ο Δαίμονας των δημαρχείων

Ο δήμος έχει ένα ασθενοφόρο με πλήρη εξοπλισμό, το οποίο χρησιμοποιείται καθημερινά για μεταφορά ασθενών και ανήμπορων δημοτών. Το σημαντικό είναι ότι για όλη αυτήν την ιστορία ο δήμος δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Το κόστος, περίπου 120.000 ευρώ, ήταν χορηγία μιας βιομηχανίας της περιοχής. Μου είπαν, επίσης, ότι ο τοπάρχης Δημήτρης Τζίτζιφας έχει δώσει σαφέστατη εντολή στο πλήρωμα του ασθενοφόρου να μη δεχτεί να πάρει ποτέ ούτε ένα ευρώ φιλοδώρημα από κανέναν δημότη. Πολύ σοβαρή πρωτοβουλία, η οποία αξίζει συγχαρητήρια. Αυτός είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι να μαζεύει μόνο τα σκουπίδια.

# Με αφορμή ένα προηγούμενο δημοσίευμα της στήλης η Περιφέρεια Αττικής έχει ζητήσει εξηγήσεις από τον δήμο Γαλατσίου σχετικά με τα «μαθήματα φοροδιαφυγής» που έκανε μια δημοτική σύμβουλος. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι η δημοτική σύμβουλος είναι και υπάλληλος της εφορίας στη ΔΟΥ Γαλατσίου! Επειδή μαθαίνω από την αλληλογραφία του δήμου με την Περιφέρεια, την οποία έχω στα χέρια μου, ότι ο φίλτατος Θοδωρής Τούντας αρνείται το γεγονός των «μαθημάτων», εγώ ακόμη περιμένω να μου ζητήσουν να δώσω την κασέτα που ηχογράφησε ένας δημοτικός σύμβουλος με το κινητό του τηλέφωνο και αποδεικνύει τα πάντα. Αν δεν κάνω λάθος, η διευθύντρια της Περιφέρειας Κωνσταντίνα Τσόγκα έχει αναλάβει τη σχετική ΕΔΕ. Θα βρει χρόνο άραγε να μας τηλεφωνήσει ή ασχολείται όλη μέρα με τις δικές της «περιπέτειες»; Ένορκη διοικητική εξέταση χωρίς την κασετούλα θα είναι ντοματοσαλάτα χωρίς αλατάκι.

# Στα θρανία πρόκειται να καθήσουν σε λίγες μέρες οι τοπάρχες και οι δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας, για να παρακολουθήσουν σεμινάρια και μαθήματα για τον τρόπο λειτουργίας των δήμων. Όλο αυτό το πρόγραμμα θα στοιχίσει 500.000 ευρώ. Ως πρόθεση, εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών, είναι πολύ καλή. Επειδή, όμως, το «έργο» το έχω ξαναδεί, καλό θα ήταν οι αρμόδιοι διευθυντάδες να είναι πολύ προσεκτικοί στις δαπάνες. Το παρελθόν έχει αποδείξει ότι μεγαλύτερη σημασία έχει για τους τοπάρχες ο πλούσιος μπουφές που υπάρχει σε αυτές τις συνάξεις ανά την Ελλάδα παρά όλα τ’ άλλα. Κομμένοι οι… μεζεδοπόλεμοι. Μια πορτοκαλάδα και πολύ είναι. Φτάνει πια.

# Μάζεψε ο Στέφανος Χρήστου όλους τους δημοσιογράφους και έκανε μαζί τους μια ωραία συζήτηση που αφορούσε το έργο που έχει κάνει μέχρι σήμερα. Μιλάμε, ρε παιδιά, ότι ο άνθρωπος έχει έρθει από άλλον πλανήτη! Σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Απλός, κατανοητός, χωρίς ξύλινη γλώσσα, συζητάει με ξένους ανθρώπους σαν να πρόκειται για φίλους κολλητούς, που τους ξέρει χρόνια. Να, λοιπόν, γιατί δεν είναι τυχαίο ότι είναι δήμαρχος στον δήμο Κορυδαλλού από το 1994. Όλα εξηγούνται.

