Ποιους δήμους προσφέρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΝ και ΚΚΕ!

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε έως τώρα, μπορούμε να μιλήσουμε για… πλειοδοσία προσφορών ή για αγώνα δρόμου προσφορών των δύο μεγάλων κομμάτων, με στόχο:

= Απ’ τη μεριά της κυβέρνησης να κοπεί κάθε γέφυρα συνεργασίας του ΚΚΕ και του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ.

= Απ’ τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, να ξαναζωντανέψει το «ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις» των δημοτικών εκλογών του 1982, δηλαδή να συρθούν σε συνεργασία μαζί του ως συμπληρωματική δύναμη τα κόμματα της Αριστεράς.

Το δεύτερο, δηλαδή συνεργασίες της Χαρ. Τρικούπη με Περισσό και Κουμουνδούρου, φαίνεται πως θα πρέπει να αποκλειστεί. Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ παντελώς. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΝ αποκλείεται κεντρική πολιτική συμφωνία και, στην καλύτερη περίπτωση, ίσως να υπάρξουν περιορισμένης έκτασης συνεργασίες σε τοπικό και μόνο επίπεδο.

Πέραν των σοβαρών διαφορών μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς, που λειτουργούν απαγορευτικά σε συνεργασίες, η κυβέρνηση με το νέο εκλογικό σύστημα για τις εκλογές της Τ.Α. φροντίζει να προσφέρει στην Αριστερά δυνατότητες αυτόνομης έκφρασης. Και αυτή είναι -θα είναι- η πρώτη «προσφορά» της, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της. Έπεται όμως και άλλη. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί και σε μια άλλη χειρονομία προς την Αριστερά, μόλις ξεκινήσουν οι ζυμώσεις και διεργασίες για τις υποψηφιότητες:

= Δεν θα δώσει κομματικό χρίσμα ή στήριξη σε υποψήφιους απ’ τον νεοδημοκρατικό χώρο σε δήμους που έχουν σήμερα ή διεκδικούν με αξιώσεις το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, αυτή η επιλογή περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της στρατηγικής της Ν.Δ. Η σχετική πρόταση είναι σε γνώση του Κ. Καραμανλή, ο οποίος και συμφωνεί. Άλλωστε εντάσσεται στην πολιτική του «μεσαίου χώρου» και των ανοιγμάτων προς την Αριστερά. Και είναι πάρα πολύ πιθανό, το ίδιο να κάνει η Ν.Δ. και με υποψήφιους απ’ τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν θα έχουν το χρίσμα της Χαρ. Τρικούπη, ιδιαίτερα υποψήφιους συνδεδεμένους με τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ή στελέχη με εμβέλεια και ευρύτερη αποδοχή. Είναι πολύ πιθανόν έτσι να δούμε σοβαρές εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τη στήριξη υποψηφιοτήτων απ’ το κυβερνών κόμμα. Αλλά φαίνεται ότι σε παρόμοια στρατηγική προσανατολίζεται και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κάνει θελκτικό το δημοτικό του φλερτ προς την Αριστερά. Σύμφωνα μάλιστα με την εκτίμηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που έχουν υποβάλει σχετικές προτάσεις στον Γ. Παπανδρέου, μια τέτοια «γενναιόδωρη» προσφορά θα δυσκόλευε το διαφαινόμενο «όχι» στη συνεργασία των κομματικών ηγεσιών της Αριστεράς…

Ποιους δήμους «προσφέρουν»…

Έτσι στα επιτελεία της Ρηγίλλης και της Χαρ. Τρικούπη και σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι στιγμής συζητηθεί, επικρατεί η άποψη να «προσφερθούν» οι εξής δήμοι:

= Της Καισαριανής, όπου δήμαρχος είναι σήμερα ο Θ. Μπαρτζώκας του ΣΥΝ. Είναι μάλιστα τόση η πρεμούρα για «ανοίγματα» στην Αριστερά, ώστε προσφέρεται η στήριξη και σε οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο απ’ τον χώρο του ΣΥΝ. Και τούτο, επειδή ο νυν δήμαρχος Θ. Μπαρτζώκας μάλλον δεν ενδιαφέρεται να είναι εκ νέου υποψήφιος και διεκδικεί είτε την υποψηφιότητα για τον δήμο της Αθήνας είτε για την υπερνομαρχία (το τελευταίο θα εξαρτηθεί απ’ το τι θα κάνει τελικά ο Μαν. Γλέζος).

