Κεντρική σελίδα | Προηγούμενα Φύλλα | Επικοινωνία

ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΗ - ΚΟΣΜΟΣ
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΑΜΥΝΑ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΟΣ
Δες
γράφουν
ΣΤΗΛΕΣ
ΘΑΡΡΑΛΕΑ
ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
ΖΙΖΑΝΙΟ
ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Υπάρχουν 14 ακόμα άρθρα στην κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Αποστολή άρθρου Προβολή σε μία σελίδα Εκτύπωση άρθρου
11/06/2017
Χρέος γιοκ, ok για τη δόση και με κάτι ψιλά παραπάνω...
Εκλογές πριν από τη συμφωνία ήθελαν οι «53»

Σελίδες:

Στραμμένη στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι η προσοχή της Αθήνας, ενώ κλίμα αισιοδοξίας διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η κυβέρνηση προσδοκά μια σαφή και ξεκάθαρη απόφαση, που θα αίρει το αδιέξοδο και θα δημιουργεί νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι στη συνεδρίαση θα κλείσει κατά οριστικό τρόπο το ζήτημα της αξιολόγησης και ταυτόχρονα το Eurogroup θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Το ποσό που τελικά θα εκταμιευθεί θα υπερβαίνει τα 7 δισ., ενώ θα υπάρχει ένα επιπλέον ποσό το οποίο θα διατεθεί για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Όσον αφορά το χρέος, δεν πρέπει να αναμένεται οποιασδήποτε μορφής λύση, καθώς τα εμπόδια που υψώνονται από πλευράς Βερολίνου παραμένουν ανυπέρβλητα. Αυτό που πιθανότατα θα αποφασιστεί θα είναι ένας οδικός χάρτης, μια περιγραφή των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν στο μέλλον, όχι πάντως νωρίτερα από τις γερμανικές εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Το Eurogroup δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή αναφορά στο ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης, καθότι αυτό είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που είναι αυτή που θα λάβει όταν έρθει η ώρα τις οριστικές αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, είναι σε εξέλιξη γαλλική πρωτοβουλία με στόχο να βρεθεί μια φόρμουλα που θα διευκολύνει την έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, έρχεται αύριο στην Αθήνα, κατΆ εντολήν του Προέδρου Εμ. Μακρόν, ο υπουργός Οικονομικών Μπ. Λεμέρ, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Ιταλίας αλλά και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελ­μπλουμ. Η γαλλική πρόταση συνδέει το εύρος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης που θα επιτυγχάνει κάθε χρόνο η Ελλάδα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς να συμμετέχει στη δανειοδότηση της χώρας μας.

Στο μεταξύ, έντονη είναι η κινητικότητα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την ομάδα των «53» να συνεχίζει να προβάλλει ενστάσεις όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Η θέση που εκφράζουν είναι ότι θα έπρεπε να προηγηθούν νέες εκλογές για να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός αν εγκρίνει ή όχι τη νέα συμφωνία που προτείνεται από τους δανειστές. Στην κυβέρνηση, και ειδικά στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν σκέφτονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις του Eurogroup.

Σελίδες: