Στρατόπεδα, στρατηγοί και συμμαχίες στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί να είναι όλοι τους πιστοί και αφοσιωμένοι στον πρωθυπουργό, αλλά χωρίζονται σε ευνοημένους και δυσαρεστημένους, αυτόνομους και μέλη ομάδων και πυρήνων.

Οι «λοχαγοί»

Έτσι, ευνοημένα είναι τα μέλη της ομάδας των «λοχαγών» στη Βόρεια Ελλάδα, αφού και τα τρία μέλη της ανέλαβαν ρόλους στην κυβέρνηση. Ο Νίκος Τσιαρτσιώνης βρέθηκε στο «τιμόνι» του ΥΜΑΘ, ο Αδάμ Ρεγκούζας υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομικών και ο Σάββας Τσιτουρίδης στο υπουργείο Γεωργίας, απ’ όπου όμως για τους γνωστούς λόγους παραιτήθηκε. Πυκνώνουν, ωστόσο, οι συζητήσεις για την κάθοδο του Σάββα Τσιτουρίδη στον εκλογικό στίβο της Α’΄ Θεσσαλονίκης. Αυτό ενδέχεται να τον φέρει απέναντι σε δύο υφυπουργούς που τρέφουν την ίδια φιλοδοξία. Τον υφυπουργό Οικονομίας Χρήστο Φώλια που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τα Γρεβενά χάριν της πολύφερνης νύφης του Θερμαϊκού και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του οποίου η υποψηφιότητα κερδίζει έδαφος προωθούμενη από κύκλους των Αθηνών (ο ίδιος φαίνεται να βλέπει μία από τις θέσεις του ψηφοδελτίου στη συμπρωτεύουσα ως εφαλτήριο για κεντρικότερο ρόλο στην πολιτική σκηνή).

Οι βουλευτές

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης η πλειοψηφία των βουλευτών κινείται αυτόνομα ή ακολουθεί τη λογική των χαλαρών συμμαχιών.

• Ο Γιώργος Ορφανός εμφανίζεται ως αυτόνομος, αν και σαφώς καραμανλικός. Αυτόνομος είναι και ο Τάσος Σπηλιόπουλος που αναμένει την αξιοποίησή του στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

• Το ίδιο και ο Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος όμως διατηρεί άριστες σχέσεις και επικοινωνία με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, αλλά και λόγω του τομέα που έχει αναλάβει με τον υπουργό Τουρισμού, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ωστόσο, ο νέος αυτός πολιτικός έχει τη φήμη τού μη γνώστη των κομματικών παιχνιδιών και ισορροπιών.

• Το ίδιο λέγεται και για τον Γιάννη Ιωαννίδη που όμως έχει πολιτικούς και προσωπικούς δεσμούς με την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κόουτς διατηρεί και στην πολιτική τα εκρηκτικά στοιχεία του χαρακτήρα του, τα οποία τον κάνουν απρόβλεπτο και τον εξορίζουν από τη στενή κομματική λογική.

• Υπό διαφορετικό πρίσμα πολιτεύεται ο Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος θέλει να εκπροσωπήσει την πατριωτική Δεξιά στην πρώτη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς και με τον χώρο της Εκκλησίας και με το περιβάλλον του δημάρχου.

• Τον δικό της δρόμο ακολουθεί η Έλενα Ράπτη, η οποία, αφού ξέφυγε από την κηδεμονία Τουσιάκη και ανελίχτηκε, πορεύεται.

Στη Β΄ Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Σαλαγκούδης, αφού μετακινήθηκε από το «στρατόπεδο» των φίλων της οικογένειας Μητσοτάκη σε εκείνο των καραμανλικών, ακολουθεί ανεξάρτητη πορεία, έχοντας στενές σχέσεις με το κόμμα και ιδιαιτέρως με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ της Β’΄ Περιφέρειας, Βασίλη Καραμανλή.

Οι άλλοι δύο βουλευτές επέλεξαν τη συμμετοχή τους σε ομάδες με φιλελεύθερο στίγμα. Ο Δημήτρης Γαλαμάτης φαίνεται να ακολουθεί τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, ενώ ο Θόδωρος Καράογλου συντάσσεται με την ομάδα των νέων καραμανλικών βουλευτών, η οποία συνδέθηκε με την παρέμβαση για την ορθολογικοποίηση των μισθών των διευθυντών των ΔΕΚΟ και έχει τις ρίζες της στα πρώτα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, από όπου και οι άριστες σχέσεις του βουλευτή με τον Γιώργο Βουλγαράκη.

Στη Θεσσαλονίκη εκτός από τους Ευριπίδη Στυλιανίδη, Χρήστο Φώλια και Σάββα Τσιτουρίδη στενούς δεσμούς εμφανίζει και ένας ακόμη βουλευτής που πολιτεύεται εκτός της πόλης. Πρόκειται για τον υφυπουργό Υγείας, Γιώργο Κωνσταντόπουλο, που εκλέγεται στην Πιερία, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τη σύζυγο του πρωθυπουργού, καθώς και με την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα, είναι στενή η επικοινωνία του και η συνεργασία του με τον Βάκη Φραντζή, με τον οποίο συνδέονται από τα φοιτητικά τους χρόνια.

Το κόμμα

Στο «στρατηγείο» της Μητροπολίτου Ιωσήφ, όπου βρίσκονται τα γραφεία του κόμματος, ρόλο… στρατηγού έχει αναλάβει ο προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Βάκης Φραντζής. Οι συσχετισμοί είναι σαφώς υπέρ των καραμανλικών. Γύρω από τον Βάκη Φραντζή έχει συσπειρωθεί μία ομάδα ευνοημένων που αποτελείται από τους Δημήτρη Βαρτζόπουλο (πρόεδρος Β’΄ ΠΕΣΥΠ), Απόστολο Χατζητόλιο (πρόεδρος Α’΄ ΠΕΣΥΠ) και Δημήτρη Τσάμη (πρόεδρος της ΕΤ3). Φιλικές σχέσεις με τον Βάκη -και σχέσεις καλής γειτονίας, αφού μοιράζονται την ίδια αυλή- διατηρεί και ο Τέλης Θωμόπουλος (πρόεδρος ΗΕLEΧΡΟ). Καλές σχέσεις, επίσης, με την «ομάδα Φραντζή» διατηρούν ο Βασίλης Δελής και ο Γιώργος Τσέντος (πρώην πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου).

Ο Νίκος Βακάλης

Τους δικούς του ανθρώπους έχει και ο πρώην πρόεδρος της διοικούσας και σημερινός ευρωβουλευτής Νίκος Βακάλης. Συνδετικός κρίκος με το παρελθόν και τον Νίκο Βακάλη είναι ο Λεωνίδας Τσολέκας που διατήρησε τη θέση του διευθυντή του κόμματος και επί Φραντζή. Ωστόσο, φαίνεται πως ο ίδιος αποστασιοποιείται από το περιβάλλον Φραντζή, δυσαρεστημένος όπως και άλλοι δύο πολιτικοί φίλοι του Βακάλη, ο Σάκης Τζακόπουλος που αποπέμφθηκε από την ΕΥΑΘ και η Μένη Λυσαρίδου που ακόμη περιμένει να την καλέσουν να αναλάβει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επίσης, μία ομάδα που ήταν στα πάνω της την περίοδο Βακάλη, αλλά δεν περνάει τώρα συχνά από τη Μητροπολίτου Ιωσήφ, είναι εκείνη των πανεπιστημιακών. Ο Βακάλης διατηρούσε στενή επικοινωνία και συνεργασία με αρκετούς πανεπιστημιακούς και συνεργάτες του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιήθηκαν στον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό. Με τον Νίκο Βακάλη είχε άριστη συνεργασία και διατηρεί καλές σχέσεις και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Το παλιό οργανωτικό

Φύλλο πορείας για τη διοίκηση περιφερειών, υπουργείων και οργανισμών πήραν όσοι συμμετείχαν στο παλιό οργανωτικό Βορείου Ελλάδος του κόμματος. Ο Δημήτρης Πανοζάχος ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Ηπείρου, ο Ανδρέας Λεούδης εκείνη της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ο Σωτήρης Βόσδου, που ανήκει στον στενό πυρήνα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, βρέθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η ομάδα αντλεί τη δύναμή της από το ιστορικό στέλεχος της Θεσσαλονίκης και πανεπιστημιακό Λουκά Ανανίκα που βρέθηκε στο «τιμόνι» της Γενικής Γραμματείας του ΥΜΑΘ.

