Ο… Λαφοντέν φέρνει πιο κοντά τους Άκη – Κωνσταντόπουλο

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σκέψεις και προτάσεις για τη συγκρότηση ενός παρόμοιου συνασπισμού ήδη υπάρχουν και συζητούνται και στην Ελλάδα σε κύκλους και πολιτικά στελέχη απ’ τον χώρο του ΠΑΣΟΚ -διαφωνούντα με την πολιτική του Γ. Παπανδρέου-, του ΣΥΝ, τον ακαδημαϊκό χώρο και από ανένταχτες πολιτικές και συνδικαλιστικές προσωπικότητες, όπως ο Μαν. Γλέζος, ο Δημ. Παπαχρήστος κ.ά.

Σ’ αυτές τις ζυμώσεις, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμμετέχουν και ο Α. Τσοχατζόπουλος και στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσκείμενα σε αυτόν. Επίσης σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας διεύρυνσης του ΣΥΝ πέραν των ορίων του ΣΥΡΙΖΑ και της συγκρότησης ενός νέου συνασπισμού, περίπου κατά τα πρότυπα του γερμανικού, με βασικό πάντως κορμό τον ΣΥΝ.

Είναι σαφές πως όλοι οι συμμετέχοντες στις διεργασίες αυτές δεν έχουν ταυτόσημες απόψεις για τον τρόπο συγκρότησης αυτού του νέου «συνασπισμού».

Ωστόσο το γεγονός ότι ο σχετικός προβληματισμός έχει προχωρήσει και υπάρχει ένας τόπος «συνάντησης» και ζύμωσης όλων αυτών, είναι σημαντικό και δεν αποκλείει εξελίξεις, υπό προϋποθέσεις βεβαίως. Σημειώνουμε πάντως, ότι οι σχετικές διεργασίες δεν συνδέονται με άλλες που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, για τη συγκρότηση ενός «τρίτου πόλου» στον χώρο της Κεντροαριστεράς και στις οποίες συμμετέχουν στελέχη του «ιστορικού» και «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ.

Ούτε -και πρέπει και αυτό να το τονίσουμε- είναι ταυτόσημες και οι θέσεις των Τσοχατζόπουλου – Κωνσταντόπουλου, τουλάχιστον έως τώρα.

Ωστόσο είναι κοινοί οι προβληματισμοί. Και δεν είναι, λένε όσοι γνωρίζουν, καθόλου τυχαίο ότι ο Άκης επέλεξε να εκφράσει την προτίμησή του στο «πείραμα Λαφοντέν» μέσω της εφημερίδας «ΑΥΓΗ».

Ανοιχτή γραμμή Κωνσταντόπουλου-Άκη

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, υπήρξε πρόσφατα και μεταξύ τους συνάντηση. Οι πληροφορίες δεν είναι διασταυρωμένες, ωστόσο ούτως ή άλλως οι δυο τους συνδέονται με πολύχρονη σχέση, οπότε δεν είναι -αναγκαστικά- είδηση κάποια συνάντησή τους. Γίνεται όμως είδηση εν μέσω αυτών των ζυμώσεων και διεργασιών.

Και σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι υπάρχει μεταξύ τους ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Υπογραμμίζουμε ακόμα ότι τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού με τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε στηρίζουν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία συνδέονται πολιτικά με τον Άκη επί χρόνια. Και αυτά τα στελέχη συζητούν μεταξύ τους και μάλιστα πιέζουν τον τέως υπουργό να αναλάβει πιο αποφασιστικές πρωτοβουλίες.

Το σενάριο στηρίζει και εκδότης, φίλος του Άκη, στο σπίτι του οποίου έγινε πρόσφατα συνάντηση-συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και ο τέως υπουργός και γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στη συνάντηση είχε προσκληθεί και ο Π. Οικονόμου, ο οποίος όμως δεν πήγε.

Ας επισημανθεί επίσης, ότι υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις να εκφραστεί εκλογικά στις επόμενες δημοτικές εκλογές το «πείραμα Λαφοντέν», με τη στήριξη υποψηφίων απ’ τον χώρο της Κεντροαριστεράς, οι οποίοι δεν θα έχουν επίσημο κομματικό χρίσμα και θα αποτελούν το πρόπλασμα του υπό συγκρότηση σχήματος…


Σχολιάστε εδώ