= Της Νίκαιας, όπου ο νυν δήμαρχος Π. Μπενετάτος ασφαλώς θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα του προσφερθεί στήριξη απ’ τη Ν.Δ., ενώ σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν προβλήματα σχετιζόμενα με τις φιλοδοξίες τοπικών του στελεχών.

= Της Καρδίτσας, όπου δήμαρχος -και μάλιστα ιδιαίτερα πετυχημένος- είναι ο Χ. Τέγος του ΚΚΕ.

= Του Ρέντη, όπου ο νυν δήμαρχος Π. Ιωακειμίδης, στέλεχος του ΣΥΝ, έχει εκλεγεί σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Η Χαρ. Τρικούπη είναι διατεθειμένη να τον στηρίξει εκ νέου. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΝ τον «έπαιζαν» για κοινό υποψήφιο για τον Πειραιά, αλλά η Κουμουνδούρου παρενέβη και χάλασε το συνοικέσιο…

= Της Νέας Σμύρνης, όπου η Χαρ. Τρικούπη προσανατολίζεται στην εκ νέου στήριξη του νυν δημάρχου Κουτελάκη, στελέχους του ΣΥΝ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις τοπικών αλλά και κεντρικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτόν τον δήμο πάντως προβάλλει ως ισχυρή η υποψηφιότητα του Κρ. Βασιλικόπουλου.

Ενδεικτική της πρεμούρας για ανοίγματα προς την Αριστερά είναι η πρόταση ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ προς τον Γ. Παπανδρέου, να «προσφερθεί» στον ΣΥΝ ο δήμος Πειραιά και μάλιστα με κοινό υποψήφιο τον Παν. Λαφαζάνη. Αυτή πάντως η πρόταση δεν «περπατά» και λόγω αντιδράσεων τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και -κυρίως- λόγω της άρνησης του ΣΥΝ και του ίδιου του Παν. Λαφαζάνη…

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, στους σχεδιασμούς τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται η στήριξη και άλλων υποψηφίων του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, ακόμα και η «προσφορά» μιας νομαρχίας, αλλά δεν ανοίγονται ακόμα τα σχετικά χαρτιά, προφανέστατα για λόγους τακτικής, αφού ακόμα είναι νωρίς για την «ονοματολογία». Και προφανώς οι ισχυροί «άσοι» θα βγουν αργότερα. Και θα περιλαμβάνουν και μεγάλους δήμους… Το σίγουρο είναι πως «προσφορές» θα υπάρξουν και άλλες…

Αυτόνομη δημοτική κίνηση στην Αθήνα;

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες μας, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση δημοτικής κίνησης στην Αθήνα έξω και πέρα από κομματικά «καπέλα» και εξαρτήσεις. Στις διαβουλεύσεις αυτές συμμετέχουν ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (δίχως φυσικά την έγκριση της ηγεσίας της Χαρ. Τρικούπη), συνδικαλιστές, στελέχη της Τ.Α., κάποια στελέχη του ΣΥΝ, ορισμένοι πανεπιστημιακοί και κάποιες ανένταχτες προσωπικότητες. Στόχος όσων παίρνουν μέρος σε αυτές τις διεργασίες είναι η ανάδειξη μιας δημοτικής κίνησης απεξαρτημένης από κομματικούς εναγκαλισμούς και μιας γνήσια προοδευτικής πρότασης για την Αθήνα. Το επόμενο διάστημα οι σχετικές διαβουλεύσεις, που ξεκίνησαν μέσα στο καλοκαίρι, θα ενταθούν. Και θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν στις συζητήσεις ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ.

53% στον νικητή

Σύμφωνα εξάλλου με τελευταίες πληροφορίες μας, στην τελική ρύθμιση του νέου εκλογικού νόμου για τις εκλογές στην ΤΑ θα προβλέπεται πως ο δήμαρχος ή ο νομάρχης που θα εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 42% ή 43%, θα παίρνει το 53% των δημοτικών ή νομαρχιακών συμβούλων. Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, ο νικητής παίρνει το 60% των συμβούλων. Η νέα ρύθμιση στοχεύει στο να καταστήσει αναλογικότερο το εκλογικό σύστημα, αφού οι υπόλοιποι συνδυασμοί θα μοιράζονται αναλογικά το 47% των συμβούλων, αντί του 40% που ισχύει τώρα. Και θα γίνει ακόμα αναλογικότερο, αφού το ποσοστό συμμετοχής ενός συνδυασμού στην κατανομή συμβούλων θα πέσει στο 5% ή και στο 4% ακόμα, από 7%-8% που ισχύει σήμερα.


Σχολιάστε εδώ