Τυπολογίες

– Μία από τις πιο καλοστημένες εκδοτικές προσπάθειες, αυτή του «Time Out Athens», ανέστειλε την κυκλοφορία της στις 2 Ιουνίου. Παρ’ όλο που το «Time Out» σε απόλυτα νούμερα ως ένθετο του «Έθνους» είχε φτάσει να έχει μεγαλύτερη κυκλοφορία από το «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ» την περασμένη εβδομάδα, τα σημάδια της διαφημιστικής αγοράς για την εν λόγω κατηγορία περιοδικών όχι μόνο δεν δείχνουν ανάκαμψη,
αλλά προδίδουν ακόμα πιο δύσκολες εποχές. Τόσο ο Πήγασος, που είχε την ένθεση, όσο και η Pivotal Media (ιδιοκτήτρια του «Time Out») αποφάσισαν από κοινού την αναστολή της έκδοσης, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι αποζημιώθηκαν πλήρως. Εν τω μεταξύ, ο κύριος μέτοχος της Pivotal, ο Όμιλος Δίας, ο μεγαλύτερος όμιλος media της
Κύπρου (που λειτουργεί, μεταξύ άλλων, και το πρώτο σε τηλεθέαση τηλεοπτικό κανάλι του νησιού, το ΣΙΓΜΑ), ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου τηλεοπτικού σταθμού στη Σερβία. Η Pivotal, όπως και άλλες εταιρείες του ομίλου, θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στον χώρο (η Γαλαξίας Παραγωγές – MAD Γαλαξίας, που δραστηριοποιείται στον χώρο του θεάματος, φέρνει στις 27 Ιουνίου την Diana Ross στο Μέγαρο Μουσικής).

– «Η εξασφάλιση εργασίας στους περίπου 100 άνεργους δημοσιογράφους μέλη της ΕΣΗΕΑ είναι χρέος για την Ένωση Συντακτών, συμβατική υποχρέωση για τις επιχειρήσεις, ένδειξη συναδελφικής αλληλεγγύης», αναφέρει η Κίνηση Επαγγελματιών σε ανακοίνωσή της, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές…
– «Output» λέγεται ένα καινούργιο περιοδικό για την τεχνολογία των επαγγελματικών συστημάτων ήχου, φωτισμού και προβολής. Είναι διμηνιαίο, συνδρομητικό και φιλοδοξεί να καλύψει το κενό ενημέρωσης των επαγγελματιών του τομέα Installation (audio, lighting, projecting), αλλά και όσων αναζητούν λύσεις σε διάφορες εφαρμογές. Από τις Εκδόσεις Τζανάκου Π. Ανδρέα. Το site του είναι: www.output.gr

– «Είναι διαφορετικές (σ.σ. αυτές οι εκλογές) γιατί στο όνομα της διαφάνειας εξυπηρετήθηκαν συγκυριακές κυβερνητικές σκοπιμότητες και οι δημοσιογράφοι -αντί το σωματείο να προστατεύσει το κύρος και την αξιοπρέπειά τους- βρέθηκαν στα μανταλάκια κάτω από τίτλους ”Λίστες Ντροπής”, επειδή εργάζονταν στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και σε άλλους δημόσιους φορείς», αναφέρει σε επιστολή του ο Νίκος Μεγγρέλης, ο οποίος κατεβαίνει με τους Επαγγελματίες Δημοσιογράφους. Στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να εκλεγεί, και διατήρησε τελικώς τη θέση του γραμματέα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αν και είχε δηλώσει πως θα παραιτούνταν από αυτήν.

– Η Δέσμη Εκδοτική, που εκδίδει το «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ», έφτασε το 2004 σε 405.833 ευρώ κέρδη, έναντι 389.522 ευρώ το 2003. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 8.578.829 ευρώ το 2004, από 7.451.188 ευρώ το 2003. Παρ’ όλα αυτά, προχώρησε σε μείωση του αριθμού των πωλητών ελεύθερης διαφήμισης που απασχολούσε.

– Όπως μας διαβεβαίωσε ο Σεραφείμ Κοτρώτσος, η αρθρογραφία του στην εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα» δεν έχει καμία σχέση με τα ενδεχόμενα επενδυτικά σχέδια της Γιάννας Αγγελοπούλου στα ΜΜΕ.

– Η πώληση της εφημερίδας ήταν η μοναδική λύση, κατά τον εκδότη του «Ποντικιού» Κώστα Παπαϊωάννου Μια πιθανή δανειοδότηση θα χειροτέρευε τα πράγματα, ενώ το ενδεχόμενο πώλησης του 33% που επιθυμούσε ο ίδιος δεν κατέστη δυνατό. «Στην οικονομική πίεση και αδυναμία ανταπόκρισης, να προσθέσω και την προσωπική κόπωση: Είμαι 67 χρόνων και δουλεύω από 18 -του χρόνου συμπληρώνω μισό αιώνα κουραστικής δουλειάς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κ. Παπαϊωάννου στους αναγνώστες της εφημερίδας, δηλώνοντας πως θα παραμείνει στο «Ποντίκι» μέχρι να προσαρμοστεί η νέα διοίκηση. Οι Μπενέκος και Δελατόλας, που θα έχουν από 50% ο καθένας, «βεβαιώνουν ότι δεν έχουν κάποιον επιχειρηματία ή όποιον άλλον από πίσω (είναι μόνοι τους και κινήθηκαν με δάνειο για την αγορά)» και παράλληλα «δεσμεύονται ότι θα κρατήσουν την εφημερίδα όπως είναι σήμερα, από πλευράς γραμμής, πολιτικής και γενικότερης τοποθέτησης» και πως «θα κρατήσουν το προσωπικό και θα καλυτερεύσουν τις συνθήκες εργασίας από οικονομικής πλευράς».

– Περιφερειακό κυριακάτικο φύλλο από την «Ελευθερία» στη Μεσσηνία από σήμερα, που θα απευθύνεται επίσης στην Αρκαδία και στη Λακωνία. Η διακίνηση του κυριακάτικου φύλλου της «Ελευθερίας» θα γίνεται από το πρακτορείο Ευρώπη και θα διατίθεται, μεταξύ άλλων, και σε 37 σημεία της Αθήνας.

– Τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας «και ιδίως δε τις μετοχές» του Planet ως το ποσό των 75.000 ευρώ διατάσσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν δώδεκα εργαζόμενοι εναντίον της επιχείρησης. Το δικαστήριο επιδικάζει στους Ν. Αρμένη 4.266,66 ευρώ, Χ. Βαμβακίδου 3.309,58 ευρώ, Γ. Διβάνη 4.108,33, Π. Δρίβα 5.321,5 ευρώ, Π. Κατσούλη 5.466,67 ευρώ, Ωρ. Μιχαλοπούλου 5.800, Μ. Μπεκιάρη 4.093,83, Π. Μπόλια 3.963,33 ευρώ, Σ. Μπούμπουρα 6.365 ευρώ, Ασ. Πάλλη 4.025 ευρώ, Εμ. Σταυρακάκη 10.058 και Αικ. Τοστσουλίνα 4.141,66 ευρώ. Για κάθε ημέρα καθυστέρησης υπάρχει ποινή 600 ευρώ, ενώ στην απόφαση σημειώνεται πως δεν είναι γνωστή η νέα έδρα της επιχείρησης. Η απόφαση αυτή ίσως μπλοκάρει τη μεταβίβαση των μετοχών στον Γ. Πολυχρονίου…

– Δικαιώθηκε από τον Άρειο Πάγο η «Καθημερινή» στην αγωγή που είχε καταθέσει εις βάρος της η Intracom. Tο A’΄ Πολιτικό Tμήμα του Aρείου Πάγου αναίρεσε την απόφαση του Eφετείου Πειραιώς με την οποία είχε καταδικασθεί η εφημερίδα (μετά την υπέρ αυτής πρωτόδικη απόφαση) για συκοφαντική δυσφήμηση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως, σύμφωνα με την εφημερίδα,
η απόφαση του Aρείου Πάγου σημειώνει πως «το Eφετείο Πειραιώς έλαβε υπ’ όψιν του ”δημοσιεύματα και αποσπάσματα” τα οποία ”δεν διελαμβάνοντο στην αγωγήν”, και σ’ αυτά στηρίχθηκε το Eφετείο για τη θεμελίωση της αδικοπραγίας και τον καθορισμό του ποσού χρηματικής ικανοποίησης που επιδίκασε στους ενάγοντες, παρά την αντίθετη γνώμη του εισηγητή».

– Στις 21 Ιουνίου πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της ΙΜΑΚΟ στην έδρα της εταιρείας. Η συνέλευση του Mega ορίστηκε για τις 28 Ιουνίου.

– Και τα «Αμυντικά Θέματα» με DVD. Το περιοδικό προσφέρει μια βραβευμένη σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων για την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

– Στην πρώτη θέση της πανελλαδικής κυκλοφορίας το «Πρώτο Θέμα» με 233.010 φύλλα (+30.540) και ακολουθεί το «Βήμα» με 198.560 φύλλα (+5.530) και η «Κυριακάτικη» με 167.300 (-18.330). Το «Έθνος της Κυριακής» είναι τέταρτο με 146.110 φύλλα (-8.530) και η «Καθημερινή» πέμπτη με 140.050 φύλλα (+14.400).

– Νέο πρόσωπο στο δελτίο ειδήσεων του Alpha η Μαριάννα Πυργιώτη. Μήπως θα ήθελαν να της αναθέσουν και τη διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού;

– Με το Alter διαπραγματεύεται ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη λύση της συνεργασίας του με το Star. Οι «Πρωταγωνιστές» επιστρέφουν; Με το κανάλι ανανέωσε τη συνεργασία της η Ντέσυ Κουβελογιάννη για έναν ακόμη χρόνο.

– Νέα κανάλια -από 3 ως 5- στη Nova τον επόμενο Σεπτέμβριο. Θα είναι κινηματογραφικά, θεματικά και αθλητικά.

– Αλλαγή φρουράς στο Μακεδονία TV, συμφερόντων Μίνωα Κυριακού. Το κανάλι ανέλαβε ο Γιώργος Ζώης που ήρθε απευθείας από τη βουλγαρική Nova Televisia.

-«Σε όσους μου επιτέθηκαν λόγω φθόνου θα έλεγα να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να κάνουν την αυτοκριτική τους», δήλωσε η Μάρα Ζαχαρέα την περασμένη Κυριακή στο «ΒΗMAGAZINO». Σε σχετική ερώτηση προτρέπει την αντικαταστάτριά της Όλγα Τρέμη «να κάνει ό,τι της λέει ο Χρήστος», δηλαδή ο γενικός διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του καναλιού.

– Τρεις εταιρείες συμφερόντων Τσοτσορού συγχωνεύονται σε μία. Η Alpha Επικοινωνιακά Δίκτυα και η Προβολή Κινηματογραφικές Επιχειρήσεις απορροφώνται από την ETC Επικοινωνίες.

– Σε κακή κατάσταση οι τουαλέτες του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, θυμίζουν άλλες εποχές και σίγουρα δεν φταίνε οι καθαρίστριες γι’ αυτό. Επίσης, σε όλο το συμβούλιο δεν υπάρχει ένα μηχάνημα πώλησης νερού και καφέ…

– Τους αγώνες της ΑΕΚ στην Ευρώπη ως το 2008, όσον αφορά τους εντός έδρας αγώνες για το ΟΥΕΦΑ και τα προκριματικά για το Τσάμπιονς Λιγκ, εξασφάλισε το Mega. Το κανάλι διαπραγματεύεται και για άλλες ομάδες προκειμένου να έχει και την επόμενη σεζόν κάποια αθλητικά προγράμματα.

– «Στα σκαριά» βρίσκεται πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής ΕΡΤ και της τουρκικής TRT, με πρώτο δείγμα τα σποτάκια που εμφανίστηκαν για την ελληνοτουρκική φιλία εν όψει του χθεσινού αγώνα μεταξύ των δύο Εθνικών ομάδων στην Κωνσταντινούπολη. Το σχετικό σποτάκι μεταδόθηκε και στην Τουρκία από το TRT, αλλά τα ενδιαφέρον είναι ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και με άλλες παραγωγές…

– Περικοπές και στον ΑΝΤ1. Η απόλυση των τεσσάρων τεχνικών φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή, αφού στο κανάλι δόθηκαν οδηγίες για «σφιχτή πολιτική». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η διοίκηση του καναλιού έδωσε εντολή για περιστολή δαπανών σε πολλά τμήματα και διευθύνσεις.

– Αλαλούμ με τους συμβασιούχους στην ΕΡΤ. Οι συμβάσεις εκατοντάδων συνεργατών έχουν λήξει στις 31 Μαΐου ή λήγουν τον Ιούνιο. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, γενικοί διευθυντές και διευθυντές λένε άλλα στους υπευθύνους. Φράσεις όπως «προσλάβετε άλλους για το καλοκαίρι και μετά βλέπουμε» ή «θα υπογράψουμε για έναν μόνο μήνα» και μετά βλέποντας και κάνοντας, έχουν προκαλέσει ανησυχία στην ΕΡΤ, όπου οι περισσότερες παραγωγές και εκπομπές βγαίνουν με συμβασιούχους. Επισήμως ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μανώλη Μαθιουδάκη, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των 1.400, των οποίων οι αιτήσεις πήγαν στο ΑΣΕΠ. Για τους άλλους δήλωσε πως θα βρεθεί λύση. Όμως στην ΕΡΤ δίνεται κατεύθυνση να μην ανανεωθούν σε όσους έχουν ήδη τρεις συμβάσεις, ενώ ανησυχία προκαλεί η εντολή να δοθεί παράταση για έναν μόνο μήνα, προφανώς για να βγει η δουλειά. Η ανανέωση, όμως, αυτή μετράει ως νέα σύμβαση και θα προστεθεί στις προηγούμενες.

– Νέος έλεγχος για την πώληση του Flash έναντι του ποσού των 100.000 ευρώ (34,5 εκατ. δρχ.) από το ΕΣΡ, το οποίο μπλοκάρει την έκδοση δύο πιστοποιητικών διαφάνειας της Intracom. Πέντε μέλη του συμβουλίου στην τελευταία συνεδρίαση, ύστερα από δύο επιστολές διαμαρτυρίας εργαζομένων, οι οποίοι τελικώς πληρώθηκαν, και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, αποφάσισαν να ζητήσουν εξηγήσεις ξανά από τον Σ. Πουλόπουλο, αν και έχουν εγκρίνει τη μεταβίβαση. Θυμίζουμε πως για τα 8 εκατ. ευρώ που φέρεται να διεκδικεί ο Σ. Πουλόπουλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, όλοι εκτός από τους αναγνώστες του «Π» υποτίθεται πως αιφνιδιάστηκαν, διότι είχαν για μια ακόμη φορά πληροφόρηση σε δόσεις και όχι όλη την αλήθεια, καθώς το θέμα της Intracom και του Flash συζητήθηκε την προπερασμένη εβδομάδα. Με την απόφαση για επανάκληση του Σ. Πουλόπουλου διαφώνησαν οι Χαραλάμπης και Δεμίρης, ενώ με τις μεταβιβάσεις των Flash και Magic στο παρελθόν εξέφρασε την αντίθεσή του ο Ρ. Μορώνης. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως το ΕΣΡ δέχθηκε ότι στην περίπτωση του Flash ο Σ. Πουλόπουλος, βάζοντας συνολικά 250.000 ευρώ, θα αποπληρώσει συνολικές ζημιές ύψους, το 2003, 1.877.648 ευρώ, χάρη στο «business plan» που κατέθεσε… Στο μεταξύ, ενδιαφέρον για την απόκτηση του σταθμού έδειξε σύμφωνα με πληροφορίες και ο Π. Κολιοπάνος.

– Απολύσεις, πολλές απολύσεις στον χώρο του Τύπου τις τελευταίες μέρες, όπως και πολλά προβλήματα με τις εφημερίδες που συνεχίζουν να μην πληρώνουν ή να καθυστερούν τους μισθούς. Μία απόλυση που καταγγέλθηκε ήδη στην ΕΣΗΕΑ έγινε από την «Ημερησία», από το πρακτορείο «Άργος» απολύθηκαν τέσσερις οδηγοί, ενώ από την τηλεόραση του ΑΝΤ1 απολύθηκαν τέσσερις τεχνικοί. Στάσεις πληρωμών υπάρχουν πάλι στην «Απόφαση», στο συγκρότημα του Γιώργου Τράγκα. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις δηλώνουν έτοιμες να παρέμβουν και με απεργιακές κινητοποιήσεις.

– Στο τυπογραφείο οδεύει η έκδοση του υπουργείου Επικρατείας για τα γεγονότα του 2004. Πρόκειται για έναν τόμο 280 σελίδων με τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα της χρονιάς.

– Αλλεπάλληλους ελέγχους πραγματοποιούν από κοινού η ΕΤΕΡ και η Επιθεώρηση Εργασίας. Ως σήμερα πέρασαν από τους σταθμούς Super Star, Oasis και Galaxy.

– Κινείται το ΑΠΕ. Σε λίγο καιρό στην ιστοσελίδα του θα προσφέρει και εικόνα.

– Την επόμενη Τρίτη θα συζητηθεί στο ΕΣΡ η υπόθεση μεταβίβασης του 30% της Αγγέλας Κακαουνάκη στον Λάμψη 92,3. Στο μεταξύ, ο ραδιοφωνικός σταθμός σημείωσε σημαντική αύξηση των κερδών προ φόρων, στα 1.957.936 ευρώ το 2004, έναντι 1.186.291 ευρώ το 2003. Ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε στα 5.575.839 ευρώ το 2004, από 4.615.261 ευρώ το 2003. Την ίδια ώρα η εταιρεία που έχει την εμπορική εκμετάλλευση του Λάμψη, αλλά και του Village, η Hellas Radio Services, εμφανίζει μικρές ζημιές 31.276 ευρώ, έναντι κερδών προ φόρων 26.985 ευρώ το 2003. Ο τζίρος της αυξήθηκε στα 874.479 ευρώ το 2004, από 805.802 ευρώ το 2003.

– Κι όμως το «Fame story 4» μπορεί να μη βγει τον Οκτώβριο στον ΑΝΤ1. Πληροφορίες αναφέρουν πως μάλλον επικρατεί η άποψη πως πρέπει να καθυστερήσει το ριάλιτι σόου για να μπορέσει η δισκογραφική Heaven να προωθήσει τους ήδη υπάρχοντες τραγουδιστές της που προέρχονται από τις φουρνιές του «Fame». Αν το εν λόγω ριάλιτι βγει τον Μάρτιο του 2006, τότε ο ΑΝΤ1 θα βγάλει τον Οκτώβριο άλλο ριάλιτι από αυτά που έχει στα συρτάρια του.

– Κατά 1.179.224 ευρώ αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της Σύγχρονης Εποχής, η οποία εκδίδει τον «Ριζοσπάστη». Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 4.054.878 ευρώ.

– Μέρισμα 55 λεπτών ανά μετοχή διένειμε στους μετόχους της η «Καθημερινή». Η γενική συνέλευση της εταιρείας ενέκρινε μεταξύ άλλων την αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους του διοικητικού συμβουλίου Αντώνη Καρακούση από τον Γιώργο Κουμάντο και τις ενέργειές του από την εκλογή του έως σήμερα. Στο μεταξύ, η «Καθημερινή» ανανέωσε την ιστοσελίδα της (www.ekathimerini.gr), προσφέροντας εκτός από την ύλη της εφημερίδας και αναζήτηση, σε αντίθεση με το παρελθόν, όπως και επιλογές από άλλες ιστοσελίδες του ομίλου. Ιντερνετική έκφραση έχει και το ηλεκτρονικό περιοδικό της εφημερίδας «CD View» (www.cdview.gr).

– Χωρίς κάμερες και δημοσιογράφους το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη συζήτηση για το «πώς παρουσίασε ο Τύπος τον “βασικό μέτοχο”», στην αίθουσα των Προπυλαίων. Η συζήτηση με τους φοιτητές έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος Έντυπη Επικοινωνία που διδάσκει η Μαρία Κομνηνού. Στο πάνελ συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος του τμήματος Γιάννης Πανούσης και οι δημοσιογράφοι-συνεργάτες του τμήματος, ο διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» Σεραφείμ Φυντανίδης, ο Δημήτρης Μητρόπουλος («Τα Νέα») και η Αγγέλα Νταρζάνου («Αυγή», «Ο Κόσμος του Επενδυτή»).

– Μία ακόμη εκδοτική εταιρεία. Πρόκειται για τη Μισό-Μισό Εκδοτική ΕΠΕ, η οποία συστάθηκε από τον Νικ Κλήμη, ο οποίος κατέβαλε το ποσό των 5.400 ευρώ και την Εμ. Μπάρκα που κατέβαλε 12.600 ευρώ. Σκοπός της εταιρείας η έκδοση, εκτύπωση και διακίνηση εφημερίδων.

– Πρώτο το Mega με 19,1%. Ύστερα από… χρόνια, το Mega πέρασε στην πρώτη θέση, την εβδομάδα 23/5-29/5, αφήνοντας τον ΑΝΤ1 δεύτερο με 18,7% και στην τρίτη θέση τον Alpha με 12,7%, να παλεύει με το Star στο 12,6%. Το Alter με άνοδο στο 11,6%, ενώ η ΝΕΤ έχασε μέσα σε μία βδομάδα το κέρδος της Eurovision, πέφτοντας το 8,4%. Η απώλεια της πρωτιάς από τον ΑΝΤ-1 θα έχει επιπτώσεις στους υπεύθυνους των δελτίων, λένε οι πληροφορίες μας.


Σχολιάστε εδώ