Κρίση και στο ραδιόφωνο

Για τον Planet ούτε λόγος, καθώς εκεί οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν μήνες και ήδη η νέα εργοδοσία (Πολυχρονίου – Παύλοβιτς) χρησιμοποιεί άλλους για να βγάλει το πρόγραμμα στον αέρα.

Το πρόγραμμα εθελουσίας του ΣΚΑΪ περιλαμβάνει 4 όρους. Προσφέρει μαζί με τη νόμιμη αποζημίωση επιπλέον το ποσόν 9 μηνιαίων μισθών για όσους υπογράψουν τη δήλωση αποχώρησης, στην οποία υπογραμμίζουν πως δεν έχουν καμία άλλη αξίωση έναντι της εταιρείας.

Οι αιτήσεις πρέπει να κατατεθούν ως την επόμενη Παρασκευή, ενώ ο τέταρτος και κρίσιμος όρος αναφέρει πως η εταιρεία «διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί σε κάποιον» την έγκριση της αίτησης.

Στον ΣΚΑΪ τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, μετά και την επίσημη ενημέρωση που έγινε την Πέμπτη από τη διευθύνουσα σύμβουλο Ντόρα Πάκα και τον διευθυντή Μ. Παπαδημητρίου την περασμένη Πέμπτη, ενώ προηγήθηκε και παρέμβαση την Τετάρτη των Ν. Νταουντάκη και Π. Ράμμου. Μια μικρή ομάδα εργαζομένων σκέφτεται να κάνει χρήση της εθελουσίας, ενώ άλλοι είναι προβληματισμένοι και φοβισμένοι για το μέλλον. Συνολικά στον ΣΚΑΪ εργάζονται περίπου 147 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 105 είναι δημοσιογράφοι, και στόχος του σταθμού είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 800.000 ευρώ, δηλαδή η απομάκρυνση με εθελουσία ή απόλυση περίπου 30-40 εργαζομένων.

Το νέο πρόγραμμα του σταθμού θα είναι ενημερωτικό, με διαφορετικό όμως περιεχόμενο, βασισμένο στην ποιοτική έρευνα που έγινε το καλοκαίρι. Μια από τις αιτίες της μείωσης του προσωπικού, όχι όμως και η καθοριστική, είναι και η διατήρηση της μουσικής που στοιχίζει στον σταθμό περίπου 300.000 ευρώ σε εισφορά προς την ΑΕΠΙ. Η έρευνα έδειξε πως αν την ξαναέκοβε θα έχανε 2%.

Οι ζημιές όμως του ραδιοφώνου είναι σαρωτικές και οφείλονται κυρίως σε πρωτοφανείς αστοχίες στην επιλογή προγράμματος, στην απουσία ενδιαφέροντος από τους ιδιοκτήτες ή και στη φυγή τους από τα media, (Ανδρουλιδάκης – Planet). Εδώ και ένα χρόνο γράφουμε για την κρίση του πολιτικού ενημερωτικού ραδιοφώνου (όχι του αθλητικού που πετάει), αλλά φαίνεται πως λίγοι έδωσαν σημασία, ενώ στα τέλη του καλοκαιριού παραθέσαμε συγκεντρωτικά οικονομικά στοιχεία για την αγορά.

Θυμίζουμε πως οι συνολικές ζημίες του Flash ανέρχονται σε 3.529.489 για το 2004 με ζημίες χρήσης 1.651.841 ευρώ, του ΣΚΑΪ σε 876.835 ευρώ, με ζημίες χρήσης 863.073 ευρώ και του ΑΝΤ1 με κερδοφόρο χρήση 426.072 ευρώ σε 613.174 ευρώ.

Η περίπτωση του Flash είναι επίσης ξεχωριστή. Ο σταθμός μεταβιβάστηκε από την οικογένεια Κόκκαλη στον Σ. Πουλόπουλο. Ο τελευταίος, παρά τις καλές του προθέσεις, δεν μπόρεσε να τα βγάλει πέρα. Κάλεσε τους εργαζόμενους να επιλέξουν σε διαφορετική βάση από τον ΣΚΑΪ. Αφού δεσμεύτηκε πως θα τους πληρώσει τη Δευτέρα, ανακοίνωσε πως είτε η εταιρεία θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση (με κίνδυνο απώλειας και της άδειας) είτε θα απολυθούν με τη νόμιμη αποζημίωση 50 εργαζόμενοι.

Στο ΕΣΡ, ο Σ. Πουλόπουλος επανέλαβε τα όσα είπε στους εργαζόμενους και το ΕΣΡ περιορίστηκε να ζητήσει από τους εργαζόμενους να τους ενημερώσουν αν θα πληρωθούν αύριο Δευτέρα. Οι συζητήσεις με τον νέο ενδιαφερόμενο δεν προχώρησαν και το μέλλον πλέον φαντάζει δυσοίωνο.


Σχολιάστε εδώ