Ο Δημήτρης Δαρνάκας ανέλαβε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ενώ σε θέσεις μεταξύ τους αντιπαράθεσης βρέθηκαν οι Νίκος Κασιμάτης (φίλος του Βάκη Φραντζή) που ανέλαβε εντεταλμένος σύμβουλος της ΔΕΘ ΑΕ και Θέμης Καρτσιώτης (διευθύνων σύμβουλος της ΗELEΧΡΟ ΑΕ). Ο Θέμης Καρτσιώτης, βέβαια, είναι φίλος τόσο του Τέλη Θωμόπουλου όσο και του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, γι’ αυτό συχνά κατηγορείται για διακριτική μεταχείριση έναντι του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ

Μοναχική και ασύνταχτη πορεία ακολουθούν οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δημόπουλος (Δυτική Θεσσαλονίκη) και Μάκης Στεργίου (Ανατολική Θεσσαλονίκη). Ο Βασίλης Καραμανλής (Β’΄ εκλογική περιφέρεια) ανήκει στο περιβάλλον του Γιώργου Σαλαγκούδη. Διαφοροποιείται ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κεντρικού Τομέα, Μηνάς Σαμαντζίδης, παραδοσιακός φίλος του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος, θέλοντας να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα μετά και τον αποκλεισμό του από τις εκλογές του ιατρικού συλλόγου, φαίνεται να μιλάει με όλους και για όλα. Στις τελευταίες εκδηλώσεις του τομέα του συμμετείχαν τόσο ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Οι μικρομεσαίοι

Μια σειρά από μεσαία στελέχη διατηρούν απευθείας στενές σχέσεις με βουλευτές και υπουργούς. Ανάμεσά τους ο Δημήτρης Λυκόπουλος με αναφορά στον Γιώργο Ορφανό, ο Γιάννης Πάιδας, κουμπάρος του υφυπουργού Άμυνας και απευθείας συνομιλητής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπως και ο Ηλίας Περπερίδης.

Η Παρασκευή Χαρακλιά και η Πηνελόπη Ράλλη διάκεινται θετικά προς το περιβάλλον Φραντζή, όπως και η κόρη πρώην βουλευτή Αθηνά Αηδονά, η οποία είναι ο άνθρωπος του προέδρου στη νομαρχία.

Αποστασιοποιημένοι είναι οι παλιοί καραμανλικοί Σταύρος Λαζαρίδης και Πάνος Λουκόπουλος. Ο Γιάννης Τουσιάκης, ο οποίος έγινε η αρχή και η αιτία πολλών από τις προαναφερθείσες ομάδες, είναι πια, επίσης, αποστασιοποιημένος.

Τοπική αυτοδιοίκηση

Δικές τους ομάδες διατηρούν ο νομάρχης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης συνεργάζεται με τους Αναγνωστάκη και Ταμασλή, ενώ ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με τους Λεμούσια και Καρτσιώτη. Ωστόσο, αναταράξεις αναμένεται να δεχτεί το περιβάλλον Παπαγεωργόπουλου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αφού δύο εξέχοντα μέλη του, ο Θέμης Καρτσιώτης και ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης (φίλος της Μαριέττας Γιαννάκου, τον οποίο τοποθέτησε αντιπρόεδρο στον ΟΕΚ με αρμοδιότητα τη Βόρεια Ελλάδα), αναμένεται να συνδιεκδικήσουν θέση στο ψηφοδέλτιο, στην περίπτωση φυσικά που ο «φτερωτός γιατρός» παραμείνει στον δήμο. Επίσης, στο περιβάλλον του δημάρχου ανήκουν ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης και ο δήμαρχος Λαχανά, Δημήτρης Πάσχος.


Σχολιάστε εδώ