Κεντρική σελίδα | Προηγούμενα Φύλλα | Επικοινωνία

ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΜΥΝΑ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΟΣ
γράφουν
ΣΤΗΛΕΣ
ΘΑΡΡΑΛΕΑ
ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
ΖΙΖΑΝΙΟ
ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Υπάρχουν 14 ακόμα άρθρα στην κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Αποστολή άρθρου Προβολή σε μία σελίδα Εκτύπωση άρθρου
03/09/2017
Στο άγνωστο η Αγορά, χωρίς ελπίδα...
Μαύρα και στη Θεσσαλονίκη...
Μέσα σε οκτώ μήνες έβαλαν λουκέτο 14.180 βιοτεχνίες - Μεταναστεύουν επιχειρήσεις σε Βουλγαρία και Κύπρο, όπου είναι πολύ χαμηλότεροι οι φόροι και οι εισφορές

Σελίδες:

Η Αγορά βουλιάζει. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν και δεν γνωρίζουν αν θα υπάρχουν αύριο. Θύματα και βιοτεχνίες. Μέσα σε οκτώ μήνες έβαλαν λουκέτο 14.180, ενώ άνοιξαν μόλις 5.527 νέες επιχειρήσεις.

Οι φορολογικοί συντελεστές βάζουν την ταφόπλακα, με αρκετές επιχειρήσεις να προσπαθούν να διασωθούν παίρνοντας τον δρόμο της ξενιτιάς, άλλες σε βαλκανικές χώρες, κυρίως στη Βουλγαρία, και άλλες στην Κύπρο, όπου η φορολογία είναι πολύ χαμηλότερη.

«Είναι στρωμένος με αγκάθια ο δρόμος για να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα, να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης. Η ύφεση, οι υψηλότεροι φόροι, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, η έλλειψη ρευστότητας δημιουργούν συνεχώς νέες ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά», τονίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο, σύνεση, συναίνεση και συνεργασία, αλλιώς ένα νέο κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων, με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί», προσθέτει.

«Ένας τέτοιος εθνικός στόχος δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί με αυξήσεις φορολογικών συντελεστών σε μια διαρκώς συρρικνούμενη βάση. Εάν η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν συνειδητοποιήσει αυτήν τη θεμελιώδη αλήθεια, όλοι μαζί είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε», υπογραμμίζει το ΒΕΘ.

Σήμερα ένας επιχειρηματίας ή επενδυτής καλείται να πληρώσει 29% φόρο επιχειρήσεων, 15% φόρο μερισμάτων, 5%-10% εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ επιχειρήσεων, φόρο επιτηδεύματος, ασφαλιστικές εισφορές 26,95%, υψηλούς φόρους στην ενέργεια και στην τηλεφωνία. Και όλα αυτά ενώ ο ΦΠΑ έχει φθάσει στο 24%!

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το κλείσιμο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η μετανάστευσή τους σε βαλκανικές χώρες, κυρίως στη Βουλγαρία και στην Κύπρο, όπου η ασφαλιστική, η φορολογική και η γραφειοκρατική αντιμετώπιση είναι πολύ χαμηλού κόστους σε σχέση με τα εδώ «χαράτσια».

***

Τσίπρας: Αν με αφήσει η «τρόικα»...

Δεν άντεξε και είπε την αλήθεια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τους εκπροσώπους των φορέων της Βόρειας Ελλάδας. Όταν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης τού έθεσε το πρόβλημα της νομοθέτησης επιτέλους του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, που μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει πέρυσι στην ομιλία του στη ΔΕΘ, η απάντηση του κ. Τσίπρα άφησε άφωνους όλους τους παρισταμένους.

Είπε ότι θα θέσει το θέμα στην «τρόικα» για να πάρει την έγκρισή της...

Και μετά μιλάμε για... κυρίαρχη χώρα...

Σελίδες: