Χρηματιστήριο

– Οι κυβερνήσεις φεύγουνε, αλλά οι αλχημείες μένουν! Κάπως έτσι σκέφτηκε το οικονομικό επιτελείο και φούσκωσε τα έσοδα του προϋπολογισμού, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν ήταν δυνατόν να τα εισπράξει. Πού να βρει τα παραπάνω χρήματα ο κ. Ρεγκούζας; Να τα βάλει απ’ την τσέπη του; Πόσο περισσότερο να πιέσει τους φορολογουμένους, όταν ισχύει η ρήση «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»;

– Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα υπολείπεται κατά 18% του μέσου κοινοτικού της Ευρώπης των «25»! Κατά τα άλλα, θέλουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς στις ΔΕΚΟ.

– Ποιοι ευθύνονται για την απώλεια των 518 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Γ΄ ΚΠΣ; Φανταστείτε τι θα γινόταν αν όλα αυτά τα χρήματα πήγαιναν για κοινωνικούς σκοπούς… Τώρα, γιατί η κυβέρνηση κοκορεύεται, είναι ένα άλλο θέμα.

– Μαθαίνουμε ότι ένας από τους υποδιοικητές ήταν αυτός που έστειλε στον Εισαγγελέα δύο υποθέσεις που αφορούσαν τα πεπραγμένα τής πρώην υποδιεύθυνσης Factoring του Ομίλου της Αγροτικής! Πληροφορούμαστε ότι από τους οκτώ υπευθύνους το μπαλάκι έπεσε αποκλειστικά και μόνο σε δύο. Γιατί, άραγε; Απ’ ό,τι φαίνεται και σε αυτήν την περίπτωση, πού να δείτε στις άλλες, δεν υπάρχει χρόνος για να σταλεί το κλητήριο θέσπισμα, εφόσον τον επόμενο μήνα η υπόθεση παραγράφεται! Αν ισχύουν όλα αυτά, τι έκαναν τόσο καιρό οι νομικοί σύμβουλοι του ομίλου;

– Όταν οι 10 πρώτες ΑΧΕΠΕΥ, κυρίως τραπεζικές, καταλαμβάνουν μερίδιο αγοράς άνω του 80%, τι μπορεί να περιμένει κανείς για τους μικρούς του χώρου; Για την ιστορία, πάντως, στην κατάταξη με βάση τις συναλλαγές πρώτη ήταν η Eurobank με ποσοστό 16,88%, δεύτερη η Π&Κ με 16,05% και τρίτη η Εθνική με 14,70%!

– Τι σκοπεύουν να πράξουν οι ομολογιούχοι της εισηγμένης Ipirotiki μετά και την πρώτη τους συνάντηση με τη νέα ηγεσία της; Με ποιον τρόπο έγινε, άραγε, η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των ομολογιών τους; Ποια είναι η άποψη των τραπεζικών ΑΕΔΑΚ επί του θέματος;

– Μετά τα τόσα εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν από τις ατυχείς συναλλαγές των ασφαλιστικών ταμείων στη χρηματιστηριακή αγορά, η κυβέρνηση μελετά να τοποθετήσει ό,τι απέμεινε στη χρηματοδότηση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα! Έλεος, ρε παιδιά.

– Απ’ ό,τι φαίνεται, οι εκθέσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων ακολουθούν τα ποσοστά συμμετοχής τους στην πίτα των δημοσίων έργων. Η ανάγκη αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας κάποιων επιχειρήσεων οδηγεί κατ’ ανάγκην σε παραχωρήσεις. Μέχρι πού, όμως;

– Είναι γεγονός ότι στο Μεικτό Αμοιβαίο Κεφάλαιο Εσωτερικού Δήλος Επικουρικής Σύνταξης έχουν επενδύσει μεταξύ άλλων τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων τόσο της Εθνικής όσο και της Αγροτικής; Ελπίζουμε, εν όψει των συνελεύσεών τους, η πολύ καλή απόδοση για την περίοδο από 19/5 έως 7/6/2005 να είναι πραγματική!

– Παρά τη μετατροπή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους από ΝΠΔΔ σε ΑΕ και παρά την αναπροσαρμογή της αξίας των παγίων του, οι καθαρές ζημιές χρήσεως ανήλθαν σε 3.674.243,35 ευρώ! Είπατε κάτι;

– Λέτε να ήταν στημένη η όλη υπόθεση τοποθέτησης της μετοχής του Φοίνικα σε επιτήρηση; Μήπως όλα έγιναν με απώτερο σκοπό το ξεπούλημα της εν λόγω εταιρείας; Αν αληθεύουν οι φήμες, όλα είναι πιθανά.

– Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή στον ισολογισμό της Βορειοελλαδικής ΑΧΕΠΕΥ, «…στον λογαριασμό του ενεργητικού ‘‘χρεώστες διάφοροι” περιλαμβάνονται καθυστερούμενες απαιτήσεις έναντι πελατών 3.389.781,91 ευρώ, για τις οποίες στην παρούσα χρήση μέλος της Διοίκησης της εταιρείας έχει αναλάβει την υποχρέωση της τμηματικής εξόφλησης μέχρι τις 31/07/07, βάσει σχετικού ιδιωτικού συμφωνητικού αναδοχής χρέους…»! Αν και όλοι γνωρίζουμε σε ποιον αναφέρεται, γιατί τώρα, στην παρούσα χρήση; Ποιοι έλεγχαν την εν λόγω εταιρεία; Μήπως και η αναδοχή είναι στερητική;

– Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο του αυξημένου ΦΠΑ στις αντιπαροχές; Μήπως οι οικοπεδούχοι, οι κατασκευαστές ή οι αγοραστές; Εμείς, πάντως, νομίζουμε οι τρίτοι!

– Είναι γεγονός ότι για τα μετοχοδάνεια που χορήγησε η Αγροτική στον κ. Μπατατούδη, ύψους 7 δισ. δρχ. και 2,6 εκατ. ευρώ, στις 21/03/2000 και 17/01/2002 αντίστοιχα, εγγράφηκαν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία στις 16/02/2001 και 17/01/2002; Αληθεύει ότι προηγούνται υποθήκες υπέρ τρίτων, γεγονός που δεν αφήνει περιθώριο διασφάλισης για την κάλυψη των απαιτήσεων της δημόσιας τράπεζας; Ποια είναι η θέση του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων; Μήπως έχει άποψη η Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνου; Τι λέει η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου;

– Τέρμα οι «χάρες» των εκάστοτε διοικήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος προς τις κυβερνήσεις! Από δω και στο εξής, ανεξάρτητα από τη Eurostat, το πιστωτικό μας ίδρυμα θα υποχρεούται να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με την πορεία τόσο του ελλείμματος όσο και του δημόσιου χρέους μας.

– Επικύρωση από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων αναμένεται να ζητήσει η Εμπορική στην πρόταση του Δημοσίου για υπαγωγή των εργαζομένων στο νέο επικουρικό ταμείο! Απ’ ό,τι φαίνεται, η διοίκησή της κάνει το παν για να μη φέρει στο μέλλον καμία ευθύνη.

– Παρά τη γενική αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων το 2004, τα προ φόρων κέρδη του κλάδου δεν ήταν ικανοποιητικά! Βλέπετε, οι αυξημένες επισφάλειες και οι εξυγιάνσεις των χαρτοφυλακίων οδήγησαν πολλούς ομίλους σε ζημιές.

– Σε αντίθεση με κάτι δίκες-παρωδία δημόσιων τραπεζικών ομίλων, κανονικότητα και χωρίς κανένα πρόβλημα φαίνεται ότι ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών η ακροαματική διαδικασία των κατηγορουμένων για απιστία πρώην μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ.

– Εν όψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου και οι επιχειρήσεις του κλάδου αναζητούν σανίδα σωτηρίας από τις υποχρεώσεις τους, που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ! Αν και φέτος δεν πάει καλά η τουριστική κίνηση, ο χειμώνας θα έρθει με πολλά λουκέτα.

– Επανήλθαν οι θετικές αναλύσεις για τη χρηματαγορά μας από το γνωστό γιουσουφάκι των μίντια και υπέρμαχο της εκάστοτε κυβέρνησης! Φαίνεται ότι το αφεντικό του έλαβε τις απαραίτητες κυβερνητικές υποσχέσεις και έβαλε τον «παπαγάλο» του να μιλήσει. Ε, ρε, ξύλο που θέλουν κάποιοι του οικονομικού ρεπορτάζ.

– Φαίνεται ότι, για να ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματα των τραπεζών, η τριετία για πιστοποίηση επεκτάθηκε και στα στελέχη των ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΧΑ κ.λπ.! Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για τραγικό λάθος, που θα το βρούμε μπροστά μας.

– Οριακά κινήθηκαν, με μικρές αυξομειώσεις, τα ποσοστά συμμετοχής των ξένων επενδυτών στην ελληνική χρηματαγορά! Τα πραγματικά ποσοστά, όμως, ίσως να μην τα μάθουμε ποτέ, καθώς δεν είναι λίγες οι off-shore ελληνικών συμφερόντων που λαμβάνονται ως ξένοι θεσμικοί.

– Ποια είναι τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που απαρτίζουν την ομάδα εργασίας που διερευνά τις καταγγελίες των
επενδυτών; Πόσες υποθέσεις υπάρχουν σε εκκρεμότητα; Πόσες περιπτώσεις τέθηκαν στο αρχείο;

– Σε κάποιους ισολογισμούς εισηγμένων
εταιρειών οι σημειώσεις των ορκωτών είναι σε μέγεθος και περιεχόμενο περισσότερες και μεγαλύτερες από τον ίδιο τον ισολογισμό! Ζωντανό παράδειγμα, ο κλάδος των κατασκευών.

– Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος του Απριλίου οι οφειλές των νοικοκυριών προς τις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 28,4% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2004, αγγίζοντας τα 55,939 δισ. ευρώ! Αυτά, άραγε, δεν τα διαβάζει το οικονομικό επιτελείο; Πού θα πάει το πράγμα;

– Ξανά στο προσκήνιο η γνωστή και μη εξαιρετέα ΕΤΒΑ Finance, όχι όμως για τη γνωστή δικαστική διαμάχη, αλλά για τη συγχώνευση με απορρόφηση των θυγατρικών εταιρειών της Τράπεζας Πειραιώς, Οικονομικής Μελετών και Συμβουλευτικής.

– Ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας τόνισε, μεταξύ άλλων, το ανεξήγητα χαμηλό επίπεδο επιτοκίων και την παράξενη συμπεριφορά των ομολογιακών αγορών! Τι άλλο πρέπει να πει ο άνθρωπος;


Σχολιάστε εδώ