ΑΙΡΕΤΙΚΑ

Ο πρόεδρος της FIBA Europe Γιώργος Βασιλακόπουλος και ισχυρός άνδρας επί σειρά ετών του μπασκετικού χώρου στη χώρα μας, μαζί με τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Ανδρέα Μιαούλη, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό και του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Του ζητήσαμε να πάρει απόφαση απαλλαγής της Α2 από τον ισχύοντα αθλητικό νόμο και τη μετατροπή των ΚΑΕ σε αθλητικά σωματεία. Η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί επειδή αντιδρούν οι συνδικαλιστές των καλαθοσφαιριστών να συζητάμε ένα θέμα εδώ και πέντε χρόνια. Τα σωματεία τα ίδια έχουν ζητήσει να αγωνιστούν στη ΒΆ Εθνική κατηγορία του μπάσκετ. Το Περιστέρι, το Ηράκλειο, ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας έχουν ευθέως θέσει το ζήτημα. Δεν μπορεί να λειτουργήσουν πλέον οι ΚΑΕ με το ισχύον καθεστώς. Δεν αντέχουν οικονομικά οι παράγοντες να πληρώνουν πανάκριβα συμβόλαια, εφορίες, ΙΚΑ και τα σχετικά με τις προσφυγές στα δικαστήρια και τα αρμόδια αθλητικά όργανα να είναι καθημερινό φαινόμενο. Επιτέλους να πάρουν αποφάσεις. Με σολομώντειες τακτικές δεν λύνεις προβλήματα. Τη Δευτέρα μπορεί ο κύριος Ορφανός και οφείλει να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί το μπάσκετ της Α2 για να προχωρήσει η κλήρωση. Δεν μπορεί να φτάνει η κατάσταση στο παραπέντε, ούτε να οδηγηθούν άνθρωποι, αν όχι στη φυλακή, στην καταστροφή».

Οι Βασιλακόπουλος και Μιαούλης έφυγαν με τη δέσμευση του Ορφανού από την Κηφισίας 7, μετά τη συνάντηση που ακολούθησε με τον συνδικαλιστή των καλαθοσφαιριστών κ. Λυχναρά, ο οποίος αντιδρά, να απαντήσει στο αίτημα της ΕΟΚ.

Κατήφορος

Στην αναμονή του ραντεβού μεταξύ Βασιλακόπουλου και Ορφανού ρώτησα τον πρώην γενικό γραμματέα Αθλητισμού και νυν πρόεδρο της FIBA Europe πώς εκτιμά την κατάσταση στον αθλητισμό. «Καταρρέει το αθλητικό σύστημα. Διακόπτονται δραστηριότητες, εξαφανίζονται σωματεία. Εδώ και 4-5 χρόνια έχει αρχίσει ο κατήφορος που συνεχίζεται με επικίνδυνους ρυθμούς σήμερα. Δυστυχώς για την κοινωνία, εισπράττουμε εικόνα εγκατάλειψης. Όσο στοίχισε το υπερσύγχρονο γήπεδο της Μπάγερν στο Μόναχο, το οποίο περνάω και βλέπω όταν πηγαίνω στη FIBA, τα διπλάσια λεφτά στοίχισε το σκιάχτρο του Καλατράβα. Δηλαδή αν δεν γινόταν αυτή η ιστορία του Καλατράβα, δεν θα κάναμε Ολυμπιακούς Αγώνες;». Όσο για τον επαγγελματικό αθλητισμό, που υποτίθεται ότι λειτουργεί με εταιρικούς κανόνες, ο Βασιλακόπουλος ήταν κάθετος: «Επιδοτούμενος κρατικός αθλητισμός με χρόνιες και καρκινογόνες παθήσεις και συνήθειες».

