Αιρετικά

Από τη στιγμή που ξεπεράστηκαν και οι όποιες τυπικές αναστολές και βγήκαν ευθέως προς τα έξω παρατάξεις στο ποδόσφαιρο, μόνο θετικές εξελίξεις και ομαλές συνθήκες δεν μπορεί να περιμένει κανείς στο νέο πρωτάθλημα, όποτε αυτό αρχίσει! Και με ποιους όρους!

Μυστήριο
Μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο είχαμε τον Γκαγκάτση αφεντικό στην ΕΠΟ και τον πολιτευόμενο Θανάση Κανελλόπουλο πρόεδρο στην ΕΠΑΕ να χρεώνονται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Ολυμπιακού και τουτέστιν του Κόκκαλη. Μέχρι τότε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είχε άριστες σχέσεις με τον ποδοσφαιροπαράγοντα και νυν αντιπρόεδρο της ΕΠΑΕ Βίκτωρα Μητρόπουλο. Διαφαινόμενος στόχος η ανατροπή του «καθεστώτος». Για μπροστινός ο Βίκτωρ Μητρόπουλος προκαλούσε αντιδράσεις και προωθήθηκε η λύση του ποινικολόγου οπαδού του Παναθηναϊκού Αλέξανδρου Λυκουρέζου. Ο Κανελλόπουλος έφυγε εν μια νυκτί από την ΕΠΑΕ, όχι όμως και ο Γκαγκάτσης από την ΕΠΟ. Τι μπορεί να κρύβει το… μυστήριο που οδήγησε να χαλάσουν οι σχέσεις «Τζίγγερ»-Βίκτωρα Μητρόπουλου και μέσα σε ένα εξάμηνο να αμφισβητηθεί ευθέως ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος;

Απαντήσεις
Τι οδήγησε τον «Τζίγγερ» απέναντι από τον Βίκτωρα Μητρόπουλο που φέρεται να αποκατέστησε τις σχέσεις του με το μπλοκ Κόκκαλη και να στηρίζεται σε αυτήν την αντιπαράθεση της σούπερ λίγκας από τον Ολυμπιακό και όχι μόνο; Και τι έχει οδηγήσει τον Γιάννη Βαρδινογιάννη μέχρι τώρα να διατηρεί μια κατ’ ουσίαν ουδέτερη στάση απέναντι στον κουμανταδόρο της ΕΠΟ Γκαγκάτση που προϋπήρξε το «κόκκινο πανί» για το μπλοκ του Παναθηναϊκού; Έκοψε το… καρπούζι στη μέση ο Γκαγκάτσης; Κράτησε ισορροπίες; Μετριοπαθής στάση με στοιχεία ουδετερότητας; Όπως και αν έχει, σε αυτά θα ήθελα απαντήσεις από τον κ. Βαρδινογιάννη ως απλός φίλος του ποδοσφαίρου και μόνο.

Αόρατο
Και ενώ είχαμε πέρσι διαφαινόμενο ενθουσιασμό και αποδοχή στα πρόσωπα Λυκουρέζου – Βίκτωρος (δεν ψήφισαν… περαστικοί για πρόεδρο τον έναν και α΄ αντιπρόεδρο τον άλλον) από αρκετούς αμφισβητίες. Και ενώ ο Ορφανός στήριζε και ευλογούσε το νέο σχήμα, τους σχεδιασμούς και τις κινήσεις. Και ενώ το αίτημα για πενταετή προγραμματική συμφωνία ΕΠΑΕ – ΟΠΑΠ για τα 75 εκατ. ευρώ χορηγία πέρασε πρώτα από το γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού, πριν πάει στην ΟΠΑΠ ΑΕ, ξαφνικά ένα… αόρατο χέρι, που φαίνεται να φτάνει και να είναι πιο ψηλό από τον Ορφανό, δίκην μάχαιρας κόβει τα πάντα και μετά από μερικά 24ωρα σκάει στην πιάτσα το όραμα της σούπερ λίγκας. Ποιο ήταν αυτό το αόρατο χέρι;

