«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Όπως αυτό που κατήγγειλε στη Βουλή ο πρώην αντιπρόεδρος Π. Σγουρίδης. Την ώρα που στην Ολομέλεια συζητούσαν προχθές επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουρισμού, ο αξιαγάπητος Αβραμόπουλος έδινε συνέντευξη στο Mega!

Θλιβερή εικόνα…

Θλιβερή ήταν ώρες ώρες η εικόνα που παρουσίαζε το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση του Ασφαλιστικού στη Βουλή. Είναι δυνατόν κοτζάμ αξιωματική αντιπολίτευση να στοιχίζεται πίσω από τον Μ. Έβερτ; Εντάξει, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είναι αρκετά ογκώδης, όπως παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Πολύδωρας, αλλά δεν αρκεί για να κρύψει την ένδεια πολιτικής και επιχειρημάτων.
Κάποιες στιγμές, το ένα στέλεχος τα ‘ριχνε στο άλλο και όλοι μαζί τα ‘χωναν στον άμοιρο τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος πάλευε να σώσει ό,τι μπορούσε, χωρίς όμως επιτυχία… Σημαντικό επίσης θέμα είναι ότι ο Γιώργος έλαμψε διά της απουσίας του από μια μάχη που μπορούσε να του δώσει πόντους. Γιατί, άραγε; Μήπως τελικά έδωσε σιωπηλά τη συγκατάθεσή του στη μετωπική ρήξη του Καραμανλή με τις ισχυρές άλλοτε συντεχνίες, επειδή συμφωνεί επί της ουσίας με τη λύση που δόθηκε; Έτσι τουλάχιστον είπαν τα κόμματα της Αριστεράς… Από τους ελάχιστους διασωθέντες ήταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος, αποφεύγοντας τον αφόρητο βερμπαλισμό, διατύπωσε 16 ερωτήματα, που έσπευσε να τα χαιρετίσει ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Αγγελόπουλος, λέγοντας: «Επιτέλους, μετά από μια βδομάδα συζήτησης μπήκαμε στην ουσία του προβλήματος»!..

Δυσαρέσκεια…

Μεγάλη δυσαρέσκεια προκάλεσε στους βουλευτές της ΝΔ η ιστορία της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ. «Μας έκαψε ο Παπανδρέου», λένε με καημό οι «γαλάζιοι» βουλευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι λύθηκαν τα χέρια του Καραμανλή για τον ανασχηματισμό. Πολλοί αυτές τις μέρες στους διαδρόμους και στο περιστύλιο του Κοινοβουλίου υποστηρίζουν ότι επίκειται ανασχηματισμός γύρω στον Αύγουστο. Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν τον θέλει και τόσο, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να εμφανίσει νέο σχήμα όταν θα ανηφορίσει στην έκθεση Θεσσαλονίκης.

Άπονη ζωή

Ήταν εμφανής η αμηχανία του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα μετά την άγρια κόντρα του πεθερού του Μ. Έβερτ με τον πολιτικό του προϊστάμενο Γ. Αλογοσκούφη. Κατηφής και στενοχωρημένος, γυρνούσε στους διαδρόμους της Βουλής και έλεγε σε φίλους του: «Αυτά έχει η ζωή»…

Λύθηκε το μυστήριο

Τελικά, το… μυστήριο για το ποιος ζήτησε από το Επιστημονικό Συμβούλιο τη γνωμοδότηση για την επιλογή του προέδρου της Εθνικής
Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομικών, λύθηκε. Όπως μας είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Νεράντζης, τη ζήτησε η πρόεδρος της Βουλής και βάσει αυτής της γνωμοδότησης το υπουργικό συμβούλιο θα τοποθετήσει τον αντικαταστάτη του κ. Γιακουμάκη! Χολωμένος ο τελευταίος από την εξέλιξη αυτή, σε συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου υπογράμμισε ότι: «υποβιβάζει την Ανεξάρτητη αυτή Διοικητική Αρχή σε προαύλιο του υπουργού. Καταστρέφεται έτσι “εν μια νυκτί” αυτό για το οποίο όλοι εμείς εργαστήκαμε άοκνα τα τελευταία χρόνια. Οι δε ελληνικές τηλεπικοινωνίες καθίστανται ξέφραγο αμπέλι, πράγμα που θα το πληρώσει και ο Έλληνας καταναλωτής, αλλά και οι επιχειρήσεις του κλάδου…». Να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ζήτησε να γίνει ΕΔΕ για να διακριβωθεί πώς διέρρευσε στην κυβέρνηση η γνωμάτευση που έδωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Εδώ που τα λέμε, στην περίπτωση αυτή η σημερινή πρόεδρος Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη έκανε (ένα ακόμα…) «φάουλ».

Ο Κούγιας στη Βουλή!

Και μες στην αναταραχή ποιος κάνει την εμφάνισή του στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη το πρωί;
Ο Αλέξης Κούγιας. Όχι, δεν αναζητούσε τον Βαλλιανάτο, τον Ορφανό έψαχνε, για την τροπολογία με την οποία σώζονται τα Γιάννενα (όχι η πόλη από τον Αλή Πασά, αλλά η ποδοσφαιρική ομάδα από τον υποβιβασμό), στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!..
Το ίδιο είχε κάνει το 1965 ο «αρχιερέας της αποστασίας» Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τον ΟΦΗ, που παρέμεινε με… υπουργική απόφαση στην Α’ κατηγορία. Μόνο που τώρα την πληρώνει η Κοζάνη, καθώς για να σωθεί ο ΠΑΣ Γιάννενα πέφτει η Πτολεμαΐδα. Πράγμα που δεν μπορεί να ανεχθεί ο κυβερνητικός βουλευτής του νομού Μιχ. Παπαδόπουλος, ο οποίος, δικαιολογημένα έξαλλος, τα έβαλε με τον υφυπουργό Αθλητισμού που έχει καταφέρει να τα έχουν όλοι οι βουλευτές μαζί του…

Λύση στα λευκά ψηφοδέλτια

Οριστική λύση στον «λευκό» τραγέλαφο που άνοιξε στην πολιτική ζωή με την πρωτοφανή απόφαση του Εκλογοδικείου, το οποίο έκρινε ότι ειδικά στην Πέλλα τα λευκά ψηφοδέλτια συνυπολογίζονται για την εξαγωγή του εκλογικού μέτρου, αναζητεί η κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο η ανεπιθύμητη οικογενειακή εμπλοκή, που θίγει προσωπικά τον πρωθυπουργό λόγω της απίστευτης απόφασης μέσω της οποίας υποκλάπηκε μια έδρα του ΠΑΣΟΚ για να επιστρέψει με αυτόν τον τρόπο στη Βουλή ο θείος Αχιλλέας…
Είναι και ο κίνδυνος που διαγράφεται να οδηγηθούμε σε Βουλή «λευκών», δηλαδή κενών στην πραγματικότητα εδράνων, αφού είναι πολύ πιθανό, αν το λευκό υπερβεί τον εκλογικό πήχη του 3%, να… δικαιούται εκπροσώπηση, η οποία -όπως καταλαβαίνετε- θα είναι απρόσωπη, αφού δεν μιλάμε για οργανωμένο κόμμα. Το λευκό ψηφοδέλτιο είναι μεν έγκυρο ψηφοδέλτιο, αλλά επειδή δεν εκφράζει βούληση εκλογής, με βάση την πάγια νομολογία δεν το προσμετρούσαν για τον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου. Μολονότι αυτό ήταν καθολικά αποδεκτό, εντούτοις έσκασε η απόφαση για τον «εκλογικό νόμο της Πέλλας», που στηρίχθηκε στο γεγονός ότι αυτή η απλή θέση δεν διευκρινίστηκε ποτέ με σαφή και θεσμικό τρόπο.
Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος έχει καλέσει τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης Χάρη Καστανίδη (ΠΑΣΟΚ), Αντώνη Σκυλλάκο (ΚΚΕ) και Φώτη Κουβέλη (ΣΥΝ) να αναζητήσουν τρόπους κοινά αποδεκτούς προκειμένου να καταλήξουν σε ρητή νομοθετική ρύθμιση και να αποφευχθούν περαιτέρω περιπέτειες. Καιρός ήταν, αλλά να περιμένουμε να δούμε και πού θα καταλήξουν, ε;

Παντός καιρού…

Έξω φρενών έχει γίνει ο Γκίκας Χαρδούβελης μετά την αποκάλυψη του συμβουλευτικού ρόλου που είχε στη σύνταξη των επίμαχων ρυθμίσεων για το Ασφαλιστικό. Ο πρώην σύμβουλος του Σημίτη, όπως και ο άλλος αστέρας του ψευδεπίγραφου «εκσυγχρονισμού» Πλάτων Τήνιος τα καταφέρνουν να είναι τελικά άνθρωποι «παντός καιρού». Εμείς, όμως, τι φταίμε;

• Τον μπελά του βρήκε, χωρίς να φταίει, από πρώην και νυν βουλευτές ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης. Αιτία η αρμοδιότητά του για το «πόθεν έσχες» και οι ανακοινώσεις των στοιχείων για τον τζόγο βουλευτών στο χρηματιστήριο! Αρκετοί βουλευτές, όπως π.χ. ο Φοίβος Ιωαννίδης, αλλά και ευρωβουλευτές, όπως ο Γιάννης Μαρίνος, δεν θυμούνταν, όπως ισχυρίστηκαν, ότι είχαν μετοχές! Ο πρώην βουλευτής Λασιθίου, ως υποδιοικητής της Εθνικής κάποια εποχή, είχε δώσει δωρεάν στους υπαλλήλους της κάποιον αριθμό μετοχών, κατά την αύξηση κεφαλαίου, οι οποίες με σπλιτ αυξήθηκαν. Όπως και στον κ. Μαρίνο είχε δώσει ο ΔΟΛ κατά την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο. Όμως αυτές οι μετοχές είχαν καταγραφεί στα πινάκια και βάσει αυτών δόθηκαν οι καταστάσεις με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές (κωδικούς κ.ά.) των βουλευτών.
• Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με βουλευτές που χώρισαν και το έτερον ήμισύ τους είχε μεγάλες συναλλαγές στο χρηματιστήριο, το διάστημα μέχρι να εκδοθεί το διαζύγιο όπου το ζεύγος εμφανιζόταν να διάγει κοινό βίο. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι της πρώην υφυπουργού και βουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ Μιλένας Αποστολάκη. Ο σύζυγός της Πολυχρόνης Συγγελίδης, με τον οποίον πλέον βρίσκονται σε διάσταση -έχουν ανταλλαγεί αγωγές και μηνύσεις με βαριές κατηγορίες- είχε και συναλλαγές εκατομμυρίων, σχεδόν καθημερινά, στο χρηματιστήριο, που βέβαια θα πρέπει, κατά τον νόμο, να εξηγεί στο «πόθεν έσχες» της η Μιλένα(!), που όμως δεν έχει καμία σχέση. Κι εδώ η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής βρίσκεται μπροστά σε νομική εμπλοκή!


Σχολιάστε εδώ