ο Δαίμονας των Δημαρχείων

# Αποφασισμένος να διεκδικήσει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ είναι ο πρώην δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπανίκας στον δήμο Αχαρνών. Ο κ. Παπανίκας θα απευθυνθεί στα μέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην τοπική κοινωνία στο σύνολό της, υπενθυμίζοντας τα πεπραγμένα της τετραετίας 1988-2002, κατά την οποία τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη του δήμου και δρομολογήθηκαν μεγάλα έργα μέσα από την ένταξή τους σε εθνικά και κοινοτικά προγράμματα.

# Μου λένε φίλοι αναγνώστες από την όμορφη Αμαλιάδα του νομού Ηλείας, ότι πριν από πολλά χρόνια στην περιοχή ζούσε ένας πολύ καλός γιατρός ονόματι Λεχουρίτης. Μετά τον θάνατό του άφησε όλη του την περιουσία στον δήμο. Ανάμεσα στ’ άλλα που άφησε ήταν και ένα νεοκλασικό σε πεζόδρομο στο κέντρο της πόλης. Ένα σημείο της πόλης που ίσως έχει τη μεγαλύτερη εμπορική αξία απ’ όλον τον δήμο. Δυστυχώς όμως, αντί ο φίλτατος τοπάρχης να φροντίσει την αναπαλαίωση του κτιρίου, το έχει αφήσει στη μοίρα του. Οι μόνοι που χαίρονται με αυτήν την κατάσταση είναι οι ποντικόφιλοι και οι κατσαριδοοπαδοί. Τουλάχιστον έχει γίνει χώρος φιλοξενίας των συμπαθών τρωκτικών της περιοχής. Άσ’ το, δήμαρχε, να πέσει. Μ’ αυτά θα ασχολείσαι τώρα;

# Έχουν βγει τα μαχαίρια για τα καλά στον δήμο Ν. Ηρακλείου, ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τους κατοίκους. Ο δήμος αποφάσισε να εφαρμόσει μια μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που στην ουσία φέρνει τα πάνω κάτω στη λειτουργία της πόλης. Λεωφορειόδρομοι γίνονται πεζόδρομοι και το αντίθετο. Γέμισε η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με κόσμο που φώναζε για την οικονομική καταστροφή που θα πάθουν τα μαγαζιά τους. Φυσικά η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος αγοράζει ένα μαγαζί σε έναν δρόμο, δεν μπορεί ξαφνικά να βλέπει να μετατρέπεται με κολονάκια και φοίνικες σε άβατο. Στο τελευταίο συμβούλιο, επί τέσσερις ώρες έγινε πραγματικά μάχη. Τελικά τι θα γίνει, ένας Θεός ξέρει. Προβλέπω ότι πάλι θα την «πληρώσουν» οι ταλαίπωροι και φουκαριάρηδες καταστηματάρχες.

# Εδώ γελάμε και, αν έχετε όρεξη, ρίχνετε και κανένα ανάθεμα. Ο δήμος Ηρακλείου, στα δωρεάν καλοκαιρινά μπάνια με πούλμαν που πρόσφερε στους δημότες του, είχε την καλοσύνη να μοιράζει, επίσης δωρεάν, ένα σάντουιτς και ένα μπουκαλάκι νερό. Πήγε λοιπόν η εφορία και έκανε έλεγχο στο πούλμαν και διαπίστωσε ότι τα… πολυτελή τρόφιμα δεν είχαν δελτίο αποστολής! Έβαλε πρόστιμα στη δημοτική επιχείρηση η οποία είχε αναλάβει τη διανομή και «έκοψε» το μοίρασμα των σάντουιτς. Την επόμενη ημέρα βρέθηκε και ο καλοθελητής που ενημέρωσε την εφορία γι’ αυτό το σκάνδαλο της μεγάλης φοροδιαφυγής! Ήταν ένας υπάλληλος του δήμου. Ζήτω Ελλάδα αθάνατη.

# Μέσα στο κατακαλόκαιρο, το ΥΠΕΧΩΔΕ έβγαλε μια απόφαση η οποία για ορισμένους ήταν σκέτο χρυσάφι. 420 στρέμματα που βρίσκονταν στις περιοχές Αγίας Κυριακής και Νέας Κηφισιάς, στον δήμο Κηφισίας, εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης. Για την αρτιότητα των οικοπέδων ορίστηκε ως ελάχιστο εμβαδόν τα 250 τετραγωνικά! Τώρα θα μου πείτε ότι τέτοιες θεϊκές αποφάσεις εξ ουρανού, περιμένουν και οι ταλαίπωροι Κερατσινιώτες και οι μεροκαματιάρηδες στον Ασπρόπυργο, μπας και χτίσουν καμιά παράγκα να βάζουν το κεφάλι τους. Υπομονή, συντρόφια. Προηγούνται τα «φιλέτα». Έπονται οι υπόλοιποι.

# Ένα πουλάκι μου είπε ότι ο τοπάρχης του Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος προσεύχεται κάθε μέρα στον Μεγαλοδύναμο, να πραγματοποιήσει την επιθυμία του ο Μυστακόπουλος και να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου, ως αντίπαλός του. Για τέτοια σιγουριά μιλάμε. Προχώρα, σύντροφε Μυστακόπουλε, για να αποδείξεις πόσο άδικο έχει. Σάρωσέ τα όλα.

# Αρχίζει να κυκλοφορεί, με επίσημο τρόπο, ότι ο δήμαρχος Ασπροπύργου Γιώργος Λιάκος έχει ήδη καπαρώσει το χρίσμα για υποψήφιος νομάρχης Δυτικής Αττικής. Γιώργη, πολύ νωρίς το διαδίδεις και μάλλον πολύ νωρίς θα «καείς». Ήδη πάντως αρχίζει να ακούγεται και το όνομα που θα τον διαδεχθεί στον δήμο. Σήμερα είναι αντιδήμαρχος.

# Τι ήθελα και το έγραψα, κακό έκανα στη φίλτατη Σοφία. Φώναξαν τη Χρήστου στη Ρηγίλλης και της τράβηξαν το αφτί επειδή αφήνει να κυκλοφορεί πως θα είναι υποψήφια δήμαρχος στον δήμο Παπάγου. Της είπαν ότι πρέπει να στέλνει αμέσως διάψευση, σε όποιον γράφει κάτι τέτοιο. Η συμπαθέστατη και φιλόδοξη Σοφία Χρήστου φαίνεται ότι μάλλον θα ρίξει άγκυρα στα σχέδιά της. Πάλι έβαλε το χεράκι του ο ναύαρχος. Είναι μανούλα σε αυτά. Τα ίδια έκανε και με τον Καρατζά.

# Αυτό ειλικρινά δεν το έχω ξανακούσει. Έβγαλε δελτίο Τύπου ο δήμος Άνω Λιοσίων και διαμαρτύρεται για έλεγχο που κάνει στον δήμο το Ελεγκτικό Συνέδριο! «Ο έλεγχος φέρνει καθημερινά ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων». Αυτό λέει ο Νικολάκης. Καταλάβατε; Λοιπόν, αγαπητέ δήμαρχε, επειδή σε συμπαθώ, θα μεσολαβήσω με τη βοήθεια ενός φίλου μου, κυβερνήτη μιας κοινοπολιτείας στο Τέξας, να αποσυρθεί το κλιμάκιο. Δεν μου λες, όμως, τι έγιναν τα δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα και οι βαλιτσούλες με τα 10 εκατομμύρια ευρώ που πήρες από τον ΟΔΔΥ. Να μην εκτεθώ κιόλας. Είπαμε, να βοηθήσω.

# Απαγόρευσε ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Διονύσης Χατζιδάκης να κυκλοφορούν εντός του δημαρχείου οι τοπικές εφημερίδες που κυκλοφορούν στην περιοχή. Προφανώς αυτό το έκανε επειδή δεν τον υμνούν. Παιδιά, κακώς διαμαρτύρεστε. Αυτά γίνονταν και στη Σοβιετική Ένωση πριν από πενήντα χρόνια. Άρα υπάρχει προηγούμενο. Δεν είναι ο πρώτος που το εφαρμόζει.

# Τα πάνω κάτω έχουν έρθει στην Καισαριανή με τα ονόματα που ακούγονται ότι θα είναι οι πιο πιθανοί υποψήφιοι δήμαρχοι. Ο δήμαρχος Θανάσης Μπαρτσώκας ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Επικεφαλής θα τεθεί ο Σπύρος Τζόκας που σήμερα είναι αντιδήμαρχος. Η υποψηφιότητά του όμως φαίνεται ότι δεν έχει πολλές εσωκομματικές συμπάθειες. Από τη Νέα Δημοκρατία, η τοπική οργάνωση διά του προέδρου της, ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τον συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ Οδυσσέα Μέρμελα. Πρόκειται για ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο, με ισχυρές προσβάσεις στον κομματικό «γαλάζιο» μηχανισμό. Ίδωμεν.

# Παρακολούθησα προχθές την έναρξη του Φεστιβάλ Τραγουδιού που γίνεται κάθε χρόνο στον Βύρωνα, στο Θέατρο Βράχων, και θα διαρκέσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Η οργάνωση ήταν άψογη. Μπράβο, Νίκο Χαρδαλιά.

# Ο ποδηλατόδρομος το μάρανε το Χαλάνδρι. Αποφάσισε ο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος να κάνει τον δήμο του Ελβετία και έφτιαξε χώρο ενός χιλιομέτρου με κατάλληλη διαγράμμιση και σήμανση για κίνηση ποδηλάτου. Εκατόν είκοσι χιλιαρικάκια ευρώ στοίχισε αυτή η ιστορία. Τοπαρχάρα μου, καλά είναι αυτά, αλλά πρώτα φροντίζουν να είναι καθαρή η πόλη, γεγονός που δεν ισχύει, πρώτα φτιάχνουν τα πεζοδρόμια, που είναι όλα σπασμένα, και μετά όλα τ’ άλλα. Καλό χειμώνα.

# Πιο άθλια κατάσταση δεν γίνεται. Η παραλία της Ελευσίνας είναι κυριολεκτικά ένας βούρκος. Οι κάτοικοι, δυστυχώς, κάνουν μπάνιο στην κυριολεξία αγκαλιά με τα σκουπίδια. Για να είμαστε ξεκάθαροι, την ευθύνη δεν την έχει ο δήμος, αλλά το Λιμενικό Ταμείο. Τουλάχιστον νομικά. Το Ταμείο όμως πληρώνει τον δήμο για να κάνει την καθαριότητα. Ο δήμος όμως, επειδή θέλει να «πιέσει» καταστάσεις προκειμένου να πάρει εξ ολοκλήρου την αρμοδιότητα, έχει αφήσει τη χολέρα να επιπλέει στον αφρό. Οι κάτοικοι όμως τι φταίνε;

# Αυτές οι συναυλίες που γίνονται στους δήμους, να μου το θυμηθείτε, κάποτε θα αποτελέσουν αντικείμενο για εισαγγελική έρευνα. Οι ίδιοι τραγουδιστές σε όλους τους δήμους. Λες και από κάπου ελέγχεται αυτή η κατάσταση. Πολλά ακούγονται και ψιθυρίζονται. Και για μίζες και για τον κύριο ιδιαίτερο σε κάποιο υπουργείο, που κάνει κουμάντο. Μόνο ο καθ’ όλα συμπαθής Παϊτέρης πήρε δώδεκα συναυλίες επιδοτούμενες από το υπουργείο Πολιτισμού.

# Φυσικά είναι νόμιμο, αλλά ηθικά ελεγκτέο. Πρόσφατα ψηφίστηκε η δυνατότητα να μπορούν να παίρνουν μισθό και οι πρόεδροι, όπως και οι αντιπρόεδροι, των ΝΠΔΔ. Εκτός λοιπόν από τον δήμαρχο, τους 4-5 αντιδημάρχους, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο σε κάθε δημοτική επιχείρηση, υπάρχουν και αθλητικοί οργανισμοί, πνευματικά κέντρα, βιβλιοθήκες, κολυμβητήρια και ο Θεός έχει για όλους. Την αρχή την έκανε, τουλάχιστον ως απόπειρα, ο δήμος Πετρούπολης, να δώσει μισθό, μιλάμε για χίλια ευρουλάκια, σε όλους τους προέδρους και αντιπροέδρους των νομικών προσώπων. Δεκαπέντε άτομα έχει η παράταξη, οι δώδεκα έχουν θέσεις. Τελικά το ξανασκέφτηκαν και δεν ψηφίστηκε. Μαθαίνω ότι το θέμα θα ξανάρθει στο συμβούλιο. Γρηγορείτε, συντρόφια.

# Νέο άφθαρτο δίδυμο κατεβαίνει στον δήμο Νέας Τίρυνθος Αργολίδας. Ο Αντώνης Μαλεβίτης, δικηγόρος, ως υποψήφιος δήμαρχος και αναπληρωματικός ο Γ. Σταματόπουλος, συνταξιούχος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, κατέβηκαν ως ανεξάρτητη κίνηση με υπερκομματικό ψηφοδέλτιο. Να σημειωθεί ότι ο σημερινός δήμαρχος, κ. Νικολάου, που είχε εκλεγεί ως ανεξάρτητος, χωρίς αντίπαλο ψηφοδέλτιο, θα είναι και πάλι υποψήφιος παρά τη μεγάλη φθορά που έχει.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Συντρόφια μου, πάρτε κανένα τηλέφωνο στον εκδότη να μεγαλώσει τη στήλη. Οι ειδήσεις είναι πάρα πολλές. Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια.


Σχολιάστε εδώ