Η Γέφυρα ενώνει…

Ο πρόλογος έχει σχέση με την ιστορική πέτρινη Γέφυρα του Αργοστολίου, που φτιάχθηκε το 1800 για να τη διαβαίνουν άνθρωποι και κάρα, κι όχι εκατοντάδες αυτοκίνητα, ακόμη και φορτηγά, καθημερινά.

Γλίτωσε από τον σεισμό του ’53, παρά τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν και οι οποίες τα επόμενα χρόνια κάπως… μπαλώθηκαν και φτάσαμε στο παρά πέντε το πολιτιστικό στολίδι της Κεφαλονιάς να κινδυνεύει από στιγμή σε στιγμή να καταρρεύσει! Και επιτέλους αποφασίσθηκε το κλείσιμό της στη διέλευση αυτοκινήτων, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια.

Κάποιοι επιχείρησαν να ξεσηκώσουν τους κατοίκους των δύο απέναντι χωριών, των Δειληνάτων και των Φαρακλάτων, και κάποιοι έμποροι ξαφνικά ανακάλυψαν ότι θα χάσουν πελατεία, γιατί οι μετακινούμενοι από τον περιφερειακό δρόμο του Κούταβου θα πάνε σ’ άλλα πλησιέστερα μαγαζιά να ψωνίσουν… Και το βράδυ της περασμένης Τρίτης απέκλεισαν τον μόνο δρόμο που οδηγεί προς τη βορειοδυτική πλευρά της Κεφαλονιάς.

Η απειλή για καθημερινό μπλόκο δεν υλοποιήθηκε, ευτυχώς γιατί η ζημιά που θα προκαλείτο από την ταλαιπωρία των χιλιάδων ξένων που κάνουν διακοπές στην Κεφαλονιά αυτήν την εποχή θα ήταν τρομακτική για το νησί. Μόνοι μας δηλαδή παραλίγο, αν συνεχιζόταν το κλείσιμο του δρόμου, θα βγάζαμε τα μάτια μας, θα κάναμε κόσμο, φίλους του νησιού, να μην ξανάρθουν.

Δεν θα πούμε ότι οι διαφωνούντες με το κλείσιμο στα αυτοκίνητα της Γέφυρας δεν έχουν κάποιο δίκιο. Δίκιο έχουν όμως και οι της άλλης άποψης, που συμφωνούν με το κλείσιμο. Όλοι πρέπει να δούμε τι συμφέρει τον τόπο μας. Και το συμφέρον της Κεφαλονιάς μας είναι η προστασία, η σωτηρία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτό προέχει. Και με αυτή τη ματιά πρέπει να το δούμε όλοι. Και εκείνοι που διαφωνούν κι ας χάσουν και κάτι… Δεν είναι προς θάνατο. Αντίθετα, αν βουλιάξει η Γέφυρα, αυτό το στολίδι, η ομορφιά του Αργοστολίου, θα είναι ζημιωμένοι και αυτοί…

Μ’ αυτή τη σκέψη πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Να γίνουν γρήγορα τα έργα της διαπλάτυνσης της περιφερειακής οδού, να μπουν φανάρια στου Πετρία και η Γέφυρα να γίνει πεζόδρομος για βόλτα το βράδυ μαζί με τα παιδιά, να φωτισθεί και να είναι το καύχημα της πόλης…

Από κοντά θα πρέπει ν’ αλλάξουν τακτική οι αρχές. Και ιδιαίτερα η Αστυνομία. Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η στάση τους και η αβουλία να εφαρμόσουν υπουργικές αποφάσεις. Παιχνίδια από δημόσιες αρχές είναι απαράδεκτα.

Τέλος, δεν θα αποφύγουμε τον πειρασμό να μη σχολιάσουμε το γεγονός ότι κάποιοι επώνυμοι έχουν ξεχάσει τις αγωνιστικές περγαμηνές που είχαν από παλαιότερα, τότε που με υπερηφάνεια έλεγαν ότι είναι απόγονοι των Ριζοσπαστών και πρωτοστατούσαν σε όλες τις λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του προηγούμενου δεσπότη Προκόπιου και καταλάμβαναν τη Μητρόπολη για να τον διώξουν…

Είναι αλήθεια ότι η εποχή δεν προσφέρεται και ειδικά στην Κεφαλονιά, όπου τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί και έτσι η ιστορική συνέχεια και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς θεωρούνται αξίες και ιδέες που δεν χρειάζεται να τις προστατεύει ένας λαός… Άλλωστε όλοι εκείνοι που προσπαθούν να καθοδηγήσουν αυτήν την αντίδραση είναι ταυτόχρονα μουγκοί για όσα έχουν καταγγελθεί για τον δεσπότη και το ξεπούλημα της εκκλησιαστικής περιουσίας… Αυτά δεν τους απασχολούν…

Ευτυχώς, πάντως, που υπάρχουν και κάποιοι που επιμένουν να αγωνιούν για τον τόπο τους, όπως ο διάσημος πλέον κεφαλονίτης ακαδημαϊκός και πολυβραβευμένος καθηγητής του Cambridge Θανάσης Φωκάς, ο οποίος σε δήλωσή του προς το «Π» επισημαίνει:

«Η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική μας συμπεριφορά, και όταν ακόμη αυτό φαίνεται να βρίσκεται σε αντίθεση με τοπικά, βραχυπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα. Και αυτό γιατί, μία κοινωνία που σέβεται τις παραδόσεις της, τον πολιτισμό της και το περιβάλλον όχι μόνο ανυψώνεται ποιοτικά, αλλά και τελικά ευημερεί με μακροπρόθεσμο οικονομικό όφελος για όλους τους πολίτες της.

Για παράδειγμα, η προστασία της Γέφυρας του Αργοστολιού, όχι μόνο τονίζει την ευαισθησία της κοινωνίας μας στις παραπάνω αρχές, αλλά και βοηθά στην ποιοτική αναβάθμιση του νησιού μας με μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για όλους τους Κεφαλονίτες (όπως την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού). Επίσης στέλνει παγκόσμιο μήνυμα ότι η Ελλάδα ξέρει και μπορεί να διαφυλάττει τα πολιτιστικά της μνημεία και έτσι δικαίως ανυπομονεί να της επιστραφούν τα κειμήλια που της ανήκουν, όπως τα Ελγίνεια Μάρμαρα».


Σχολιάστε εδώ