Αν υπήρχε πρόληψη, τα δάκρυα θα ‘ταν λιγότερα

Και να εξαπολύσουν μύδρους κατά των δραστών και διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τους περάσει, τα καμένα θα ξανανθίσουν…

Και ο απολογισμός, στάχτη το όνειρο μιας ζωής, ένα σπιτάκι δικό σου, στην εξοχή, μακριά από το τσιμέντο, καμαρούλα μια σταλιά τα περισσότερα, πληρώνοντας διπλά και τριπλά, καθ’ ότι παράνομα, με το όργανο να ζητάει λεφτά, για να κάνει στραβά μάτια, όπως κλείνει τα μάτια και η πολιτεία…

Τι να πεις σ’ αυτόν τον κόσμο… Τι κουράγιο να του δώσεις… Πού να πιστέψει για να κρατηθεί; Όταν ποτέ δεν έχει δίπλα του το κράτος να προστατεύσει το βιος του… Με τα νύχια να σβήσουν τις φλόγες…

Υπάρχει αντιμετώπιση. Όχι πάντοτε ριζική. Γιατί το απρόβλεπτο δεν μπορείς να το αποκλείσεις. Το τυχαίο, ένα αποτσίγαρο, ένα γυαλί… Όμως μπορείς να περιορίσεις τους κινδύνους Αντί ο δασάρχης να κάνει τον… σερίφη και να σέρνει στα δικαστήρια, όταν κόψει ένα κλαδί ή έναν βάτο, θα έπρεπε το κράτος να είχε αναθέσει στους κατοίκους την προστασία του δάσους, επιτρέποντάς τους να φροντίζουν να το καθαρίζουν από τα ξερά χόρτα.

Επίσης η πολιτεία θα πρέπει να ξανασκεφθεί τι είναι προτιμότερο, να κοπεί κάποιος αριθμός δένδρων για να σωθούν τα περισσότερα ή να καούν όλα, όπως συνήθως γίνεται σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά; Ποια είναι η εμπειρία των άλλων χρόνων;

Μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες έχουν στραφεί στην καταστολή. Στην ενίσχυση με σύγχρονα μέσα των υποδομών κατάσβεσης. Και δόξα τω Θεώ έχουμε προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Όμως χρειάζεται και οργάνωση. Και ύψιστος βαθμός ετοιμότητας στις κρίσιμες μέρες. Και σ’ αυτό το επίπεδο υπήρξαν προβλήματα. Δεν υπήρξαν προληπτικά μέτρα. Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι καιρικές συνθήκες θα ευνοούσαν τις φωτιές, έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμός, να είχαν σχηματισθεί περίπολα στα δάση και γενικά στις επικίνδυνες περιοχές, από πολίτες, πυροσβέστες ακόμη και φαντάρους.

Στρατός στα δάση

Και εδώ είναι ένα θέμα, που πρέπει να εξετάσει ο Καραμανλής. Τα καλοκαίρια να στρατοπεδεύουν στα δάση στρατιωτικές μονάδες ή περίπολα. Και μόνο να το ξέρεις, θα λειτουργεί αποτρεπτικά για κάθε επίδοξο εμπρηστή, αν δεχθούμε ότι υπάρχουν…

Στην πρόληψη, πάση θυσία, πρέπει να επικεντρωθεί πλέον το ενδιαφέρον του κράτους, από τη στιγμή που οι δυνάμεις καταστολής έχουν πλέον μεγάλες δυνατότητες.

Τέλος, όλοι εκείνοι που με ευκολία μίλησαν για αυθαίρετα και ότι αυτά φταίνε για τη φωτιά, ξεχνούν ότι η πολιτεία στην ουσία τα έχει νομιμοποιήσει, από τη στιγμή που τα συνδέει με φως, νερό, τηλέφωνο και δρόμους.

Αυτά με την ευχή να μην ξαναδεί οικογένεια να καίγεται το σπίτι της…


Σχολιάστε εδώ