Αριστερή γωνία

Στόχος των οργανωτών ήταν να αναδείξουν την «υποκρισία των αμερικανών ιμπεριαλιστών απέναντι στον κουβανικό και δεκάδες άλλους λαούς του κόσμου», με αφορμή την άρνηση έκδοσης στη Βενεζουέλα του Λ. Π. Καρίλες. Στη διάσκεψη συμμετείχαν πάνω από 300 εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, κινημάτων και οργανώσεων από όλο τον κόσμο.

• Στο Λονδίνο βρέθηκε την Παρασκευή, καθ’ οδόν προς τη Ρώμη, ο Α. Αλαβάνος, για να δει και την κόρη του.
Οι συνεργάτες του προσπάθησαν να του κλείσουν και κάποια ραντεβού, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν.

• Ομολογούμε ότι δεν καταλάβαμε τη θέση της μειοψηφίας του ΣΥΝ για τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία. Απογευματινή εφημερίδα που συνήθως φιλοξενεί τις απόψεις των στελεχών της τάσης έγραφε την Τετάρτη πως «το τμήμα των φιλοευρωπαϊστών Ανανεωτών του ΣΥΝ εκφράζει πλέον με τον πιο απόλυτο τρόπο την υποστήριξή του στο ”ναι”». Ωστόσο, στην ανακοίνωση της τάσης της επόμενης ημέρας, παρ’ ότι χαρακτηρίζεται «αρνητική εξέλιξη» η απόρριψη της «Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρώπη», επί της ουσίας ζητείται η διατύπωση ενός εναλλακτικού κειμένου-σχεδίου.

Τελικά είναι καλό ή κακό το κείμενο της Συνθήκης; Γιατί, αν είναι καλό, βεβαίως και είναι αρνητική εξέλιξη η απόρριψή του. Αν είναι όμως κακό, γιατί θεωρείται αρνητική εξέλιξη η απόρριψή του; Και, σε τελική ανάλυση, γιατί δεν αναζητούνται οι ευθύνες στην πλευρά εκείνων που συνέταξαν το εν λόγω κείμενο;

• Τι έχει αλλάξει στη ζωή του Ν. Χουντή μετά την εκλογή του στη θέση του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής; Ότι τον φωνάζουν πλέον γραμματέα και δεν του αρέσει.

• Στις 25 Ιουνίου, όπως γράψαμε την προηγούμενη Κυριακή, θα διεξαχθεί τελικά το αυτοδιοικητικό συνέδριο του ΣΥΝ. Επί του παρόντος υπάρχει η απόφαση της ΚΕ και αναμένεται το σχετικό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλευρά της ηγεσίας, πάντως, και αυτό είναι δείγμα γραφής για τη συνέχεια, πιστεύει πως λόγω της στάσης της, άμα τη εκλογή της, «εκλείπει ο κίνδυνος ταύτισης του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ ».

Στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει μια πιο «ανοιχτή» πολιτική στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές η απάντηση είναι «ναι».
• Ποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ λένε, αναφερόμενοι στην Κουμουνδούρου και στις δημοτικές εκλογές, ότι «ομελέτα χωρίς να σπάσεις αβγά δεν γίνεται»; Είναι τα ίδια πρόσωπα που δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για τη συνέχεια, σημειώνοντας με νόημα πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία στις δημοτικές, θα είναι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ ».

• Στην περιοδεία του στο εμπορικό κέντρο της Ν. Ιωνίας ο Α. Αλαβάνος είδε έναν παπά που είχε πάει για τον αγιασμό να κάθεται στο ταμείο μαγαζιού. Στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε αμέσως μετά σημειώνεται με νόημα ότι «χρειάζεται παπάς για να μην είναι άδειο το ταμείο των εμπόρων» και ότι, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, σύντομα «θα δούμε τον θάνατο του εμποράκου». Τον παπά δεν τον γλιτώνουμε πάντως.

• Εκδήλωση-συζήτηση αφιερωμένη στη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, με τίτλο: «Έπος και διδάγματα», διοργανώνει την άλλη Δευτέρα η ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ στον Περισσό και έχουν κληθεί να μιλήσουν ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Λετονίας Άλφρεντ Ρούμπιξ, ο καθηγητής Ιστορίας στο Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου Ανατόλι Αρσέενκο και φυσικά ο Μάκης Μαΐλλης.

• Σκληρή επίθεση εναντίον του ΣΕΒ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.
Ο κ. Αλαβάνος, με αφορμή την πάγια τακτική του ΣΕΒ να δίνει το βήμα μόνο στα δύο μεγάλα κόμματα, έκανε λόγο για «επίθεση και προσβολή ενάντια στην Αριστερά », καταγγέλλοντας τον σύνδεσμο ότι «θυμίζει τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών της δεκαετίας του ’70 ». Πάντως, ο κ. Κυριακόπουλος και τα υπόλοιπα μέλη του ΣΕΒ δεν θα πάθαιναν τίποτε αν άκουγαν τις απόψεις και την κριτική της Αριστεράς… Πέρα βέβαια από τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπει η στάση τους.

• Διήμερες αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις στον Έβρο διοργάνωσαν για χθες και σήμερα οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν αντιπροσωπείες από την Επιτροπή Ειρήνης Βουλγαρίας και το Συμβούλιο Ειρήνης Τουρκίας.

• Τι γίνεται στην οργάνωση του ΣΥΝ στα Τρίκαλα; Ρωτάμε γιατί εν όψει δημοτικών εκλογών θα επανέλθουμε.


Σχολιάστε εδώ