ΠΑΣΟΚ: Άτυπη επιτροπεία προς… αναζήτηση και καθοδήγηση του Γιώργου!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, σε συζητήσεις που είχαν το τελευταίο διάστημα στελέχη, όπως οι Β. Βενιζέλος, Χρ. Παπουτσής, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Παναγιωτακόπουλος και άλλοι, συμφώνησαν στη διαπίστωση, πως απαιτείται να «αφυπνιστεί» ο Γιώργος, ο οποίος όλο το καλοκαίρι αναζητούνταν μεταξύ… Ρεθύμνου, Σπετσών, Κυπαρισσίου, Σίφνου, Αγίου Όρους και άλλων ειδυλλιακών τοποθεσιών, απέχοντας ουσιαστικά απ’ τις πολιτικές εξελίξεις σε μια κρίσιμη περίοδο.

Συμφώνησαν επίσης να πιέσουν τον αρχηγό να εκπέμψει σήμα και στίγμα πολιτικής και να συγκροτήσει μια σοβαρή «ομάδα μάχης», ικανή να καθοδηγήσει ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει παραλύσει απ’ τα δεκάδες όργανα και εμφανίζει ιλαροτραγική εικόνα. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας της «Καπα Research» (για «ΤΟ ΒΗΜΑ») ήταν για πολλά στελέχη η σταγόνα που κυριολεκτικά ξεχείλισε το ποτήρι. Επί της ουσίας κατέγραψαν μια σαφή πολιτική υπεροχή έως και κυριαρχία του Καραμανλή και αντίθετα μια απογοητευτική εικόνα για το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε πως, παρά τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα μέτρα της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ όχι απλώς αδυνατεί να καρπωθεί οφέλη, αλλά δείχνει να βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Έτσι, για παράδειγμα, το 61,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Γιώργος δεν έχει ξεκαθαρισμένη πολιτική, το 54,6% ότι δεν είναι δυναμικός ηγέτης και το 55,8% ότι δεν μπορεί να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία! Συμπερασματικά, ενώ ο Καραμανλής δείχνει -παρά τη λαϊκή δυσαρέσκεια- να διαθέτει πολιτικές εφεδρείες, ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση από τότε που χρίστηκε αρχηγός. Αμφισβητούνται ευθέως τα ηγετικά του χαρακτηριστικά και η δυνατότητά του να πετύχει εκλογική νίκη.

Ο ρόλος Λαλιώτη

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, που μοιάζει εκρηκτικό, ιδιαίτερα στην Κ.Ο., τα στελέχη που προαναφέραμε, καθώς και άλλα, ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση -άτυπης βεβαίως- «επιτροπείας» του Γιώργου, μάλλον «επιτροπής ανάκαμψης, αφύπνισης και σωτηρίας» του Κινήματος.

Υπογραμμίζουμε: όχι αμφισβήτησης, αλλά «καθοδήγησης» του αρχηγού, ο οποίος φαίνεται να τελεί εν συγχύσει και να βολοδέρνει μεταξύ… δεκάδων οργάνων και απουσίας στίγματος πολιτικής.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, παρασκηνιακό αλλά καθοριστικό ρόλο στην ανάληψη της προαναφερθείσης πρωτοβουλίας διαδραμάτισε και διαδραματίζει ο Κ. Λαλιώτης.

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αν και τυπικά απουσιάζει απ’ την κεντρική πολιτική σκηνή και τα κομματικά δρώμενα, ουδέποτε έπαψε να ασχολείται με τις εξελίξεις, τόσο τις εσωκομματικές όσο και τις ευρύτερες πολιτικές.

Έχει έτσι κι αλλιώς τη δυνατότητα να στέλνει τις προτάσεις του στον Γιώργο και να τον συμβουλεύει σε ζητήματα αντιπολιτευτικής τακτικής. Το τελευταίο διάστημα ο Κ. Λαλιώτης -και αυτό το έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»- έχει εκφράσει την απογοήτευσή του για τη συνολικότερη αντιπολιτευτική παρουσία του Κινήματος και του αρχηγού του. Έχει τονίσει κατ’ επανάληψη σε συνομιλητές-φίλους του πως δεν είναι εικόνα αντιπολίτευσης να πηγαίνει ο Γιώργος στη Βουλή, να εξαπολύει μια «ρουκέτα» και ύστερα να… εξαφανίζεται σε κάποια παραλία. Έχει επισημάνει πως δεν υπάρχει αντιπολιτευτική «ταυτότητα». Έχει προτείνει να επικεντρώσει το ΠΑΣΟΚ τη στρατηγική του στα θέματα της οικονομίας, καθώς εκεί χωλαίνει βασικά η κυβέρνηση και αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα. Έχει υπογραμμίσει πως εφευρήματα του τύπου της «Μαύρης Βίβλου» ή «Βίβλου αναξιοπιστίας» ή… μοιάζουν φαιδρά.

