Μέτωπο όλων κατά Κοντομηνά

Ο Κοντομηνάς πλέον αντιμετωπίζεται από τους… συναδέλφους του ως κίνδυνος ανατροπής του σημερινού κατεστημένου. Τον κατηγορούν βασικά ότι χαλάει την αγορά, από τη στιγμή που πετάει ποσά που μέχρι πριν ένα μήνα θεωρούνταν απίστευτα -και είναι απίστευτα αν αληθεύουν το πριμ των 2.000.000 ευρώ που δόθηκε στον «Ζούγκλα» και ο μισθός των 240.000 ευρώ καθαρά τον μήνα, όπως και οι 600.000 ευρώ συνολικά στον Ευαγγελάτο- και πλέον σε τέτοια ύψη κανένας καναλάρχης δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί.

Η απάντηση του Κοντομηνά είναι ότι στην προσπάθεια για αύξηση της τηλεθέασης, η οποία θα του εξασφαλίσει περισσότερη διαφήμιση, και αυτό σημαίνει ότι θα περιορισθούν τα ελλείμματα, δεν έχει άλλο τρόπο από το να πάρει πετυχημένα τηλεοπτικά πρόσωπα, όσο-όσο, αφού είναι σίγουρο ότι θα ανεβάσουν την τηλεθέαση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ξεκίνησε, εδώ και μέρες, ένας ανελέητος πόλεμος, με πολιορκητικό κριό την «Αυριανή» του Γιώργου Κουρή, που έχει και έναν λόγο παραπάνω να μπει μπροστά, από τη στιγμή που το ALTER, στο οποίο έχει το πλειοψηφικό πακέτο, υφίσταται την… επιδρομή του Κοντομηνά και με την αφαίμαξη του Τριανταφυλλόπουλου και του Ευαγγελάτου συρρικνώνεται και απειλείται ενδεχομένως ακόμα και η βιωσιμότητά του. Το κλίμα μάλιστα επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο, αφού, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επιχειρήθηκε να προσελκυσθούν από το κανάλι επίσης η Αννίτα Πάνια, ο Γιώργος Βαρεμένος, ο Μητσικώστας και ο Χαρδαβέλλας! Στο μέτωπο κατά του Κοντομηνά λέγεται ότι μετέχουν ο Κυριακού, ο Λαμπράκης, ο Τεγόπουλος και ο Βαρδινογιάννης(!), ενώ «κλείνει μάτι» και ο Κόκκαλης! Οι κ. Λαμπράκης, Τεγόπουλος και Βαρδινογιάννης στον Κοντομηνά χρεώνουν τη στήριξη (οικονομική και τηλεοπτική) της έκδοσης της κυριακάτικης εφημερίδας «Το Θέμα» του Θέμου Αναστασιάδη και του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, η οποία αποτελεί απειλή για το «Βήμα» και την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ενώ ανησυχούν και για την ημερήσια εφημερίδα που θα βγει από τους Π. Δημητριάδη και Ν. Ευαγγελάτο, πάλι, όπως έχει διαρρεύσει, με τη στήριξη του καναλάρχη του ALPHA και στα σχέδια είναι να βγει ένα ισχυρό σαββατιάτικο φύλλο και επίσης κυριακάτικο σε διαφορετικό ύφος από «Το Θέμα», με στόχο να σαρώσουν την κυριακάτικη διαφήμιση!

Όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε παρατηρητής, ο «πόλεμος» θα είναι σκληρός και οι απώλειες μπορεί να είναι καταλυτικές, ενδεχομένως και για τις δύο πλευρές. Ήδη τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα της «Αυριανής» είναι αρκετά ενδεικτικά τού τι μπορεί να επακολουθήσει, ενώ είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει ο Κοντομηνάς.

Κοινοί φίλοι και των δύο πλευρών, διαβλέποντας τις επιπτώσεις, προσπαθούν να μεσολαβήσουν και προς τις δύο πλευρές για μια ανακωχή, μέχρι να βρεθεί συμβιβαστική διέξοδος. Όμως η πλευρά του εκδοτικού και τηλεοπτικού κατεστημένου απαιτεί να ακυρωθούν οι μεταγραφές του ALPHA, πράγμα που φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα το δεχθεί ο Κοντομηνάς…

Στον Alpha όμως υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Το κλίμα περιγράφεται ως εκρηκτικό και πολλοί αναρωτιούνται πότε θα… ξεσπάσει η μεγάλη μπόρα. Το νέο επεισόδιο Αναστασιάδη – Χατζηνικολάου έριξε λάδι στη φωτιά. Το «Θέμα», ιδιοκτησίας Θ. Αναστασιάδη – Μ. Τριανταφυλλόπουλου, την περασμένη Κυριακή επανήλθε με «ρεπορτάζ» στο οποίο υποστηριζόταν πως ο Νίκος Χατζηνικολάου «διεκδικεί» τη μετακίνησή του στον πολιτικό στίβο ως υποψήφιος στις εκλογές. Οργισμένος ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του καναλιού, διέψευσε κατηγορηματικά την «πληροφορία» και μάλιστα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της περασμένης Δευτέρας. «Ας ρωτάει η συνάδελφος», είπε στον αέρα, δηλώνοντας οργισμένα πως η μόνη του «φιλοδοξία» είναι η δουλειά του. Το μήνυμα στο εσωτερικό του καναλιού ήταν σαφές, αλλά δεν απάλυνε την κατάσταση. Αντιθέτως, στα πρότυπα των μεγάλων αναστατώσεων κορυφής που εκδηλώνονται στο κανάλι, καταγράφονται διαμάχες και ανάμεσα σε άλλους εργαζόμενους. Η πιο πρόσφατη είναι αυτή της Ελένης Καλογεροπούλου, που δήλωνε πως δέχεται «πόλεμο» μετά την εμφάνιση της Μαριάνας Πυργιώτη στα παράθυρα του κεντρικού δελτίου του Ν. Χατζηνικολάου. Ο ίδιος, μετά την έκφραση της σοβαρής ενόχλησής της, την έβγαλε για λίγο ξανά στο παράθυρο την περασμένη Τετάρτη, δίπλα όμως σε αυτό της Πυργιώτη!

Και το Cosmopolis…

Mε δεύτερο κανάλι και ο Δ. Κοντομηνάς; Ο επιχειρηματίας σε μια τακτική κίνηση ενίσχυσης της θέσης του στα ΜΜΕ, εξετάζει την προ μηνός εισήγηση για την ανάγκη εξαγοράς από τον πρώην συνεταίρο του στον Alpha, Σ. Τσοτσορό, του Cosmopolis!

Μάλιστα την περασμένη Τετάρτη επισκέφτηκαν το σταθμό, οι Ψαρράς, Καλαπαδόπουλος (τεχνικός διευθυντής) και Ευαγγελάτος, δημιουργώντας νέα σενάρια για το περιεχόμενο του Cosmopolis, αν δηλαδή θα είναι ένας ενημερωτικός σταθμός με έμφαση στα αθλητικά γεγονότα. Η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και στο πακέτο των διαπραγματεύσεων είναι, εκτός από τον Cosmopolis, το Cosmos TV στη Θεσσαλονίκη και μια σειρά επαρχιακοί σταθμοί.

Προ διμήνου, πριν από την εξαγορά του Smart TV από τον Αλαφούζο -για περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ ο Τσοτσορός εμφανιζόταν να ζητάει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Ο Cosmopolis είναι ο παλαιός Τηλετώρα, αδειοδοτημένος το 1993 από το ΕΣΡ, της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Ανήκει στον Γ. Μιχαλόπουλο και ο έλεγχός του, είχε περάσει στον Σ. Τσοτσορό, την εποχή της μονοκρατορίας του στον Alpha.

Όταν ο Δ. Κοντομηνάς αποφάσισε να πάρει τις τύχες του Alpha στα χέρια του, ο Σ. Τσοτσορός περιορίστηκε στον τότε Polis TV, τον οποίο στη συνέχεια μετονόμασε σε «Cosmopolis». Είναι το τρίτο ΜΜΕ που πρόκεται να πουλήσει ο Σ. Τσοτσορός, μετά τον «Champions 89,2» που πέρασε στην οικογένεια Οντόνι και έγινε «Sportime FM», και τον «Πόλις FM», που πέρασε στον έλεγχο του Κ. Γιαννίκου, με το όνομα John Greek.

Με την κίνηση αυτή ο Δ. Κοντομηνάς εξυπηρετεί δύο στόχους. Ενισχύει τη θέση του στην αγορά, διοχετεύοντας το πλεονάζον του πρόγραμμα σε ένα ακόμη κανάλι, ενώ ταυτόχρονα ακυρώνει το σχέδιο Κυριακού για την απόκτηση δύο καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας σε περίπτωση που η κυβέρνηση δώσει έξι εθνικές άδειες. Στην πραγματικότητα, τρεις επιχειρηματίες έχουν τον έλεγχο, ή έστω την επιρροή, σε έξι κανάλια.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη στο Star, αλλά και στο Mega (αν και εσχάτως δε φαίνεται η συμμετοχή στα μετοχολόγια), ο Μ. Κυριάκου στον ANT1 και στο συνεργαζόμενο Μακεδονια TV και πλέον ο Δ. Κοντομηνάς σε Alpha και Cosmopolis.

Αντί να ανοίξει το παιχνίδι και να δοθούν άδειες σε περισσοτέρους επιχειρηματίες, οι μεγάλοι παίκτες σπεύδουν και καταλαμβάνουν τις κενές θέσεις.

Το παιχνίδι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο με την επάνοδο του Γ. Αλαφούζου στην τηλεόραση με την απόκτηση του Smart και με σχέδια για σταδιακή μετατροπή του σε κανάλι εθνικής εμβέλειας.

Ποιοι λοιπόν θα πάρουν άδειες, αν αυτές τελικά δοθούν; Στον ανταγωνισμό θα μπουν τουλάχιστον το Mega και το Star, ο ΑNT1 και το Μακεδονία TV, ο Alpha και το Cosmopolis, το Alter, το Smart, το MAD, ο 902 TV και οποίος άλλος θελήσει.

Ποιος θα πάρει την έκτη άδεια; Εκτός και αν η κυβέρνηση δώσει πέντε και ξεμπερδέψει ή δώσει περισσότερες άδειες, αφαιρώντας τες από τους περιφερειακούς σταθμούς ή και το Filmnet.


Σχολιάστε εδώ