Εμπόριο

Όρεξη να έχεις να ρωτάς τον Βασιλακόπουλο. «Τι έγινε πέρσι με την Α1 στο μπάσκετ, αλλά και στο ποδόσφαιρο; Αν δεν ήταν τα λεφτά του έλληνα φορολογούμενου από την ΟΠΑΠ ΑΕ μέσω ΕΡΤ, να πάνε στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, δεν θα γίνονταν πρωταθλήματα. Αιμορραγεί το κράτος. Αυξάνεται το δημόσιο χρέος εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Μόνο με αποτύπωση της πραγματικότητας, ρεαλιστική διάθεση και ουσιαστικές αποφάσεις άμεσα μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Διαφορετικά θα συνεχίζεται η εικονική πραγματικότητα και η άρρωστη κατάσταση. Αυτό που είναι απογοητευτικό είναι η άρνηση εθελοντικής προσφοράς. Όταν ο απλός πολίτης διαβάζει και ακούει για αρπαχτές, για πελατειακές σχέσεις, για παρανομίες, για συγχωροχάρτια από το κράτος, για ανθρώπους της νύχτας, νιώθει κορόιδο. Είναι μονόδρομος ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης κοινωνίας – αθλητισμού. Το ερώτημα είναι: Θέλουμε αθλητισμό ή εμπόριο διά του αθλητισμού; Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αυτό το θολό τοπίο. Δεν μπορεί να γυρίζει την πλάτη στον ερασιτεχνικό αθλητισμό η πολιτεία, να προκαλεί τον πολίτη και από την άλλη να ενισχύεται ποικιλοτρόπως ο υποτιθέμενος επαγγελματικός αθλητισμός».

Επικοινωνιολόγοι

Όσο για την άσκηση εξουσίας, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, που δεν τα βλέπει… «πράσινα» και ωραία, είπε: «Δεν κυβερνά η κοινωνία, αλλά η επικοινωνία. Το θέμα είναι τι θα σκαρφιστούν αυτά τα σκοτεινά μυαλά που ανακαλύπτουν διάφορα τρικ και συμβουλεύουν. Πού και πώς γίνεται παραγωγή πολιτικής και με ποιον τρόπο την εισπράττει η κοινωνία;».

Ταινία

Ένας Γιώργος Βαρδινογιάννης από τα παλιά ήταν την Πέμπτη το βράδυ στο ΟΑΚΑ. Ο «Ρίνγκο» ήταν από νωρίς στο Ολυμπιακό Στάδιο, στην κλασική του θέση, στη γωνία της πρώτης σειράς στα επίσημα. Ο «καπετάνιος», ξυρισμένος κόντρα, με το μπεζ κοστούμι, έδειχνε να έχει άγχος και έπαιζε το μπεγλέρι του. Το ίδιο και ο έτοιμος, από φυσική κατάσταση, να παίξει Δημήτρης Σαραβάκος. Η βραδιά του φιλικού Παναθηναϊκός – Ρεάλ Σαραγόσα ήταν βραδιά Σαραβάκου, αλλά και Γιώργου Βαρδινογιάννη. Γύρισαν πίσω την ταινία και οι δύο. Ο Σαραβάκος βγήκε από τη φυσούνα και αποθεώθηκε από 55.000 κόσμο. Ο «μικρός», που στόλισε με το ταλέντο του το ελληνικό ποδόσφαιρο, την περίμενε τη στιγμή, του τη χρώσταγαν. Μετά τη βράβευση του Σαραβάκου και με τον Δομάζο να συμπληρώνει τη συντροφιά, είδαν μαζί το ματς. Και σε ένα σκληρό φάουλ πάνω στον Παπαδόπουλο ο «καπετάνιος» θύμισε παλιές στιγμές. Σηκώθηκε όρθιος για να εκφράσει τη δυσφορία του στον διαιτητή που έκανε το κορόιδο.

Αναστασία

Το αντιγράφω από το περιοδικό «Μετεξέλιξη» του Γιάννη Χατζή που το είχε αποκλειστικό: «Ο Ροναλντίνιο έκανε διακοπές στη Μύκονο, στο κότερο του ελληνοκύπριου φίλου του Πέτρου. Του άρεσε το Αιγαίο, αλλά τον ξετρέλανε η Αναστασία». Μέχρι και να μείνει στην Ελλάδα για να είναι κοντά της, έλεγε ο βραζιλιάνος άσος της Μπαρτσελόνα. Όχι, παίζουμε η Αναστασία. Τυχερή, πάντως η κοπέλα. Δεν θα ξετρελάθηκε μόνο ο Ροναλντίνιο; Και ύστερα ψάχνουν να βρουν γιατί πήρε τόσα ο Ροναλντίνιο και πώς τα πήρε και τι έγινε. Θα τα διαβάζει η Αναστασία και θα γελάει.