Την ίδια περίοδο ο Λαλιώτης έχει γίνει δέκτης αισθημάτων απογοήτευσης και απαισιοδοξίας δεκάδων βουλευτών, οι οποίοι απειλούν «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους» και δίνουν προθεσμία στον Γιώργο να αλλάξει τακτική και να δώσει πολιτικό στίγμα μέχρι την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη!

Χαρακτηριστικό της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί και στην Κ.Ο. είναι και το γεγονός ότι έπεσαν προτάσεις ακόμα και για κατάργηση του Συντονιστικού Οργάνου, μετά και την τελευταία απουσία του αρχηγού απ’ τη συνεδρίασή του, που ερμηνεύτηκε ως υποβάθμιση, ακόμα και εξευτελισμός του.

Ο Λαλιώτης, συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, αποφάσισε να ενθαρρύνει την κίνηση συγκρότησης άτυπης επιτροπείας του Γιώργου. Συμμετέχει στις σχετικές διαβουλεύσεις και συζητήσεις και υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις εξόδου απ’ το αδιέξοδο. Δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να εμφανιστεί ως «καθοδηγητής». Δεν θέλει επίσης επ’ ουδενί η σχετική πρωτοβουλία να εκληφθεί ως κίνηση αμφισβήτησης του Γιώργου. Θέλει όμως, όπως υπογραμμίζει, να βγει το ΠΑΣΟΚ απ’ το τέλμα και να αποκτήσει ξανά «ορμή εξουσίας».Σε άλλο μήκος κύματος απ’ την προαναφερθείσα πρωτοβουλία φαίνεται να κινείται η Ά. Διαμαντοπούλου, η οποία επιδιώκει να χριστεί άτυπα επικεφαλής του πάλαι ποτέ πανίσχυρου «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ. Στο ΠΑΣΟΚ όλο και περισσότεροι συζητούν για συνεχείς επαφές της με βουλευτές και στελέχη, σε μια προσπάθεια συγκρότησης «δικτύου», κατά τα πρότυπα του δικτύου που είχε συγκροτήσει για τον Κ. Σημίτη ο Θ. Τσουκάτος. Ακριβώς το ίδιο, όπως έχουμε γράψει, πιστεύει και ο Γιώργος… Γεγονός είναι, πως βουλευτές και στελέχη που ανήκουν στο «εκσυγχρονιστικό» στρατόπεδο και έχουν παραγκωνιστεί απ’ τη νέα ηγεσία προσπαθούν να συσπειρωθούν και να συγκροτηθούν σε ομάδα. Και όλες αυτές οι κινήσεις αντικειμενικά ευνοούνται απ’ την ουσιαστική ανυπαρξία κόμματος και αρχηγού…

Πρόταση για Πολιτική Γραμματεία

Μια απ’ τις προτάσεις που συζητούν τα στελέχη, τα οποία αποφάσισαν να «πιέσουν» τον Γιώργο, είναι η συγκρότηση ενός μικρού και ευέλικτου οργάνου, το οποίο θα αναλάβει την ουσιαστική καθοδήγηση του κόμματος, κάτι σαν Πολιτική Γραμματεία και το οποίο να αποτελείται από μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και του Συντονιστικού. Με δεδομένο ότι κανένα απ’ τα υπάρχοντα όργανα δε μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, λόγω της δυσκινησίας, των πολλών μελών και των αλληλοκαλύψεων, πιστεύουν πως πρέπει να συγκροτηθεί ένα τέτοιο όργανο, το οποίο θα πρέπει να έχει αρμοδιότητες ουσιαστικής καθοδήγησης.

Αλλά το πρόβλημα είναι πως ο Γιώργος αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί αυτήν την πρόταση. Είναι σαφές ότι τον βολεύει απόλυτα η ύπαρξη πολλών και αδύναμων οργάνων, ακριβώς επειδή του παρέχει τη δυνατότητα να διοικεί το κόμμα άνευ σοβαρού και ουσιαστικού ελέγχου, με μια μικρή παρέα συμβούλων του…


Σχολιάστε εδώ