προφανώς αυτό θα κάνουν στο μέλλον όποτε ξαναγίνουν κυβέρνηση. Βλέπετε ο δικομματισμός επιβάλλει το «εκεί που είσαι ήμουνα, εδώ που είμαι θα ‘ρθεις»…

————-*————-

Ο Άρης και ο «βασικός μέτοχος»


Φιλότιμες προσπάθειες, όπως πληροφορούμαστε, κατέβαλε ο πάλαι ποτέ εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άρης Σπηλιωτόπουλος για να «σηκωθεί» ως θέμα η ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα και αφορά την προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της μη αναγνώρισης τίτλων σπουδών από πανεπιστημιακά ιδρύματα χωρών-μελών της ΕΕ.

Προκειμένου μάλιστα να την κάνει πιο «πιασάρικη», ο βουλευτής της Ν.Δ. τη συνέδεσε με το περίφημο ζήτημα του «βασικού μετόχου», κάνοντας λόγο για κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων λόγω της άρνησης του Δικηγορικού Συλλόγου να εγγράψει στα μητρώα του αποφοίτους ευρωπαϊκών νομικών σχολών.

Παρά ταύτα, όμως, η ερώτηση δεν έτυχε της ανάλογης υποδοχής από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, κάτι που αιφνιδίασε, όπως μαθαίνουμε, τον νεαρό επικοινωνιολόγο, ο οποίος ίσως να μην έχει αντιληφθεί ότι παρήλθε η εποχή που συγκεκριμένες εφημερίδες έκαναν πρωτοσέλιδο όποιον υπαινισσόταν οτιδήποτε αρνητικό περί «βασικού μετόχου».

————-*————-

Καβάλα παν’ στο… Υπουργικό


Ευτυχώς που συνεδριάζει πολύ σπάνια το Υπουργικό Συμβούλιο, λένε πολλοί στη Βουλή, όπου βρίσκεται η αίθουσα στην οποία συγκεντρώνονται οι υπουργοί και οι υφυπουργοί.

Ο λόγος που το λένε είναι γιατί κάθε φορά που συνεδριάζει το Υπουργικό… δεινοπαθούν τα μάρμαρα με τα οποία έχει στρωθεί το προαύλιο της Βουλής και που δεν είναι και της καλύτερης ποιότητας, με αποτέλεσμα να σπάνε με το παραμικρό.

Βλέπετε οι περισσότεροι υπουργοί και υφυπουργοί ακολουθούν «κολοκοτρωνέικες» συνήθειες και κατά πώς λέει το άσμα «καβάλα παν’ στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε…», οι οδηγοί τους τούς πάνε έως την είσοδο της Βουλής.

Και όχι μόνον αυτό. Στη συνέχεια ο στόλος των υπουργικών οχημάτων (που δεν είναι και μικρός) δεν πάει στο υπόγειο γκαράζ, αλλά τα βαριά οχήματα παρκάρονται πάνω στο μαρμάρινο προαύλιο, αφήνοντας έντονα στίγματα από τους τροχούς. Φαντάζεται λοιπόν κανείς ότι εάν συνεδρίαζε τακτικότερα το Υπουργικό, τα μάρμαρα θα χρειάζονταν ξήλωμα και ξαναστρώσιμο κάθε λίγο και λιγάκι.

————-*————-

Σκληρή «μάχη» για τη γενική διεύθυνση


Η παραίτηση της γενικής διευθύντριας της Βουλής Αμαλίας Ρούπα για την οποία στο προηγούμενο φύλλο γράφαμε ότι παράνομα κρατούσε την θέση, έφερε αναστάτωση στο «γαλάζιο» στρατόπεδο των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου, καθώς διάφορες ομάδες συναγωνίζονται σκληρά στο παρασκήνιο για το ποια θα προωθήσει τον «εκλεκτό» της.

Από τα πολλά ονόματα που ακούγονται επικρατέστερος για να καλύψει την ανώτατη υπηρεσιακή θέση θεωρείται ο έμπειρος διευθυντής της Νομοθετικής Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, ενώ ισχυρές προσβάσεις στο προεδρείο της Βουλής φέρεται να έχει και η εδώ και λίγο καιρό διευθύντρια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Ελένη Χλίμαντζα.

Τον τελικό λόγο, ωστόσο, θα τον έχει το (τυπικό, αλλά και άτυπο) περιβάλλον της προέδρου, το οποίο δέχεται και συγχρόνως ασκεί πολλές πιέσεις.


Σχολιάστε εδώ