Καθαρά και ξάστερα

Οι όροι αυτοί προσδίδουν στο καθήκον και το στοιχείο της υποχρέωσης έναντι του λαού. Ο λαός δικαιούται να γνωρίζει τι πιστεύει ο πολιτικός. Πάνω σε αυτήν την αμφίδρομη σχέση, σχέση ειλικρίνειας, πρέπει να στηρίζεται η γνήσια πληρεξουσιότητα, η γνήσια λαϊκή εντολή.
Όμως προϋπόθεση αυτής της σχέσης είναι η αμφίδρομη ενημέρωση, άρα η ελεύθερη πρόσβαση στα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Το τελευταίο είναι ζητούμενο στη δημοκρατία μας.

Και εδώ ας μας επιτραπεί, για την άρση κάθε παρεξήγησης, μια προσωπική εξήγηση.
Επειδή οι απόψεις τις οποίες εκφράζω ελεύθερα, όπως έχω δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά και πολιτική υποχρέωση απέναντι στον λαό, δημιουργούν απορίες, εν πολλοίς εύλογες, σε σχέση με το τι πιστεύω, μάλιστα, σε μια εποχή που για πολλούς και πολλά αναζητείται το πολιτικό στίγμα, οφείλω να δώσω το πολιτικό μου στίγμα με απόλυτη σαφήνεια:

Είμαι γέννημα θρέμμα της δημοκρατικής παράταξης, η οποία ήταν πάντοτε πατριωτική στη φυσιογνωμία της και προοδευτική στην ουσία της. Την κουβαλάω μέσα μου με την ιστορική, την πολιτική και την ιδεολογική της διάσταση. Είμαι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και ταυτισμένος με τους δημοκρατικούς και κοινωνικούς του αγώνες για μια δικαιότερη κοινωνία.

Ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δικαιώνει την παρουσία του μόνο όταν είναι ριζοσπαστικά προοδευτικό. Πολύ περισσότερο σήμερα που απειλούνται κοινωνικές κατακτήσεις, ανατρέπονται εργασιακές σχέσεις, συρρικνώνονται ατομικά δικαιώματα, αμφισβητούνται αυτονόητες ελευθερίες και μπαίνει σε δοκιμασία η κοινωνική συνοχή.

Δεν ανήκω ούτε σε ηγετικούς ούτε σε αντιηγετικούς ούτε σε ποδηγετικούς μηχανισμούς. Γι’ αυτό, και σε σχέση με το τελευταίο, τους φίλους μου τους θεωρώ ελεύθερους ανθρώπους και ποτέ δεν τους δίνω καμία «πολιτική ορμήνια». Προσπαθώ και επιδιώκω να είμαι πολιτικός, χωρίς παρωπίδες, προσηλωμένος στα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα, αρνούμενος να υπηρετήσω σκοπιμότητες. Αυτές τις αρχές διαμόρφωσα στην πολιτική μου διαδρομή και είναι αδιαπραγμάτευτες.


Σχολιάστε εδώ