Κεντρική σελίδα | Προηγούμενα Φύλλα | Επικοινωνία

ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
MEDIA - ΤΥΠΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΑΜΥΝΑ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΠΡΟΣ
ΣΤΗΛΕΣ
ΘΑΡΡΑΛΕΑ
ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
ΖΙΖΑΝΙΟ
ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ
ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΩΝ
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ
ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
ΡΩΓΜΕΣ

Αποστολή άρθρου Προβολή σε μία σελίδα Εκτύπωση άρθρου
23/01/2011
Κάτω στον Πειραιά
Γράφει ο Νίκος Παρασκευάς

Σελίδες:

// Αντίθετος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μειοψηφίας Γιάννης Μίχας στη μεταφορά του παζαριού στο Ν. Φάληρο, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον δήμο με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των παρατάξεων του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Για τη μετεγκατάσταση του παζαριού πρότεινε, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, να γίνει μελέτη από πανεπιστημιακό ίδρυμα για να υποδειχθούν οι καλύτεροι δυνατοί χώροι. Τάχθηκε εξάλλου υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του αρκεί να τηρείται η νομοθεσία, να προστατεύεται το υγιές εμπόριο, να μην προσβάλλεται το αστικό περιβάλλον και να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών. Καλά τα λέει ο κ. Μίχας, ωστόσο είναι σίγουρος πως το οποιοδήποτε πανεπιστημιακό ίδρυμα γνωρίζει καλύτερα από τους Πειραιώτες τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει το παζάρι; Και επιπλέον υπάρχει χρόνος και χρήμα για μελέτη; Ο Πειραιάς δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει…

// Το… σίριαλ με τον πρόεδρο του Α΄ Διαμερίσματος συνεχίζεται. Την περασμένη Κυριακή οι 7 σύμβουλοι της πλειοψηφίας εξέλεξαν τον κ. Αλαφούζο, αλλά η εκλογή είναι άκυρη γιατί απουσίαζαν οι 6 σύμβουλοι της μειοψηφίας, η διαγραμμένη Χ. Ζηλάκου και ο ανεξαρτητοποιηθείς από την πλειοψηφία Γ. Κουβάτσος. Έτσι η διαδικασία θα επαναληφθεί και πάλι την Κυριακή.

// Προεκλογική συγκέντρωση θύμιζε η κοσμοσυρροή που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στην Καλλίπολη, όπου έγινε η εκδήλωση για την κοπή της πίττας της ΤΟ/ΝΔ, περιοχής Αγ. Βασιλείου. Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων και άλλοι. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι παρέστησαν και πολλοί οι οποίοι είχαν ψηφίσει Μαντούβαλο στις δημοτικές εκλογές, αλλά είναι μέλη της Τοπικής και, όπως είπαν, ανήκουν στη ΝΔ και θα βρίσκονται πάντα στις επάλξεις για να τη στηρίξουν. Μεταξύ αυτών και οι δύο πρώτοι σε σταυρούς σύμβουλοι του Μαντούβαλου, Νίκος Βλαχάκης και Γιάννης Μαστρονικόλας. Ανεξάρτητοι πολιτικοί παράγοντες έλεγαν ότι ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση νεοδημοκρατών για τον συγκεκριμένο λόγο τα τελευταία χρόνια και μιλούσαν για ολική επαναφορά της Οργάνωσης στις προ του 2006 εποχές. Γι' αυτό και κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ στον Πειραιά έδωσαν συγχαρητήρια στην πρόεδρο της Τοπικής Καίτη Σαλπέα για τις άοκνες και αποτελεσματικές της προσπάθειες.

// Στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα το θέμα της έκδοσης των ενταλμάτων για την πληρωμή των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις. Υπέρ ψήφισαν οι σύμβουλοι του Μιχαλολιάκου και του Μαντούβαλου, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν «παρών» ή αρνήθηκαν να ψηφίσουν. Πάντως, όταν πήγαιναν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, άλλα έλεγαν. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…

// Εμπλοκή με το γραφείο του τρίτου συνδυασμού στο δημαρχείο. Ενώ ο δήμαρχος είχε δώσει το κλειδί γραφείου του 5ου ορόφου στους εκπροσώπους του συνδυασμού, όταν την επομένη πήγαν στο γραφείο βρήκαν τον αντιδήμαρχο Πρασίνου Γ. Βοϊδονικόλα, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι το γραφείο θα το μοιραστεί με την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Κ. Λαουλάκου. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τελικά ο συνδυασμός στεγάζεται προσωρινά στο γραφείο του αείμνηστου Ν. Λεγάκη, μέχρι να βρεθεί ένα μεγαλύτερο…

// Λόγω εποχής οι… βασιλόπιτες έχουν την τιμητική τους. Σήμερα στις 12 μ.μ. στην αίθουσα «Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη» θα κόψει την πίτα του ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, ένα από τα ιστορικότερα και πιο αποδοτικά σωματεία της πόλης. Επίσης γύρω στις 6.30 μ.μ. στο θέατρο «Ακροπόλ» στην Αθήνα, θα κόψει την πίτα της η Αδελφότητα Κεφαλλήνιων και Ιθακήσιων Πειραιά, πολυπληθές σωματείο που πολλά μέλη του είναι από τα πιο επίλεκτα και δημιουργικά της πειραϊκής κοινωνίας.

// Όλοι βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, αλλά και παλιότερα, από τα διάφορα κανάλια που μεταδίδουν λεπτομέρειες από τη δίκη των τρομοκρατών, τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται σε ολόκληρη την περιοχή γύρω από τις φυλακές. Για όσους δεν ζουν στον Κορυδαλλό, αυτά ίσως φαίνονται ενδιαφέροντα, για τους κατοίκους της περιοχής όμως είναι εφιαλτικά. Γιατί όποτε γίνονται τέτοιες δίκες στις φυλακές, όλη η πόλη βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους αστυνομοκρατίας. Πολλοί κάτοικοι αναγκάζονται να αλλάζουν δρόμο για να πάνε στη δουλειά τους, αφού πολλοί δρόμοι κλείνουν, τα παιδιά που πάνε στα σχολεία, τα οποία βρίσκονται δίπλα στις φυλακές, περνούν τρέχοντας ανάμεσα από… σιδερόφραχτους άντρες των ΜΑΤ, ενώ όλοι φοβούνται ότι θα είναι και… παράπλευρες απώλειες ενός ενδεχόμενου τρομοκρατικού κτυπήματος κατά των φυλακών ή των αστυνομικών δυνάμεων. Αιτία για όλα αυτά βέβαια είναι το ότι οι φυλακές παραμένουν ακόμα στην περιοχή. Παρά τις υποσχέσεις, τις δεσμεύσεις, τα χρονοδιαγράμματα. Ο δήμαρχος Στ. Κασιμάτης, αναφερόμενος στο θέμα, σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι της πόλης δεν θα σταματήσουν τις διαμαρτυρίες και τους αγώνες για την οριστική και αμετάκλητη απομάκρυνση των φυλακών από τον Κορυδαλλό. Η παραμονή τους προσβάλλει βάναυσα κάθε υγιώς σκεπτόμενο πολίτη και θέτει σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή στην πόλη μας».

