Παραμορφώσαμε το ΕΣΥ!

Ίσως, τα όσα γράφει στην επιστολή του ο κ. Γρηγόρης Σολωμός, που παρακάτω δημοσιεύουμε, να γίνουν αφορμή για το άνοιγμα μιας συζήτησης, ενός διαλόγου, όπου όλες οι πλευρές θα συνεισφέρουν στην απαραίτητη παρέμβαση στο ΕΣΥ, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια που προωθούνται από τα γνωστά συμφέροντα, προκειμένου να… ιδιωτικοποιηθεί η υγεία και να ξαναγυρίσουμε στο παρελθόν, τότε που αλίμονο σε εκείνον που αρρώσταινε και δεν είχε λεφτά…

Η δημόσια υγεία, όπως με έμφαση τονίζουν πολιτικοί ηγέτες που παραμένουν δίπλα στον λαό και τα προβλήματά του, αποτελεί υποχρέωση του κράτους.

Κανένας δεν διαφώνησε με τις στρεβλώσεις του ΕΣΥ

Αλήθειες για το πώς παραμορφώθηκε το ΕΣΥ και πώς ξεχάστηκε η δωρεάν υγεία του λαού, πώς καθιερώθηκε το φακελάκι του γιατρού και σήμερα στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία φωτισμένη κοινωνική πρωτοπορία, και δεν μπορεί σήμερα να βρεις «ιδεολόγους του Κοινωνικού Κράτους» γιατί ο πολιτικός αυτός χώρος διαπνέεται από «αντικρατισμό» και ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ, συμπορεύεται με τους Ατλαντιστές, λέει ένας πρώην υφυπουργός Υγείας και διοικητής του ΙΚΑ, που το έζησε από μέσα και απ’ έξω. Ο Γρηγόρης Σολωμός τολμά και βάζει τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων.

Παίρνοντας αφορμή από την ανάλυση του συνεργάτη μας «Δαμωνίδη» στην καθιερωμένη πλέον στήλη του «Ο Συναξαριστής», ο Γρηγόρης Σολωμός, με θάρρος διερωτάται «ποιοι θα κάνουν την επανάσταση για να σώσουμε το Κοινωνικό Κράτος και το ΕΣΥ»!

Κλείνοντας ο πρώην υφυπουργός αποκαλύπτει πως όταν άλλαζαν οι υπουργοί, γίνονταν τέτοιες ανακατατάξεις στο υπουργείο Υγείας, που νόμιζες ότι έπεσε η κυβέρνηση!

Η επιστολή λοιπόν εχει ως εξής:
«Ειλικρινά δεν κατάλαβα το άρθρο του συνεργάτη σας κ. Δαμωνίδη στη στήλη του CYNAΞΑΡΙCΤΗ (φύλλο 14.8.05). Ο αρθρογράφος επιχειρεί ανεπιτυχώς να μας πείσει ότι υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ στελέχη μας που έχουν ʽʽοδηγό” το μανιφέστο ʽʽΠέραν του Φόβου” του Ανιουρίν Μπέβαν και έχουν σαν σημαία τους τη διακήρυξή του ότι ʽʽη Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και ευθύνη της πολιτείας να το παρέχει δωρέαν στον πολίτη”. Και δεν κατάλαβα γιατί:

1. Όλοι μας στηρίξαμε τη δεκαετία του ’80 την επαναστατική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ με βασική αρχή του τη ʽʽδωρεάν υγεία του λαού ανεξάρτητα από κοινωνική θέση, οικονομική κατάσταση και τόπο κατοικίας του κάθε πολίτη”. Στη συνέχεια όμως ψηφίσαμε -όλοι μας- νόμους (δεκαπέντε τον αριθμό) που ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΑΝ τη φυσιογνωμία του ΕΣΥ. Κανένας από τους νόμους για την υγεία μετά το 1996 δεν θυμήθηκε τη ʽʽδωρεάν” υγεία του λαού και τα νοσοκομεία μας ιδιωτικοποιήθηκαν με την καθιέρωση πλέον του χρηματισμού (φακελάρα) των γιατρών και τη θεσμοθέτηση του ιδιωτικού ιατρείου. (!)

2. Σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ -ακόμη και εκείνοι που διακατέχονται από ʽʽψήγματα σοσιαλισμού”- στήριξε την εσυγχρονιστική προσπάθειά μας, τις ιδιωτικοποιήσεις, την επαναφορά της ετεροδικίας, την ελεύθερη αγορά και ενίσχυσε κάθε προσπάθεια που συνοψίζεται στην αρχή ʽʽHomo, homini lupus”, που αλώνει καθημερινά την κοινωνία της αλληλεγγύης.

3. Ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία εξαίρεση, συμπορεύεται με τους Ατλαντιστές και δεν υπάρχει καμία φωτισμένη κοινωνική πρωτοπορία, που τόλμησε να αμφισβητήσει, με την ψήφο της ή τη φωνή της, την ιδεολογία της ʽʽκοινωνίας του ατομισμού” και τη λογική της κοινωνίας της αγοράς και δεν αντέδρασε από καμία παράταξη κανένας στις επισημάνσεις της προέδρου της Βουλής ότι ʽʽτα εθνικά μας σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν” και ότι ʽʽη δημοκρατία μας θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης”!

Δεν υποστηρίζω ότι μπορούν σήμερα εύκολα να βρεθούν ʽʽιδεολόγοι του Κοινωνικού Κράτους” μέσα σε έναν πολιτικό φορέα που διαπνέεται από ʽʽαντικρατισμό”. Δεν εθελοτυφλώ. Τα γράφω όμως όλα αυτά γιατί θέλετε να μας πείσετε ότι υπάρχουν κάποια ʽʽψήγματα σοσιαλισμού” που είναι έτοιμα να κάνουν επανάσταση για να σώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ότι θα πρέπει να ελπίζουμε στην υφέρπουσα κοινωνική πρωτοπορία που θα ορθώσει το ανάστημά της στη μάστιγα του Νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης.

Με το συγγνώμη, παραμύθια της Χαλιμάς, για να μη σας πω για εκείνα τα ʽʽΜιραλέικα”, που έλεγε ο συγχωρεμένος ο Μένιος.

Ποιοι θα κάνουν επανάσταση για να σώσουμε το κοινωνικό κράτος και το ΕΣΥ, εκείνοι που πρόσφατα ψήφισαν την ένταξη ιδιωτικών κλινικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας; Γιατί όλοι στο ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν στη συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα!

Πού είσαι Μπέβαν να μας κρεμάσεις όλους. Και πρώτους τους υπεύθυνους του Τομέα Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που φαίνεται ότι δεν διάβασαν καλά τον Μακρυγιάννη. Και

4. Διαχειριστές του τομέα της Υγείας επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου ήσαν οι Αυγερινός, Γεννηματάς και τελευταίος ο Κρεμαστινός.

Επί εποχής εκσυγχρονιστών η σκυτάλη πέρασε στον Παπαδόπουλο και τελείωσε με τον Στεφανή.

Κανένας άλλος, φίλε Μάκη, δεν είχε άποψη και κανένας άλλος δεν διαφώνησε για τις στρεβλώσεις του συστήματος Υγείας που επακολούθησαν, στη μετα-Ανδρεϊκή εποχή!

Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε ποτέ κομματοκεντρικό. Και όταν άλλαζαν οι υπουργοί του, γινόντουσαν τέτοιες ανακατατάξεις στο υπουργείο Υγείας, που νόμιζες ότι έπεσε η κυβέρνηση».


Σχολιάστε εδώ