ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Κλειστοί τον Αύγουστο και όλοι οι διεθνές οργανισμοί, για την ακρίβεια υπολειτουργούν, «νεκρώνουν» και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, που επεξεργάζονται διαρκώς θέσεις και στρατηγικές, τις περισσότερες όμως φορές ούτε κατ’ ελάχιστον ικανοποιητικές για τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα… Φεύγουν, λοιπόν, για τις ετήσιες διακοπές τους οι περισσότεροι διεθνείς γραφειοκράτες, ας πούμε κάτι «μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), που τελευταίως έχουν κάνει τη «ζωή δύσκολη» σε υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή με τις απόψεις τους σε επίκαιρα θέματα, όπως του «βασικού μετόχου» και όχι μόνο…

Πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και η ελληνική προεδρία του ενός μηνός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ… Προσδοκούσαμε, ως συνήθως πολλά, ότι θα συνέπιπτε η προεδρία μας με θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως συζητήσεις σε βάθος για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου. Τελικά μας απασχόλησαν εκτεταμένα οι εσωτερικές κρίσεις στην Ερυθραία, στο Κονγκό, στην Αιθιοπία, στη Σομαλία και στο Σουδάν, δηλαδή… μαύρη μαυρίλα πλάκωσε… Και βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση, με τόσα διεθνή θέματα να προβληματίζεται και να αγχώνεται, άφησε τα… εθνικά, όπως το Κυπριακό να το χειρισθεί ο… αυτόματος πιλότος και η κυπριακή κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο. Συμμετέχουμε διά της σιωπής…

«Στη ζούλα» και κατά τον πλέον αδιαφανή τρόπο, παράδοση πλέον στο υπουργείο για τα περισσότερα θέματα προσωπικού, αποφασίσθηκαν και νέες μεταθέσεις πρέσβεων που μπορεί, σημειολογικά, να δρομολογούν και άλλες πολιτικές εξελίξεις, με… άρωμα ανασχηματισμού. Λοιπόν, ο πρέσβης Κων. Ράλλης, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, φεύγει για τη Χάγη… Ως γνωστόν, είθισται ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών, πριν… βουλιάξει το καράβι λόγω επικείμενων εκλογών (περίπτωση Γ. Παπανδρέου) ή πριν από την οψέποτε… ηρωική έξοδο από το νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας (περίπτωση Π. Μολυβιάτη), να «βολεύει» τους δικούς του στενούς συνεργάτες… Έτσι, ο Κ. Ράλλης ως πρώτο του πρεσβευτικό πόστο «καπαρώνει» δυτικοευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Προφανώς, όπως λένε συνάδελφοί του, δεν είναι του… επιπέδου του οι χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Ωκεανίας… Αλλά μην απορείτε, με επώνυμο Ράλλης, συγγενής τού πρώην πρωθυπουργού Γ. Ράλλη, και με τη Δεξιά στην κυβέρνηση, πού θέλετε να υπηρετήσει ο διπλωμάτης αυτός, στην Αιθιοπία ή στο Κόσοβο, στον βαλκανικό μας περίγυρο, όπου οι όποιες ρευστές εξελίξεις δεν σε αφήνουν να εφησυχάζεις;

Άλλες έκτακτες μεταθέσεις, του πρέσβη Ευστ. Δάρρα, που τελικά δεν πηγαίνει από την Μπρατισλάβα στην πρεσβεία του Κιέβου, αλλά επιστρέφει στην κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα με νεότερη τροποποιητική απόφαση του υπουργού Εξωτερικών. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τον έλληνα πρέσβη, στον οποίο οι τελωνειακές αρχές στην Ηγουμενίτσα είχαν πρόσφατα «ανακαλύψει» (με καρφωτή προειδοποίηση βεβαίως…) αδήλωτο πιστόλι και σφαίρες, κατά την είσοδό του με το αυτοκίνητό του στην Ελλάδα. Συλλέκτης όπλων ο άνθρωπος, δεν πρόλαβε να το… δωρίσει στο Πολεμικό Μουσείο που βρίσκεται στη γειτονιά του υπουργείου Εξωτερικών. Στην πρεσβεία του Κιέβου πηγαίνει τελικά ο πρέσβης Χαρ. Δημητρίου από την πρεσβεία του Σαντιάγκο στη μακρινή Χιλή. Στη νέα του θέση θα έχει να αντιμετωπίσει και πολλαπλά αιτήματα για θεωρήσεις εισόδου στην Ελλάδα που ζητούν επίμονα κυρίως Ουκρανές για τουρισμό και όχι μόνο… Με την αυστηρή εφαρμογή της νέας διαδικασίας της «προσωπικής συνέντευξης» ανιχνεύονται ποιες τελικά έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις και τα «προσόντα» να λάβουν την πολυπόθητη βίζα… Εργένης ο νέος πρέσβης μας στο Κίεβο, δεν ξέρω γιατί μερικοί ζηλόφθονοι στο υπουργείο τον θεωρούν ιδιαίτερα τυχερό…

Επιτροπή από «υπηρεσιακούς παράγοντες», περιορισμένης σύνθεσης, για την αναθεώρηση και τον «εκσυγχρονισμό (που λέει ο λόγος…) του οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών όρισε εδώ και κάμποσο καιρό ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης. Το τρίμηνο πέρασε, δόθηκε και σιωπηρά παράταση, πέρασε όμως και το εξάμηνο και η επιτροπή δεν έχει ακόμη αποκαλύψει το «κέντημά» μας… Δεν είναι μόνο ότι στη δέσμη προτάσεων υπάρχουν ορισμένες ιδιαίτερα «πονηρές» και συντεχνιακού χαρακτήρα εισηγήσεις, αλλά στοχεύουν και στον καταλληλότερο χρόνο, το περιώνυμο «timing», για να τις «περάσουν» χωρίς πολλές αντιδράσεις… Άλλοι ανησυχούν, άλλοι όμως αδημονούν…

Μεγαλεπήβολα σχέδια και θετική «απογραφή» για την οικονομική διπλωματία ακούμε τελευταίως με απανωτές συνεντεύξεις του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, ίσως εν όψει του ανασχηματισμού… Οι καιροί είναι πονηροί και αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές προθερμαίνονται καταλλήλως…

Καλή λοιπόν και ευπρόσδεκτη η μεγάλη στρατηγική για την οικονομική διπλωματία, ας πάμε όμως και στην απλή… καθημερινότητα, όπως την βιώνουν οι εμπορικοί ακόλουθοι και οι διπλωμάτες που θα κληθούν να εφαρμόσουν ή τουλάχιστον να υποστηρίξουν αυτήν τη στρατηγική… Απλά ερωτήματα, που θέτουν από τη στήλη μας, με «χαιρετίσματα στην εξουσία»… Καρέκλες και γραφεία θα έχουν να… καθίσουν για να υλοποιήσουν τη νέα στρατηγική Στυλιανίδη; Πενήντα τέσσερις εμπορικοί ακόλουθοι ευρίσκονται ήδη στριμωγμένοι στην Αθήνα, πολλούς έφεραν άρον άρον από το εξωτερικό, αλλά οι καρέκλες στα διαθέσιμα γραφεία είναι περίπου… εικοσιπέντε. Οι υπόλοιποι περιμένουν ήδη… στα σπίτια τους είτε στους διαδρόμους και στον γνωστό πεζόδρομο της οδού Βαλαωρίτου είτε στα υπόγεια της Β. Σοφίας… Κάνουν και τα στραβά μάτια οι προϊστάμενοί τους, βλέποντας την όλη κατάσταση… Δεν ξέρουμε εάν ολοκληρώθηκε και η χωροταξική «απογραφή των καρεκλών» μέσα στη 17μηνη διακυβέρνηση της ΝΔ στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά είναι βέβαιο ότι με στρατηγούς χωρίς πρόθυμους στρατιώτες οποιαδήποτε υψηλή στρατηγική κινδυνεύει να υποστεί το… Βατερλώ της… Άντε μετά να ανακαλύψεις τον νέο… Ναπολέοντα εν όψει και του προσεχούς ανασχηματισμού… Πάντως, ας διαβεβαιώνουν ότι διαθέτει άνετα, ευάερα και ευήλια γραφεία όλο το στενό επιτελείο του υφυπουργού Ευρ. Στυλιανίδη στα «ρετιρέ» της Βασ. Σοφίας… Ερώτημα επίκαιρο λόγω καύσωνα τις μέρες αυτές στην Αθήνα: Οι υπόλοιποι, που δεν έχουν καρέκλες και γραφεία, μήπως μπορούν να πάνε για… μπάνιο στα νησιά;

Α .Κ.


Σχολιάστε εδώ