Βαθυστόχαστες σκέψεις

Σε… βαθυστόχαστες σκέψεις έχει πέσει, διάβασα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος. Δίνει μεγάλο αγώνα μέσα του, πιέζει τον εαυτό του, στάζει από τον ιδρώτα και τον προβληματισμό αν θα πάρει την απόφαση να κάνει περικοπές στα ταξίδια και τα οδοιπορικά των κολυμβητών και κολυμβητριών των Εθνικών ομάδων και δεν ξέρω τι άλλο. Αδικημένοι ως παράγοντας ο ίδιος και ως ομοσπονδία η ΚΟΕ του Διαθεσόπουλου. Πιο προνομιούχος και από τους Νεοδημοκράτες ήταν! Η ΚΟΕ πήρε 5,5 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό για το 2005 από τον Ορφανό. Γιατί δεν βγήκε τότε ο Διαθεσόπουλος να διαμαρτυρηθεί ότι δεν του φτάνουν ούτε για τα… οδοιπορικά του Γρηγοριάδη τα 5,5 εκατ. ευρώ; Δεν του περισσεύουν του κ. Διαθεσόπουλου ούτε 9.000 ευρώ από τα 5,5 εκατ. ευρώ για να έκανε σήμερα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κολύμβησης στις πισίνες του ΟΑΚΑ; Τις ήθελε τζάμπα. Και τους πάει στην πισίνα-στρούγκα της Μεταμόρφωσης (50άρα), με άθλια εξέδρα; Μετά το χρυσό στο Μόντρεαλ ο Διαθεσόπουλος βάζει Γρηγοριάδη, Δρυμωνάκο, Νιαγκουάρα και τα άλλα παιδιά να κολυμπήσουν στη στρούγκα της Μεταμόρφωσης. Χωρίς προθερμαντήριο, χωρίς τίποτα. Σε ποιον θα απαντήσει για αυτά τα «γιατί» ο κ. Διαθεσόπουλος; Σε κανέναν. Γιατί κανένας δεν θα του τραβήξει το αφτί. Άκρα του τάφου σιωπή. Λεφτά για να βάλει έξτρα χρονομέτρηση βρήκε. Τι λέει ο κ. Γερόλυμπος από την Κέρκυρα για όλα αυτά;

Προτεραιότητες

Οι γονείς που τρέχουν τα παιδιά τους στις πισίνες και στα σωματεία επί χρόνια ξέρουν τι λούκι αντιμετωπίζουν. Ο Άρης Γρηγοριάδης δεν έγινε ξαφνικά μέσα από καλούπι ή με το πάτημα ενός κουμπιού. Κατά την κοινή λογική λοιπόν. Ποιες είναι οι προτεραιότητες από τα 5,5 εκατ. ευρώ που δίνει ένα κράτος σε μια ομοσπονδία; Τι προέχει; Να έχουν τις προϋποθέσεις και τη στήριξη ο Γρηγοριάδης και τα άλλα παιδιά, οι πολίστες, οι… «ροφοί» της κατάδυσης, όπως είχαν αυτοαποκαλεστεί οι Ολυμπιονίκες Μπίμης – Συρανίδης, ή έχουμε άλλες προτεραιότητες; Γιατί… βασανίζεται με σκέψεις ο κ. Διαθεσόπουλος; Για να βγει σε λίγο και να πει ότι εγώ, η ΚΟΕ, με χρυσό, χάλκινο μετάλλιο και τελικούς, δεν παίρνω λεφτά από την πολιτεία; Και πού πάνε το 5,5 εκατομμύρια ευρώ; Τα σωματεία είναι πληρωμένα; Οι διαιτητές; Πότε σκέφτεται να κάνει μια καταγραφή των πραγματικών δαπανών, αναγκών, προτεραιοτήτων και αποφάσεων της ΚΟΕ ο πρόεδρος του Ελεγκτικού της ΓΓΑ κ. Μεντεσίδης, για να διαπιστωθεί αν είναι αναγκαία η περικοπή των οδοιπορικών στους αθλητές, κ. Ορφανέ; Του αγίου… ποτέ;

Ασυμβίβαστο

Πάλι το ασυμβίβαστο του Κόκκαλη στον αέρα για τα ελληνικά ματς του πρωταθλήματος στο Στοίχημα. Νομικό ασυμβίβαστο δεν υπάρχει βάσει γνωμοδότησης των νομικών υπηρεσιών της ΟΠΑΠ ΑΕ. Και αν δεν βάλει ντέρμπι στο κουπόνι, τι θα βάλει; Διότι στα ντέρμπι έχει απόδοση από 1 έως 3,5 που σημαίνει ότι βγάζει εύκολα γκανιότα. Με το ηθικό ασυμβίβαστο γίνονται μπίζνες; Ή με το ηθικό ασυμβίβαστο θα αποκλείσουν τον Ολυμπιακό από το Στοίχημα; Ούτε στα παραμύθια δεν γίνονται αυτά, όχι στην Ελλάδα.

Η χρέωση στον Μίνωα

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του στίβου το 2006 στην Αθήνα, η IAAF έδωσε και το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Μπρούνο Τζάουλι στη Θεσσαλονίκη, για να μην είναι προκλητικώς προνομιούχο το αθηνοκεντρικό κράτος. Και σκέφτομαι εγώ τώρα: Στη λογική της κυβερνητικής πολιτικής να παίρνουμε αθλητικές διοργανώσεις όχι μόνο για να συντηρηθεί η εικόνα της μεταολυμπιακής Ελλάδας, αλλά να γίνεται παιχνίδι και επικοινωνιακής τουριστικής προβολής γενικότερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής πού θα χρεώσει την επιτυχία; Σαφώς στο μέλος του ΔΣ της IAAF και πρόεδρο της ΕΟΕ, Μίνωα Κυριακού. Ο καναλάρχης, που προ καιρού ήταν στα μαχαίρια με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, το τελευταίο διάστημα πήρε πόντους που εκ των αποτελεσμάτων ισχυροποίησαν την εικόνα του στο έπακρον. Έγινε γενικός γραμματέας της ΔΕΜΑ και «καπάκι» φέρνει στην Ελλάδα τις πρώτες μεταολυμπιακές διοργανώσεις. Οπότε τι πέτυχε ο γίγαντας; Να μπορεί να πει ευθέως στον Καραμανλή «ορίστε, γι’ αυτό ήθελα 15 εκατομμύρια ευρώ για την ΕΟΕ. Γι’ αυτό μπλέχτηκα και με τη ΔΕΜΑ. Για να μπορώ να κάνω παιχνίδι με τους ξένους στα κέντρα αποφάσεων και να δίνω ευκαιρίες στον ελληνικό αθλητισμό». Και ο Ορφανός έριξε «ψαλίδι» στα λεφτά της ΕΟΕ και στα «Τσικλιτήρεια». Ασχέτως αν μετά έκανε άτακτη υποχώρηση, όταν κατάλαβε ότι δεν τον παίρνει να συνεχίσει την τακτική της αδιαλλαξίας.

Διαχείριση

Έτσι, μετά την ιδιαίτερη ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του στον Μίνωα Κυριακού, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ορφανός οφείλει να διασφαλίσει και τα χρήματα που απαιτούνται για τις δύο στιβικές διοργανώσεις που αναλάβαμε. Επιπλέον, εκτός των χρημάτων, η διαχείριση των διοργανώσεων είναι δυσκολότερη από τη διεκδίκηση, όπου είχαμε και… μέσον. Ενώ στη FINA είχαμε τον Διαθεσόπουλο έξω από την πόρτα αυτών που ψήφιζαν και θέλανε και πακέτο. Τώρα θέλει δουλειά, συνεργασία και συντονισμό. Όχι μόνο στα διαδικαστικά και στην αποφυγή διαφωνιών, προσωπικών εγωισμών και υπερβολών. Γιατί είναι μεγάλο στοίχημα Ιούνιο μήνα πώς θα γεμίσεις τις εξέδρες του Καυταντζογλείου Σταδίου στη Θεσσαλονίκη και Σεπτέμβρη τις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Γιατί και στα «Τσικλιτήρεια» είχε μεγάλα ονόματα του στίβου και ήταν άδειο. Και η εικόνα της τηλεόρασης πολλαπλασιάζει το πρόβλημα. Και το στοίχημα αυτό δεν το χρεώνεται σαφώς ο Κυριακού. Και ο νοών νοείτω.

Χ. Πανόπουλος: Θετικός ο Κόκκαλης στη σούπερ λίγκα

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Σκόντα Ξάνθη, Χρήστος Πανόπουλος, είναι στην ουσία ο εμπνευστής της δημιουργίας της σούπερ λίγκας. Η απουσία του από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, έδωσε τροφή για δημιουργία σεναρίων που έφταναν και μέχρι αποστασιοποίησής του από το εγχείρημα. Το αφεντικό της Ξάνθης μετά το επαγγελματικό ταξίδι του στην Αμερική έφυγε για οικογενειακές διακοπές. Στο ερώτημα για την ουδέτερη στάση του Ολυμπιακού στο εγχείρημα της δημιουργίας σούπερ λίγκας, ο Πανόπουλος αποκάλυψε: «Πριν από έναν μήνα είχα συνάντηση με τον κύριο Κόκκαλη. Ούτε τσακωθήκαμε ούτε διαφωνήσαμε ούτε έγινε οτιδήποτε μπορεί να γράφτηκε ή να παρερμηνεύτηκε. Ο κύριος Κόκκαλης μου είπε ότι είναι σύμφωνος στη δημιουργία της σούπερ λίγκας και είναι στη σωστή κατεύθυνση. Μου διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να βγει μπροστάρης ο Ολυμπιακός. Δεν του αρέσει να δίνει… τροφή για να δημιουργηθεί κλίμα εις βάρος του Ολυμπιακού». Για τις ομάδες που είναι απέναντι στην κίνηση είπε: «Τον κρατάνε στο χέρι, είτε με τα έργα είτε με διαπροσωπικές σχέσεις που είχαν στο παρελθόν. Στο τέλος θα εκτεθούν όποιοι πουν “όχι” στη δημιουργία σούπερ λίγκας». Η σούπερ λίγκα θα γίνει φέτος ή θα μετατεθεί για τη νέα σεζόν; «Η σούπερ λίγκα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε φέτος. Διαφορετικά όποιος γυρίσει την πλάτη θα είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση των λαμόγιων στο ποδόσφαιρο, θα συντηρήσει τους ανθρώπους-βουνά, τις εξαρτήσεις. Ο κύριος Ορφανός μπορεί να αλλάξει τον νόμο σε μία ημέρα. Διαφορετικά θα έχουμε ένα νέο πρωτάθλημα μέσα από τα πολύχρονα στεγανά και τη στασιμότητα. Η ΕΠΑΕ είναι μια μηχανή που ό,τι ρεκτιφιέ και να της κάνεις θα χάνει λάδια».

Τέλος

Ο Πανόπουλος πριν φύγει για την Αμερική, έπειτα από συνεννόηση με τους υπόλοιπους της σούπερ λίγκας, έδωσε το χρίσμα του μπροστάρη στον Ντέμη Νικολαΐδη, πρόεδρο της ΑΕΚ, να τρέξει τις διαδικασίες της κίνησης. Πού σκοντάφτει η κίνηση; «Στον Βίκτωρα Μητρόπουλο, πρώτο αντιπρόεδρο της ΕΠΑΕ. Τον κύριο Λυκουρέζο τον θεωρώ εγκλωβισμένο, ενώ περιμένω να ακούσω τη δημόσια θέση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού. Ποιος θεωρεί λογικό να αποφασίζουν οι ΠΑΕ ΑΆ Εθνικής για τη ΒΆ΄ και τη ΓΆ΄ και το αντίστροφο; Πρέπει να αλλάξει το καταστατικό της ΕΠΑΕ που συντηρεί τους καρεκλοκένταυρους, καθώς και σειρά διατάξεων του ΚΑΠ. Για να δοθεί τέλος στο καθεστώς του, αποφασίζουμε χωρίς στην ουσία να έχουμε κανέναν έλεγχο».

Η… μπουγάδα ΕΠΟ – ΕΠΑΕ

Η… μπουγάδα μεταξύ ΕΠΟ και ΕΠΑΕ συνεχίστηκε. Ο αΆ αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ, Βίκτωρ Μητρόπουλος, συνέχισε τον ανένδοτο εναντίον του προέδρου της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση. Τα… άπλυτα ο ένας στον άλλον και η… μπουγάδα σε κοινή θέα. Ο «Ντε Βίτο», κατά κόσμον Βίκτωρ Μητρόπουλος, καθυστέρησε σκοπίμως άραγε τη σύνταξη της επίθεσης στον Γκαγκάτση για να μην προλάβει το πιεστήριο την απάντησή του; Ξεχωριστό μεροκάματο στις εντυπώσεις ήθελε ο Βίκτωρ; Ο «Μπούφαλο Μπιλ» της ΕΠΟ ήταν πιο συνοπτικός στην αντεπίθεση: «Ο “καταδικάστηκα μόνος” και αιωνίως “μόνιμος” αναμορφωτής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, με τις τόσες “επιτυχίες”, έχει πλέον αγγίξει το επίπεδο του παραληρήματος. Αντί να μιλήσει για την ταμπακιέρα, δηλαδή τα 6,5 δισ. με τα οποία χρέωσε την ΕΠΑΕ όταν ήταν πρόεδρος, και για την κατάντια που οδήγησε το ποδόσφαιρο, επιχείρησε να αναφερθεί σε θέματα λυμένα στη συνείδηση του κόσμου, παρά τις λυσσώδεις προσπάθειές του να συντηρήσει καταστάσεις που επιθυμεί. Δυστυχώς για τον ίδιο, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν ασχολείται ούτε με τον δικομανή χαρακτήρα του ούτε με τις τακτικές επισκέψεις του σε γραφεία δικαστικών, μέσω των οποίων πολλές φορές επιχείρησε να δημιουργήσει προσκόμματα στην ομαλή εξέλιξη του αθλήματος. Όταν αποφασίσει να μιλήσει για την… ταμπακιέρα, να απευθυνθεί στις ΠΑΕ- μέλη της ΕΠΑΕ και να αφήσει ήσυχη την ΕΠΟ να προχωρήσει στον σχεδιασμό της για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτά προς το παρόν και, αν χρειαστεί, θα επανέλθω».

Πιλάτος

Και σκέφτεται τώρα ένας απλός έλλην πολίτης που σαφώς δεν είναι υποχρεωμένος να ταχθεί υπέρ του Βίκτωρα, του Γκαγκάτση, του Κόκκαλη, του «Τζίγγερ», του Ντέμη, του άσπρου ή του μαύρου εν πάση περιπτώσει. Πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση; Τι εξέλιξη ή καλύτερα τι τέλος μπορεί να έχει; Και αν δεν μπορεί να περιγράψει τη σκέψη του, δυσφορεί, αγανακτεί και, δυστυχώς, βράζει στο ζουμί του για τις καταστάσεις που διαιωνίζονται. Και μέσα σε αυτό το «πινγκ πονγκ» ανακοινώσεων που έγινε… μπουγάδα για ΕΠΟ και ΕΠΑΕ, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, για μια ακόμη φορά στον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Σέβεται το… αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Δεν μπαίνει στα προσωπικά Βίκτωρα και Γκαγκάτση. Για να σκέφτηκε και να επέλεξε τη σιωπή και αποστασιοποίηση, προκειμένου να τους αφήσει να εκτονωθούν, το αποκλείω. Προφανώς με τα δικά του κριτήρια θεωρεί είτε ως αυτονόητα αυτά που συμβαίνουν ή πταίσματα μπροστά σε όσα προηγήθηκαν και συνεχίζονται σε άλλους τομείς στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Το… σίριαλ Σιλά

Περνούν οι ημέρες και ΦΙΦΑ δεν βγάζει απόφαση για την περίπτωση του ποδοσφαιριστή Ζαν Μαρι Σιλά. Και η αγωνία, γιατί πλησιάζουμε στις 26 Αυγούστου που λήγουν και οι μεταγραφές, μεγαλώνει από πλευράς Παναθηναϊκού. Ασχέτως αν δεν εκδηλώνεται και παράλληλα καλλιεργείται κλίμα εφησυχασμού αν όχι βεβαιότητας ότι ο ποδοσφαιριστής θα πάρει τον δρόμο για την Παιανία. Ο Σιλά έκανε την προσφυγή όπως τον καθοδήγησε ο μάνατζερ Μπανιώρας, η ΠΑΕ Εργοτέλης έστειλε στη ΦΙΦΑ το συμβόλαιο και τις αποδείξεις πληρωμής. Ο παίκτης έστειλε επιστολή στη ΦΙΦΑ και υποστήριξε ότι ο μάνατζερ που αναφέρεται στο ιδιωτικό συμφωνητικό που έχει υπογράψει με τον Εργοτέλη τού είναι άγνωστος! Πρόκειται για τον μάνατζερ Τάσο Μελικίδη που ζει στην Κολωνία και είναι ο άνθρωπος που έφερε τον Σιλά στην Ελλάδα. Η ΦΙΦΑ έλαβε υπεύθυνη δήλωση του Μελικίδη επικυρωμένη από το ελληνικό προξενείο της Κολωνίας που αναλύει τη σχέση του με τον Σιλά. Για τις δόσεις του συμφωνητικού. Ο Σιλά ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για το ενοίκιο του σπιτιού του στο Ηράκλειο. Η ΦΙΦΑ έλαβε πακέτο αποδείξεων με την ΠΑΕ Εργοτέλης να πληρώνει το ενοίκιο του έγχρωμου παίκτη. Επίσης ο Σιλά ισχυρίστηκε ότι όταν υπέγραφε το συμφωνητικό με τον Εργοτέλη δεν καταλάβαινε, γιατί μιλάει μόνο γαλλικά και δεν υπήρχε μεταφραστής. Η ΦΙΦΑ έλαβε αποδεικτικό στοιχείο για την παρουσία του μεταφραστή Σιδηρόπουλου κατά την υπογραφή του συμφωνητικού.

Κρυφτούλι

Ολιγοήμερες διακοπές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Γερολιμένα Λακωνίας, κάνει ο αντιπρόεδρος του Ηρακλή και γνωστός ποινικολόγος Βασίλης Καπερνάρος. Με το κινητό στο χέρι και μέσα στη θάλασσα. Έχει βρει τον μπελά του ο Καπερνάρος με τον Ορφανό που παίζει κρυφτούλι. Εξαφανίστηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού αφότου έσκασε η ιστορία του Χούλη και ο Καπερνάρος έγινε ο εισπράκτορας των εκκρεμοτήτων της ΠΑΕ Ηρακλής. Περνάει ο καιρός, θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα και οι υποσχέσεις του Ορφανού για τις εμπορικές χρήσεις στο Καυταντζόγλειο Στάδιο παραμένουν όπως και πριν από έναν μήνα στην καταγραφή των εφημερίδων και στους διθυράμβους στις εκπομπές της ΕΤ3. Είναι μέχρι να εξαντλήσει και την υπομονή του Καπερνάρου ο Ορφανός και μετά να τρέχει να μαζέψει τις αντιδράσεις. Σύνηθες φαινόμενο.

Προπονητικός ραγιαδισμός

Τι έγινε ο Γιώργος Χατζάρας; Μετά τα μπάνια του στα Χανιά, πήρε τα βουνά καλοκαιριάτικα και ετοιμάζεται να ταξιδέψει σε Ισπανία και Αγγλία. «Έχω κάνει επαφές και θα πάω να παρακολουθήσω πώς δουλεύουν Ρεάλ, Βαλένθια και Τσέλσι, Λίβερπουλ. Θα εκμεταλλευτώ τον χρόνο μου, θα ενημερωθώ και θα περιμένω». Η περιπέτεια με τον Άρη τον πίκρανε; «Το ποδόσφαιρο είναι μια πίκρα. Στον Άρη πήγα γιατί με παρακάλεσαν. Κράτησα μόνο τον κόσμο που αγαπάει την ομάδα και τίποτε άλλο. Στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο στην Ελλάδα αν θέλεις εχθρούς δεν έχεις παρά να λες την αλήθεια. Σιχαίνομαι τον προπονητικό ραγιαδισμό. Στηρίζομαι μόνο στη δουλειά μου. Στον Ολυμπιακό υπάρχει τρέλα. Αδιανόητο προπονητής να παίρνει νταμπλ και να τον διώχνουν. Πρώτος διδάξας ο Παναθηναικός. Θέλουν να έχουν προπονητές-πιόνια, να κάνουν κουμάντο οι διοικήσεις. Τα πρωταθλήματα τα παίρνουν οι διοικήσεις, όπως είναι δομημένο το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Και… μάγειρας να ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού τα προηγούμενα χρόνια θα έπαιρνε πρωτάθλημα. Ό,τι είπε ο Σόλιντ λέει η λογική. Δεν γίνεται να πας τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, τους καλύτερους παίκτες του κόσμου να πάρεις, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ποιος και με πόσα θα έρθει ξένος παίκτης στα καλά του στην Ελλάδα; Και ποιος θα του τα δώσει;».


Α. Κούγιας: Να με καλέσει ο εισαγγελέας


Ο ποινικολόγος και πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα, Αλέξης Κούγιας, άφησε άναυδη την κοινή γνώμη, όταν μετά τη γενική συνέλευση της Γ’ Εθνικής στην ΕΠΑΕ είπε ότι «ιδιοκτήτης ΠΑΕ Α’ Εθνικής ξεπλένει χρήμα από ναρκωτικά». Και εφόσον ο Κούγιας δεν είδε να συγκινείται κανείς, έφυγε για ολιγοήμερα μπάνια στη Μύκονο. Στο ερώτημα αν θα τον καλέσει ο αθλητικός δικαστής, ο αθλητικός εισαγγελέας ή ο εισαγγελέας υπηρεσίας για να κατονομάσει τον παράγοντα ο Κούγιας είπε: «Να με καλέσει ο εισαγγελέας να του πω το όνομα. Ζήτησα και θα έχω στη διάθεσή μου να ερευνήσω όλους τους φακέλους των ΠΑΕ. Να δούμε “πόθεν έσχες”, ποινικά μητρώα, αλλά και ποιοι και πώς και γιατί πήραν πιστοποιητικά συμμετοχής. Θα προχωρήσω μέχρι τέλους. Εκτός…». Εκτός τι; «Εκτός και αν με σταματήσει η κυβέρνηση».

