Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

-Μπορεί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Ουάσινγκτον με τον αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους να επέμεινε στην αναγκαιότητα να «πιεσθούν» τα Σκόπια για να απαγκιστρωθούν από τη σημερινή αδιάλλακτη στάση τους στο θέμα της επίσημης ονομασίας της ΠΓΔΜ, παρόντος και του υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, αλλά οι Αμερικανοί έδειξαν ευγενή κατανόηση για τις ελληνικές «ευαισθησίες» που κράτησε τόσο διάστημα όσο χρειάσθηκε για να βγούμε από την… εξώπορτα του Λευκού Οίκου. Αψευδή μάρτυρα και απόδειξη της στάσης που τηρεί η Ουάσινγκτον αποτελούν τα πολλαπλά χαμόγελα, τα επαινετικά λόγια και ιδίως οι θερμές ευχαριστίες προς την υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Ιλ. Μίτρεβα από την αμερικανίδα ομόλογό της Κ. Ράις «για τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις διεθνείς αποστολές στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ». Έτσι, για να μαθαίνουμε, ωμά, σεμνά και ταπεινά, τι είναι αυτό που μετράει στην Ουάσινγκτον και αξιολογείται θετικά τη σήμερον ημέρα… Μετά, λοιπόν, από όλα αυτά τα θερμά λόγια που άκουσε η σκοπιανή υπουργός Εξωτερικών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον αμερικανικό παράγοντα (και στρατηγικό μας εταίρο, τρομάρα μας…), πώς να μην κρατήσει ακόμη πιο αδιάλλακτη στάση στο θέμα του ονόματος; Από κοντά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ν. Μπερνς, πρώην πρέσβης στην Αθήνα και γνωστός «φιλέλληνας», να διαβεβαιώνει τη Μίτρεβα ότι με τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνησή της στο εσωτερικό και τη βούληση για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής «έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για μία θέση στους κόλπους του ΝΑΤΟ στον επόμενο γύρο της διεύρυνσης…». Όχι, θα ζητούσαν τη γνώμη της Ελλάδας…
– Να ήταν, όμως, μόνο τα λόγια ουσίας και αβροφροσύνης των υψηλόβαθμων αμερικανών αξιωματούχων προς τα Σκόπια… Αυτές τις μέρες με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές συναντήσεις, που παρακολουθούν οι μυριάδες των όπου γης φιλάθλων, άκουγες τους εκφωνητές να λένε συνεχώς «Ματσεντόνια» ή «Μακεντόνια» την ποδοσφαιρική ομάδα των Σκοπιανών που έπαιζε με κάποια άλλη ξένη ομάδα… Σιγά που θα την έλεγαν «FYROM» ή ελληνιστί «ΠΓΔΜ»… Ονομασίες που θα μείνουν τελικά στο ιστορικό αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών και του ΟΗΕ. Τραγικά τα λάθη της ελληνικής διπλωματίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Θα επανέλθουμε.
– Ποιος ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ και έκοβε βόλτες μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας, δήθεν για διαβουλεύσεις, ενώ οι Σκοπιανοί, χωρίς να τους πάρουμε χαμπάρι, μεθοδικά, επίμονα και με εμπιστευτικές συνομιλίες στη Ν. Υόρκη, ξεχωριστά με κάθε χώρα, πέτυχαν να τους αναγνωρίσουν πάνω από… εκατό χώρες με τη συνταγματική τους ονομασία; Ο πολύς Χρ. Ζαχαράκης, μετέπειτα ευρωβουλευτής της ΝΔ, να περνάμε καλά… Μου λένε για μερικούς μεγαλοδιπλωμάτες, γνωστούς και μη εξαιρετέους, ότι με τη δήθεν ειδίκευσή τους στα «εθνικά θέματα» έκαναν λαμπρή καριέρα… Τα εθνικά μας θέματα, όμως, είχαν αντίθετη εξέλιξη…
– Δεν ξέρω πόσο γνωστή ήταν μέχρι σήμερα ανά το πανελλήνιο η εκ γενετής… αμαρτωλή ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) του υπουργείου Εξωτερικών. Ξέρετε, εκείνη η νεοσύστατη και «στεγανή» υπηρεσία, επί υπουργίας Γιωργάκη Παπανδρέου, για το μοίρασμα κονδυλίων γενικώς για την ανάπτυξη… Ήταν η εποχή της απόλυτης αδιαφάνειας (Άλεξ Ρόντος και λοιπές μη κυβερνητικές οργανώσεις…). Ήταν η ευτυχέστατη για ορισμένους εποχή των «παχιών αγελάδων», μάλλον των… χρυσών κουταλιών, όπου η «πτωχή και έντιμος Ελλάς» βρέθηκε με τέτοιο πακτωλό χρημάτων που μοίραζε, γενναιόδωρα, χρηματικά ποσά (μέσω «σημαδεμένων» και ημέτερων ΜΚΟ), ακόμη και για τη δενδροφύτευση του Αμαζονίου… Κάποιον στοιχειώδη έλεγχο και διαφάνεια στον συνολικό τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων της αναπτυξιακής βοήθειας προσπάθησε να επιβάλει ο τότε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Ζαφειρόπουλος. Δεν τον άφησαν και προτίμησε να υποβάλει την παραίτησή του στον τότε πρωθυπουργό Κων. Σημίτη, χωρίς ο τελευταίος να δείξει ευαισθησία και… ανθρώπινη περιέργεια για τον τελικό προορισμό των κονδυλίων. Λέτε να ήξερε τι γινόταν στο υπουργείο Εξωτερικών με επικεφαλής τον Γ. Παπανδρέου;
– Τώρα, λοιπόν, η διαβόητη ΥΔΑΣ προσπάθησε να ξεχάσει το παρελθόν της, να αλλάξει πρόσωπο. Τη μεταμόρφωση αυτήν αποφάσισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, σε στενή συνεργασία με την πασίγνωστη Νανά Μούσχουρη, τραγουδίστρια ιδιαιτέρως αγαπητή, ιδίως στους ογδοντάρηδες και άνω…
– Καλά, λοιπόν, να διαφημισθεί και η ΥΔΑΣ για το θετικό της έργο, άλλωστε χρήματα του έλληνα φορολογούμενου είναι, να ξέρουμε πού πάνε και ποιες φίλες χώρες βοηθούμε και εμβαθύνουμε τις σχέσεις. Αλλά και σε αυτό το θέμα ισχύει το ρητό των προγόνων μας «παν μέτρον άριστον». Όταν, λοιπόν, διαβάζω στον Τύπο ότι, μέσω των κονδυλίων που διαθέτει η ΥΔΑΣ, αιφνιδίως η Ελλάδα έγινε «παγκόσμια δύναμη ανθρωπιάς», η υπερβολή αυτή μάλλον θυμηδία και ειρωνικά σχόλια προκαλεί παγκοσμίως και δορυφορικώς… Τι να πουν οι άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, οι σκανδιναβικές και η Ελβετία, που δίνουν δεκαπλάσια και βάλε ποσά, μερικές εκατονταπλάσια και δεν διεκδικούν τέτοιες δάφνες όπως σεμνά και ταπεινά η χώρα μας… Εκτός από τα ποσά που διαθέτουν, ξέρουν ακριβώς και πού πάνε, γιατί έχουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου, προληπτικούς και κατασταλτικούς, για τα κονδύλια της αναπτυξιακής τους βοήθειας. Καλές οι φιλοδοξίες μας, αν έλειπαν και οι μεγαλοστομίες…
(Συνέχεια στη σελ. 14)
– Το «νιου λουκ» της ΥΔΑΣ θα… εκτοξευθεί δορυφορικώς και θα προβληθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υφυπουργού Στυλιανίδη, με μια μεγάλη συναυλία της συμπαθούς Νανάς (όχι, αυτή τη φορά δεν τραγουδάει και ο υφυπουργός…). Η χθεσινή πολιτιστική εκδήλωση διαφήμισης της ΥΔΑΣ δεν έγινε στην Αθήνα, αρκετά προβλήθηκε η πρωτεύουσα διεθνώς από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επελέγη η Κομοτηνή, πολύ της μόδας τελευταίως για διεθνείς διπλωματικές συναντήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει (και χρηματοδοτεί βεβαίως) το υπουργείο Εξωτερικών. Το γεγονός ότι η πολυπολιτισμική Κομοτηνή βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του υφυπουργού Ευρ. Στυλιανίδη φαντάζομαι ότι οφείλεται σε καθαρή σύμπτωση…
-Μια και περιλάβαμε την ΥΔΑΣ, αλήθεια, τι γίνεται με το άλλο μεγαλόπνοο… Σχέδιο Μάρσαλ της Ελλάδας για τις βαλκανικές χώρες, επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη, το αόρατο σε κονδύλια ΕΣΟΑΒ (Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων); Βρέθηκαν ορισμένα τουλάχιστον κονδύλια για να μη φανούμε εντελώς αναξιόπιστοι, εφευρέθηκαν πρόσθετες «τεχνικές προδιαγραφές» και άλλες προϋποθέσεις που ζητούμε εξαντλητικά από τους βαλκάνιους γείτονές μας για να δικαιολογήσουμε τα «άδεια ταμεία»;
– Φεύγει από την πρεσβεία Λευκωσίας, ο πρέσβης Χρ. Παναγόπουλος (πρώτο του πρεσβευτικό πόστο) και πηγαίνει στο Βελιγράδι. Θα διερωτήθηκαν ίσως μερικοί, ποιο στοιχείο «μέτρησε» καθοριστικά για να τοποθετηθεί ο παραπάνω διπλωματικός, καίτοι νέος πρεσβευτής, σε μία από τις πιο νευραλγικές μας πρεσβείες, στην Κύπρο; Απλά, «αξιολογικά» πραγματάκια, όπως ότι είναι αγαπητός ανιψιός πρώην υπουργού Εξωτερικών… Και όπως καλώς γνωρίζετε, οι υπουργοί Εξωτερικών μεταξύ τους δεν χαλάνε χατίρια, ούτε ρουσφετάκια… Δεν ήταν ο Παναγόπουλος από τους καλύτερους πρέσβεις μας που πέρασαν από την Κύπρο, μου σχολίασε έμπειρος πολιτικός. Δραστηριοποιήθηκε και… εξωδιπλωματικά, μου προσθέτουν μερικοί που γνωρίζουν καλώς τα εν οίκω που έγιναν εν δήμω… Ανθρώπινες ιστοριούλες… Πάντως, στη Σερβία υπάρχουν πολλά περιθώρια να εμβαθύνει τις διμερείς μας σχέσεις…
Α.Κ.
– Ετοιμάζεται το υπηρεσιακό του Ιουνίου και ήδη έχουν αρχίσει οι φημολογίες για λίστα προκηρύξεων που θα κυκλοφορήσει την τελευταία στιγμή. Φυσικά τέτοιες τακτικές έχουν ως σκοπό να υποβάλουν αιτήσεις μόνο οι ήδη πληροφορημένοι. Για αυτό η συμβουλή σε όλους τους διπλωματικούς είναι: προσοχή στα εισερχόμενα! Και ας στενοχωρηθεί η γνωστή πλέον για τις τακτικές αυτές νεαρά σύμβουλος του Προσωπικού. Στο μεταξύ κάτι κινείται φαίνεται για Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Ήδη ακούγεται για δύο εκ των γυναικών πρέσβεων ότι μετακινούνται η μία για βαλκανική χώρα και η άλλη για Λατινική Αμερική.
-Πάντως οι σχεδιαζόμενες ελάχιστες μεταθέσεις ΟΕΥ κινούνται σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, αφού είναι αφενός ανεπαρκείς για τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στα Γραφεία ΟΕΥ και αφετέρου είναι εντελώς παράνομες σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τον οργανισμό. Με τέτοιες πρακτικές θα δικαιωθεί η άποψη πολλών μέσα στο υπουργείο ότι είναι απαραίτητη η επαναδημιουργία γραμματείας οργάνωσης και διοίκησης.
– Ο γνωστός πλέον και σαν «γενικός γραμματέας» διευθυντής διπλωματικού γραφείου υφυπουργού προετοιμάζεται να αναλάβει και νέα παράλληλα καθήκοντα: κομμισάριος επί των ενεργειακών και καθοδηγητής του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης. Το ανακοινώνει σε κάθε ευκαιρία ο υφυπουργός του, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους αναγνώστες των συνεχών και τυποποιημένων συνεντεύξεών του.
– Φαίνεται ότι αρχές Ιουλίου θα αναλάβει ως γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων ο πρέσβης κ. Χ. Ροκανάς, που επιστρέφει εσπευσμένα προς τούτο από το Πεκίνο. Όλοι πλέον αναρωτιούνται που θα τοποθετηθεί ο πρέσβης Κυπραίος, που επέστρεψε από το Βερολίνο. Σημειωτέον ότι στη περίοδο Κουτσιμπού στον πρέσβη Κυπραίο είχε προταθεί η εν λόγω θέση και την είχε αρνηθεί, ο δε κ. Ροκανάς την είχε αποδεχθεί ασμένως, αλλά την τελευταία στιγμή η ιστορία χάλασε. Τώρα όλοι συγκεντρώνονται στο ποιος θα είναι ο νέος γενικός γραμματέας. Φαβορί ακούγεται ότι είναι ο πρέσβης Γ. Σάνδης, διευθυντής σήμερα του Διπλωματικού Γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά ο ίδιος δείχνει επιφυλακτικός στις φήμες. Για να δούμε….
-Το συνέδριο εξαγωγών στη Θεσσαλονίκη από τον ΣΕΒΕ που γίνεται κάθε δύο χρόνια είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Χριστοδουλάκης πρότεινε την ένταξη των διπλωματών στον κλάδο των ΟΕΥ!!! Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε!
-Πάντως στο ίδιο συνέδριο κάθε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε και μια διαφορετική άποψη για τους μηχανισμούς υποστήριξης των εξαγωγών. Εμείς προτείνουμε αυτές τις ιδέες τους να τις πουλήσουν στο εξωτερικό, μπας και ενισχύσουμε και τις εξαγωγές υπηρεσιών και να μην τις λένε τζάμπα. Κρίμα είναι!


Σχολιάστε εδώ