Προς… συγκρότηση Φόρουμ Διαλόγου της Αριστεράς

Αυτοί οι προβληματισμοί έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, που η μεν κυβέρνηση περνά «αναίμακτα» και πάντως σχετικά άνετα όλες τις επιλογές της, η δε αντιπολίτευση -πολιτική και συνδικαλιστική- είναι επί της ουσίας ανύπαρκτη, με εξαίρεση, όχι όμως επαρκή, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ.

Ήδη ενταγμένα και ανένταχτα στελέχη του χώρου έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, σε έναν πρώτο γύρο διαβουλεύσεων, αναζητώντας τη λύση σ’ αυτό το πολιτικό «σταυρόλεξο». Και μια πρώτη σοβαρή πρόταση που έχει κατατεθεί και μελετάται αφορά:
Τη συγκρότηση ενός ανοιχτού Φόρουμ Διαλόγου του ευρύτερου αριστερού-κεντροαριστερού χώρου, ενός φόρουμ κατάθεσης ιδεών και προτάσεων πάνω στα θέματα της επικαιρότητας καταρχάς. Με την προοπτική μετάλλαξης του φόρουμ αυτού σε κάτι πιο μόνιμο, με στόχο την αναζήτηση κοινών τόπων, θέσεων και δράσεων, που θα συνιστούν αξιόπιστες, κατά το δυνατόν, προοδευτικές παρεμβάσεις.

Στις διαβουλεύσεις που προαναφέραμε συμμετέχουν στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ τα οποία βρίσκονται σε πολιτική αντιπαράθεση με την πορεία του Γ. Παπανδρέου, ανένταχτα στελέχη της Αριστεράς, μέλη του ΣΥΝ, πανεπιστημιακοί, καθώς και συνδικαλιστικά στελέχη, τα οποία βλέπουν τη χρεοκοπία της σημερινής συνδικαλιστικής ηγεσίας και την πλήρη αδυναμία της να παρέμβει ουσιαστικά στις (σοβαρές) εξελίξεις. Ιδιαίτερα αυτή η ανεπάρκεια και η αδυναμία φάνηκαν το τελευταίο διάστημα, όταν απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες δεν μπόρεσε να σταθεί ένα στοιχειωδώς αξιόπιστο συνδικαλιστικό κίνημα, με εξαίρεση το ΠΑΜΕ, που όμως έχει επιλέξει έναν μοναχικό δρόμο.
Έτσι, η κυβέρνηση όχι μόνο πέρασε όλες τις επιλογές της, αλλά έχει καταφέρει, έως τώρα τουλάχιστον, να διασφαλίσει και ευρύτερη συναίνεση για τις πολιτικές της.

Πολιτικό κενό

Πέρα όμως από το κενό συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης, διαπιστώνεται (σοβαρότερο) κενό πολιτικής αντιπολίτευσης και ανυπαρξία πειστικής εναλλακτικής πρότασης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Η κατάσταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι από ρευστή έως κωμικοτραγική και την έχουμε περιγράψει σ’ αυτήν την εφημερίδα. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τώρα -και πληρώνει σκληρά- την πολύχρονη σταδιακή του μετάλλαξη και την καθεστωτική του μορφοποίηση. Είναι μια χαμένη υπόθεση (σε επίπεδο ηγετικών στελεχών) γι’ αυτό που ονομάζουμε προοδευτική παράταξη. Είναι άλλο ζήτημα το τι θα πράξουν απλά μέλη και οπαδοί…

Η Αριστερά συνεχίζει να ταλανίζεται από το σύνδρομο -θα μπορούσε να χαρακτηριστεί- του χαμένου Συνασπισμού, που ξεκίνησε ελπιδοφόρα και κατέληξε άλλη μια απολεσθείσα ευκαιρία. Οι στρατηγικές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ δεν συναντώνται πουθενά, τουλάχιστον σ’ αυτήν τη φάση. Και όσες απόπειρες αναζήτησης κοινής δράσης έγιναν τα τελευταία χρόνια απέτυχαν. Είναι επ’ αυτού χαρακτηριστική η τύχη των προσπαθειών που έχει καταβάλει (καλόπιστα και έντιμα) ο Μαν. Γλέζος.

Έτσι, φαντάζει ρεαλιστική η πρόταση, η ιδέα για τη συγκρότηση -σε πρώτη φάση- ενός Φόρουμ Διαλόγου, το οποίο μπορεί να σπάσει τουλάχιστον τα στεγανά και να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και (γιατί όχι;) εξεύρεσης κοινών θέσεων, όπου υπάρχουν. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αποκαταστήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και δυνατότητας συζήτησης, που και αυτή ακόμα έχει δυστυχώς εκλείψει τα τελευταία χρόνια.

Αυτή είναι και η φιλοδοξία όσων ανέλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία, οι οποίοι βαδίζουν δίχως ψευδαισθήσεις για το πόσα μπορούν να πετύχουν σε αυτήν τη φάση, αλλά και με αποφασιστικότητα, που πηγάζει από τη διαπίστωση της αδήριτης αναγκαιότητας ότι «κάτι πρέπει να κινηθεί» στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, προκειμένου να βγει από το πολιτικό-ιδεολογικό τέλμα και την (πολιτική) «αφασία» και υποβάθμιση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν οι πρώτες κινήσεις στην κατεύθυνση της συγκρότησης αυτού του φόρουμ, με μια πρώτη διοργάνωση ενός συμποσίου για τα σοβαρά ζητήματα της (τρέχουσας) επικαιρότητας. Ενώ είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες οι προβληματισμοί για την έκφραση του φόρουμ και στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Φυσικά, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της προσπάθειας συνολικά…


Σχολιάστε εδώ