# Την προηγούμενη εβδομάδα ένας πασίγνωστος σουπερμαρκετάκιας πάντρεψε τον εγγονό του στον Πόρο. Αποφάσισε να κάνει τη δεξίωση μέσα στο πανέμορφο δάσος της παραλίας του νησιού. Όλοι έτρεξαν να παραχωρήσουν όλες τις απαιτούμενες άδειες. Δήμος, λιμενικό ταμείο, λιμεναρχεία, όλοι στα πόδια του πάμπλουτου και πασίγνωστου επώνυμου της χώρας. Έλα, όμως, που πάλι έγινε το αναμενόμενο κακό. Έπεσαν πυροτεχνήματα, όπως ήταν φυσικό, και το δάσος πήρε φωτιά. Και έγινε της… Αγγελοπούλου! Έτρεχαν όλοι σαν τα ποντίκια. Ευτυχώς η ζημιά δεν έγινε, όμως το μήνυμα: «Μακριά οι γάμοι από τα δάση».

# Τα μάθατε φυσικά για τον υπάλληλο της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Πειραιά που συνελήφθη, γιατί έπαιρνε μεροκαματάκι από αλλοδαπούς για να τους δίνει άδειες παραμονής. Αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι τον προηγούμενο μήνα ένα ανώτατο στέλεχος της Ρηγίλλης τού είχε βαφτίσει το δεύτερο παιδάκι του. Κουμπάροι δηλαδή. Η είδηση, όμως, ακόμη δεν έχει «σκάσει». Ένας δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας του δήμου έχει χάσει τον ύπνο του, γιατί φοβάται μη μιλήσει ο συλληφθείς για όσα ξέρει. Έχει πολύ ψωμί αυτή η ιστορία που φτάνει μέχρι το… παζάρι που γίνεται κάθε Κυριακή.

# Στον σύλλογο των παντρεμένων μπήκε και ο υποψήφιος δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας. Η όμορφη ξανθιά Αθηνά Χαρβαλάκου θα συνοδεύει την υπόλοιπη ζωή του Γιάννη, τουλάχιστον με άφθονο χαμόγελο!

# Ό,τι γράφω είναι διπλοτσεκαρισμένο. Η Καισαριανή και η Νίκαια είναι δήμοι που οι άρχοντες του νεοκλασικού της Ρηγίλλης θα ρίξουν στο τραπέζι για διαπραγμάτευση με την Αριστερά. Δεν θα υπάρχουν «γαλάζιοι» υποψήφιοι. Ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες γκρίνιες, αλλά η απόφαση είναι άνευ συζήτησης.

# Κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να γίνει κατά 600.000 ευρώ πιο πλούσιος. Αποφάσισε, λοιπόν, η ΚΕΔΚΕ να συνάψει μια προγραμματική σύμβαση με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών για να μελετήσει τις επιπτώσεις που έχουν στο υπέδαφος οι… παράνομες χωματερές (!), οι οποίες λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Μια διαπίστωση δηλαδή που την ξέρει και ένα μικρό παιδάκι, θα την «ντύσουν» με τις αστραφτερές σελίδες ενός πορίσματος που, ως συνήθως, θα το γράψουν φοιτητές του πανεπιστημίου χωρίς να πάρουν ούτε ένα ευρώ και στην τελευταία σελίδα τέσσερις-πέντε μεγαλοκαθηγητάδες θα υπογράψουν φαρδιά πλατιά.

# Καταλογισμό αρκετών χιλιάδων ευρώ έκανε το Ελεγκτικό Συνέδριο στον δήμο Καλλιθέας. Ο δήμαρχος και όλοι οι δημοτικοί του σύμβουλοι καλούνται να πληρώσουν από την τσεπούλα τους δαπάνες που έκαναν με «περίεργο» τρόπο. Η πλάκα η μεγάλη είναι με τις περιβόητες κατατμήσεις έργων. Πάρε να ‘χεις. Εκεί είναι η κονόμα. Α, να μην το ξεχάσω. Τι έγιναν αυτές οι καταγγελίες που είχαν ακουστεί στο δημοτικό συμβούλιο, για κάτι δάνεια που είχαν πάρει δημοτικοί σύμβουλοι από μια τεχνική εταιρεία, η οποία κατά τύχη παίρνει ΟΛΑ τα έργα που γίνονται στον δήμο; Ρητορικό το ερώτημα. Η απάντηση είναι γνωστή και έχει ενδιαφέρον. Υπομονή μέχρι την άλλη εβδομάδα.

# Πολύ σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει στον δήμο Ασπροπύργου σχετικά με το νεκροταφείο της πόλης. Έχουν καλυφθεί όλοι οι χώροι και δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο για νέα ταφή. Η λύση πρέπει να βρεθεί… χθες.

# Μήνυση κατέθεσε ο νομάρχης Κέρκυρας, φίλτατος Μαχειμάρης, κατά του τοπικού βουλευτή Νίκου Γεωργιάδη. Βέβαια όλη η υπόθεση είναι πιο πολύ προεκλογική φανφάρα του νομάρχη, αφού ξέρει ότι η βουλευτική ασυλία δεν πρόκειται να επιτρέψει την εκδίκαση της ιστορίας. Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι ο νομάρχης θεωρεί πως τον συκοφάντησε ο βουλευτής, επειδή ο δεύτερος είπε ότι είναι… ανύπαρκτος και δεν έχει κάνει κανένα έργο! Τέτοιο κακούργημα μιλάμε ότι διέπραξε ο «γαλάζιος» Νικόλας.

# Ο τραγέλαφος σε όλο του το μεγαλείο. Πήγε ένας μεροκαματιάρης άνθρωπος που κάνει παραστάσεις Καραγκιόζη και έστησε την «επιχείρησή» του στο λιμάνι του Πόρου. Άπλωσε ένα άσπρο σεντόνι και ξεκίνησε η παράσταση. Δίπλα, πάνω σε ένα τελάρο, προφανώς η σύζυγός του, μια ταλαιπωρημένη γυναίκα, έκοβε εισιτήρια. Ούτε ήξεραν ποιος του είχε δώσει και αν του είχε δώσει άδεια. Ο λιμενάρχης φώναζε και ζητούσε τη σύλληψή του και ο συμπαθέστατος καραγκιοζοπαίκτης έλεγε ότι είχε πάρει προφορική άδεια από τον δήμαρχο. Όλη η εξουσία του κράτους βγήκε πάνω στον φουκαρά μεροκαματιάρη. Ντροπή, ρε παιδιά.

# Στην παραλία του Π. Φαλήρου, στη μαρίνα, έχουν αρχίσει να σκάβουν μπουλντόζες εδώ και δύο μήνες και κανένας δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει. Ο δήμος επισήμως λέει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση. Οι κάτοικοι δεν ξέρουν τι θα ξημερώσει αύριο έξω από το σπίτι τους. Εγώ επικοινώνησα με την εταιρεία και μου είπαν ότι θα κάνουν «ένα έργο ανάπτυξης». Τόσο λεπτομερής απάντηση. Τι διάολο, ρε παιδιά. Μυστικές βάσεις φτιάχνετε; Δήμαρχε, ξέρεις ή δεν ξέρεις;

# Σιγά μην έλειπε η Μαριωρή από τον γάμο. Πήγε αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚΝΑ στη ΔΕΘ. Φάγανε, ήπιανε, γλεντήσανε και γυρίσανε. Το γιατί πήγανε μόνο αυτοί το ξέρουν. Εμείς ξέρουμε ότι αυτή η επίσκεψη δεν πρόσφερε τίποτε απολύτως. Εκτός και αν ο συμπαθέστατος Φιλίππου έχει άλλη άποψη. Αν θέλει, ας τη μάθουμε και εμείς.

# Τέτοια ασυδοσία ούτε επί εποχής Μεταξά δεν υπήρχε. Για τρίτο καλοκαίρι λειτούργησαν παράνομα οι καντίνες στην παραλία της Βουλιαγμένης. Το δημοτικό συμβούλιο έχει να συνεδριάσει τρεις μήνες, για να μην τεθεί από την αντιπολίτευση αυτό το θέμα. Ο τοπάρχης Κασιδόκωστας έχει μια σφραγίδα στην τσέπη και κάνει ό,τι γουστάρει. Το κατάντημα, όμως, είναι πέρα από κάθε όριο, αφού οι καντίνες, οι οποίες στην ουσία είναι καταστήματα με δεκάδες τραπεζοκαθίσματα, δεν έχουν ούτε τουαλέτα. Πού αφοδεύουν, βρε δημαρχάρα, οι πελάτες; Στο δάσος ή στη θάλασσα;

# Φουντώνει η παράταξη που ετοιμάζει στην Αγία Βαρβάρα ο Στέλιος Κραουνάκης. Κάθε μέρα νέα στελέχη, τα οποία μέχρι χθες πλαισίωναν τον Λάμπρο Μίχο, γίνονται μέλη της νέας κίνησης. Για να δούμε το αποτέλεσμα.

# Ο δήμος Κηφισιάς αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να δημοπρατήσει το δημοτικό αναψυκτήριο «ΑΛΑΣΚΑ». Μιλάμε για μαγαζί «φιλέτο». Οι βαλίτσες με τα ευρωπουλάκια θα πάνε και θα έρθουν. Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό. Εννοώ τα χρήματα που θα δοθούν από τους επίδοξους ενοικιαστές. Δεν πιστεύω να αληθεύουν αυτά που ακούγονται από έναν «φορτωμένο» επιχειρηματία, ο οποίος λέει παντού ότι έχει ήδη κανονίσει να χτίσει… πολυκατοικία στον χώρο αυτόν;

# Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει οι σχέσεις του δημοτικού συμβούλου Χωρινού με την παράταξή του. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ν. Φιλαδέλφεια, Παντελής Γρετζελιάς, μάλλον σε λίγες ημέρες θα πάρει σκληρές αποφάσεις για τον πρώην σύντροφό του. Δεν μιλάω για διαγραφή. Σε άλλα αναφέρομαι.

# Κάθε Πέμπτη, γύρω στο απογευματάκι, ο δήμαρχος Βύρωνα, φίλτατος Νίκος Χαρδαλιάς, ανοίγει διάλογο με τους χρήστες του Ίντερνετ. Ζητήματα της πόλης -και όχι μόνο- ανοίγονται στο διαδίκτυο ελεύθερα και ειλικρινά. Μου αρέσει αυτό.

# Επτά είναι μέχρι τώρα οι υποψήφιοι για τον δήμο Γλυφάδας, οι οποίοι διεκδικούν την μπλε σφραγίδα. Μερικές υποψηφιότητες είναι βέβαια μεταξύ τυριού και αχλαδιού. Υπάρχουν και οι «μεσσίες» του παρελθόντος, αλλά και αυτοί στην ίδια κατηγορία είναι. Η πιο σοβαρή περίπτωση είναι αυτή του Γιάννη Θεοδωρόπουλου. Υπάρχει βέβαια και η κόρη μιας γνωστής πολιτικού, η οποία μένει στην περιοχή και δεν θα έλεγε «όχι» σε μια υποψηφιότητα. Α, ξέχασα. Θέλει και ο Λανδράκης να ξαναγίνει δήμαρχος. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Ο Εξορκιστής


Σχολιάστε εδώ