Η Ομογένεια πανηγυρίζει για το βέτο στην εθνική παρέλαση στη Νέα Υόρκη

Τα ίδια συναισθήματα εκφράζουν οι ομογενείς για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, αλλά και για όσα κόμματα της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν στη γραμμή του βέτο.

Τα συμπεράσματα αυτά συνάγονται από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε το «ΠΑΡΟΝ» με ομογενείς ανά τον κόσμο και, ιδιαίτερα, με εκπροσώπους της οργανωμένης ομογένειας, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Βουκουρεστίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Νίκος Διαμαντίδης, εξέφρασε στο «ΠΑΡΟΝ» τη βαθιά του ικανοποίηση για τη «σθεναρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης» εκφράζοντας, συγχρόνως, την αντίθεσή του σε σύνθετη ονομασία των Σκοπίων. Παράλληλα, κατηγόρησε τον αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους για τις πιέσεις που άσκησε προς την κατεύθυνση της Ελλάδας, αλλά και για την αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», γεγονός το οποίο, όπως είπε, «δεν έκανε καλό ούτε στην ίδια την Αμερική».

Η πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Αμερικής, Νίνα Περοπούλου, μιλώντας στην εφημερίδα μας επισήμανε τη βαθιά ικανοποίηση των Μακεδόνων από την εξέλιξη στη ρουμανική πρωτεύουσα:

«Εμείς οπωσδήποτε, ως Παμμακεδονικές ανά τον κόσμο, καταστήσαμε γνωστό ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θα ανεχθούμε να συμπεριληφθεί ο όρος Μακεδονία στη μόνιμη ονομασία των Σκοπίων. Ταχθήκαμε κατά της σύνθετης ονομασίας, την οποία δέχθηκε η κυβέρνηση και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Εκτιμούμε ότι εάν ο όρος Μακεδονία εκχωρηθεί στα Σκόπια, θα έχουμε να κάνουμε με αλυτρωτικές συμπεριφορές. Οι Σκοπιανοί δεν μπορεί να λογικευτούν και δεν μπορούν να κάτσουν στο τραπέζι. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Σίγουρα οι επεκτατικές τους τάσεις θα γίνουν εντονότερες όπως και η προπαγάνδα τους. Το βέτο μάς ικανοποίησε, είναι ένα ξεκίνημα, και θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αποτελεί και ένα ΝΑΤΟϊκό άλλοθι για τα Ηνωμένα Έθνη».

Ένας άλλος ομογενής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερμανίας και Ταμίας του ΣΑΕ, κ. Κώστας Δημητρίου, δήλωσε στο «ΠΑΡΟΝ» ότι «τελικά έγινε αυτό που αναμέναμε. Η αδιαλλαξία των Σκοπίων οδήγησε στο να αναγκασθεί η Ελλάδα να θέσει το βέτο. Τώρα πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα θα εκδηλωθεί μια περισσότερο συνετή πολιτική από τους Σκοπιανούς, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα που χρονίζει πλέον». Ο κόσμος ένιωσε ανακούφιση για το ότι η Ελλάδα κατάφερε να επιβάλει τη θέση της, αν και αυτό φαινόταν δύσκολο».

Ο κ. Άντονι Μαυρομαράς, από τον Καναδά, πρώην πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Καναδά, υποστήριξε ότι «ως Έλληνες του εξωτερικού αισθανόμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι για τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή».

Ο ομογενής πολιτειακός βουλευτής του Κονέκτικατ και πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, κ. Δημ. Γιάνναρος, μιλώντας στην εφημερίδα μας είπε: «Συμφωνώ απολύτως. Είμαι κατενθουσιασμένος με την απόφαση του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα και τα Σκόπια πρέπει οπωσδήποτε να βρουν μια λύση που να είναι λογική και να μην παραβιάζει την ιστορία και τα εδάφη της Ελλάδος».

Ο κ. Γιάνναρος πρόσθεσε πως αυτό πρέπει να το αντιληφθεί και η αμερικανική κυβέρνηση «παρόλο που εμείς (σ.σ.: οι ΗΠΑ) ήμασταν η χώρα που προωθούσαμε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, δεν κάναμε απολύτως τίποτα για να τους συνετίσουμε». Πρόσθεσε δε πως όλοι οι ομογενείς στην περιφέρειά του είναι κατενθουσιασμένοι.

Ακόμη ένας ομογενής, ο κ. Ηλίας Τσεκερίδης, πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, δήλωσε «πολύ υπερήφανος για τη στάση της Ελλάδας στο θέμα των Σκοπίων. Όλοι εδώ στην Αμερική έτσι αισθάνονται, γιατί μερικοί είχαν ενδοιασμούς ότι θα υποκύψει στο τέλος η Ελλάδα.

Εγώ νομίζω πως η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει μέχρι τέλους αυτό που πρέπει. Εμείς εδώ, στα ντάινερς και στα εστιατόρια με όσους Έλληνες μιλήσαμε, όλοι λένε μπράβο».