// Την πρώτη του συνεδρίαση μετά τις δημαιρεσίες, πραγματοποίησε ο ανεξάρτητος συνδυασμός «Νίκαια - Ρέντης: Σύγχρονη Πόλη» του Γιάννη Μαρωνίτη με τη συμμετοχή των υποψήφιων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων, αλλά και πολλών μελών. Κατά την ομιλία του ο επικεφαλής του συνδυασμού και δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας Γιάννης Μαρωνίτης ευχαρίστησε όσους στήριξαν το ψηφοδέλτιό του και τόνισε ότι μπορεί ο στόχος να μην επετεύχθη, ωστόσο ο συνδυασμός κατέγραψε τις απόψεις, την προοπτική και τις θέσεις του για τον νέο δήμο και διακρίθηκε για τη σταθερότητα και το ήθος του. Υπογράμμισε επίσης πως κανένας από τους υποψηφίους, που στελέχωσαν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, δεν ζήτησε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή του. Ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως ούτε ο ίδιος υποσχέθηκε θέσεις και παροχές, ούτε ήρθε σε συναλλαγή με κανένα οργανωμένο συμφέρον, εταιρεία, κατασκευαστές, εργολάβους και επιχειρηματίες. «Χρέος και υποχρέωσή μας», είπε χαρακτηριστικά, «είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους με τόλμη να χαράξουν έναν νέο δρόμο, χωρίς νουθεσίες και επιβολή απόψεων. Να δώσουμε μια διέξοδο στις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας, απέναντι σε μια συμμαχία ετερόκλητων δυνάμεων, που τους ενώνει η δίψα για την εξουσία και τα συμφέροντα». Και κατέληξε λέγοντας: «Στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, εμείς θα συνεχίσουμε τη δράση μας, με γνώμονα πάντοτε τα συμφέροντα της πόλης και των ανθρώπων της. Στο δημοτικό συμβούλιο θα ελέγχουμε κάθε απόφαση με κριτήριο τις δικές μας προγραμματικές θέσεις και με δημιουργική διάθεση. Είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε εποικοδομητικά σε μια τέτοια προσπάθεια που απαιτεί συναίνεση και συνεργασία όλων των δυνάμεων της Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη».

// Τη δημιουργία αντιδημαρχίας ειδικευμένης σε θέματα ναυτιλίας, εμπορίου και τουρισμού πρότεινε με επιστολή του προς τον δήμαρχο Β. Μιχαλολιάκο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Μίχας. Στην επιστολή του ο κ. Μίχας επισημαίνει ότι η ναυτιλία, το εμπόριο και ο τουρισμός αποτελούν κλάδους της οικονομίας στους οποίους ο Πειραιάς, ως το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, έχει όχι απλώς τη δυνατότητα να επενδύσει, αλλά να πρωταγωνιστήσει αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση, ιδίως αυτήν την περίοδο της κρίσης. Εμείς θα πούμε ότι κάπως... αργά τον έπιασε ο... πόνος για τη ναυτιλία τον κ. Μίχα. Γιατί ως νομάρχης Πειραιά, όταν καταργήθηκε το υπουργείο Ναυτιλίας είχε... καταπιεί τη γλώσσα του! Ούτε διαμαρτυρία ούτε... μιλιά δεν έβγαλε! Και τώρα ζητάει να γίνει αντιδήμαρχος Ναυτιλίας; Όταν δηλαδή καταργήθηκε ο υπουργός... Ναυτιλίας δεν τον πείραξε και τον πειράζει τώρα που δεν έχει ο Πειραιάς αντιδήμαρχο για τον τομέα αυτόν; Μη χειρότερα...

// Μπορεί να... άλλαξε τα φώτα στους κατοίκους και τους παραθεριστές της Αίγινας η ΔΕΗ το περασμένο καλοκαίρι που είχαν κοπεί τα καλώδια, αλλά για να τους... χρυσώσει το χάπι ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι θα διαθέσει 1,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του Κυβερνείου του Καποδίστρια και την τουριστική αξιοποίησή του, ενώ θα συνδράμει με 50.000 το Φεστιβάλ Φυστικιού.

// Ο βουλευτής της Α΄ Πειραιά και Νήσων Δημ. Καρύδης σε δήλωσή του εκφράζει μεν την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΔΕΗ, αλλά σημειώνει: «Δυστυχώς στην απόφαση της ΔΕΗ δεν συμπεριλαμβάνεται κάτι σχετικό με τις ζημιές που υπέστησαν οι επαγγελματίες του νησιού από την αδυναμία συντήρησης ευπαθών προϊόντων. Το ζήτημα βέβαια για το οποίο αγωνιά σύσσωμη η κοινωνία της Αίγινας είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι εργασίες κατασκευής του τέταρτου καλωδίου και να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η θωράκιση του νησιού όσον αφορά στην ηλεκτροδότησή του, έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν ανάλογα θλιβερά γεγονότα στο προσεχές καλοκαίρι».

