Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, εγώ πάντως έμαθα εδώ και καιρό (4 ή 5 χρόνια πάνε τώρα;) πως όταν ασχολούνται τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών εφημερίδων με το ΧΑ -πολλώ δε μάλλον όταν χρησιμοποιούν διθυραμβικούς χαρακτηρισμούς- τα πράγματα χρήζουν προσοχής και εγρήγορσης. Από τη στιγμή που ο κάθε διευθυντής και αρχισυντάκτης πολιτικής εφημερίδας κρίνει ότι θα πουλήσει περισσότερα φύλλα χωρίς να κατηγορήσει, να λοιδορήσει ή να καταγγείλει, αλλά αντιθέτως εκθειάζοντας τις εξελίξεις, έχουμε θέμα.

Έχουμε θέμα γιατί δεν είμαι σίγουρος κατά πόσον όλοι όσοι θα διαβάσουν, θα αναρωτηθούν και ίσως τελικά θα επανακάμψουν στη Σοφοκλέους έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος ή θα δούμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Έστω και υπό κλίμακα…

Αν τώρα αφήσουμε κατά μέρος τους προσωπικούς προβληματισμούς, που σε τελική ανάλυση μπορούν κάλλιστα να χαρακτηρισθούν υπερβολικοί από κάποιους, δεν έχουμε παρά να παραδεχθούμε τα αυτονόητα: την αναρρίχηση της αγοράς στις αρχές της εβδομάδας, σε υψηλό τετραετίας, παρακαλώ, την απόλυτα επιτυχημένη διάθεση του επιπλέον ποσοστού του ΟΠΑΠ, την -καταγεγραμμένη- ενεργότερη συμμετοχή ξένων στη Σοφοκλέους και τις προσδοκίες των περισσοτέρων για κάτι καλύτερο στη συνέχεια, προσδοκίες που εστιάζονται στην καλή ψυχολογία στη Σοφοκλέους όσο και στο ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί ακόμα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Λίγη σημασία θα έχει η αντίδραση της αγοράς ακόμα και στην έναρξη διαπραγμάτευσης του ογκώδους πακέτου των 52.450.000 μετοχών που προήλθαν από το πρόσφατο placement του ΟΠΑΠ. Μια αντίδραση που ίσως θα πάρει και μέρες για να ολοκληρωθεί. Το σίγουρο είναι ότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις κινήσεις των ξένων κεφαλαίων που τοποθετούνται στην αγορά το τελευταίο διάστημα, στην πορεία των τραπεζικών μετοχών αλλά και των υπολοίπων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης και, τέλος, στις επιλεγμένες μετοχές του Mid 40, οι οποίες κυρίως συγκεντρώνουν την προτίμηση των όποιων μικρομεσαίων επενδυτών δραστηριοποιούνται στη Σοφοκλέους, όπως και πολλών εγχώριων διαχειριστών. Πάντα ελλοχεύει η πιθανότητα αποκόμισης κερδών, ωστόσο εκείνο που πραγματικά έχει σημασία είναι η διατήρηση της ρευστότητας των θεσμικών, ελλήνων και ξένων. Οι οποίοι έλληνες και ξένοι θεσμικοί φαίνεται να συμφωνούν σε κάτι προς ώρας: στο ότι η χρηματιστηριακή αγορά μας βρίσκεται προς το παρόν σε «τέλεια φόρμα» (τάδε έφη UBS, η οποία μάλιστα σημειώνει πως «η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης καθιστά περισσότερο ελκυστικό το ελληνικό Χρηματιστήριο) και στο ότι οι προοπτικές του ΧΑ παραμένουν θετικές για το άμεσο μέλλον (εβδομαδιαία έκθεση στρατηγικής της Εγνατία Finance).

Το μόνο που μένει σ’ εμάς είναι να παρακολουθούμε τη συνέχεια, ελπίζοντας αυτήν τη φορά να μη διαψευσθούν άπαντες μόλις πιάσουν τα πρώτα μελτέμια του Αυγούστου… Ίδωμεν!

ΥΓ.: Σενάριο υποθετικό: Κορυφαίοι έλληνες χρηματιστές, συνοδευόμενοι από στελέχη του ΧΑ, του υπουργείου και των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, μεταβαίνουν στη -χρηματιστηριακά- προηγμένη Πολωνία (!) για ενημέρωση και αποκόμιση εμπειριών αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της χρηματαγοράς της χώρας. Και τι μαθαίνουν, άραγε; Μα πως οι πολωνικές ρυθμιστικές αρχές απαγόρευσαν πρόσφατα τις δραστηριότητες των hedge funds στη χώρα! Γιατί; Διαβάστε αιτιολόγηση των… άσχετων Πολωνών: «Διότι διαπιστώθηκε πως υπάρχει υπερβολική μόχλευση στον τρόπο λειτουργίας των μεγάλων υπό διαχείριση κεφαλαίων». Λογικό: Τι να σκαμπάζουν τώρα οι Πολωνοί από «σωστή» και «μοντέρνα» οργάνωση της αγοράς;επενδύσεις, που σήμερα ο γραφειοκρατικός μηχανισμός, με τις μαζοχιστικές και αρπακτικές διαθέσεις του, αποτρέπει.


Σχολιάστε εδώ