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αμερικής Μαν. Βελιβασάκης μιλώντας στο «ΠΑΡΟΝ» χαιρέτισε την επιτυχία, όπως είπε, της κυβέρνησης «στην προάσπιση των εθνικών θεμάτων» και επεσήμανε ότι «ήταν καιρός να δώσουμε το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την Ελλάδα»

Τέλος, σε δηλώσεις τους στο «ΠΑΡΟΝ» έγκυροι κύκλοι του προεδρείου του ΣΑΕ υποστήριζαν, αναφορικά με ορισμένες διαμαρτυρίες ομογενών που του καταλογίζουν «παθητική» στάση στο όλο θέμα: «Το ΣΑΕ ως εκ της φύσεώς του πρέπει να κρατάει λεπτές ισορροπίες, διότι αν τυχόν και παίρναμε μια γραμμή σκληρή, θα ταυτιζόμασταν με τα ακραία στοιχεία και αυτό δεν θα ήταν καλό».

H παρέλαση στην Νέα Υόρκη

Δεκάδες χιλιάδες Ελληνοαμερικανών θα κατακλύσουν σήμερα Κυριακή τη φημισμένη 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης, ντύνοντάς την στα γαλάζια και τα λευκά. Κεντρικό σημείο αναφοράς τα εθνικά θέματα, και ιδιαίτερα το Σκοπιανό. Η θετική εξέλιξη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, με τη μη πρόσκληση, τελικά, της γειτονικής χώρας, παρά και τις αμερικανικές πιέσεις, αναμένεται να πανηγυρισθεί δέοντος από την ομογένεια.

Να σημειωθεί ότι τόσο το ΣΑΕ όσο και άλλοι ομογενειακοί παράγοντες είχαν δραστηριοποιηθεί τις τελευταίες μέρες σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη γύρω από τις ελληνικές θέσεις, με δημοσιεύσεις σε εφημερίδες, όπως «Ουάσινγκτον Ποστ» και «Νιου Γιορκ Τάιμς», «Τάιμς» του Λονδίνου, γαλλική «Μοντ» κ.ά.

Δεκάδες καλαίσθητα άρματα, με αναφορά στα εθνικά μας θέματα αλλά και με σκηνές από την ομογενειακή καθημερινότητα, θα παρελάσουν σήμερα Κυριακή, 6 Απριλίου, μπροστά από τους επισήμους, στις τάξεις των οποίων θα συγκαταλέγονται ο πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας και πολλοί βουλευτές.

«Περιμένουμε περισσότερους από 200.000 ομογενείς. Όλα είναι έτοιμα. Έχουμε 58 άρματα, πολλά από τα οποία έχουν θέμα τους το Σκοπιανό. Περίπου 2.500 θα είναι όσοι θα παρελάσουν. Έχουμε Σωματεία και Ομοσπονδίες από όλη τη χώρα. Είναι η μεγαλύτερη παρέλαση του Ελληνισμού έξω από την Ελλάδα», τόνισε στο «Π» ο Ν. Διαμαντίδης και συνέχισε:

Οι Εύζωνοι της προεδρικής φρουράς, που μετέβησαν ειδικά για την παρέλαση στη Νέα Υόρκη, θα δώσουν τον δικό τους εθνικό τόνο, γεγονός που ο κ. Διαμαντίδης χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντικό.

Σπουδαίο χαρακτήρισε και το ότι φέτος το μεγάλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο FOX θα μεταδώσει ζωντανά 2 ώρες, από τις συνολικά 3.30 που αναμένεται να κρατήσει η παρέλαση. «Μας γεμίζει χαρά το γεγονός αυτό, καθώς σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια αμερικανικά σπίτια θα “μπει” η ελληνική παρέλαση. Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι η ERT World θα αναμεταδώσει επίσης ζωντανά την παρέλαση στην Ελλάδα και παντού στον κόσμο».

Στο «Παρόν της Κυριακής» μίλησε και ο ελληνοαμερικανός πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Αμερικής, κ. Παν. Σπηλιάκος, ο οποίος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη είχε παρελάσει ντυμένος Μακεδονομάχος, ακολουθούμενος από μια κουστωδία μικρών οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφε «τη Μακεδονία σαν τα μάτια μας».

Ο κ. Σπηλιάκος πρόκειται να επαναλάβει το σκηνικό σήμερα Κυριακή μπροστά στα μάτια χιλιάδων ομογενών της Βοστώνης, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη μεγάλη εθνική παρέλαση που διοργανώνεται εκεί.

«Η θυσία αυτών που μας έχουν σήμερα ελεύθερους, δεν ξεχνιέται και τιμάται», είπε και πρόσθεσε ότι «χαιρόμαστε γιατί η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει βέτο στις προτάσεις του κ. Νίμιτς οι οποίες είναι απαράδεκτες. Είμαστε 100% μαζί της και ελπίζουμε να κρατήσει τη στάση αυτή μέχρι το τέλος εφόσον οι προτάσεις του κ. Νίμιτς και των Αμερικανών δεν είναι αυτές που υπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδος. Θέλω να πω, όμως, ως αμερικανός πολίτης, ότι δεν εξυπηρετούν ούτε τα συμφέροντα της Αμερικής. Ήτανε ένα τεράστιο σφάλμα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και του Προέδρου Μπους που αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”».

Ο κ. Σπηλιάκος, που άφησε αιχμές για τη στάση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) να αποδεχθεί σύνθετη ονομασία, πρόσθεσε ότι οι Παμμακεδονικές είναι αντίθετες σε κάτι τέτοιο. «Η σύνθετη ονομασία -είπε- δεν μας εκφράζει, έχουμε μια στάση 40 χρόνια τώρα. Θέλουμε για τα Σκόπια ονομασία που να μην εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία. Δεν τους ανήκει. Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική, όπως είπε και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μακεδόνας Κων. Καραμανλής».


Σχολιάστε εδώ