Κεντρική σελίδα | Προηγούμενα Φύλλα | Επικοινωνία

ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΜΥΝΑ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΟΣ
γράφουν
ΣΤΗΛΕΣ
ΘΑΡΡΑΛΕΑ
ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
ΖΙΖΑΝΙΟ
ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Αποστολή άρθρου Προβολή σε μία σελίδα Εκτύπωση άρθρου
03/09/2017
Στο ψυγείο μπαίνει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων!

Σελίδες:

Στα Σκόπια η πολιτική μας δείχνει να αγγίζει και πάλι τα όριά της. Όπως αναμενόταν, η σκοπιανή πλευρά, που φρόντισε και είχε στήσει διεθνές φόρουμ, την παραμονή της επίσκεψης Κοτζιά, για να στηρίξει την ευρωατλαντική πορεία της χώρας, έθεσε το γνωστό θέμα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, «έστω και με το προσωρινό όνομα».

Δηλαδή η νέα σκοπιανή κυβέρνηση θεωρεί ότι αποτελεί ύστατη παραχώρηση το να… δεχθούν να μπουν στο ΝΑΤΟ με το όνομα «FYROM», ενώ υπάρχει η απόφαση του Βουκουρεστίου, που προβλέπει με σαφήνεια ότι προϋπόθεση είναι να λυθεί προηγουμένως το θέμα της ονομασίας.

Δεν είναι σαφές τι επιδιώκει με τη συζήτηση των ΜΟΕ ο κ. Κοτζιάς, αλλά αυτό που είναι γνωστό είναι ότι εάν υπάρχει εμπιστοσύνη, εάν δεν υπάρχει υπαρκτή απειλή κ.ά., πώς θα γίνει α­ντιληπτή η θέση της Ελλάδας περί επικίνδυνου αλυτρωτισμού; Και, κυρίως, εάν ασχολούμεθα με τα ΜΟΕ, τότε απλώς μπαίνει στο ψυγείο όλο και πιο βαθιά το θέμα της ονομασίας…

Εκτός εάν η συζήτηση για ΜΟΕ είναι για να προετοιμάσει το έδαφος για μια λύση fast track μέχρι την επόμενη άνοιξη, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ…

***

Ανησυχεί η Άγκυρα

Διαπιστώσαμε ότι στη διάρκεια του Αυγούστου γνωστοί κύκλοι στη Θράκη αυτήν τη φορά στράφηκαν εναντίον των τριών μειονοτικών βουλευτών, επειδή δεν ακολούθησαν το παραλήρημα διάφορων τουρκοσυλλόγων που καλλιεργούν αρνητικό κλίμα εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, θέλοντας να πυροδοτήσουν και εντάσεις μεταξύ της μειονότητας. Και εναντίον τους δεν στράφηκε μόνο η Ένωση Αποφοίτων της ΕΠΑΘ, το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας «Δυτικής Θράκης»… Ειδικό αφιέρωμα που στοχοποιούσε τους βουλευτές έγινε και στην ιστοσελίδα της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT, στο ελληνόφωνο πρόγραμμα που διατηρεί προκειμένου να περνά και την τουρκική προπαγάνδα στην Ελλάδα.

• Ενοχλήθηκε λοιπόν η Άγκυρα και οι άνθρωποί της στη Θράκη επειδή οι βουλευτές υπέγραψαν μια ανακοίνωση που κατηγορούσε όσους στήνουν παιχνίδια μικροπολιτικής και επίπλαστα επεισόδια, παρουσιάζοντας μια σειρά μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών η δημιουργία του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το άνοιγμα των μετεγγραφών για τους μαθητές της μειονότητας, η είσοδος στις πυροσβεστικές σχολές και η πρόταση για την προσχολική αγωγή. Κατηγορούνται λοιπόν οι βουλευτές ότι έκαναν αυτήν τη δήλωση τη στιγμή που είχε καταδικασθεί ο Σύλλογος Επιστημόνων για τη λειτουργία των (παράνομων) παιδικών σταθμών ή όταν υποχρεώθηκε ο Δήμος Μύκης να αλλάξει τον διαγωνισμό που έθετε ως προϋπόθεση για πρόσληψη προσωπικού την πιστοποιημένη γνώση τουρκικής γλώσσας.

• Η TRT μάλιστα υπονοεί ότι μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ (Καραγιουσούφ και Μουσταφά) με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης και τον διευθυντή του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης ακολούθησε η δημοσιοποίηση της απόφασης για την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας τριών ακόμη μειονοτικών σχολείων.

• Γίνονται ανακατατάξεις στη μειονότητα και εσωτερικές διεργασίες και σε αυτό το παιχνίδι επιχειρείται η τιθάσευση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά των δύο βουλευτών της Ροδόπης, που δείχνουν να έχουν αντιστάσεις… Και τα παιχνίδια αυτά θα ενταθούν εν όψει ευρωεκλογών και ας το έχουν υπόψη τους αυτό όλοι όσοι παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια στη Θράκη. Και αυτό δεν αφορά μόνο το προξενείο και τους ανθρώπους του…

• Και επαναλαμβάνουμε: Πότε θα αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από όσους (ακόμη και βουλευτές) συμμετέχουν σε εκδηλώσεις όπου φιγουράρει η σημαία της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης»;

***

Χαμένοι και στην Αλβανία;

Στην Αλβανία οι εξελίξεις είναι αρνητικές. Πέραν του γενικού προσανατολισμού της αλβανικής εξωτερικής πολιτικής, που γίνεται όλο και πιο αλαζονική, όλο και πιο επεκτατική και με δεδομένη τη στενή πρόσδεση του καθεστώτος Ράμα με τον Ταγίπ Ερντογάν, το ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας έρχεται και πάλι στην κορυφή της ατζέντας.

