Ανησυχεί ο Παπανδρέου για τις παγίδες στελεχών και τη «Βαβέλ» του ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του θέλοντας να εφαρμόσει μια νέα τακτική κυρίως ως προς τις επιλογές του κινήματος, καθώς και τις συμμαχίες που θα επιζητήσει, ενώ δεν φαίνεται να αντιδρά επί της ουσίας και στις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, ο οποίος γύρισε για λίγο από τις διακοπές του και τώρα βρίσκεται στα Γιάννενα, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπειρωτών, θα επιστρέψει στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη, αλλά η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα και όχι αυτήν που απ’ αύριο διανύουμε, παρά τα όσα έγραφαν φιλικές προς το ΠΑΣΟΚ εφημερίδες. .

Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κινήσεις που κάνουν στελέχη της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα ερήμην πολλών, προτείνοντας ονόματα υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Έτσι γενικώς, μάλλον για να πουλάνε παραγοντιλίκι και εκδουλεύσεις, προτείνουν πάντα παρασκηνιακά διάφορα ονόματα. Έτσι ο Αλέκος Παπαδόπουλος έχει φτάσει στο τέτοιο σημείο που όταν ακούει για περιπτώσεις που ο τάδε ή ο δείνα έχει προτείνει κάποιον υποψήφιο, εκνευρίζεται αφόρητα και γίνεται «τούρμπο».

Ο ίδιος όπως μαθαίνουμε θα αρχίσει να ασχολείται με τις υποψηφιότητες μέσα στον Σεπτέμβριο και, όπως συνηθίζει να λέει, «Εμένα δεν με ξέρουν καλά μου φαίνεται. Έχω ηπειρώτικο κεφάλι», θέλοντας να δείξει πως ό,τι και να προτείνουν τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, την οριστική απόφαση θα την πάρει ο ίδιος σε συνεννόηση με τον Γιώργο, και τα όργανα του κινήματος, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για περιοχή με προβληματικά πολιτικά χαρακτηριστικά ή για μεγάλη πόλη και αφού βέβαια γίνουν μια σειρά από μετρήσεις της κοινής γνώμης. Μπορεί, βέβαια, να δηλώνει κατηγορηματικά «ξεχάστε τις προκριματικές» και δίκιο έχει ο άνθρωπος, αφού διαπιστώνει ότι στο ΠΑΣΟΚ παραμένουν ακόμη ανοικτές οι πληγές του διχασμού των περασμένων δημοτικών εκλογών, με συγκεκριμένες ευθύνες βουλευτών των δύο μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Αθήνας (και αυτοί που κατάλαβαν, κατάλαβαν), όμως με τον Γιώργο τίποτε δεν αποκλείεται.

Παιχνίδι με τις επιλογές

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν; Μήπως εδώ και καιρό κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να δεσμεύσουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ; Φαίνεται ότι αρκετά στελέχη θέλουν να θέσουν τον Παπανδρέου σε πολιτική ομηρία και, όπως αποκάλυψε στο «Π» στέλεχος που διατηρεί κοινωνική και πολιτική επαφή μαζί του, σύμβουλός του για πολλά χρόνια, τα μεγαλοστελέχη αυτά ήθελαν να τον ρίξουν σε μια δίνη ώστε να άνοιγε, όπως μας είπε, από τις αρχές καλοκαιριού στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, θέμα δημοτικών εκλογών και υποψηφιοτήτων, ώστε εσωκομματικά το ΠΑΣΟΚ να εμπλακεί σε ατέρμονες συζητήσεις και να διαταραχθούν οι εύθραυστες ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο Κίνημα.

Το ίδιο στέλεχος, που συναντήθηκε με τον Γιώργο στο Συμπόσιο της Κρήτης στα μέσα Ιουλίου, του είπε κατηγορηματικά, όταν τον ρώτησε ο Γιώργος, ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνεις αυτό που σου λένε. Προέχει τώρα η αντιπολίτευσή σου να κινηθεί σε θέματα και κοινωνικών αντιδράσεων που σημειώνονται και όχι στα Δημοτικά» και κατέληξε λέγοντας: «Μα δεν βλέπεις τι προσπαθούν να σου κάνουν; Να σε βάλουν στη γωνία, να πέσεις στην παγίδα και να ασχολείται όλο το κόμμα με τις υποψηφιότητες μέσα στο καλοκαίρι, ώστε αυτοί να κάνουν το δικό τους παιχνίδι».

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με την μαρτυρία του στελέχους αυτού στο «Π», απάντησε θετικά στον συνομιλητή του και γι’ αυτό, όπως αντιληφθήκατε, μέσα στο καλοκαίρι ο Γιώργος δεν είπε το παραμικρό ούτε άνοιξε συζήτηση για τα δημοτικά θέματα, παρά τις προσπάθειες ορισμένων…

Και είναι αλήθεια ότι αρκετά στελέχη τον πίεσαν στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ώστε να μπει ψηλά ο πήχυς των εκλογών και ο Γιώργος να περάσει από κάτω και όχι από πάνω. Ο λόγος ήταν προφανής και άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά σε δημοτικές εκλογές που γίνεται αυτό από διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Στόχος το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας του Παπανδρέου που θα έβαζε σε μεγάλη δοκιμασία το κόμμα του (και αυτό φαίνεται ότι κάποιοι επιχειρούν), ώστε στη συνέχεια αποδυναμωθεί και να τεθεί υπό ομηρία… αφού τα στελέχη αυτά θα έχουν ενδυναμώσει τον ρόλο τους και την επιρροή τους…

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Παπανδρέου, σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του, ανέφερε ότι, πρώτα απ’ όλα, τα χαρακτηριστικά των δημοτικών εκλογών πρέπει να είναι ποιοτικά, απαντώντας έτσι σε όσους του θέτουν το ζήτημα της πολιτικής αναμέτρησης και τη σύγκριση των ποσοστών και του αριθμού των δήμων ή των νομαρχιών που θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως ο Παπανδρέου θα παίξει και αυτό το χαρτί της πολιτικής αναμέτρησης, δεν δέχεται όμως ότι οι δημοτικές εκλογές είναι ενδιάμεσος σταθμός για την πρωθυπουργία. Άλλα έχει στο μυαλό του και άλλα σκέφτεται, τώρα μάλιστα που η κυβέρνηση θα καθιερώσει την εκλογή δημάρχων από την πρώτη Κυριακή όταν συγκεντρώνουν ποσοστό μέχρι 42%, κάτι που ουσιαστικά δεν απορρίπτει και έτσι θα σταματήσει και η ιστορία των συγκρίσεων με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών..

Όσον αφορά τώρα την ονοματολογία, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μη βιάζεται, όπως και ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Ξέρουν ότι αν αρχίσει η ονοματολογία από τώρα αφενός καίγεται το χαρτί του αιφνιδιασμού και αφετέρου το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να έχει εφεδρείες τις οποίες χρειάζεται, καθώς, αν άνοιγε από τα τέλη Οκτωβρίου αυτό το κεφάλαιο, τότε μέσα στο ΠΑΣΟΚ θα γινόταν μετά βεβαιότητας «μύλος», όσο και αν ο πρόεδρός του έλεγε ότι «δεν χωράνε αντάρτες».

Στόχος του Παπανδρέου σε αυτές τις δημοτικές εκλογές είναι να δείξει ότι ακολουθεί μια νέα τακτική. Όχι κλειστή μέσα στο κόμμα, αλλά ανοικτή, με τον κόσμο να αποφασίζει.

Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνουν προκριματικές εκλογές, σε περιοχές βέβαια που το ΠΑΣΟΚ δεν αντιμετωπίζει εσωκομματικά προβλήματα. Έτσι δεν αποκλείεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εγκαινιάζοντας αυτήν τη νέα τακτική, θέλοντας να δείξει μάλιστα και τον τρόπο που σκέφτεται να κυβερνήσει, να αναδείξει υποψηφιότητες όχι αναγκαστικά από τον δικό του χώρο, αλλά έπειτα από συνεργασίες.

Διαβάστε επίσης και το άρθρο : Η εικόνα της «Βαβέλ» που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ ανησυχεί τον Γ. Παπανδρέου


Σχολιάστε εδώ