Τρίγωνο κατασκοπείας, εμπορίου ναρκωτικών και λαθρεμπορίου πυρηνικών υλικών…

Προκύπτει μάλιστα, απ’ όσα αποκαλύπτονται, ότι η πτυχή αυτή είναι η λιγότερο σημαντική. Για κατώτερους από τον Χάστερτ αξιωματούχους στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και στο Πεντάγωνο, η πρακτική της δωροδοκίας φαίνεται άλλωστε να αποτελεί ρουτίνα για την τουρκική πολιτική.

Αναδύονται όμως μέσα από το υποκλαπέν από το FBI υλικό δύο άλλες πολύ σημαντικότερες πτυχές: Το λαθρεμπόριο πυρηνικών υλικών από την Τουρκία και από το Πακιστάν και η διακίνηση των ναρκωτικών της Κεντρικής Ασίας, στην οποία φαίνεται από τα έγγραφα ότι η Τουρκία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πώς ήρθαν στο φως οι αποκαλύψεις;

Η ιστορία αυτή μοιάζει με ένα τέλειο έγκλημα, που προδίδεται τελικά από μια λεπτομέρεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση από ένα ασήμαντο, υποτίθεται, πρόσωπο, μια μεταφράστρια του FBI. Είναι η Σιμπέλ Έντμοντς. Κατάγεται από το Αζερμπαϊτζάν. Είναι σιιτικού θρησκεύματος και έζησε την παιδική και εφηβική της ζωή μεταξύ Ιράν και Τουρκίας. Πήγε στις ΗΠΑ για σπουδές. Εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε τον αμερικανό σύζυγό της Έντμοντς.

Μετά τις επιθέσεις κατά των διδύμων πύργων της 11ης Σεπτεμβρίου, προσελήφθη από το FBI για να μεταφράζει απόρρητες συνομιλίες που υπέκλεπτε το FBI αλλά και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες και είχαν σχέση με υπόπτους για τρομοκρατία.

Στην ίδια υπηρεσία του FBI εργαζόταν από πριν μια τουρκάλα μεταφράστρια. Η Τουρκάλα αυτή δεν ήταν τυχαία. Εργαζόταν προηγουμένως στο Τουρκοαμερικανικό Συμβούλιο (Turkish – American Council), που είναι η καρδιά του τουρκικού λόμπι και της τουρκικής κατασκοπείας στις ΗΠΑ.

Η τουρκάλα μεταφράστρια απέκρυψε το στοιχείο αυτό από το βιογραφικό της όταν υπέβαλε αίτηση για τη θέση της μεταφράστριας του FBI.

Η Σιμπέλ παρετήρησε γρήγορα στη δουλειά της δύο πράγματα: Πρώτον, μια διαπλοκή των θεμάτων τρομοκρατίας που διερευνούσε το FBI με τη διακίνηση ναρκωτικών από την Κεντρική Ασία, που είχε ως επίκεντρο την Τουρκία, και με λαθρεμπόριο πυρηνικών υλικών και τεχνολογίας, στο οποίο εμπλέκονταν η Τουρκία και το Πακιστάν. Δεύτερον, παρετήρησε ότι η τουρκάλα συνάδελφός της έκανε πολύ περίεργες «μεταφράσεις». Έκανε επιλογή υλικού και έβαζε στην άκρη ή παρέλειπε στη μετάφρασή της πολύ σημαντικά στοιχεία και υποκλαπείσες συνομιλίες.

Παρετήρησε ειδικότερα ότι η τουρκάλα μεταφράστρια προσπάθησε να βάλει στην άκρη υποκλαπείσες συνομιλίες που αφορούσαν παρακολουθούμενα από το FBI άτομα του τουρκικού προξενείου του Σικάγου (κατά σύμπτωση το Σικάγο είναι η έδρα της εκλογικής περιφέρειας του δωροδοκηθέντος προέδρου της αμερικανικής Γερουσίας Ντένις Χάστερτ).

Σε μια από τις συνομιλίες γινόταν ακριβώς λόγος στον πρόεδρο της Γερουσίας. «Τον εξασφαλίσαμε με 500.000 δολάρια», αναφερόταν. Ο συγκεκριμένος στόχος στην περίπτωση αυτή ήταν ο πρόεδρος της Γερουσίας να τορπιλίσει το αναμενόμενο ψήφισμα για την αρμενική γενοκτονία.

Άλλες κρίσιμες συνομιλίες, που η τουρκάλα μεταφράστρια προσπάθησε να αποκρύψει, αφορούσαν στο αμερικανοτουρκικό συμβούλιο.

