Οι αρμοδιότητες και η σχέση του με τον πρόεδρο

Η ανασυγκρότηση του κόμματος και η λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής και των διαφόρων τμημάτων της είναι εκ των βασικών αρμοδιοτήτων του νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ. Αυτό τουλάχιστον επισήμως, διότι ανεπισήμως για τους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ ο νέος γραμματέας θα παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ της πλειοψηφούσας στο εσωτερικό του κόμματος και στα κορυφαία όργανά του τάσης -του Αριστερού Ρεύματος- και του προέδρου και των συνεργατών του.

Πρόκειται για μια αναγκαστική συμπόρευση που δοκιμάστηκε αρκετές φορές και μάλιστα πριν ακόμη εκλεγεί ο Αλέκος Αλαβάνος. Οι πάντες, βέβαια, τώρα αναγνωρίζουν πως η εν λόγω συμπόρευση εκτός από δύσκολη είναι και αναγκαία, αφού ο ΣΥΝ δεν έχει πλέον περιθώρια για νέες αντιπαραθέσεις.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του Ρεύματος, «αν και τώρα, που έχουμε και το μαχαίρι και το πεπόνι, δεν βρούμε κοινό βηματισμό, τότε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας».
Υπ’ αυτές τις συνθήκες η επιλογή του Ν. Χουντή για τη θέση του γραμματέα κρίνεται και είναι η σωστή.
Πρόκειται για ένα ηγετικό στέλεχος του Ρεύματος που διακρίνεται για τη σοβαρότητα και τη μετριοπάθειά του.

Σε συνδυασμό με την επιλογή του Α. Αλαβάνου να παίξει έναν
υπερτασικό ρόλο, περιοριζόμενος στις υποχρεώσεις της θέσης του και αποφεύγοντας να εμπλακεί ενεργά στα εσωκομματικά, τα στελέχη του ΣΥΝ δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι «το δίδυμο αυτό όχι μόνο θα περπατήσει, αλλά και θα βοηθήσει σημαντικά το κόμμα εν όψει και των δημοτικών εκλογών». Η εκλογή του νέου γραμματέα, ισχυρίζεται άλλο στέλεχος του ΣΥΝ, δεν θα επηρεάσει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς με δεδομένη την πλειοψηφία του Ρεύματος.

Στο σχέδιο απόφασης η τελευταία ΚΕ θεωρεί κεντρικό πολιτικό πρόβλημα την «πολιτική εκπροσώπηση των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από τις κυβερνητικές επιλογές και από τα δικομματικά αδιέξοδα», σημειώνοντας ότι η αλλαγή των συσχετισμών σε όφελος των δυνάμεων της Αριστεράς «θα προκύψει από την ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων, από τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τη δράση του ΣΥΝ».

Ταυτοχρόνως επιβεβαιώνει την επιμονή της στην πολιτική πρόσκληση για διάλογο και κοινή δράση όλων των αριστερών δυνάμεων και των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ που δεν συμφωνούν με τις πολιτικές της ηγεσίας του.
Εντύπωση ασφαλώς προκαλεί η έλλειψη αναφοράς στο ΚΚΕ, με δεδομένο ότι σε προηγούμενες αποφάσεις γινόταν λόγος για την αναγκαιότητα της συνεργασίας του συνόλου της Αριστεράς και για τις ευθύνες του ΚΚΕ στο ζήτημα αυτό λόγω της αδιάλλακτης στάσης του.

Αναφορικά, τέλος, με τις προτεραιότητες του ΣΥΝ σημειώνεται ότι αποκτούν ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα η οργάνωση του 1ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος στις αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα και η διεξαγωγή του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Ελλάδα στις αρχές του 2006.
Σε αυτό το πλαίσιο καλούνται τα μέλη του ΣΥΝ και της Νεολαίας και οι φίλοι του κόμματος να συμμετάσχουν και να στηρίξουν την οικονομική εξόρμηση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με σύνθημα «η σύγχρονη Αριστερά χρειάζεται και συχνότητα και εικόνα».


Σχολιάστε εδώ