Κεντρική σελίδα | Προηγούμενα Φύλλα | Επικοινωνία

ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΗ - ΚΟΣΜΟΣ
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΑΜΥΝΑ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΟΣ
Δες
ΣΤΗΛΕΣ
ΘΑΡΡΑΛΕΑ
ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
ΖΙΖΑΝΙΟ
ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Υπάρχουν 11 ακόμα άρθρα στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Αποστολή άρθρου Προβολή σε μία σελίδα Εκτύπωση άρθρου
29/01/2017
Κρίσιμη η 6η Φεβρουαρίου, λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Τότε θα συνεδριάσει το ΔΝΤ, όπου θα πάρει απόφαση για το ελληνικό χρέος

Σελίδες:

Σκεπτικισμός αλλά και συ­γκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται από την Προεδρία της Δημοκρατίας όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών αλλά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο Πρ. Παυλόπουλος βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με το Μέγαρο Μαξίμου και ενημερώνεται διεξοδικά από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για όσα εξελίσσονται στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο, ενώ παράλληλα επικοινωνεί με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους των Βρυξελλών.

Ο κ. Παυλόπουλος θεωρεί κρίσιμη ημερομηνία την 6η Φεβρουαρίου, οπότε και θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το σκεπτικό ότι οι τοποθετήσεις του ως προς το ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ πιθανό να δρομολογήσουν εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Η πάγια θέση του ΔΝΤ για γενναία ελάφρυνση του -μη βιώσιμου- ελληνικού χρέους προσκρούει στην κατηγορηματική άρνηση των Ευρωπαίων, και δη των Γερμανών, κι αυτό ίσως επιφέρει αλλαγές όσον αφορά τον βαθμό και την ένταση της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παρά το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup όλες οι πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη παραμονής του, ο κ. Παυλόπουλος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μετά την 6η Φεβρουαρίου το Ταμείο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα ή να περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Συμμερίζεται δε τις εκτιμήσεις, που εκφράζονται από πολλές πλευρές -και από κυβερνητικούς κύκλους- ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές. Κι ότι, έστω και με κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες δυσκολίες, η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει εντός των προθεσμιών, ήτοι το αργότερο στις 20 Φεβρουαρίου. Στη βάση ότι το ΔΝΤ είναι εκείνο κυρίως που επιμένει στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για μετά το 2018, για υψηλά πλεονάσματα, δημοσιονομικό διορθωτή («κόφτη») για μισθούς και συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου κ.ά. Η εκτίμηση του κ. Παυλόπουλου ότι, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, η αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως ενισχύεται από την ενημέρωση που έχει από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σελίδες: