Σε απόγνωση τα θύματα της πυρκαγιάς στη Ραφήνα Τους κατέστρεψε την περιουσία η φωτιά, τους αποτελειώνει η πολιτεία…

Μόλις πριν από λίγες μέρες έκλεισε ένας μήνας από την τεράστια πυρκαγιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα και εκατοντάδες σπίτια στη Ραφήνα, τα Σπάτα, τον Νέο Βουτζά, την Καλλιτεχνούπολη και χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών αυτών βρέθηκαν στην κυριολεξία στο δρόμο.

Με τη γνωστή προχειρότητα, επιπολαιότητα αλλά και σκληρότητα το ελληνικό κράτος, αντί να τρέξει να συμπαρασταθεί αλλά και να βρει λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον οι κάτοικοι, με βεβιασμένες αποφάσεις δημιουργεί νέα και σοβαρότερα ακόμη και από αυτά που δημιούργησε η φωτιά.

Με απόγνωση πολλοί κάτοικοι των περιοχών που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται πληροφορούνται από τις εφημερίδες -με τον γνωστό λαϊκισμό των διοικούντων- και με τη γνωστή ακαμψία των δασαρχείων -που όπου θέλουν κάνουν στραβά μάτια- ότι ο περιφερειάρχης Αττικής έχει αρχίσει να εκδίδει αποφάσεις και να κηρύσσει περιοχές αναδασωτέες, περιοχές στις οποίες υπάρχουν ολόκληροι οργανωμένοι οικισμοί και τους οποίους η ελληνική πολιτεία κατά τα άλλα αντιμετωπίζει ως νόμιμα λειτουργούντες.

Αποτέλεσμα το απόλυτο αλαλούμ, αφού δημιουργούν στους ιδιοκτήτες των σπιτιών προβλήματα μεγαλύτερα από όσα τους δημιούργησε η πυρκαγιά. Δημιουργούν εκ νέου ιδιοκτησιακό θέμα, δημιουργούν ζήτημα νομιμότητας των κατοικιών, με αποτέλεσμα ούτε να μπορούν να τις επισκευάσουν, αλλά και ούτε να δικαιούνται πλέον αποζημίωση είτε για επισκευή είτε για τις οικοσκευές τους, οι οποίες καταστράφηκαν από τη φωτιά.

Ήδη με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής Χαράλαμπου Μανιάτη, η οποία πηγαίνει στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, κηρύχθηκαν αναδασωτέες περιοχές 4.000 στρεμμάτων στις θέσεις Αγία Κυριακή, Κιάφα, Γκούρι-Λάχι του δήμου Σπάτων καθώς και στις θέσεις Σκουφέικα, Περιβολάκια, Αγία Τριάδα του δήμου Ραφήνας, στις οποίες λειτουργούν αναγνωρισμένοι από την πολιτεία οικισμοί.

Είναι περιοχές έκτασης περίπου 2.500 στρεμμάτων, στις οποίες έχει καεί μεγάλος αριθμός σπιτιών και φυσικά περιοχές των οποίων κατά 60% οι κάτοικοι είναι μόνιμοι. Περιοχές όπου η ΔΕΗ έχει κάνει έργα υποδομής και έχει πάει ρεύμα, περιοχές με κτίσματα τα οποία έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με τον νόμο Τρίτση, περιοχές που με τον τελευταίο νόμο της Βάσως Παπανδρέου, αλλά και τις νεότερες ρυθμίσεις με την κυβέρνηση της ΝΔ, έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή πρόκειται να ηλεκτροδοτηθούν, καθώς επίσης και περιοχές στις οποίες τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κάνουν διανομή αλληλογραφίας ως να πρόκειται για αστικούς οικισμούς.

Ακόμη θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιοχές αυτές έχουν γίνει έργα για την αποχέτευση, την ύδρευση, υπάρχει δημοτική συγκοινωνία, γίνεται αποκομιδή σκουπιδιών από τον δήμο Ραφήνας, καθώς επίσης και σημαντικά έργα υποδομής τα οποία χρηματοδοτούνται από τα διάφορα υπουργεία και τον δήμο.

Ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής διαφωνεί με τη γενίκευση που γίνεται από τις αποφάσεις αυτές του περιφερειάρχη, οι οποίες αφορούν και άλλες περιοχές στις οποίες δημιουργείται παρόμοιο πρόβλημα, όπως είναι ο Νέος Βουτζάς, το Μάτι, το Ζούμπερι κ.λπ. και οι οποίες αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά το σοβαρότατο πρόβλημα που υφίσταται στην πολεοδομική και χωροταξική τους οργάνωση και οι οποίες καταδυναστεύονται κυρίως από το δασαρχείο, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

Αντιθέτως μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν τις δασικές υπηρεσίες ότι πολλές φορές υπαναχωρούν για «περίεργους λόγους» στις πιέσεις μεμονωμένων μεγαλοϊδιοκτητών ή ισχυρών οικονομικών παραγόντων, ενώ καταταλαιπωρούν συνήθως πολίτες που με το υστέρημά τους εξασφάλισαν γη και στέγη για την οικογένεια τους. Η ουσία πάντως είναι ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση με τις τελευταίες εξελίξεις, αφού, όπως είπαμε, δεν τους κατέστρεψε τα σπίτια η φωτιά της 28ης Ιουλίου 2005, αλλά και οι αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας που τους καταδικάζουν όχι μόνο να μην μπορούν να πάρουν την αποζημίωση από την καταστροφή, αλλά να μη μπορούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν.

Ηδη οι κάτοικοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο να διαμαρτυρηθούν για τη στάση του περιφερειάρχη και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος, ως γνωστόν, μένει στη Ραφήνα.


Σχολιάστε εδώ