Tι ανησυχεί τον Γιώργο

Ο Παπανδρέου γνωρίζει πολύ καλά πως ό,τι και αν συμβεί, ο ίδιος μια μέρα θα γίνει πρωθυπουργός, αλλά έχει έναν φόβο μήπως και στο διάστημα μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, πιστέψουν οι ψηφοφόροι ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ένα και το αυτό, ίδια γεύση, που λένε.

Ανησυχούν στο ΠΑΣΟΚ μήπως και δεν καταφέρουν να αναδείξουν τις διαχωριστικές γραμμές ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικής παράταξης και καταχωρισθεί στη συνείδηση του απλού κόσμου πως αυτά που κάνει η ΝΔ θα τα έκανε και το ΠΑΣΟΚ αν ήταν στην εξουσία. Και ήδη δεν ήταν λίγες οι φωνές εκείνες, που ερμήνευσαν την απουσία του Γιώργου από τη συζήτηση στη Βουλή νομοσχεδίου που καταργεί κεκτημένα, ως συναίνεση!

Ο προβληματισμός τους είναι έντονος και προετοιμάζονται πυρετωδώς ώστε να αποτρέψουν να γίνει πραγματικότητα ο εφιάλτης. Σύμφωνα με τις καλοκαιρινές συσκέψεις, που γίνονται στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ και στις οποίες συμμετέχουν το Οργανωτικό και διάφοροι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου (Βάρτζελη, Βαλασόπουλος, Τσούρας, Αθανασάκης και άλλοι), το ΠΑΣΟΚ θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και για κάθε νομοσχέδιο που θα έρχεται στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάζει στοιχεία αποδεικνύοντας πως άλλα υποσχόταν προεκλογικά η κυβέρνηση και άλλα πράττει σήμερα. Πρέπει όμως το ΠΑΣΟΚ να περάσει και στην κατάθεση προτάσεων, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει και αυτό επιτείνει την αγωνία των στελεχών που θεωρούν ότι ο Γιώργος στον τομέα αυτόν έχει αργήσει πολύ.

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς, οι σταθμοί του ΠΑΣΟΚ για τη φθινοπωρινή αντεπίθεση είναι οι εξής:

Α) Πολιτικό Συμβούλιο στις 25 Ιουλίου.
Β) Προετοιμασία για την εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου, ημέρας γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ.
Γ) Επίσκεψη Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Δ) Πανελλαδική συνδιάσκεψη για την τοπική αυτοδιοίκηση και ορισμός υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών.

Όλος ο σχεδιασμός ξεκινά από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, προκειμένου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να καλέσει τα στελέχη του να βρίσκονται σε ετοιμότητα, γιατί οι «απειλές» του γραμματέα της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη περί πρόωρων εκλογών, μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. Παράλληλα, όπως λένε συνεργάτες του, θέλει στη συνεδρίαση αυτή να δώσει την ευκαιρία σε όλους να προτείνουν απόψεις, θέσεις και ιδέες εν όψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Πριν από την επίσκεψη Παπανδρέου στη ΔΕΘ, η εκδήλωση για τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου θα πάρει χαρακτήρα ενός νέου ξεκινήματος και αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση σε όλους τους τομείς. «Δεν θα είναι απλώς μια γιορτή μόνο για να θυμηθούμε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και μετά να πάμε σπίτια μας. Θα είναι η απαρχή ενός νέου ξεκινήματος, αφού καταλαβαίνουμε ότι, πρώτον, πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι και, δεύτερον, ότι ο κόσμος μ’ αυτά που κάνει η κυβέρνηση επιστρέφει πίσω σε εμάς», έλεγε στενότατος συνεργάτης του Γιώργου που καθημερινά έχει επαφή μαζί του, όχι μόνο για τα τρέχοντα, αλλά και για τον συνολικό σχεδιασμό του Κινήματος.

Μία εβδομάδα μετά, ο κ. Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ θα καταγγείλει την κυβέρνηση για όσα υποσχέθηκε και δεν έκανε, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και την περίφημη «μαύρη βίβλο».

Όπως μας εξήγησε ο στενότατος συνεργάτης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, η χρονιά από τον Σεπτέμβριο «είναι η περίοδος που ο Γιώργος θέλοντας και μη είναι αναγκασμένος να περάσει και στο διά ταύτα». Σε αυτό βοηθάει πολύ ότι του χρόνου τον Οκτώβριο θα έχουμε την αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών, η πρόβα τζενεράλε πριν από τις εθνικές εκλογές, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τις συνταγματικές ημερομηνίες.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν θέλει να είναι προετοιμασμένο, γιατί πιστεύει πως οι ψηφοφόροι θα αντιδράσουν δυναμικά στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, καταψηφίζοντας στις δημοτικές εκλογές υποψηφίους που υποστηρίζονται από τη ΝΔ. «Θα είναι ένα πρώτο θετικό για μας μήνυμα και αρνητικό για την κυβέρνηση». Χρειάζεται όμως προσοχή, γι’ αυτό και ο συνεργάτης του κ. Παπανδρέου πείστηκε πρόσφατα από τον Αλέκο Παπαδόπουλο, που είναι το «αφεντικό» στα των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι όλα θα εξετασθούν από μηδενική βάση. Και το εννοούν αυτό, τουλάχιστον ο Γιώργος, που θέλει να απεγκλωβιστεί από τα βαρίδια προηγούμενων επιλογών.

Ακόμη και νυν δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ θα κριθούν, όχι σε προκριματικές εκλογές (αυτές πήγαν περίπατο) αλλά σε πολιτική βάση, χωρίς να αποκλείονται και συνεργασίες σε σημαντικούς δήμους όπου το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δικό του υποψήφιο ή είναι αδύναμο στην περιοχή.

Έτσι λοιπόν προγραμματίζεται, για να δοθεί και το σύνθημα, η εκκίνηση της αντιπαράθεσης για τις δημοτικές εκλογές, πανελλαδική συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, υποψηφίων που δυστυχώς έχουν από τώρα αυτοπροταθεί, και νυν δημάρχων, ώστε να μπούνε οι βάσεις και να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι υπόλοιπες διαδικασίες που προβλέπονται.

Στόχος του Παπανδρέου είναι να λειτουργήσει αφ’ ενός μια νέα κομματική συμπεριφορά ως προς την επιλογή των υποψηφίων και δεύτερον να δώσει στον κόσμο να καταλάβει πως οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι εθνικές εκλογές και γιʼ αυτό πρέπει να επιλεγούν οι καλύτεροι όχι μόνο με κριτήρια κομματικά.

Πιστεύει πως ο κόσμος θα αντιληφθεί ότι το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί μια νέα πολιτική διαδικασία πιο γνήσια και πιο αντιπροσωπευτική και την αποδεχθεί.

Ο Παπανδρέου πιστεύει ότι οι δημοτικές εκλογές είναι η αφετηρία για να δείξει ο ίδιος πώς εννοεί τη νέα πολιτική πραγματικότητα και με ποιον τρόπο αύριο θα κυβερνήσει.


Σχολιάστε εδώ