Κεντρική σελίδα | Προηγούμενα Φύλλα | Επικοινωνία

ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
MEDIA - ΤΥΠΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΑΜΥΝΑ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΠΡΟΣ
ΣΤΗΛΕΣ
ΘΑΡΡΑΛΕΑ
ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
ΖΙΖΑΝΙΟ
ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ
ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΩΝ
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ
ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
ΡΩΓΜΕΣ

Αποστολή άρθρου Προβολή σε μία σελίδα Εκτύπωση άρθρου
12/12/2010
Κάτω στον Πειραιά
Γράφει ο Νίκος Παρασκευάς

Σελίδες:

// Με Ανωμερίτη, Διαμαντίδη και Πάγκαλο συναντήθηκε διαδοχικά την περασμένη εβδομάδα ο νέος δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος. Οι συναντήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και ο δήμαρχος αποκόμισε την εντύπωση πως τόσο οι υπουργοί όσο και ο πρόεδρος του ΟΛΠ έχουν τη διάθεση να συντονιστούν στη γενική προσπάθεια που θα κάνει για την ανάπτυξη του Πειραιά.

Ο Β. Μιχαλολιάκος θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες και με τον υπουργό Μεταφορών Δημ. Ρέππα, προκειμένου να συζητήσει το θέμα του μετρό και του τραμ. Ο δήμαρχος θα ζητήσει από τον κ. Ρέππα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των δύο έργων, καθώς και την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι το λιμάνι. Θα θέσει επίσης και το θέμα της υπογειοποίησης τμημάτων του οδικού δικτύου σε κεντρικά σημεία της πόλης για να απελευθερωθούν χώροι οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως παιδότοποι, πάρκα και «πνεύμονες πρασίνου» για την πόλη.
Εξάλλου την περασμένη Τετάρτη ο Β. Μιχαλολιάκος παρέθεσε γεύμα στους δημάρχους των νησιών στο οποίο παραβρέθηκε και ο Στ. Χρήστου ως εκπρόσωπος της περιφέρειας. Στο γεύμα εργασίας σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων, ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιείται συνάντηση, μια φορά το δίμηνο με κάθε δήμαρχο διαδοχικά στην περιοχή του, όπου θα εξετάζονται όλα τα θέματα. Εκείνο που θέλει ο Β. Μιχαλολιάκος είναι να κάνει μια δυναμική είσοδο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μ' ένα πολιτιστικό γεγονός που θα αφήσει εποχή, κι αυτό θα γίνει με την ευκαιρία των εγκαινίων του Δημοτικού Θεάτρου, που τοποθετούνται λίγο πριν από το Πάσχα.

// Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η συνάντηση του νεοεκλεγέντα δημάρχου Πειραιά, κ. Β. Μιχαλολιάκου, με τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούση. Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε επί τάπητος το θέμα του χρέους του Δήμου Πειραιά, ενώ συμφώνησαν να υπάρξει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου μια συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών και του προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να βρεθεί λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που δεν αφήνει τον Πειραιά να «αναπνεύσει».

// Τον Γ. Ραγκούση συνάντησε και ο βουλευτής του Α’ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ Δημ. Καρύδης, ο οποίος επανέφερε στον υπουργό το καθολικό αίτημα των δημάρχων των νησιών του Αργοσαρωνικού, των Κυθήρων και της Τροιζηνίας να μη μεταταχθεί το προσωπικό της ΤΥΔΚ Πειραιά σε δήμους αλλά να μεταταχθεί στην Αντιπεριφέρεια Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.

// Καθάρισε κάπως το κέντρο του Πειραιά από τα σκουπίδια καθώς η δημοτική αρχή σε συνεργασία και με τον νέο δήμαρχο έχει καταρτίσει πρόγραμμα καθαριότητας για όλες τις συνοικίες. Βέβαια ο ρυθμός αποκομιδής των σκουπιδιών είναι πολύ αργός, επειδή η χωματερή στη Φυλή και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Σχιστού υπολειτουργούν. Αυτό είχε αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Πειραιά Τάκης Αβραμίδης, αφού έβλεπε πως όλες οι προσπάθειες για τον καθαρισμό της πόλης πήγαιναν... στράφι!
Αντικειμενικά το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι εκείνο που θα κρίνει τις πρώτες μέρες του Μιχαλολιάκου στο τιμόνι του δήμου. Αν καταφέρει και το λύσει θα είναι... καβάλα στ' άλογο σ' όλη τη θητεία του. Διαφορετικά θα αρχίσουν οι γκρίνιες και οι αμφισβητήσεις. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος, γι' αυτό και δραστηριοποιείται από τώρα για να έχει άμεσο αποτέλεσμα. Όπως φυσικά και για τα οικονομικά θέματα (ρυθμίσεις με το Ταμείο Παρακαταθηκών, πάγωμα δόσεων κ.λπ.), τα οποία δεν θέλει με τίποτα να τα... βρει μπροστά του την Πρωτοχρονιά.

// Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι όλων των συνδυασμών, με δηλώσεις τους στον τοπικό Τύπο, ευχαριστούν τον κόσμο που τους ψήφισε. Ένας όμως ευχαριστεί και τον επικεφαλής του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη γιατί τον συμπεριέλαβε στον συνδυασμό του και του έδωσε την ευκαιρία να εκλεγεί. Πρόκειται για τον Γιώργο Δαβάκη που ευχαρίστησε δημόσια τον Β. Μιχαλολιάκο για την τιμή που του έκανε να τον κατεβάσει υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Πειραιά. Ένα ακόμα δείγμα του ήθους και της αξιοπρέπειας του πρώην αντιδημάρχου...

// Ένα νέο κατάστημα (πιτσαρία) που άνοιξε στη γωνία Καραΐσκου και Β. Γεωργίου με τα παρτέρια που δημιούργησε για να τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα, έχει κλείσει σχεδόν τον πεζόδρομο της Καραΐσκου, με αποτέλεσμα η πρόσβαση προς τα άλλα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στον πεζόδρομο να είναι προβληματική. Εκτός αυτού, όμως, υπάρχει και ο κίνδυνος να υπάρξει κάποια φωτιά ή ένα άλλο έκτακτο περιστατικό και να μην είναι δυνατή η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων ή ασθενοφόρων.
Για το θέμα κατέθεσε αναφορά στη Βουλή ο βουλευτής της Α’ Πειραιά Θ. Δρίτσας. Σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στον νέο δήμαρχο, ο Β. Μιχαλολιάκος είναι αποφασισμένος να δώσει τέλος σ' αυτά τα φαινόμενα που προσβάλλουν την αισθητική και την ποιότητα των Πειραιωτών και των επισκεπτών της πλατείας Κοραή, γι' αυτό και θα περιορίσει δραστικά τις πέργκολες και τα παρτέρια. Θα υπάρχουν βεβαίως τραπεζοκαθίσματα, αλλά θα υπάρχουν και ανοιχτοί πεζόδρομοι για να κυκλοφορεί χωρίς προβλήματα και δυσκολίες ο κόσμος.

// Πολλοί από τους προϊστάμενους των τμημάτων της Δημοτικής Αστυνομίας που είχαν διοριστεί πέρυσι, με πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου διοικητικού οργάνου εξέπεσαν της θέσης τους επειδή δεν είχαν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνταν. Όπως πληροφορηθήκαμε, κάποιοι αντιδήμαρχοι άσκησαν αφόρητες πιέσεις στη διευθύντρια Προσωπικού του δήμου για να συγκαλέσει Υπηρεσιακό Συμβούλιο προκειμένου να επιλεγούν νέοι προϊστάμενοι. Εκείνη όμως αντέδρασε με το σκεπτικό ότι τις επιλογές θα έπρεπε να τις κάνει η νέα διοίκηση του δήμου και όχι η απερχόμενη. Τελικά, έπειτα από διαβουλεύσεις εκπροσώπων της σημερινής δημοτικής αρχής και της νέας, συμφωνήθηκε να συνεδριάσει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο από τον νέο χρόνο.

// Με ειδική διάκριση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τιμήθηκε ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιά και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης, με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Κέντρων UNESCO και υπεύθυνου για την Ευρώπη και τη Β. Αμερική. Η διάκριση απονεμήθηκε για τις προσπάθειές του να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ των λαών και την καλλιέργεια ενός πολιτισμού ειρήνης. Σε δήλωσή του ο Γιάννης Μαρωνίτης τόνισε πως η διάκριση αποτελεί μεγάλη τιμή όπως και ηθική βράβευση για το έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια και εξέφρασε την επιθυμία η τιμητική αυτή διάκριση να είναι η απαρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας των λαών.

// Στη Σύνοδο της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έλαβε μέρος ο Σπύρος Σπυρίδων, με την ιδιότητά του ως μέλος της επιτροπής από το 2005. Αντικείμενο της συνόδου ήταν η προετοιμασία για την προσέγγιση των στόχων του 2020, δηλαδή ουσιαστικά η προετοιμασία για το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης 2013 - 2020.

Σελίδες: