Ο λαός και πάλι μπροστάρης, δείχνει τον δρόμο σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Και αυτή η τάση επιβεβαιώνεται από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» η εταιρεία RASS στις 13 και 14 Απριλίου (πανελλαδική, τηλεφωνική, σε δείγμα 1.002 ατόμων, σταθμισμένη ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις τελευταίες εθνικές εκλογές).

Σαφώς προκύπτει από την έρευνα αυτή διάσταση απόψεων της μεγάλης πλειονότητας του λαού τόσο με την κυβέρνηση όσο και με το ΠΑΣΟΚ και στα δύο μεγάλα εθνικά θέματα που είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες, το Σκοπιανό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και αξιώνουν μη συμβιβαστική πολιτική σε απάντηση των όσων αξιώνουν οι Σκοπιανοί και των όσων προκλητικά απαιτούν οι Τούρκοι από τη χώρα μας.

Είναι δε αξιοσημείωτο πως αυτό το πνεύμα διαπερνά οριζόντια τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων -και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- με πιο «σκληρούς» στις τοποθετήσεις τους τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ και πιο «συμβιβαστικούς» τους ψηφοφόρους του ΣΥΝ.

Είναι επίσης άξιο προσοχής και ανάλυσης ότι, αν και η κυβέρνηση χειρίζεται αυτά τα θέματα και η πλειονότητα των ερωτηθέντων διαφωνεί με τους χειρισμούς της, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν εισπράττει, αλλά αντίθετα βρίσκεται σε συγκριτικά χειρότερη θέση από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει λιγότερες θετικές ψήφους στις επιλογές του απ’ όσες συγκεντρώνει η κυβέρνηση!

Προφανώς, αυτό οφείλεται αφενός στην πολιτική του τα χρόνια της πρωθυπουργίας Σημίτη -με την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ- και αφετέρου στην έλλειψη σαφούς πολιτικής και στο Σκοπιανό και στα ελληνοτουρκικά, όπου μάλιστα εμφανίστηκε με… τρεις θέσεις στον χειρισμό της πρόσφατης κρίσης.

Συγκεκριμένα:

• Το 54,5% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και της πρότασης Νίμιτς, έναντι του 35,3% που συμφωνεί. Των κυβερνητικών χειρισμών υπεραμύνονται μόνο οι ψηφοφόροι της ΝΔ (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2).

• Αντίστοιχα, το 53,8% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο ίδιο ζήτημα, έναντι μόνο του 29,5% που συμφωνεί. Και εδώ τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ επικροτούν μόνο οι ψηφοφόροι του (ΠΙΝΑΚΕΣ 3 και 4).

Το ίδιο αρνητική εμφανίζεται η κοινή γνώμη έναντι τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους χειρισμούς και στις θέσεις τους απέναντι στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα:

• Λάθος και μάλλον λάθος κρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα αυτό το 59,5% των ερωτηθέντων, έναντι του 34,6% που τους θεωρεί θετικούς. Υπέρ των κυβερνητικών χειρισμών τάσσονται μόνο οι ψηφοφόροι της ΝΔ, ενώ σχετικά υψηλό ποσοστό αποδοχής δίνουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ (ΠΙΝΑΚΕΣ 7 και 8).

• Το 54,2% κρίνει αρνητικά τη στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ θετικά τοποθετείται το 30,1% των ερωτηθέντων. Θετική γνώμη έχουν κατά πλειοψηφία μόνο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΕΣ 9 και 10).

Ο λαός ζητά σκληρή και πατριωτική στάση έναντι της Τουρκίας και των Σκοπίων


Χαρακτηριστικές των προθέσεων του λαού στα κρίσιμα εθνικά θέματα είναι και οι απαντήσεις στα ερωτήματα για το τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα σχετικά με το όνομα των Σκοπίων και το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα ενάντια στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα:

• Το 72,8% των ερωτηθέντων ζητά να σκληρύνει η Ελλάδα τη στάση της έναντι των Σκοπίων και να κάνει σαφές ότι δεν θα συμφωνήσει στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με το όνομα «Μακεδονία».

• Μόνο το 25% δέχεται συμβιβαστική λύση «για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή».

Αυτή η «σκληρή» θέση διαπερνά οριζόντια και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ εμφανίζονται πιο «συμβιβαστικοί» και με πολύ χαμηλότερα ποσοστά υπέρ της σκληρής στάσης έναντι των Σκοπίων (ΠΙΝΑΚΕΣ 5 και 6).

Ακόμα μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά όσων ζητούν πιο σκληρή στάση έναντι της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας:

• Το 79,9% των ερωτηθέντων ζητά μετά τη νέα τουρκική πρόκληση στα Ύμια να σκληρύνει η κυβέρνηση τη στάση της και να κάνει σαφές ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν δικαιολογεί την είσοδό της στην ΕΕ.

• Μόνο το 16,8% τάσσεται υπέρ του να συνεχίσει η χώρα μας μετά και τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Και εδώ η «σκληρή» στάση επικροτείται από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, με πιο «σκληρούς» τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ και πιο «συμβιβαστικούς» τους ψηφοφόρους του ΣΥΝ (ΠΙΝΑΚΕΣ 11 και 12).


Σχολιάστε εδώ