// Ακούμε ότι θα γίνουν έργα στο λιμάνι από τον ΟΛΠ, ότι θα αλλάξουν πολλά και η παραλιακή ζώνη θα αποκτήσει άλλη όψη. Εμείς ένα έχουμε να πούμε: Ακόμα και στα πιο μικρά λιμάνια, στη Νεάπολη Λακωνίας, τις Οινούσσες κ.λπ. υπάρχουν μνημεία αφιερωμένα στον αφανή ναυτικό. Εκείνον που έβαλε το λιθαράκι του για να γίνει πρώτη στον κόσμο η ναυτιλία μας κι έδωσε τη ζωή του υπηρετώντας αυτήν την ιδέα, το πρώτο λιμάνι της χώρας, ο ομφαλός της πρώτης ναυτικής δύναμης στον κόσμο, ο Πειραιάς, είναι δυνατόν να μην έχει ένα τέτοιο μνημείο; Πριν από χρόνια, στον κήπο της Τερψιθέας υπήρχε ένα τέτοιο μνημείο. Μετά καταστράφηκε (στον πόλεμο ίσως) και έκτοτε ουδείς σκέφτηκε να το ξαναστήσει. Μήπως στα έργα που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο ΟΠΛ θα πρέπει να περιλαμβάνεται κι αυτό το μνημείο; Καιρός δεν είναι; Ο Γ. Διαμαντίδης έχει τον λόγο…

// Την Τρίτη θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα ορίσει τα νέα μέλη του ΔΣ της ΔΗΡΑΠ. Επίσης θα οριστούν δύο δημοτικοί σύμβουλοι ως μέλη της Εφορείας του Γηροκομείου Πειραιά καθώς και ο εκπρόσωπος του Δήμου στο διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΠ ΑΕ. Παράλληλα θα προσδιοριστούν οι συντελεστές των ανταποδοτικών τελών οι οποίοι θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα. Στην ίδια συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να ληφθεί απόφαση για σύναψη δανείου ύψους 4.672.707 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εξόφληση των τοκοχρεολυτικών δόσεων των τριών πρώτων μηνών του 2011. Τέλος θα διατυπωθεί αίτημα προς την Περιφέρεια για να μεταφερθεί πλεονάζον προσωπικό για την κάλυψη κενών στις υπηρεσίες Πολεοδομίας και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου. Να σημειώσουμε ότι θα γίνει και συζήτηση για τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του Δήμου για την περίοδο 2002-2010 που έχει ζητήσει ο Β. Μιχαλολιάκος.


• Αλήθεια, αυτοί οι συμβασιούχοι της πρώην Νομαρχίας Πειραιά που οι συμβάσεις τους είχαν καταγγελθεί ως παράνομες τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού στις 31/12/2010 η Νομαρχία Πειραιά, όπως και όλες οι άλλες νομαρχίες, καταργήθηκε, τι έγιναν;

Όπως μάθαμε, μετακινήθηκαν στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά, εκτός από ορισμένους που με εντολή του Γ. Μίχα στις 31/12/2010 μετακινήθηκαν στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου! Και βέβαια μη φανταστείτε ότι πήγαν σε κάποιο νησί. Στο γραφείο της Περιφέρειας στον Πειραιά πήγαν, στη Γούναρη! Αυτό όμως συνιστά καραμπινάτη παρανομία, γιατί οι συμβασιούχοι -όπως ρητά ορίζει ο νόμος- πρέπει να απασχολούνται στην υπηρεσία στην οποία προσελήφθησαν. Δεν επιτρέπονται μεταθέσεις, μετακινήσεις ή μετατάξεις. Από τη στιγμή που η Νομαρχία Πειραιά αντικαταστάθηκε από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά, οι συμβασιούχοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν σε υπηρεσία διαφορετική από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά. Η μετακίνησή τους στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είναι παράνομη.

Επειδή όμως θεωρούμε αδιανόητο να αρχίζουν την καριέρα τους ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός και ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Χρήστου με μια παρανομία, που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κάνουν τη σχετική έρευνα και να αποκαλύψουν την αλήθεια. Και βέβαια να αποκαλύψουν ποιοι έκαναν την παρανομία, αν αποδειχθεί ό,τι έγινε…

Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Φ. Χατζημιχάλης, που έχει το γραφείο του στον Πειραιά, μήπως γνωρίζει τίποτα παραπάνω;

Σελίδες:
Αφήστε το σχόλιο σας: