Ρυθμιστής η Αριστερά

Και αν τολμήσει να απαντήσει θετικά στην πρόκληση, τότε ίσως πράγματι να μπορούμε να κάνουμε λόγο για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού!

Είναι γεγονός -και προς τούτο συγκλίνουν απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας- ότι στους σχεδιασμούς τόσο της Ρηγίλλης όσο και της Χαρ. Τρικούπη κατέχει εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών κεντρική θέση η μελέτη για το τι θα πράξει η Αριστερά. Και τα δύο κόμματα εξουσίας, που συγκροτούν τον δικομματισμό, θεωρούν πολύφερνη νύφη την Αριστερά εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης του φθινοπώρου του 2006. Το καθένα με τον τρόπο του ήδη σχεδιάζει πώς θα την προσεταιριστεί, ώστε να κερδίσει τις πολιτικές και επικοινωνιακές εντυπώσεις…

Ιδού λοιπόν η μεγάλη ευκαιρία-πρόκληση για τις δυνάμεις της Αριστεράς, της προόδου και της αντίστασης στο δικομματισμό:

· Η συγκρότηση ενός εκλογικού μετώπου που θα ακυρώσει την επιχείρηση εγκλωβισμού τους απ’ τα κόμματα του δικομματισμού, θα αναδείξει την εναλλακτική τους πρόταση και θα τις φέρει στο κέντρο των εξελίξεων. Ενός μετώπου πειστικού και πραγματικά προοδευτικού, πραγματικά εναλλακτικού, που θα μπορέσει να δώσει ένα -πρώτο- πολιτικό μάθημα στα δυο κόμματα εξουσίας.

Είναι η ώρα της Αριστεράς, να δείξει ότι μπορεί να υπερβεί το ρόλο της συμπληρωματικής δύναμης στον ένα ή τον άλλο πόλο του δικομματισμού και να γίνει πράγματι ρυθμιστής των εξελίξεων ανοίγοντας δρόμους για μια άλλη πολιτική, αλλά με όρους εξουσίας και όχι απλώς διαμαρτυρίας. Όμως με ένα καθαρό προοδευτικό πρόγραμμα. Ίσως η συγκρότηση και λειτουργία του ΠΑΜΕ, το οποίο σε συνδικαλιστικό επίπεδο αποτελεί πράγματι τη μοναδική εναλλακτική δύναμη και φωνή αντίστασης, να μπορέσει να αποτελέσει πρότυπο για τη συγκρότηση αυτού του εκλογικού μετώπου.

Όμως οι διεργασίες πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα. Να βγει προς τα έξω ένας πειστικός λόγος, όχι μια ευκαιριακή σύμπραξη. Έτσι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί η Αριστερά να πάρει πάνω της όλο το «παιχνίδι» και να ακυρώσει τους σχεδιασμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ρηγίλλης και Χαρ. Τρικούπη σκέφτονται την… Αριστερά

Όπως προαναφέραμε, τόσο η Ρηγίλλης όσο και η Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ως κεντρικό, καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας των εκλογικών τους σχεδιασμών για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ακριβώς το τι θα πράξει η Αριστερά.

Η ΝΔ προσδοκά σε μια ευμενή γι’ αυτήν πλήρη αποστασιοποίηση της Αριστεράς έναντι του ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς γι’ αυτό, στο νέο εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές θα ικανοποιεί εν μέρει το αίτημα για αναλογικό σύστημα. Θα προβλέπει συγκεκριμένα ο νέος εκλογικός νόμος εκλογή των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων με απλή αναλογική, μέσω δεύτερης κάλπης. Έτσι προσφέρει στις δυνάμεις της Αριστεράς, αφ¶ ενός, (μερική) ικανοποίηση του αιτήματος για απλή αναλογική, αφ¶ ετέρου, τη δυνατότητα να έχουν στα νέα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια ρυθμιστικό ρόλο. Και -το σημαντικότερο- τους δίνει τη δυνατότητα να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, χωρίς να αναγκαστούν για λόγους εκλογικής επιβίωσης να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ.

Είμαστε μάλιστα σε θέση να γνωρίζουμε πως ο Β. Μεϊμαράκης σε κομματικές συσκέψεις έχει εκφράσει την άποψη ότι:

· Η Αριστερά δεν θα πάει με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον της δώσουμε μέσω του εκλογικού συστήματος τη δυνατότητα να μετρήσει αυτόνομα τις δυνάμεις της. Και δεν θα πάει, επειδή το πρόσωπο του Γιώργου απωθεί τον ΣΥΝ, ενώ το ΚΚΕ συνολικά δεν θέλει κανενός είδους σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ.

· Με το νέο εκλογικό σύστημα, αφ¶ ενός, περιορίζονται οι «αντάρτες» (αυτό φυσικά ισχύει για τους «αντάρτες» και των δύο μεγάλων κομμάτων) και, αφ¶ ετέρου, «μπλοκάρονται» οι διαρροές προς τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη.

Και στήριξη δημάρχων της Αριστεράς!

Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, η ΝΔ για να «διευκολύνει» ακόμα περισσότερο την αποστασιοποίηση της Αριστεράς απ’ το ΠΑΣΟΚ προτίθεται (σχετικά έχει γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ») να στηρίξει δημάρχους απ’ τον χώρο της Αριστεράς σε κάποιες περιπτώσεις. Αναφέρονται συγκεκριμένα τα ονόματα των δημάρχων Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου (ανήκει στο ΚΚΕ) και Καισαριανής Θανάση Μπαρτζώκα (ανήκει στον ΣΥΝ, προέρχεται απ’ το ΚΚΕ), καθώς και άλλες περιπτώσεις.

Είναι σαφής η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος. Εκτιμώντας -και σωστά- πως οι δημοτικές εκλογές θα αποτελέσουν σοβαρό πρόκριμα για τις εθνικές και θα «παίξουν» πολύ σε επίπεδο εντυπώσεων, δεν θέλει επ’ ουδενί να δώσει στο ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να θριαμβολογήσει ότι πέτυχε πολιτική νίκη. Και προς τούτο θα «κάνει παιχνίδι» με την Αριστερά…

ΠΑΣΟΚ: Να γυρίσει μπούμερανγκ στον Καραμανλή!

Ακριβώς αυτό θέλει να αποτρέψει το ΠΑΣΟΚ. Να πάρει δηλαδή ανάσα η κυβέρνηση, που θα της επιτρέψει να την αξιοποιήσει για τις εθνικές εκλογές. Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν πως εφόσον το ΠΑΣΟΚ πετύχει στις δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές τέτοιες επιδόσεις, που θα του επιτρέψουν να μιλήσει για νίκη, τότε μπορεί να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση. Και προς τούτο ποντάρουν σε δύο παράγοντες:

· Τη διαχρονικά εκφραζόμενη τάση του εκλογικού σώματος να αποδοκιμάζει την κυβέρνηση στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

· Τη δυνατότητα συνεργασιών με την Αριστερά, ώστε και να βγει απ’ την πολιτική απομόνωση το ΠΑΣΟΚ και να οδηγήσει σ’ αυτήν τη θέση τη ΝΔ.

Δύσκολο βέβαια το εγχείρημα, δεδομένου ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς τα τελευταία χρόνια έχουν ουσιαστικά διακόψει τις πολιτικές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Όχι όμως αδύνατο, όπως πιστεύουν στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, ιδιαίτερα με τον ΣΥΝ, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει προβλήματα και αναζητά διεξόδους. Μάλιστα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, εισηγηθεί στον Γιώργο:

•· Να ξεκινήσει από τώρα επίθεση φιλίας προς την Αριστερά προτείνοντας διάλογο.

• Να προσφέρει -και το ΠΑΣΟΚ- σε δημάρχους της Αριστεράς στήριξη.

• Να πιέσει τις ηγεσίες της Αριστεράς μέσω της βάσης τους, που είναι διαχρονικά αντίθετη με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Υπό προϋποθέσεις, πιστεύουν τα προαναφερθέντα στελέχη, μπορεί οι εκλογικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να της γυρίσουν μπούμερανγκ.

«Αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο ο Καραμανλής και μπορεί να τα χάσει όλα, αν εμείς έγκαιρα χτίσουμε τις συμμαχίες μας», μας τόνισε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα η Χαρ. Τρικούπη θα επιχειρήσει να πετύχει νίκη σε επίπεδο νομαρχιών, όπου εκεί κυρίως κρίνονται και παίζονται οι πολιτικές εντυπώσεις, ώστε για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές να μπορεί να ισχυριστεί πως η ΝΔ είναι μειοψηφία.

Ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε αυτούς τους σχεδιασμούς:

• Πρώτον, η μέχρι στιγμής θέση του έναντι των κυβερνητικών σχεδιασμών αποπνέει μεγάλη ηττοπάθεια.

•·Δεύτερον, εμφανίζεται χωρίς θέση. Και αυτό μετρά πολλαπλά για ένα κόμμα, που έχει καταγραφεί ως κατ’ εξοχήν κόμμα αυτοδιοικητικό. Και είναι ακόμα πιο θλιβερή η εικόνα, να βλέπει ο ψηφοφόρος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απλώς να παρακολουθεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και να περιορίζεται σε μια στείρα άρνηση, δίχως να αντιπαραθέτει κάτι!

• Τρίτον, ο Γιώργος μέχρι στιγμής δεν μπορεί να πείσει τους αριστερούς ψηφοφόρους. Δεν προσελκύει, αντίθετα απωθεί…

Επιμύθιο; Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ… ερωτεύτηκαν την Αριστερά. Ε, ήρθε η ώρα η Αριστερά να αγαπήσει τον εαυτό της και να δει το συμφέρον της…


Σχολιάστε εδώ