Το ξετύλιγμα του κουβαριού και η περιπέτεια της Σιμπέλ Έντμοντς

Η Σιμπέλ Έντμοντς ανέφερε όσα διεπίστωσε στον προϊστάμενό της του FBI, που κατάλαβε αμέσως ότι είχε να κάνει με κλασική περίπτωση κατασκοπείας και έθεσε σε κίνηση τον μηχανισμό του FBI.

Η τουρκική κατασκοπεία αντελήφθη τι γινόταν. Η τουρκάλα συνάδελφος απείλησε τη Σιμπέλ Έντμοντς. Αιφνιδίως όμως της τηλεφώνησε την άλλη μέρα να πάει στο σπίτι της με τον σύζυγό της για κοινωνική συνάντηση. Της πρότεινε ευθέως να συνεργασθεί με το Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο, «που είναι μια πανίσχυρη οργάνωση» και θα εξασφάλιζε έτσι για πάντα τη ζωή της. Η Σιμπέλ Έντμοντς, με τον αμερικανό σύζυγό της, απέρριψαν την πρόταση. Το τουρκικό λόμπι κινητοποιήθηκε για τη συγκάλυψη της υποθέσεως, με την αυτονόητη αρωγή όλων των υψηλά ισταμένων συνεργαζομένων. Η Σιμπέλ Έντμοντς απολύθηκε από την υπηρεσία της τον Απρίλιο του 2002, με το αιτιολογικό ότι δημιουργούσε «προσωπικά προβλήματα». Αντιμετώπισε επίσης απειλές για την αδελφή της που διέμενε τότε στην Τουρκία. Η τουρκική αστυνομία έσπευσε να επιδώσει σ’ αυτήν πρόσκληση να παρουσιαστεί «διά υπόθεσίν της» στο αστυνομικό τμήμα.

Άκαμπτη η Σιμπέλ Έντμοντς, στηριζόμενη από τον αμερικανό σύζυγό της, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Εμφανίστηκε επίσης στο μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Με παράκληση τότε του αρχηγού του FBI Ρόμπερτ Μούελερ, ο γενικός εισαγγελέας Άσκροφτ εξέδωσε απαγόρευση (gag order), με την οποία δεν επιτρεπόταν στη Σιμπέλ Έντμοντς να μιλήσει δημόσια για όσα γνώριζε. Προβλήθηκε σαν αιτιολογικό η ζημιά που μπορούσε να προκληθεί στις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ και στην εθνική ασφάλεια.

Υπήρχαν πληροφορίες για τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στις συνομιλίες που δεν μετέφρασε η τουρκάλα μεταφράστρια

Μια από τις πιο ευαίσθητες και συγκλονιστικές καταγγελίες της Σιμπέλ Έντμοντς ήταν η αποκάλυψη ότι στις υποκλαπείσες συνομιλίες ανθρώπων που εμπλέκονταν στη διακίνηση ναρκωτικών από την Κεντρική Ασία και ειδικότερα το Αφγανιστάν, γινόταν μεταξύ άλλων αναφορά σε πληροφορίες για τα προετοιμαζόμενα τότε χτυπήματα κατά των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη.

Οι ακριτομυθίες των διακινητών των ναρκωτικών του Αφγανιστάν, εάν μεταφράζονταν, θα μπορούσαν να επισύρουν την προσοχή των αρμοδίων και να οδηγήσουν στην πρόληψη ενδεχομένως της τραγωδίας. Η τουρκάλα μεταφράστρια όμως είχε ως αποστολή να συγκαλύπτει τον ρόλο της Τουρκίας στο εμπόριο ναρκωτικών, όπως και στο λαθρεμπόριο πυρηνικών υλικών, μαζί με το Πακιστάν και, βεβαίως, απέφυγε να μεταφράσει τις σχετικές συνομιλίες.

Η καταγγελία αυτή κινητοποίησε τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου που ζήτησαν να ερευνηθεί το θέμα και να χυθεί σε αυτό άπλετο φως.

Κατασκοπευτική συνεργασία Τουρκίας – Ισραήλ στις ΗΠΑ

Οι καταγγελίες της Σιμπέλ Έντμοντς ρίχνουν φως και σε μια άλλη πτυχή της τουρκοϊσραηλινής συνεργασίας, που έχει επισημοποιηθεί στις ΗΠΑ στο επίπεδο του εβραϊκού και του τουρκικού λόμπι. Προκύπτει από τις αποκαλύψεις ότι η συνεργασία αυτή έχει αναπτυχθεί και στο επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, της Μοσάντ και της ΜΙΤ.

Το Ισραήλ ενδιαφέρεται σφόδρα να διεισδύσει στους κύκλους των εμπόρων ναρκωτικών της Κεντρικής Ασίας για να έχει πληροφορίες σχετικά με τρομοκρατικές ενέργειες και με τις προσπάθειες του Ιράν να προωθήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ενδιαφέρεται επίσης, χρησιμοποιώντας καταλλήλως τις πληροφορίες αυτές, να επηρεάζει την κατεύθυνση της αμερικανικής πολιτικής.

Συνεργάζεται γι’ αυτό με την Τουρκία που κατέχει κεντρική θέση στο ναρκοεμπόριο και η οποία, εκτός από το ναρκοεμπόριο, έχει επίσης τους δικούς της πολιτικούς στόχους. Φαίνεται πως η πρόσφατη αποκάλυψη δικτύου κατασκοπείας, που οδήγησε στη σύλληψη δύο Ισραηλινών στις ΗΠΑ, συνδέεται με τις αποκαλύψεις που άρχισαν μετά τις καταγγελίες της Σιμπέλ Έντμοντς.

Παρέμβαση του Κογκρέσου

Μετά την επιβολή απαγορεύσεως από τον γενικό εισαγγελέα, η Σιμπέλ Έντμοντς κατέφυγε στο Κογκρέσο, το οποίο έχει εξ ορισμού ασυλία απέναντι σε τέτοιες απαγορεύσεις. Αυτό μερίμνησε, μεταξύ άλλων, για τη διαφυγή της αδελφής τής Σιμπέλ Έντμοντς από την Τουρκία στις ΗΠΑ.

Μέχρι πού όμως θα προχωρήσει το Κογκρέσο όταν η εκτελεστική εξουσία επικαλείται λόγους διπλωματικών σχέσεων και εθνικής ασφάλειας και ζητά τη συγκάλυψη ουσιαστικά του θέματος; Το ίδιο ισχύει για το ανώτατο δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε επίσης η Σιμπέλ Έντμοντς.

Η τελική έκβαση της υποθέσεως αυτής, πέρα από τη σημασία που έχει για τη δράση του τουρκικού λόμπι στις ΗΠΑ και για τόσο μεγάλα θέματα όπως το ναρκοεμπόριο από την Κεντρική Ασία και το λαθρεμπόριο πυρηνικών υλικών από την Τουρκία και το Πακιστάν, έχει και μια μεγάλη συμβολική σημασία για τις ίδιες τις ΗΠΑ και το πολιτικό τους σύστημα.

Το αμείλικτο ερώτημα που τίθεται για τη μεγάλη αυτή χώρα, που φιλοδοξεί να ποδηγετήσει και ολόκληρο τον πλανήτη, είναι απλό. Λειτουργούν οι θεσμοί; Λειτουργεί η Δικαιοσύνη; Υπάρχει πραγματική διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα, όπως επισήμως διακηρύσσεται και κατοχυρώνεται, υποτίθεται, από νόμους και διαδικασίες;

Το μήνυμα για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα, το μήνυμα είναι πολύ σκληρό. Με την απίθανη πολιτική που υιοθέτησε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπέσκαψε την πολιτική βάση, πάνω στην οποία στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ.

Σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά στις ΗΠΑ σαφές στίγμα αναφοράς που να κινητοποιεί και να προσανατολίζει τους φίλους της Ελλάδος και τους έλληνες ομογενείς. Γι’ αυτό το ελληνικό λόμπι είναι σε πλήρη υποχώρηση. Το απίστευτο δυναμικό του Ελληνισμού της Αμερικής μένει αναξιοποίητο για την Ελλάδα. Χειρότερα ακόμη, σημαντικό μέρος του Ελληνισμού αυτού επιστρατεύεται για να προωθήσει τις αμερικανικές θέσεις εις βάρος της Ελλάδος. Κλασική περίπτωση είναι το λεγόμενο Κέντρο Δυτικής Πολιτικής του Τζον Σιτιλίδη. Χρηματοδοτείται από πλούσιους Ελληνοαμερικανούς, υποστηρίζει όμως τις πιο ακραίες θέσεις της αμερικανικής πολιτικής εις βάρος της Ελλάδος. Προβάλλεται γι’ αυτό ως ιδεολόγημα ότι σημασία έχει η Ελλάδα να ευθυγραμμίζεται με την αμερικανική πολιτική και να μην παίρνει «αντιαμερικανικές» θέσεις. Η προπαγάνδα αυτή μας θυμίζει και κάποιες φωνές εδώ στη μητρόπολη.


Σχολιάστε εδώ