τυποΘεσσαλονίκη

#Οι κυκλοφορίες των ημερήσιων τοπικών πολιτικών εφημερίδων μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης την προηγούμενη βδομάδα ήταν:

Πέμπτη 4/8«Αγγελιοφόρος» 5.300«Μακεδονία» 3.100
Παρασκευή 5/8«Αγγελιοφόρος» 4.620 «Μακεδονία» 3.000
Σάββατο 6/8«Αγγελιοφόρος» 4.400«Μακεδονία» 2.600
Κυριακή 7/8«Αγγελιοφόρος» 9.940«Μακεδονία» 6.900
Δευτέρα 8/8«Αγγελιοφόρος» 4.450«Θεσσαλονίκη» 2.400
Τρίτη 9/8«Αγγελιοφόρος» 4.500«Μακεδονία» 3.000
Τετάρτη 10/8«Αγγελιοφόρος» 5.300«Μακεδονία» 3.000

# Να σημειώσω πως η μεγάλη πτώση στην κυκλοφορία των εφημερίδων ερμηνεύεται από την κορύφωση της εξόδου των Θεσσαλονικέων, που προτιμούν τη δροσιά των ακρογιαλιών από το άγχος των ειδήσεων. Ας ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες για τον ερχόμενο μήνα, οπότε και η λειτουργία της ΔΕΘ θα μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων.

# Το τέλος των διακοπών θα σημάνει βεβαίως και την αύξηση της κινητικότητας γύρω από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η ΕΡΤ 3, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπευθύνων, δεν κατάφερε να καταλήξει στο πρόγραμμά της για την επόμενη περίοδο. Οι προτάσεις υποβλήθηκαν από τη διεύθυνση Τηλεόρασης και τον τομέα Ενημέρωσης στη διοικούσα επιτροπή, αλλά εκεί κόλλησαν. Περιμένουν λένε να πάρουν την έγκριση της Αθήνας, καθώς και τη διαβεβαίωση πως θα αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος και, κατά συνέπεια, τα έσοδα του καναλιού.

# Από βδομάδα θα υπάρχουν και τα νεότερα από τη «Μακεδονία» (οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούνιο), μετά τη συνέλευση των δημοσιογράφων που θα συγκαλέσει η ΕΣΗΕΜ-Θ. Πάντως το κλίμα στην εφημερίδα αγρίεψε μετά την αποχώρηση του Αντωνό για διακοπές και την παράταση του διευθυντικού κενού των τελευταίων μηνών.

# Το γέλιο της αρκούδας έπεσε στα γραφεία της εφημερίδας, όταν κυκλοφόρησε φωτοτυπημένο φυλλάδιο στο οποίο περιλαμβάνονταν:

– Το άρθρο του Αντωνό, υπέρ της ελεύθερης δημοσιογραφίας και των ελεύθερων δημοσιογράφων.

– Το παραπολιτικό που δημοσιεύτηκε για τον Ρεγκούζα με την υπογραφή ανύπαρκτου προσώπου.

– Το ίδιο ακριβώς παραπολιτικό που δημοσιεύτηκε με τις ίδιες λέξεις στον «Αδέσμευτο» του Ρίζου και με τροποποιήσεις στην «Απογευματινή».

-Το σχόλιο, πως έτσι ο Αντωνό θεωρεί την ελεύθερη δημοσιογραφία.

# Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται, λέει το ρητό, το οποίο βάλθηκαν να δικαιώσουν «κουτσοί», «στραβοί» και πραγματικά αδικημένοι της Μακεδονίας.

# Από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επιδικάστηκαν 50.000 ευρώ -τα 15 άμεσα καταβλητέα- σε αθλητικογράφο που προσέφυγε ζητώντας τα αβγά και τα καλάθια της παραπαίουσας εφημερίδας. Ο δικαστικός επιμελητής που πήγε στο ταμείο να εισπράξει, αντιμετώπισε τους γέλωτες των υπαλλήλων που του έδειξαν τα άδεια σεντούκια. Ο δικηγόρος του «δικαιωμένου» αποφάσισε να ζητήσει τη συντηρητική κατάσχεση του πολυτελούς αυτοκινήτου του Αντωνό (τύπου τζιπ μεγάλου κυβισμού). Έμεινε ενεός ο άνθρωπος, μόλις διακρίβωσε πως το αυτοκίνητο ανήκει σε κάποιον… Αλβανό. Ξύπνιος ο Αντωνό. Όχι θα καθόταν να χάσει από θεσσαλονικιό αθλητικογράφο. Κάτι τέτοιους, τα σαΐνια τους μασάνε για πρωινό.

# Πενία τέχνας κατεργάζεται και οι συνάδελφοι του «Αγγελιοφόρου», ασχολήθηκαν με το αν αυξήθηκαν οι πωλήσεις μπακλαβά στην πόλη, μετά την έναρξη της μετάδοσης της τούρκικης δημοφιλούς σειράς από το μεγάλο κανάλι. Οι ρεπόρτερ ξεχύθηκαν στα ζαχαροπλαστεία και διαπίστωσαν πως οι πωλήσεις του εν λόγω γλυκίσματος αυξήθηκαν κατά 30% έως 200%. Έτσι, οι παραδοσιακοί ζαχαροπλάστες εξαργυρώνουν σε κέρδη την υψηλή θεαματικότητα της τηλεοπτικής σειράς για την τούρκικη οικογένεια Μπακλαβατζίογλου και τον έρωτα δύο νέων από την Ελλάδα και την Τουρκία.

# Όπως εξηγεί στην εφημερίδα επιχειρηματίας του κλάδου, εδώ και 35 ημέρες, οι πωλήσεις του μπακλαβά έχουν αυξηθεί κατά 200%. Οι πελάτες που επισκέπτονται το κατάστημα ζητούν κυρίως μπακλαβά με φιστίκι (πιο δημοφιλής στην Τουρκία σε σχέση με εκείνον με το καρύδι), δηλώνοντας ότι τον αγοράζουν επηρεασμένοι από το σίριαλ (ένας από τους πρωταγωνιστές της σειράς έχει κατάστημα παρασκευής και πώλησης μπακλαβά με φιστίκι).

# Σε άλλο γνωστό ζαχαροπλαστείο της πόλης, οι πωλήσεις μπακλαβά σημειώνουν αύξηση 30%-40%. Αρκετοί από τους «επισκέπτες» του ζαχαροπλαστείου είναι… μεταμεσονύχτιοι, καθώς σπεύδουν να γευτούν το αγαπημένο τους γλυκό αμέσως μετά το τέλος κάθε επεισοδίου του σίριαλ.

# Και μετά λέμε τους Τούρκους μπουνταλάδες…

# Τον Στίνη έστειλε ως εντολοδόχο του στη Θεσσαλονίκη ο Ευαγγελάτος, για να οργανώσει το πρώην COSMOS TV σε… παράρτημα του «ελληνικού CNN», όπως ο δημοφιλής άνκορμαν επιδιώκει να μετατρέψει το POLIS του Τσοτσορού, που έπεσε στα χέρια του Κοντομηνά. Όσοι ενδιαφερόμενοι, σπεύσατε…


Σχολιάστε εδώ