Μεσάζοντες
Το μπλοκ της σούπερ λίγκας φαίνεται ότι του… χαλάει τη σούπα στα σχέδιά του η παρουσία του Βίκτωρα στην ΕΠΑΕ και θεωρεί ότι ο Λυκουρέζος δεν μπορεί να λειτουργήσει επί της ουσίας δυναμικά και ανεξάρτητα. Δηλαδή πώς το εννοούν το «δυναμικά και ανεξάρτητα»; Γιατί πάνω από όλα και πίσω από όλα μπαίνει το συμφέρον το δικό μου και αυτού που με στηρίζει. Δηλαδή ο «Τζίγγερ» και όσοι ακολούθησαν την πρόταση της σούπερ λίγκας δεν θέλουν «μεσάζοντες» στα συμφέροντά τους που είναι να έχουν οφέλη αυτοί και να μοιράζουν την πίτα και οι υπόλοιποι να πάνε να… Για φέτος τουλάχιστον εκτιμώ ότι το… όραμα θα μείνει… όραμα. Θα μου πείτε, του χρόνου τι μπορεί να αλλάξει; Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Παράνομος
Πάμε τώρα στο θέμα του κ. Χούλη που προέκυψε στην ποδοσφαιρική ζωή μας. Η επιτροπή Παπαλάκη ομόφωνα την Παρασκευή το απόγευμα έκρινε ότι ο κ. Χούλης είναι παράνομος και έχει κώλυμα για να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών του Ηρακλή στο όνομά του. Δεν μπορεί να είναι μεγαλομέτοχος του Ηρακλή ο κ. Χούλης που είχε στο παρελθόν καταδίκη για ναρκωτικά.
Επιτέλους μου δίνεται η ευκαιρία με αυτήν την απόφαση να δώσω συγχαρητήρια στην επιτροπή του Παπαλάκη. Γιατί για άλλα όχι μόνο έχω τις αντιρρήσεις μου, αλλά και την επικρίνω. Έμαθα ότι έψαχναν μανιωδώς τον Ορφανό και οι πιέσεις ήταν αφόρητες για να ξεγλιστρήσει από την ΕΕΑ ο Χούλης.

Αδικαιολόγητος

Ο Ορφανός μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένος ότι δεν ήξερε την ιστορία του Χούλη με τα ναρκωτικά, όταν φωτογραφιζόταν, τον δεχόταν στο γραφείο του, έκανε περιοδεία στο Καυταντζόγλειο και έβγαινε μαζί του στην ΕΤ3.

Ο Χούλης, όμως, είναι αδικαιολόγητος, γιατί στην ουσία έπαιξε πίσω από την πλάτη του Ηρακλή. Δηλαδή κορόιδεψε τον κόσμο του «Γηραιού». Γι’ αυτό λέτε να… έκοψε μαχαίρι τον Χούλη ο Ορφανός και εξαφανίστηκε μη ανταποκρινόμενος στα καλέσματά του;

Λούκι
Τον Αργύρη τον Λίβα είχε στο νομικό του γκρουπ υπεράσπισης ο Χούλης. Τον Λίβα που θα τρέχει στα δικαστήρια τον Θωμαΐδη, ο οποίος του έκανε μήνυση, γιατί έσπασε το οφ δε ρέκορντ και τον έβγαλε στον αέρα να μιλάει για το παρελθόν.
Ο Χούλης, αλήθεια, που ήταν «θύρα 13», γιατί δεν συμμετέχει στην κίνηση της σούπερ λίγκας; Γιατί δηλαδή δεν υποστηρίζει την κίνηση του Βαρδινογιάννη; Τώρα θα μου πείτε, μπροστά στο λούκι που βρίσκεται, αυτά είναι δευτερεύοντα ως σκέψεις για τον Χούλη. Αν δεν έβαινε στη σέντρα, θα είχε την ευκαιρία να το… ξανασκεφτεί.

Παράταση

Την πρώτη παράταση έδωσε ο Παπαλάκης σε κάποιες ομάδες να προσκομίσουν μετοχολόγια και άλλα έγγραφα που προϋποθέτει ο νόμος για να πάρουν πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Και τον Ακράτητο για την άλλη εβδομάδα τον πήγε. Το θέμα της πολυΐδιοκτησίας ούτε καν το άγγιξε. Το… ψάχνει ακόμη ο Παπαλάκης. Έμαθα πως από τις ομάδες που είχαν κάνει τη ρύθμιση Ορφανού, τρεις από την Αʼ Εθνική και τέσσερις από τη Βʼ Εθνική θα πρέπει να τεθούν βάσει μη εφαρμογής του νόμου εκτός πρωταθλημάτων. Δεν πρέπει να πάρουν πιστοποιητικό. Υπάρχει ομάδα που δεν έχει πληρώσει ούτε μία δόση! Και με εκείνη τη λίστα Ορφανού στη Βουλή που είχαν απλήρωτη την εφορία τι έγινε;

Νομίμως δικαιούνται και παίρνουν πιστοποιητικά αυτές οι ομάδες; Γιατί με παρατάσεις και αναβολές και μεσοβέζικες λύσεις συντηρείτε εσείς με τις πράξεις σας τους ισχυρισμούς για… παρεμβάσεις θέλετε να τις πούμε; Επιθυμίες; Ρουσφέτια; Εκπτώσεις; Διαλέξτε!..

Κριτική
Βγήκαν στους δρόμους οι ΠΑΟΚτζήδες για τον Θοδωρή Ζαγοράκη, τον αρχηγό της Εθνικής. Βλέπουν τον Θοδωρή ως τον μελλοντικό «Ντέμη» του ΠΑΟΚ; Όπως και αν έχει και τον Ζαγοράκη εξυπηρέτησε η κίνηση και πολύ περισσότερο τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Γιάννη Γούμενο.
Και μέσα στα πανηγύρια για τον Ζαγοράκη άρχισε και η κριτική στα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης. Μεταγραφή εντυπώσεων, λένε ο καθηγητής Ζουράρις και οι συνοδοιπόροι του στην κίνηση να γιγαντωθεί ο ΠΑΟΚ. Ο Ζουράρις κατηγορεί τον Γούμενο ότι μέσω Ερασιτέχνη μπλοκάρει τις εγγραφές νέων μελών, με τον προσδιορισμό ότι μετά από δύο χρόνια οι εγγραφόμενοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Παιδομάζωμα
Ο Ζουράρις αμφισβήτησε ευθέως τον Γούμενο και μίλησε για παιδομάζωμα της Βόρειας Ελλάδας. Δηλαδή μόνο αν συγκεντρώσει όλα τα ταλέντα της συγκεκριμένης περιοχής, όπως στην εποχή Παντελάκη, ο ΠΑΟΚ μπορεί να γίνει ο αντίπαλος πόλος στο αθηνοκεντρικό κράτος, όπως το λέει ο καθηγητής, που όμως ευνοεί σκανδαλωδώς τα τελευταία χρόνια τη βορειοελλαδίτικη διαπλοκή κάθε μορφής -λέω εγώ- και δεν φέρνει ιδιαίτερες αντιρρήσεις ο καθηγητής.

Κλίμα
Εύλογη ήταν η απορία όλων πού βρήκε τα λεφτά ο Γούμενος και πλήρωνε από εδώ, έκλεινε τρύπες από εκεί. Και λες, κρατική χορηγία θα πήρε ο Γούμενος. Ένας φίλος μου είπε πως ταξίδεψαν κάτι φράγκα από Γερμανία μεριά. Και ένας δεύτερος μου είπε πως με την προκαταβολή από τα τηλεοπτικά του ΠΑΟΚ κινείται ο Γούμενος που μετά τον Ζαγοράκη θέλει να φέρει και τον Νίκο Νταμπίζα με 250.000 ευρώ τον χρόνο στον «Δικέφαλο του Βορρά». Έκλεισε την τρύπα με τους συνδεσμίτες ο Γούμενος και σίγουρα άλλαξε το εις βάρος του κλίμα. Τα διαρκείας, πάντως, είναι χαμηλά, στα 2.500 κομμάτια. Για έναν ΠΑΟΚ τίποτα…

Παιχνίδι…
Έναν χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και διεκδικεί η Ελλάδα με έτοιμες εγκαταστάσεις, με εκπαιδευμένα στελέχη, με όλα έτοιμα, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου και όχι μόνο της γυρίζουν την πλάτη, αλλά την πετάνε έξω με το… καλημέρα. Και σκέφτομαι, έτσι, σεμνά και ταπεινά. Τι είδους οργάνωση και προετοιμασία έγινε, πέραν του τι στοίχισε ο φάκελος υποψηφιότητας, αν η παρουσίαση ήταν καλή από την κ. Αμαλία, τη γραμματέα της ΚΟΕ, αν ο Μπίμης -ο Ολυμπιονίκης των καταδύσεων- με την πολίστρια τη Μωραΐτη ειδοποιήθηκαν ότι θα είναι στο πάνελ το προηγούμενο βράδυ; Αυτά περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Τι παιχνίδι έγινε για να μη… φάμε πόρτα;

Απαρατήρητος
Τι παιχνίδι να γίνει και ποιος να το κάνει, θα μου πείτε. Ο Διαθεσόπουλος, που χρόνια τώρα είναι πρόεδρος στην κολυμβητική ομοσπονδία, δεν έχει καταφέρει να είναι ένας από τους είκοσι έναν που ψηφίζουν στην παγκόσμια ομοσπονδία (FINA)… Χρόνια γραμματέας της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο Διαθεσόπουλος. Και μέλος στο ΔΣ τού «Αθήνα 2004» εξ οφίτσιο ήταν. Και πέρα από αυτά, πού είναι η διεθνής επιρροή σου ως παράγων; Τι έχτισες όλα αυτά τα χρόνια στα κέντρα αποφάσεων του αθλήματος, όπου κάνεις το κουμάντο; Αν είναι να δώσεις στους τύπους της FINA την… Ακρόπολη για να σου δώσουν ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, και έναν περαστικό από έξω να βάλεις, το κάνει. Τρανή απόδειξη, λοιπόν, ότι ο Διαθεσόπουλος στον χώρο όπου παίρνονται οι αποφάσεις του υγρού στίβου στο παγκόσμιο στερέωμα περνάει απαρατήρητος.

Διαβεβαιώσεις
Ο κ. Ορφανός ξεκίνησε και πήγε μέχρι τον Καναδά για να διαβεβαιώσει και να εγγυηθεί το… αυτονόητο. Ότι δηλαδή οι εγκαταστάσεις μετά από έναν χρόνο στην Αθήνα όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν αχρηστεύθηκαν και ότι η Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν μάς έχει εκτός λίστας. Πού έδωσε βάση ο Ορφανός και πίστεψε ότι υπάρχουν ελπίδες να πάρουμε το Παγκόσμιο του υγρού στίβου του 2009; Έναν μήνα πριν είχε φτάσει στο αφτί μου ότι εκτός του ότι το ιταλικό λόμπι κάνει χρόνια κουμάντο στο υγρό στοιχείο, τον είχαν προειδοποιήσει για την αποτυχία. Πέρασε ολόκληρο Ατλαντικό βασιζόμενος σε διαβεβαιώσεις του Διαθεσόπουλου ή ρίσκαρε να σπάσει η… κύστη και να γυρίσει θριαμβευτής μετά βαΐων και κλάδων στο «Ελ. Βενιζέλος» ότι πήγε στον Καναδά και έφερε διοργάνωση στην Ελλάδα;

Επιτροπές
Και μετά τη… φόλα στον Καναδά κάλεσε ο Ορφανός τον Ρογκ να έρθει στην Αθήνα. Λες και χρειάζεται πρόσκληση ο βέλγος πρόεδρος της ΔΟΕ για να έρθει στην Αθήνα. Και δηλώσεις για το «πόθεν έσχες» των παραγόντων που υπάρχει στον νόμο 2725 από το 1999 και δημιουργία επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να δώσει, λέει, σε έξι μήνες προτάσεις ανάπτυξης του επαγγελματικού αθλητισμού. Ενάμιση χρόνο και κάτι είχε στόχο να σταματήσει την κατηφόρα του, είπε ο Ορφανός. Για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό άλλη επιτροπή. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Με επιτροπές και προτάσεις θα γίνει δουλειά. Δηλαδή ο Ορφανός μόνος του ομολογεί ότι ενάμιση χρόνο τώρα λειτούργησε χωρίς μπούσουλα, έτσι, μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Ό,τι ξημερώσει.

Τρύπα
Ο κ. Ορφανός πολιτικός μηχανικός είναι στο επάγγελμα, όχι οικονομολόγος. Ανεξάρτητα από αυτό, αν έχει αδυναμία υπολογισμού και στα οικονομικά δεν τα καταφέρνει έχων την πολιτική ευθύνη, τότε υπάρχει πρόβλημα. Είναι αλήθεια ότι πέραν της «μαύρης τρύπας», που πήρε προίκα όταν ανέλαβε στις αρχές του Μάρτη του 2004, έχει δημιουργηθεί επέκταση αυτής κατά 40 εκατ. ευρώ;
Είναι αλήθεια ότι στον υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα πήγε για λεφτά ο προϊστάμενος περί των οικονομικών της ΓΓΑ, Γιάννης Τσώλης; Γιατί αν πράγματι υπάρχει επέκταση κατά 40 εκατ. ευρώ της τρύπας και ομοσπονδίες είναι απλήρωτες και με την ΕΠΟ έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι με το EURO για να αναβαπτιστεί εν μια νυκτί η ποδοσφαιρική ομοσπονδία στην κολυμπήθρα της νομιμότητας, τότε υπάρχει πρόβλημα για τον κ. Ορφανό και δεν το έχει καταλάβει. Εκτός και αν είναι τόσο σίγουρος για τον εαυτό του που δεν ανησυχεί για τίποτα.

Γκρίζο…
Βγήκε και μίλησε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναικός, Γιάννης Βαρδινογιάννης, επί δύο ώρες για όλους και για όλα, διάβαζα στις εφημερίδες, στο Ρωμανό της Μεσσηνίας, το χωριό μου, όπου με σεμνότητα και ταπεινότητα μέσα στην τουριστική νέκρα απολαμβάνω τους γιους μου και τη φθήνια της επαρχίας. Αν κρίνω τον «Τζίγγερ» ως τον νεαρό που μια ζωή ασχολούνταν με τα αυτοκίνητα και ως οπαδός του Παναθηναϊκού είχε εικόνα για την ομάδα της οικογένειας, τον βρήκα βελτιωμένο και σε ικανοποιητικό επίπεδο γνώστη της κατάστασης. Ως Βαρδινογιάννη, που μιλάει για πρώτη φορά από τότε που πήρε το κουμάντο στον Παναθηναϊκό και βγήκε να μιλήσει για τον απέναντί του Κόκκαλη και το ποδόσφαιρο γενικώς, η βαθμολογία είναι, αν όχι απογοητευτική, με πολλά κενά και ερωτηματικά. Ούτε μαύρο ούτε άσπρο, αλλά στο γκρίζο με παρέπεμψε το ρεζουμέ του «Τζίγγερ».

Λάθος…
Δεν κέρδισε τις εντυπώσεις ο «Τζίγγερ» με όσα είπε. Δεν φαίνεται να ικανοποίησε ούτε καν τους φανατικούς βάζελους και όταν είσαι μέγεθος που λέγεται Βαρδινογιάννης, δεν βγαίνεις ποτέ να στραφείς με χαρακτηρισμούς εναντίον πρώην ποδοσφαιριστών της ομάδας σου, πρώην υπαλλήλων της εταιρείας σου, πρώην επιλογών που δεν τις έκανες εσύ, αλλά είναι σαν να τις έκανες εσύ. Χάνεις έτσι. Ο «Ρίνγκο», ο καπετάνιος Γιώργος Βαρδινογιάννης, δεν θυμάμαι να το είχε κάνει ποτέ. Ό,τι διαφορές είχε, ό,τι τρόπους και αν διάλεγε να τις λύσει, δημοσίως δεν κατέβαινε σκαλοπάτια. Ήταν τεράστιο επικοινωνιακό λάθος για τον «Τζίγγερ» να μιλήσει απαξιωτικά για τον Κυργιάκο αν μη τι άλλο, αν του δικαιολόγησαν ως φορτισμένη αντίδραση όσα είπε για τον Μιχάλη Κωνσταντίνου.

Διαχρονικό
Από τη μια το «πινγκ πονγκ» μεταξύ Κόκκαλη και Βαρδινογιάννη, με τον «Τζίγγερ» να επιχειρεί να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων τόσο της βαριάς φανέλας που φοράει λόγω ονόματος, αλλά και λόγω της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας, της οποίας είναι αφεντικό. Απέναντι σε έναν Κόκκαλη που δείχνει να εξακολουθεί να μην… ιδρώνει το αφτί του. Οι ετερόκλητες συμμαχίες που υφίστανται και στα δύο αυτά επιχειρηματικοποδοσφαιρικά «στρατόπεδα» έχουν σαφώς διαμορφώσει ένα κλίμα που αν μη τι άλλο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους να μετατρέψει την ποδοσφαιρική βιτρίνα του επαγγελματικού πρωταθλήματος σε… ναρκοπέδιο.
Η ιστορία αυτή της σούπερ λίγκας, που συνεχίζεται με δηλώσεις, ανακοινώσεις, αιχμές και υπονοούμενα μεταξύ των δύο πλευρών, μπορεί πρακτικά να μην είναι εφικτό να γίνει αύριο το πρωί, διαμορφώνει όμως και συντηρεί ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης με προβλέψιμες και μη εξελίξεις και συνέπειες. Και αν δημιουργείται η εντύπωση της υπερβολής ή της κινδυνολογίας, επισημαίνω ότι θεωρώ αυτονόητη την πολωτική ατμόσφαιρα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και αυτό κυρίως που είναι απογοητευτικό εστιάζεται στο γεγονός ότι για μια ακόμη χρονιά θα διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα συνοδευόμενο από τις ίδιες παθογένειες και τα στοιχεία εκείνα που το καθιστούν αναξιόπιστο στον ευρωπαϊκό χώρο και αρνητικό ως προϊόν στη σύγχρονη εποχή του μάρκετινγκ. Με τα επιχειρηματικά συμφέροντα της κοντόφθαλμης μικροπολιτικής και σχεδόν τα ίδια πρόσωπα να το καθιστούν εγκλωβισμένο.

Ζητούμενο
Δεν είναι το… Αρσάκειο Αθηνών ούτε οι καλόγριες ο χώρος του ποδοσφαίρου, για να κρατήσεις αυτό που λέμε επίπεδο. Δεν υποστηρίζω ότι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης θα έπρεπε να βγει και να βρίσει. Μα, δεν είπε ούτε ό,τι θα έλεγε ένας ψυλλιασμένος βάζελος που βλέπει πίσω από την κουρτίνα τα πράγματα. Και σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση, την αντιπαράθεση, τις όποιες διαφορές με το αντίπαλο δέος που λέγεται Κόκκαλης, αφήνω στην άκρη, γιατί μπορεί να απέφυγε να πάει σε ευθεία αντιπαράθεση. Δεν βγήκε ο κ. Βαρδινογιάννης ξεκάθαρα να εξηγήσει αναλυτικά ποιο είναι το ζητούμενο γι’ αυτόν στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πώς το εννοεί και με ποιον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Η σούπερ λίγκα είναι το ζητούμενο; Αυτό που έμεινε από την ομιλία του «Τζίγγερ» είναι ότι έγινε πολλή κουβέντα όχι για την ουσία, αλλά για τους τύπους.

Διαχρονικό
Από τη μια το «πινγκ πονγκ» μεταξύ Κόκκαλη και Βαρδινογιάννη, με τον «Τζίγγερ» να επιχειρεί να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων τόσο της βαριάς φανέλας που φοράει λόγω ονόματος, αλλά και λόγω της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας, της οποίας είναι αφεντικό. Απέναντι σε έναν Κόκκαλη που δείχνει να εξακολουθεί να μην… ιδρώνει το αφτί του. Οι ετερόκλητες συμμαχίες που υφίστανται και στα δύο αυτά επιχειρηματικοποδοσφαιρικά «στρατόπεδα» έχουν σαφώς διαμορφώσει ένα κλίμα που αν μη τι άλλο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους να μετατρέψει την ποδοσφαιρική βιτρίνα του επαγγελματικού πρωταθλήματος σε… ναρκοπέδιο.
Η ιστορία αυτή της σούπερ λίγκας, που συνεχίζεται με δηλώσεις, ανακοινώσεις, αιχμές και υπονοούμενα μεταξύ των δύο πλευρών, μπορεί πρακτικά να μην είναι εφικτό να γίνει αύριο το πρωί, διαμορφώνει όμως και συντηρεί ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης με προβλέψιμες και μη εξελίξεις και συνέπειες. Και αν δημιουργείται η εντύπωση της υπερβολής ή της κινδυνολογίας, επισημαίνω ότι θεωρώ αυτονόητη την πολωτική ατμόσφαιρα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και αυτό κυρίως που είναι απογοητευτικό εστιάζεται στο γεγονός ότι για μια ακόμη χρονιά θα διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα συνοδευόμενο από τις ίδιες παθογένειες και τα στοιχεία εκείνα που το καθιστούν αναξιόπιστο στον ευρωπαϊκό χώρο και αρνητικό ως προϊόν στη σύγχρονη εποχή του μάρκετινγκ. Με τα επιχειρηματικά συμφέροντα της κοντόφθαλμης μικροπολιτικής και σχεδόν τα ίδια πρόσωπα να το καθιστούν εγκλωβισμένο.

Ζητούμενο
Δεν είναι το… Αρσάκειο Αθηνών ούτε οι καλόγριες ο χώρος του ποδοσφαίρου, για να κρατήσεις αυτό που λέμε επίπεδο. Δεν υποστηρίζω ότι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης θα έπρεπε να βγει και να βρίσει. Μα, δεν είπε ούτε ό,τι θα έλεγε ένας ψυλλιασμένος βάζελος που βλέπει πίσω από την κουρτίνα τα πράγματα. Και σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση, την αντιπαράθεση, τις όποιες διαφορές με το αντίπαλο δέος που λέγεται Κόκκαλης, αφήνω στην άκρη, γιατί μπορεί να απέφυγε να πάει σε ευθεία αντιπαράθεση. Δεν βγήκε ο κ. Βαρδινογιάννης ξεκάθαρα να εξηγήσει αναλυτικά ποιο είναι το ζητούμενο γι’ αυτόν στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πώς το εννοεί και με ποιον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Η σούπερ λίγκα είναι το ζητούμενο; Αυτό που έμεινε από την ομιλία του «Τζίγγερ» είναι ότι έγινε πολλή κουβέντα όχι για την ουσία, αλλά για τους τύπους.

Σενάριο…
Δεν τελειώνει εδώ το θέμα του Χούλη που εμφανίστηκε ως Μεσσίας στον Ηρακλή και φωτογραφιζόταν και έδινε υποσχέσεις για μεγαλόπνοα σχέδια. Ο Χούλης διαισθανόμενος την πόρτα της εξόδου «έψησε» τον προπονητή Σάββα Κωφίδη να πείσει τον Χατζηπαναγή να βγει μπροστινός στα διοικητικά του Ηρακλή. Ήλπιζε ο Χούλης ότι θα μπορούσε να είναι ο μεγαλομέτοχος και να έχει «βιτρίνα» τον Χατζηπαναγή. Γι’ αυτό και πέρασαν οι Κωφίδης – Χατζηπαναγής μαζί το Σαββατοκύριακο στη Χαλκιδική. Το σενάριο, όμως, δεν του βγήκε του Χούλη. Γιατί ποιος θα έχει τις μετοχές; Πόθεν έσχες; Οπότε τι γίνεται; Για να δούμε την εξέλιξη τώρα του θέματος, για να είναι και δικαιολογημένα τα μπράβο στην επιτροπή του Παπαλάκη.


Σχολιάστε εδώ