Πήραν το όνομα της «Ναυτεμπορικής» στο Internet!

Στην πραγματικότητα όποια επιχείρηση με κόπο και χρήματα έχει χτίσει ένα brand name σε οποιονδήποτε κλάδο κινδυνεύει να χάσει το όνομά της από κάποιον επιτήδειο της πληροφορικής, επειδή έστειλε μερικά δευτερόλεπτα αργότερα την αίτησή της. Με τέτοιες διαδικασίες είναι δυνατόν να γίνουν σοβαρές επενδύσεις στο Internet;

Η περίπτωση της «Ναυτεμπορικής» είναι χαρακτηριστική. Κάποιος την πρόλαβε και κατοχύρωσε τη σελίδα «ναυτεμπορική.gr» με το άνοιγμα της σχετικής διαδικασίας το πρωί της 5ης Ιουλίου. Το ΙΤΕ, που έχει αναλάβει και την ελληνική ονοματοδοσία, αλλά και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που κρίνει τις ενστάσεις, δεν εξέφρασαν γνώμη και τελικώς το όνομα «Ναυτεμπορική», στην ελληνική γλώσσα, κατοχυρώθηκε από κάποιον τρίτο, για τον οποίο μάλιστα δεν δίνονται στοιχεία! Η αδιαφορία όμως σταματάει εκεί.

Ο πλειστηριασμός των ονομάτων περιγράφεται σε απόφαση της ΕΕΤΤ, η οποία δεν είναι σε θέση να παράγει νόμους. Όπως και στο ΙΤΕ δεν έκαναν το αυτονόητο, να ελέγξουν αμέσως αν αυτό το όνομα είναι κατοχυρωμένο στην υπηρεσία σημάτων του παλαιού υπουργείου Εμπορίου και για ποιες κλάσεις (εφημερίδες, περιοδικά, εκδόσεις, Internet κ.ά.). Αντ’ αυτού έκαναν… τη χάρη στην εφημερίδα και της έδωσαν τη διεύθυνση «Ηναυτεμπορική.gr», ενώ η ΕΕΤΤ μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στην ένσταση που κατέθεσε η εκδοτική εταιρεία. Μόνον ένας υπάλληλος της Αρχής τήν προέτρεψε να προσφύγει στα δικαστήρια… Η ΕΕΤΤ δικαιολογείται πως μόλις τώρα άλλαξε η διοίκησή της, υπονοώντας έτσι πως η Αρχή το προηγούμενο διάστημα δεν εργαζόταν, άραγε; Επικεφαλής της ανέλαβε ο Νικήτας Αλεξανδρίδης και αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες ο Νίκος Κουλούρης, και για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Δραβίλλας. Η αναστάτωση που έχει προκληθεί είναι πολύ μεγάλη, καθώς μεγάλες εταιρείες κινδυνεύουν να χάσουν το όνομά τους, υπονομεύοντας έτσι την όποια ανάπτυξη του Internet στην Ελλάδα.

Ίσως η ΕΙΗΕΑ θα έπρεπε να παρέμβει προστατεύοντας τα συμφέροντα των μελών της.


Σχολιάστε εδώ