Κεντρική σελίδα | Προηγούμενα Φύλλα | Επικοινωνία

ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΗ - ΚΟΣΜΟΣ
MEDIA - ΤΥΠΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΑΜΥΝΑ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Δες
γράφουν
ΣΤΗΛΕΣ
ΘΑΡΡΑΛΕΑ
ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
ΖΙΖΑΝΙΟ
ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ
ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
ΡΩΓΜΕΣ

Υπάρχουν 2 ακόμα άρθρα στην κατηγορία ΚΥΠΡΟΣ.
Αποστολή άρθρου Προβολή σε μία σελίδα Εκτύπωση άρθρου
18/03/2012
Σύμφωνα με τουρκικούς ισχυρισμούς
Τα Ηνωμένα Έθνη σφραγίζουν τη διχοτόμηση
Δίνουν τουρκική πλειοψηφία γης στον βορρά!
Πρόταση ΟΗΕ προς Άγκυρα: Όσο περισσότερη γη επιστρέψετε, τόσο περισσότερες περιουσίες θα σας μείνουν!

Σελίδες:

Πρόταση επί του περιουσιακού και μάλιστα προερχόμενη από τον ΟΗΕ για να γεφυρωθούν οι διαφορές βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Αυτός είναι ο ισχυρισμός τον οποίο προβάλλει η τουρκική πλευρά, η οποία συντόνισε τις κινήσεις της την περασμένη βδομάδα, αφού ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου μετέβη στην Τουρκία όπου είχε επαφές με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, και με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά. Η πρόταση των Ην. Εθνών στηρίζεται στην εξής λογική: Όσο περισσότερα εδάφη επιστρέψει η τουρκική πλευρά, τόσο περισσότερες περιουσίες θα παραμείνουν στην κατοχή της!

Αποκωδικοποίηση της πρότασης

Με βάση αυτήν τη λογική, το έδαφος θα ανταλλαγεί με την παράδοση από μέρους των Ελληνοκυπρίων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή θα επιλεγούν περιοχές, οι οποίες θα παραμείνουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, εντός των οποίων θα υπάρχουν πολλές τουρκοκυπριακές ιδιοκτησίες.

Εφόσον όμως η συντριπτική πλειονότητα των περιουσιών στα κατεχόμενα, σε ποσοστό πέραν του 82%, ανήκει στους Ελληνοκύπριους, καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι θα δοθούν από την τουρκική πλευρά και από την ελληνοκυπριακή τίτλοι ιδιοκτησίας είτε μέσω ανταλλαγής περιουσιών είτε μέσω αποζημιώσεων. Ο έλεγχος μεγάλου αριθμού τίτλων ιδιοκτησίας στο βορρά από Τουρκοκύπριους οδηγεί στην τουρκική θέση περί πλειοψηφίας, την οποία θα έχουν έτσι όχι μόνο επί του πληθυσμού, αλλά και επί του εδάφους.

Προς το τέλος

Ούτως ή άλλως, ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει έτοιμη την έκθεσή του για την πορεία των συνομιλιών και χωρίς να καταλογίζει ευθύνες περιγράφει την έλλειψη σημαντικής προόδου. Τονίζεται ότι ως το τέλος του μήνα ο ειδικός του σύμβουλος, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα πρέπει να υποβάλει τη δική του έκθεση και ο Μπαν Κι Μουν να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι στη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης όπου θα συζητηθούν ζητήματα εγγυήσεων, ασφάλειας και ξένων στρατευμάτων, με στόχο να κλείσει το Κυπριακό πριν από την 1η Ιουλίου του 2012, όταν η κυπριακή κυβέρνηση θα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια προοπτική.

Σελίδες: