Κεντρική σελίδα | Προηγούμενα Φύλλα | Επικοινωνία

ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΗ - ΚΟΣΜΟΣ
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΑΜΥΝΑ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΟΣ
Δες
ΣΤΗΛΕΣ
ΘΑΡΡΑΛΕΑ
ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
ΖΙΖΑΝΙΟ
ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Υπάρχουν 8 ακόμα άρθρα στην κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Αποστολή άρθρου Προβολή σε μία σελίδα Εκτύπωση άρθρου
29/01/2017
Η Ελλάδα γερνάει
2,5 εκατομμύρια θα είμαστε λιγότεροι το 2050!

Σελίδες:

Η Ελλάδα γερνά και συρρικνώνεται. Αυτό είναι το συμπέρασμα μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε για το «διαΝΕΟσις» το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων), με το Δημογραφικό να εξελίσσεται πλέον σε βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της χώρας γενικότερα.

Για πρώτη φορά μεταπολεμικά, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια οι νέοι κάτοικοι που γεννιούνται εδώ ή μεταναστεύουν από άλλες χώρες είναι λιγότεροι από αυτούς που πεθαίνουν ή μεταναστεύουν σε άλλες χώρες. Κάτι που αναμένεται να έχει επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα και πρώτα από όλα στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Σύμφωνα τώρα με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα ευρήματα της έρευνας, το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας υπολογίζεται ανάμεσα σε 10 εκατ. (σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο) και 8,3 εκατ. (με βάση το απαισιόδοξο σενάριο). Ήτοι η μείωση του αριθμού των κατοίκων θα κινηθεί μεταξύ 800.000 και 2,5 εκατ. Την ίδια στιγμή, η διάμεση ηλικία, που το 1951 ήταν τα 26 έτη, σήμερα είναι τα 44 και αναμένεται να αυξηθεί κατά 5 με 8 έτη.

Επίσης, ο αριθμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (3-17 χρόνια) από 1,6 εκατ. που είναι σήμερα το 2050 θα μειωθεί σε 1,4 εκατ. (με βάση το αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκατ. (με βάση το απαισιόδοξο). Ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός (δηλαδή οι πολίτες ηλικίας 20-69, που δυνητικά θα μπορούσαν να εργαστούν) θα μειωθεί από 7 εκατ. που ήταν το 2015 σε 4,8-5,5 εκατ. Από το 1951 μέχρι το 2011 ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε από τα 7,6 εκατ. στα 11,1 εκατ. Από το 2011, όμως, και για πρώτη φορά μεταπολεμικά, ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται. Την 1η Ιανουαρίου 2015 ο πληθυσμός ήταν 10,9 εκατ. Τα αποτελέσματα της έρευνας της «διαΝΕΟσις» για το Δημογραφικό παρουσίασαν και ανέλυσαν στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» οι Κ. Πιερρακάκης και Θ. Γεωργακόπουλος, εγκαινιάζοντας τη σύμπραξη του ραδιοφώνου με τον Οργανισμό Έρευνας και Ανάλυσης.

Σελίδες: