Ηλεκτρονικό φακέλωμα με το σύστημα Σέγκεν δεύτερης γενιάς!

Με πρόφαση την ανάγκη εκσυγχρονισμού του, για να ενταχθούν σ’ αυτό και οι δέκα νέες χώρες-μέλη, το SIS -όπως είναι ο κωδικός του- αποκτά εξελιγμένο… αδελφάκι και επεκτείνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα και σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο και τις διεθνείς μετακινήσεις!

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προχωρεί την ερχόμενη Τετάρτη σε δημόσια ανοικτή συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές, που θα αναλάβουν τη δημιουργία του SIS II σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών δεύτερης γενιάς, που θα συνδέεται με το Κεντρικό Σύστημα C.SIS II στην έδρα της Γιουροπόλ στη Χάγη και θα ανταλλάσσει δεδομένα με αυτό. Η ανάπτυξη ενός νέου συστήματος κρίθηκε αναγκαία, με το αιτιολογικό ότι το παλιό -αν και βελτιώθηκε το 1999- δεν μπορούσε να εξυπηρετεί παρά μόνο 18 χώρες και ήταν αδύνατο να συνδεθούν οι δέκα νέες χώρες-μέλη… Παράλληλα, η τεχνολογία του θεωρούνταν ξεπερασμένη και έπρεπε να εξελιχθεί σύμφωνα με τα τελευταία επιτεύγματα.

Αυτό, όμως, θα προσφέρει στις διωκτικές αρχές νέες δυνατότητες. Το παλιό SIS περιλάμβανε μόλις έξι κατηγορίες δεδομένων. Η βασική, ήταν η πρώτη που αφορούσε τα πρόσωπα και παρείχε πληροφορίες για αναζητούμενους με σκοπό τη σύλληψη ή την έκδοση, για ανεπιθύμητους αλλοδαπούς, για εξαφανισθέντες, για αναζητούμενους στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας με στόχο την εξακρίβωση του τόπου διαμονής και για πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν λόγοι «ειδικής» παρακολούθησης ή «ειδικού» ελέγχου. Οι άλλες πέντε κατηγορίες δεδομένων αφορούσαν την αναζήτηση συγκεκριμένων κλεμμένων ή λαθραίων οχημάτων, όπλων, πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων συμπληρωμένων ή κενών και την αναζήτηση πλαστών χαρτονομισμάτων του ευρώ…

Για το SIS II, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ακόμη πιο μεγαλόπνοα σχέδια! Στις απαιτήσεις για την «αρχιτεκτονική» του, έχει περιλάβει τη δυνατότητα καταχώρισης φωτογραφιών, δακτυλικών αποτυπωμάτων και δειγμάτων γενετικού υλικού (DNA)! Όλα αυτά τα προσωπικά στοιχεία κάθε Ευρωπαίου πολίτη, θα βρίσκονται εύκολα στη διάθεση των ευρωπαϊκών αστυνομικών αρχών, μετά την επικείμενη αντικατάσταση των παλιών διαβατηρίων με τα νέα, υψηλής τεχνολογίας! Η καταχώρησή τους στο C. SIS II, μαζί με αυτά των αλλοδαπών που έτσι κι αλλιώς προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν να καταχωρούνται, θα κάνει τη Γιουροπόλ πανίσχυρη σε παγκόσμιο επίπεδο! Με λίγα λόγια, οι τράπεζες δεδομένων της θα μπορούν εύκολα να ανταγωνιστούν αυτές της «παγκόσμιας αστυνομίας» Ιντερπόλ!

Κι όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σταματάει εδώ… Δεν της είναι αρκετός ο έλεγχος της μετακίνησης ανθρώπων, αλλά θέλει να επεκτείνει την ηλεκτρονική παρακολούθηση σε όλους τους τομείς. Έτσι, στις ήδη υπάρχουσες βάσεις δεδομένων, θα προστεθούν άλλες επτά, στις οποίες θα καταχωρούνται:

• οι κωδικοί αριθμοί μηχανών σκαφών

• τα εμπορευματοκιβώτια και το περιεχόμενό τους

• τα βιομηχανικά εξαρτήματα που διακινούνται με οποιονδήποτε τρόπο

• οι άδειες κυκλοφορίας οχημάτων

• οι αριθμοί κυκλοφορίας οχημάτων

• όλα τα αεροσκάφη και

• όλα τα πλωτά σκάφη!

Με λίγα λόγια, τίποτε δεν θα μπορεί να (δια)κινείται χωρίς να καταχωρείται στις ηλεκτρονικές λίστες του συστήματος πληροφοριών «Σένγκεν», το οποίο μετατρέπεται αυτόματα σε παγκόσμιο χωροφύλακα με απεριόριστες δυνατότητες. Κι όλα αυτά, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το αργότερο ως τον Μάρτιο του 2007, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ανάδοχοι, που θα κληθούν να δώσουν προσφορές για την κατασκευή του νέου συστήματος, θα ακολουθήσουν πιστά το μητρικό μοντέλο του Κεντρικού Συστήματος C. SIS II που η κατασκευή του βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο Στρασβούργο. Θα πρέπει, ακόμη, να εξασφαλίζουν ότι το σύστημα θα συνδέεται άμεσα με το Κεντρικό και τα υπόλοιπα 2 Εθνικά Συστήματα, ότι θα εξασφαλίζει την ταυτόχρονη σύνδεση 7.000 χρηστών (!) σε χρόνο όχι μεγαλύτερο του ενός δευτερολέπτου κι ότι θα λειτουργεί απρόσκοπτα 24 ώρες το 24ωρο, επί 365 ημέρες το χρόνο!

Κι αν αναρωτιέστε πού θα βρεθούν 7.000 χειριστές του SIS II, πρέπει να σας θυμίσουμε ότι εκτός από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ, το σύστημα εξυπηρετεί ταυτόχρονα τα γραφεία SIRENE (συμπληρωματικός μηχανισμός που εξασφαλίζει σταθερή βάση επικοινωνίας με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη, αλλά και κόμβο ανταλλαγής στοιχείων με το C. SIS II), το σύστημα θεωρήσεων προξενικών αρχών VISION, τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας (Λιμενικό Σώμα) και Οικονομίας (τελωνεία)!

Ως τώρα, η αντικατάσταση του εθνικού SIS με το σύστημα δεύτερης γενιάς SIS II, εμφανίζεται ως κάτι καθαρά τυπικό… Όπως φαίνεται, όμως, κάθε άλλο παρά τέτοιο είναι. Η αναβάθμιση αυτή αποτελεί την απόλυτη εφαρμογή ενός τμήματος της ηλεκτρονικής «ομπρέλας» παρακολούθησης που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες-μέλη της.


Σχολιάστε εδώ