Ο «καυτός» Αύγουστος του Καραμανλή…

Όπως μας τόνισε στενός του συνεργάτης, μέσα στον Αύγουστο ο Καραμανλής θα μελετήσει όλα τα σενάρια που αφορούν τον χρόνο και το εύρος του ανασχηματισμού, καθώς και τις εισηγήσεις που του έχουν υποβληθεί επ’ αυτού του θέματος. Και θα καταλήξει στις οριστικές επιλογές του. Αν, δηλαδή, ο ανασχηματισμός θα γίνει πριν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Έκθεσης -ένα σενάριο που συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες- ή αν θα πραγματοποιηθεί λίγο αργότερα, μέσα στο φθινόπωρο και πιθανώς τον Οκτώβριο. Αυτό είναι ένα σενάριο που έχει πέσει τις τελευταίες ημέρες ως πρόταση στις σχετικές συζητήσεις.

Επίσης, τότε ο πρωθυπουργός θα καταλήξει στο αν ο ανασχηματισμός θα είναι απλώς διορθωτικός ή σαρωτικός και αν θα υλοποιεί την προεκλογική εξαγγελία για «μικρό και ευέλικτο» κυβερνητικό σχήμα. Τούτων δοθέντων, μας υπογράμμισε ο ίδιος συνεργάτης του Καραμανλή, όλα τα σενάρια περί ανασχηματισμού, η σχετική ονοματολογία και οι έντεχνες διαρροές που έχουν έως σήμερα (και τις τελευταίες ημέρες) δει το φως της δημοσιότητας δεν αποτελούν παρά ευσεβείς πόθους, παιχνίδι εντυπώσεων ή έμμεση άσκηση πιέσεων, άνευ όμως αποτελέσματος, αφού «ο πρωθυπουργός δεν πιέζεται ούτε επηρεάζεται στις επιλογές του από τέτοιου είδους παιχνίδια».

Φυσικά, αυτό που θα μετρήσει καθοριστικά στις αποφάσεις του Καραμανλή θα είναι η πορεία των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θεωρεί «κλειδί» για το μέλλον της πρωθυπουργικής του θητείας. Η τοποθέτηση που έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (και δεν ήταν η πρώτη φορά) μπορεί μεν να «καθησύχασε» τους υπουργούς ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός μέσα στο καλοκαίρι, αλλά από την άλλη μεριά τούς «έβαλε στην πρίζα», τουλάχιστον τους εμπλεκομένους με τις επιχειρούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, αφού δίνουν εξετάσεις όλη αυτή την περίοδο, από τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθεί η θέση τους στην κυβέρνηση, όποτε γίνει ο ανασχηματισμός…

Ισχυρές οι πιθανότητες για μικρή κυβέρνηση

Εφόσον ο ανασχηματισμός πραγματοποιηθεί περί τα μέσα του φθινοπώρου, αυξάνονται οι πιθανότητες να προκύψει μια κυβέρνηση ολιγομελής. Όπως έχει γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», η σχετική προεργασία έχει προχωρήσει. Και ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει το θέμα αυτό με συνταγματολόγους και δημοσιολόγους, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, «ανεπίσημες», στη Ραφήνα. Και έχει κατ’ αρχάς καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις. Επίσης, με το θέμα αυτό ασχολείται και υπουργός-συνεργάτης του, ο οποίος επίσης έχει υποβάλει σχετική πρόταση.

Πάντως, το σενάριο πραγματοποίησης του ανασχηματισμού μέσα στο φθινόπωρο έχει πλέον ισχυρές πιθανότητες. Ο Καραμανλής πιστεύει πως δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Και γελά και οργίζεται με τα διακινούμενα σενάρια τόσο σχετικά με τον χρόνο των αλλαγών στην κυβέρνηση όσο και -κυρίως- με την ακατάσχετη ονοματολογία, η οποία περισσότερο έχει να κάνει με το… ποια πρόσωπα θέλουν οι «νταβατζήδες» να προωθήσουν και ποια να «θάψουν». Έχουν, για παράδειγμα, πάρα πολύ ενδιαφέρον τα διακινούμενα από τα ΜΜΕ της διαπλοκής σενάρια που αφορούν τους υπουργούς του «καραμανλικού» πυρήνα (Μολυβιάτη, Παυλόπουλο, Σιούφα), όπως και από την άλλη μεριά η ονοματολογία η σχετιζόμενη με στελέχη τα οποία διαφοροποιούνται ή «διαφοροποιούνται» από τις επιλογές του πρωθυπουργού…

Ρόλο στη διαφαινόμενη προτίμηση του Καραμανλή για ανασχηματισμό μέσα στο φθινόπωρο και όχι νωρίτερα ασφαλώς διαδραματίζει και η εκτίμηση, η οποία ενισχύεται και από τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, πως οι επιχειρούμενες αλλαγές συναντούν συναίνεση και λείπει τόσο η κοινωνική όσο και η πολιτική (σοβαρή) αντιπολίτευση. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, είναι παραπάνω από εμφανής η αμηχανία, η έλλειψη καθαρών θέσεων, οι φραστικοί βερμπαλισμοί δίχως καμία πειστικότητα, εν τέλει η ανακύκλωση μιας πολιτικής κρίσης και μιας παραλυτικής εσωστρέφειας, που οδηγούν σε αδυναμία αντιπαράθεσης.

Αν δεν προέκυπτε το θέμα Έβερτ, θα ήταν βεβαίως τα πράγματα πολύ καλύτερα για την κυβέρνηση. Αλλά και έτσι, εκτιμά ο Καραμανλής, διαθέτει σοβαρή υπεροχή έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνεπώς, δεν βλέπει σοβαρό λόγο επίσπευσης του ανασχηματισμού, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν θα προκύψει κάτι απρόβλεπτο και αρνητικό.

Παρέλκει δε να τονίσουμε πως θα είναι ένας ανασχηματισμός που θα φέρει αποκλειστικά τη σφραγίδα Καραμανλή. Θα αποτυπώνει μεν τους νέους συσχετισμούς, που θα έχουν διαμορφωθεί μετά το καλοκαίρι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υπακούει σε δεσμεύσεις από κέντρα διαπλοκής, πιέσεις και άλλου είδους εξαρτήσεις.

Εκ των πραγμάτων -και χωρίς να μπαίνουμε σε σεναριολογίες περί ονομάτων- κεντρικά πρόσωπα στις κυβερνητικές αλλαγές θα είναι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο η Ντ. Μπακογιάννη και ο Αντ. Σαμαράς, από τα στελέχη που σήμερα είναι εκτός κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά τη δήμαρχο Αθηναίων, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο τοποθέτησής της στο υπουργείο Εξωτερικών μάλλον δεν έχει ισχυρές πιθανότητες. Θα της προταθούν δυο-τρία υπουργεία για να επιλέξει, αλλά μεταξύ αυτών δεν θα περιλαμβάνεται το ΥΠΕΞ.

Η είσοδος του Αντ. Σαμαρά στην κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί σε υπουργείο-έκπληξη.

Επίσης, όπως έχει γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», ένα από τα στοιχεία που θα «χρωματίσουν» τις κυβερνητικές αλλαγές θα είναι η τοποθέτηση «γαλάζιου Λιβάνη» δίπλα στον Καραμανλή, σε ρόλο ουσιαστικό-επιτελικό, κατά τα πρότυπα (περίπου) που λειτουργούσε ο Αντ. Λιβάνης στο επιτελείο του Ανδρέα.


Σχολιάστε εδώ