Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Αφορμή οι διακοπές που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην ηλεκτροδότηση των τουριστικών περιοχών της Ν. Μάκρης, της Ραφήνας και του Λαυρίου, που δοκιμάζουν την αντοχή των κατοίκων, αλλά και της τοπικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης διατηρεί ταυτόχρονα και τη θέση του αναπληρωτή καθηγητή στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Σταύρο Χατζηπέτρου, που σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη, Α. Φωτιάδη, Μ. Μπόλαρη, Χ. Αηδόνη, Π. Αντωνακόπουλο, Α. Μουσιώνη, οι οποίοι θέτουν το θέμα στους αρμόδιους υπουργούς, «ξέχασε να δηλώσει στο ΤΕΙ ότι ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της ΕΥΑΘ, με αποτέλεσμα να απολαμβάνει τόσο του παχυλού μισθού του από την εταιρεία, που ανέρχεται στα 8.000 ευρώ, όσο και του μισθού καθηγητή του ΤΕΙ που ανέρχεται στα 2.000 ευρώ περίπου».

Σχετικά με την απόφαση του ΕΟΤ να μετατεθούν όλοι οι υπάλληλοι από τα γραφεία του Οργανισμού στο εξωτερικό μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2005, χωρίς ακόμα να έχουν δημοσιευτεί τα προεδρικά διατάγματα του υπουργείου, ερωτά τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Κατσιφάρας. Επισημαίνει ότι η αντικατάσταση όλων των υπαλλήλων γίνεται χωρίς να γνωστοποιούνται κριτήρια επιλογής των νέων διευθυντών, διαχειριστών και υπαλλήλων, αλλά και χωρίς να γνωρίζουν οι παλιοί αν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε κάποια διαδικασία.

Τον προβληματισμό των αποφοίτων λογοθεραπείας του ΤΕΙ Πάτρας για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, καθώς η διαχείριση των θέσεων στους προκηρυσσόμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ περιορίζει στο ελάχιστο τη συμμετοχή τους, θέτει στους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος. Εξηγεί ότι ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πανεπιστημιακό ίδρυμα από όπου να αποφοιτούν πτυχιούχοι λογοθεραπευτές, στην προκήρυξη των θέσεων προτάσσονται για την πρόσληψη οι απόφοιτοι κατηγορίας ΠΕ έναντι ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να προτιμώνται όσοι έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Σχετικά με τη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην οδό Λιοσίων 206-208 της περιοχής Πατησίων ζητά να ενημερωθεί ο βουλευτής του Συνασπισμού Φ. Κουβέλης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, υπογραμμίζεται, οι ιδιοκτήτες των κεραιών προκειμένου να μην αναγνωρισθούν και γίνουν αντιληπτές από τους κατοίκους της περιοχής έχουν προβεί σε κάλυψη-παραλλαγή, χρησιμοποιώντας επικαλυπτικά διαφημιστικά της Σκόντα και της Μερσεντές.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στο αστυνομικό τμήμα Δενδροποτάμου, στον δήμο Μενεμένης του νομού Θεσσαλονίκης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης. Εξηγούν ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο και δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις αναγκαίες προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο αστυνομικό τμήμα με προσωπικό 90 άτομα και δεκάδες περιστατικά καθημερινά.

Στο θέμα της κατασκευής και λειτουργίας των δύο Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, που προβλέπονται για το τμήμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Κοζάνης, επανέρχεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Λωτίδης. Τονίζει ότι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στους ταξιδεύοντες, καθώς σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού στη Δυτική Μακεδονία δεν παρέχονται υπηρεσίες ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου.

Για ποιους λόγους ο ΟΣΕ προχώρησε στην περικοπή των ωρών λειτουργίας του σταθμού Ξυλοκάστρου ερωτά τον υπουργό Μεταφορών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Μανωλάκης. Συγκεκριμένα, ενώ ο σταθμός λειτουργούσε από τις 6 π.μ. ως τις 9.30 μ.μ., τώρα λειτουργεί από τις 10 π.μ. ως τις 6.00 μ.μ. με αποτέλεσμα την πτώση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Τις προθέσεις των αρμόδιων υπουργών σχετικά με τη στελέχωση του ιατρείου του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι δεν μπορούν να δοθούν οι πρώτες βοήθειες σε έναν τόσο πολυάνθρωπο και αγχογόνο χώρο, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης. Παλιότερα, όπως εξηγεί, ο ίδιος ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πλήρωνε ιδιώτη γιατρό, αλλά μετά από προσπάθειες του συλλόγου ήρθε στον χώρο καρδιολόγος από το ΙΚΑ, ο οποίος πριν από επτά μήνες σταμάτησε με το αιτιολογικό ότι το ΙΚΑ δεν είχε αρκετούς γιατρούς.

Στη σημαντική καθυστέρηση που παρουσιάζει η Ανατολική Λακωνία, όσον αφορά τη βελτίωση του οδικού δικτύου, αναφέρεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκος. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι ο οδικός άξονας Σπάρτη – Σκούρα – Γκορυτσά – Γεράκι – Αγ. Δημήτριος – Νιάτα – Μολάοι δεν εμφανίζει την εικόνα ενός επαρκούς και ολοκληρωμένου οδικού δικτύου ώστε να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής, αλλά και των διερχόμενων οχημάτων που πολλαπλασιάζονται κατά τη θερινή περίοδο.

Σχετικά με την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων των γηπέδων και άλλων αθλητικών συγκροτημάτων, δύο μήνες πριν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα του ποδοσφαίρου και των υπόλοιπων σπορ στις ίδιες κερκίδες με πέρσι, ζητά να ενημερωθεί ο βουλευτής του Συνασπισμού Θ. Λεβέντης. Τονίζει ότι αρκετά εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα και διά γυμνού οφθαλμού, ενώ άλλα έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του 1999 που δεν έχουν ουσιαστικά διορθωθεί.

Η πρόσφατη επαναφορά στο προσκήνιο της δραματικής περιπέτειας του ομοεθνούς μας Αμερικανού Στέφανου Λάλα ύστερα από 12ετή έκτιση ειρκτής στις αμερικανικές φυλακές θέτει εκ νέου το πρόβλημα, τονίζει σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εξωτερικών ο πρώην υπουργός και βουλευτής Στ. Παπαθεμελής και προσθέτει: «Η επίσημη Ελλάς εγκατέλειψε παντελώς αβοήθητο τον ίδιο και την οικογένειά του (αν δεν τον δακτυλοδείκτησε), έναν άνθρωπο που προσέφερε, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ύψιστης εθνικής χρησιμότητας πληροφορίες στη χώρα. Ήδη ο Λάλας τελεί υπό κατ’ οίκον επιτήρηση στις ΗΠΑ για άλλα 5 χρόνια, μη δυνάμενος να απομακρυνθεί από μίαν ακτίνα περί την οικία του». Και ο κ. Παπαθεμελής ρωτάει τους δύο υπουργούς αν σκέπτονται να κινηθούν α) για μιαν επιεικέστερη μεταχείριση του κατηγορουμένου από τις αμερικανικές αρχές που θα μπορούσε να είναι π.χ. η μεταφορά του στην Ελλάδα και η έκτιση των περιορισμών του εδώ, β) για μια στήριξη της οικογένειάς του και του ιδίου να ξαναστήσει τη ζωή του;


Σχολιάστε εδώ