Ποιους έχει στον… πάγκο ο Καραμανλής

Η προπαγάνδα αποδεικνύεται συχνά πιο ισχυρή από την αλήθεια. «Ο Κ. Καραμανλής δεν έχει ‘‘πάγκο”, δεν έχει άλλους ανθρώπους και εφεδρείες για ανασχηματισμό», λένε και γράφουν τα διάφορα ΜΜΕ, αντιπολιτευόμενα ή διαπλεκόμενα. Και αυτό παρ’ ότι ο Κώστας Καραμανλής στις ιδιαίτερες συζητήσεις που έχει είτε ακούει είτε σχολιάζει θετικά αρκετές περιπτώσεις «εφεδρειών στον πάγκο».

Η αλήθεια είναι διαφορετική από την επιφάνεια των πραγμάτων. Για παράδειγμα, ο Κώστας Καραμανλής έχει συζητήσει ή έχει ακούσει ορισμένα εξωκοινοβουλευτικά ονόματα για θέσεις στην κυβέρνηση ή στον κρατικό μηχανισμό και δεν έχει απαντήσει αρνητικά στους συνομιλητές του. Ονόματα όπως του προέδρου του ΕΒΕΑ Δρακούλη Φουντουκάκου για το υφυπουργείο Εμπορίου (σε περίπτωση προαγωγής ή μετακίνησης του Γ. Παπαθανασίου), του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρ. Ζαχόπουλου για τη θέση του «γαλάζιου Λιβάνη» στο Μαξίμου, δύο γνωστών καθηγητών πανεπιστημίου, δύο μεγάλων μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα κ.ά.

Η αοριστία και η φθορά


Έτσι, μέσα σ’ ένα κλίμα συνεχούς φθοράς (που μάλλον θα το επιβεβαιώσουν όσον αφορά τα ηγετικά πρόσωπα της κυβέρνησης οι νέες σφυγμομετρήσεις στις αρχές Ιουνίου) και παράλληλα συνεχούς αοριστίας για την πορεία και τη σύνθεση της κυβέρνησης, το μόνο παρήγορο είναι ο ανασχηματισμός. Ο βαθύς και εκτεταμένος ανασχηματισμός, με σημαντικές αλλαγές και αντικαταστάσεις υπουργών και υφυπουργών. Τόσο για τους πρώτους όσο και για τους δεύτερους υπάρχουν στον «πάγκο» δύο και τρεις ομάδες αντικαταστατών -είτε βουλευτών είτε εξωκοινοβουλευτικών.

Συγκεκριμένα, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιήσει κάποιον παλιό «βαρόνο» στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον δέκα επίλεκτα ονόματα πρώτης γραμμής, με εμπειρία και κύρος.

Οι δέκα και οι άλλοι

Έτσι, σε αντίθεση με αυτούς που ισχυρίζονται ότι δεν έχει εφεδρείες ο Καραμανλής, στον επόμενο ανασχηματισμό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι περισσότεροι από τη «δεκάδα πρώτης γραμμής» που διαθέτει στον «πάγκο» η παράταξη και είναι οι εξής:

1. Ντόρα Μπακογιάννη

2. Σωτήρης Χατζηγάκης

3. Αντώνης Σαμαράς

4. Ευάγγελος Μεϊμαράκης

5. Βύρων Πολύδωρας

6. Θεόδωρος Κασσίμης

7. Κώστας Χατζηδάκης

8. Γιώργος Σούρλας

9. Στέλιος Παπαθεμελής

10. Σταύρος Δήμας
ή Σάββας Τσιτουρίδης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί σχεδόν με όλους από τη λίστα των δέκα τον τελευταίο καιρό στο Μαξίμου.

Στη συνέχεια ο «πάγκος» του Καραμανλή περιλαμβάνει μια σειρά από βουλευτές οι οποίοι έχουν ήδη δύο θητείες στη Βουλή και μάλλον ικανοποιητική κοινοβουλευτική δράση και δημόσια εικόνα. Μπορεί από αυτούς να διαλέξει αρκετούς υφυπουργούς τουλάχιστον. Ανάμεσά τους είναι οι Παναγιώτης Μελάς, Νίκος Νικολόπουλος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Γιώργος Καλατζής, Μάριος Σαλμάς, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κωνσταντίνος Κ. Τασούλας, Ν. Λέγκας, Δ. Τζαμτζής, Σταύρος Δαϊλάκης, Ηλ. Καλιώρας, Κ. Καρράς, Θ. Δαβάκης, Ανδρέας Καραγκούνης κ.ά. Επίσης, από τις γυναίκες βουλευτές οι Ζέττα Μακρή, Έλσα Παπαδημητρίου και Σοφία Καλατζάκου. Φυσικά, εάν δεν ισχύσει ο περιοριστικός όρος του περασμένου Μαρτίου, όταν πρωτοσχηματίστηκε η κυβέρνηση Καραμανλή, ότι δηλαδή χρειάζεται μία τουλάχιστον κοινοβουλευτική θητεία ως διαβατήριο για την υπουργοποίηση, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της νέας γενιάς των βουλευτών της ΝΔ που έχουν ήδη διακριθεί.

Είναι τουλάχιστον άλλη μία δεκάδα, με τον Λευτέρη Ζαγορίτη, τον Ν. Δένδια, τον Ανδρέα Λυκουρέτζο, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γ. Κοντογιάννη, τη Σοφία Βούλτεψη, τον Χ. Ζώη, τον Αντώνη Μπέζα, τον Ξ. Βεργίνη και άλλους ανάμεσά τους.


Σχολιάστε εδώ