Ο Κούγιας μίλησε με υπονοούμενα και για άλλες ομάδες ΑΆ΄και ΒΆ΄Εθνικής ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕΑ: «Δεν ξέρω τι κάνει ο Παπαλάκης και πώς λειτουργεί. Εγώ για λογαριασμό της ΕΠΑΕ θα τα κάνω όλα φύλλο «φτερό». Και ο Θεός βοηθός, με τον πόλεμο μεταξύ ΕΠΑΕ – ΕΠΟ να συνεχίζεται μέσω ανακοινώσεων. Και το ερώτημα είναι σαφές. Γιατί ο κ. Κούγιας περιμένει τον Εισαγγελέα να τον καλέσει, από τη στιγμή που φέρεται να λειτουργεί θεσμικά ως ΕΠΑΕ και δεν πηγαίνει ο ίδιος να καταγγείλει όσα είπε με υπονοούμενα; Και γιατί κανείς, ούτε ο υφυπουργός Αθλητισμός Ορφανός ούτε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γκαγκάτσης ούτε ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Λυκουρέζος δεν είπαν λέξη για το θέμα; Αλλά και κανείς από τα αφεντικά των ποδοσφαιρικών ΠΑΕ της ΑΆ΄ Εθνικής δεν αντέδρασε στη βαρύτατη για τον χώρο του ποδοσφαίρου καταγγελία του Αλέξη Κούγια;

Ομοτράπεζοι

Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μια σοβαρή λεπτομέρεια που πέρασε απαρατήρητη. Ο Κούγιας δεν βγήκε και μίλησε σαν ένας δικηγόρος στα κανάλια, έτσι για να κάνει φασαρία και να ανάψουν κόκκινο τα μηχανάκια μετρήσεων της τηλεθέασης. Ο Κούγιας μίλησε ως μέλος του ΔΣ της ΕΠΑΕ. Δηλαδή βγήκε και κατήγγειλε με υπονοούμενα έναν από τους ομοτράπεζούς του. Τη Δευτέρα που έχει ΔΣ η ΕΠΑΕ δεν θα ζητήσει ο κ. Λυκουρέζος, ο κ. Μητρόπουλος πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα, από τον κ. Κούγια να κατονομάσει; Γιατί άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα και άλλοι κάνουν τα μπάνια τους. Και πέραν αυτού την ΕΠΑΕ που αμφισβητείται και εν όψει της έναρξης του νέου πρωταθλήματος δεν την αγγίζουν σκιές τέτοιου τύπου;

Κούγιας Νο2

Βγήκε στον Μπούτο τον συνάδελφο στη Θεσσαλονίκη ο Κούγιας, ήταν απέναντι στη γραμμή ο συνάδελφός του Βασίλη Καπερνάρος, αντιπρόεδρος του Ηρακλή, και κόλλησε το ενδεχόμενο να υπάρχει παράγων ΠΑΕ Α’΄ Εθνικής που ξεπλένει χρήμα από τα ναρκωτικά. Την Παρασκευή βγήκε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης στον Θωμαΐδη με συνομιλητές τον συνάδελφο Παύλο Γερακάρη, τον Σαράντη Πανταζή και τον Διονύση Ψωμιάδη και είπε για τον Χούλη, ότι αν είναι κατοχή ναρκωτικών με 2,5 χρόνια φυλακή, από τα οποία έκανε 9 μήνες μέσα, υπάρχει θέμα. Αν είναι κατοχή για χρήση, γιατί σε μια φάση της ζωής του εκεί είχε ανακαλύψει τον παράδεισο, τότε πάμε παρακάτω. Γιατί τέτοια δράματα γυρίζονται σε καθημερινές κόπιες, δυστυχώς, στην κοινωνία μας. Θα την ψάξει τη δουλειά, είπε ο Κούγιας, όπως και για όσα μπαινοβγαίνουν στον Παπαλάκη. Αν σκοντάψει, θα φύγει από την ΕΠΑΕ. Στο δελτίο Κούγια είχε και Ντέμη. Δεν μπορείς επειδή έχεις κομμωτήριο στην Αθήνα να γίνεις ιδιοκτήτης-επενδυτής στο ποδόσφαιρο. Ωραίο φθινόπωρο θα έχουμε…


Σχολιάστε εδώ