• Με αφορμή όσα συμβαίνουν στη Χειμάρρα, όπου ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος Γκ. Γκόρος, στέλεχος και στενός συνεργάτης του Ράμα, ηγείται της προσπάθειας αλλοίωσης του περιουσιακού χάρτη της περιοχής με πολεοδομικό και χωροταξικό σχέδιο που ενέκρινε μέσα από διαβλητές διαδικασίες το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής.

• Στο στόχαστρο βρίσκονται κατά κύριο λόγο ελληνικές περιουσίες, αλλά, δυστυχώς, η επιχείρηση αυτή που είναι σε εξέλιξη από την αλβανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον δήμαρχο Χειμάρρας αλλά και άλλους μειονοτικούς που ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και βρίσκο­νται σε διαρκή σύγκρουση με την ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ, ουσιαστικά ρίχνει στάχτη στα μάτια και καλύπτει όλα τα εγκλήματα που έγιναν την τελευταία δεκαπενταετία στον Δήμο Χειμάρρας, ακόμη και την περίοδο που βρισκόταν στα χέρια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

• Και αυτό διότι μεγάλες περιουσίες που είχαν αποδοθεί σε μέλη της μειονότητας πουλήθηκαν εν μια νυκτί σε αλβανικές εταιρείες, άλλες περιουσίες παραχωρήθηκαν με διαβλητές διαδικασίες σε επιχειρήσεις συμφερόντων ανθρώπων του πρώην προέδρου Σ. Μπερίσα, δημιουργώντας ένα χαοτικό σκηνικό, με μοναδικό θύμα την ελληνική μειονότητα.

• Σήμερα το έγκλημα αυτό ολοκληρώνεται, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αντίδραση. Διότι, από την άλλη πλευρά, και η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ, που έχουν δυστυχώς περιθωριοποιηθεί πολιτικά στην Αλβανία και στον χώρο της μειονότητας, επιχειρούν αντί να βρεθεί λύση, είτε με πολιτική πίεση είτε με προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, να δημιουργήσουν συνθήκες έντασης, ελπίζοντας ότι έτσι θα εξασφαλίσουν στο διηνεκές τη στήριξη της Αθήνας (όχι μόνο πολιτική) και ίσως συγκινήσουν κάποια από τα μέλη της μειονότητας ώστε να δοθεί φιλί ζωής στην ΟΜΟΝΟΙΑ.

• Δυστυχώς, οι γνωστές κραυγές περί εξωμοτών, περί προδοτών της μειονότητας, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι δικαιολογημένες, μπορεί να συσπειρώνουν συγκυριακά κάποιους πυρήνες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αλλά δεν φαίνεται να συγκινούν όσους Βορειοηπειρώτες παραμένουν ακόμη στις εστίες τους. Και η επιστράτευση της απειλής της αφαίρεσης της ελληνικής ιθαγένειας λειτουργεί διχαστικά και διαλυτικά για τη μειονότητα.

• Και μια λεπτομέρεια που θα πρέπει να διευκρινισθεί: Ο προηγούμενος δήμαρχος Χειμάρρας Β. Μπολάνος, πρόεδρος τότε της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, είχε εγκρίνει το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης; Και τι ακριβώς είχε κάνει στις δύο θητείες του, ώστε να αποδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας σε αυτούς που πραγματικά ανήκαν οι περιουσίες;

• Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, και πάλι την Πέμπτη το ΥΠΕΞ προειδοποίησε με αιχμηρή ανακοίνωση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Ας ελπίσουμε ότι θα κινηθεί εγκαίρως, ώστε πριν από την έκθεση της Κομισιόν, τον Οκτώβριο, να συμπεριληφθούν συγκεκριμένα στοιχεία που θα στοιχειοθετούν τις παραβιάσεις των μειονοτικών δικαιωμάτων στο θέμα της Χειμάρρας. Γιατί υπενθυμίζουμε ότι στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν δεν υπήρχε ούτε λέξη για τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας, παρά μόνο για τις περιουσίες «Αιγυπτίων» στην Αλβανία…

• Επί τη ευκαιρία, ο κ. Βαμβουνάκης έχει ασχοληθεί καθόλου με τα προγράμματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που είχαν εγκριθεί για την Αλβανία από την ΥΔΑΣ; Εκεί θα φανεί εάν πράγματι υπήρξε κανονική αντεθνική δράση. Αν υλοποιήθηκαν τα προγράμματα αυτά και αν πράγματι διατέθηκαν όλα τα κονδύλια τα οποία εκταμιεύθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο…

Ο εξωφρενικός
exofrenikos@hotmail.com

Σελίδες: