Σοκ και δέος από την πρόταση της ΠΟΣΠΕΡΤ για άρση της μονιμότητας

Σάλο προκάλεσαν οι αποκαλύψεις ότι το ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ ΑΕ προωθεί την κατάργηση της μονιμότητας και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων μέσω της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που επεξεργάζεται η διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, στην οποία την πλειοψηφία έχει η ΠΑΣΚΕ. Υπό το βάρος των αντιδράσεων τα στελέχη της ΠΟΣΠΕΡΤ πήραν πίσω τις ρυθμίσεις και έφεραν προς συζήτηση ξανά νέες διατάξεις, υποτίθεται «διορθωμένες».

Στις γενικές συνελεύσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο Ραδιομέγαρο αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά το φιάσκο. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ απλώς τα έκαναν χειρότερα! Για να έχει επιχείρημα στο ερώτημα γιατί οι συνδικαλιστές βάζουν την υπογραφή τους σε μια χειρότερη σύμβαση, που προβλέπει και απολύσεις εργαζομένων μόλις συμπληρώσουν τα κατώτατα όρια συνταξιοδότησης, η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ ανέθεσε στον νομικό σύμβουλο της ΠΟΣΠΕΡΤ να δώσει απαντήσεις, γιατί απλώς οι ίδιοι δεν μπορούσαν να απαντήσουν.

Και στο διορθωμένο κείμενο στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η ΠΑΣΚΕ επιμένει στην κατάργηση του άρθρου 31 του Γενικού Κανονισμού Εργασίας, το οποίο διασφάλιζε τη μονιμότητα στους εργαζομένους με σύμβαση αορίστου χρόνου (όσους, δηλαδή, δεν ανήκουν στο Δημόσιο) με τους δύο όρους, την προϋπόθεση 35ετίας και τα 10.500 ένσημα. Αντ’ αυτού, προτείνει «αν εκείνος που συμπλήρωσε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έχει την ιδιότητα υπαλλήλου, μπορεί να παραμείνει στην υπηρεσία αν συμφωνεί η διοίκηση της ΕΡΤ»!

Για να γίνει κατανοητό τι συμβαίνει, αν υπάρχει ασφαλισμένος στο ΙΚΑ εργαζόμενος στην ΕΡΤ, που άρχισε να εργάζεται μετά τα 25 του χρόνια, μόλις συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη σύνταξή του, π.χ. με 4.500 ένσημα, φεύγει (απολύεται) από την ΕΡΤ, εκτός αν η διοίκηση αποφασίσει αλλιώς! Η ίδια η ΠΟΣΠΕΡΤ, δηλαδή, προτείνει τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που αρέσουν στην εκάστοτε διοίκηση και στους μη αρεστούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις ενέργειες της ΠΑΣΚΕ ενημερώθηκε η Χαριλάου Τρικούπη αλλά και η Ρηγίλλης και υπάρχει δυσαρέσκεια. Αφενός στο ΠΑΣΟΚ επειδή φαίνεται ξεκάθαρα πως τα συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματος μπαίνουν μπροστά και διευκολύνουν τη διοίκηση της ΕΡΤ να περάσει την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και αφετέρου στη Ρηγίλλης επειδή τα σχέδια της κυβέρνησης προωθούνται από τους ΠΑΣΟΚους συνδικαλιστές.

Για το θέμα ενημερώθηκε και η ΓΣΕΕ, αλλά ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος δεν έδειξε μέχρι στιγμής ενδιαφέρον, όταν στην περίπτωση των συνδικαλιστών του ΟΤΕ ζήτησε τη διαγραφή τους από την ΠΑΣΚΕ.
Με τη νέα Συλλογική Σύμβαση της ΠΟΣΠΕΡΤ αλλάζουν και άλλες ρυθμίσεις, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την κατάργηση των επιδομάτων για κάθε πρόσθετη εργασία και την εισαγωγή πριμ ύψους 60 ή 90 ευρώ. Θα υποχρεούται, δηλαδή, ο εργαζόμενος της κρατικής τηλεόρασης να εργάζεται με συνεχόμενα 24ωρα
(εναλλαγή 4 ωραρίων εβδομαδιαίως, όπως αναφέρεται) και θα παίρνει «επίδομα» 60 ή 90 ευρώ.
Η παράταξη Αντίσταση-Αλλαγή, που κατήγγειλε σφόδρα την πλειοψηφία της ΠΟΣΠΕΡΤ, σημειώνει ότι με την υπογραφή του συνδικάτου επιχειρείται πλήρης απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και προώθηση των «κατ’ ιδίαν συμφωνιών».


Σχολιάστε εδώ