Τυπολογίες

– Αρνητικές επιπτώσεις σε ανερχόμενο στέλεχος του ΔΟΛ εκτιμούν ορισμένοι πως θα έχουν οι ζημιές του ΔΟΛ στο πρώτο τρίμηνο. Η πολιτική των νέων περιοδικών δεν φαίνεται να απέδωσε.

– Πήγαινε γυρεύοντας να φάει το κεφάλι του ο Λάμπρος Σμαΐλης. Κάπου όλα έχουν ένα όριο… Δεν κατάλαβε ότι η «Απογευματινή» δεν ήταν δική του εφημερίδα για να παίζει τα δικά του παιχνίδια… εναντίον όποιου δεν συμπαθεί. Η δεοντολογία επί των ημερών του έγινε είδος εν ανεπαρκεία… Άγνωστο πάντως είναι αν θα παραμείνει στην «Απογευματινή». Η πλευρά Σαραντόπουλου δηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα, ο ίδιος ωστόσο δείχνει να μη θέλει να μείνει και κινείται γι’ αλλού… Είναι γεγονός πάντως ότι η εφημερίδα δύσκολα θα περπατήσει αν δεν μπουν λεφτά! Τέτοια πρόθεση δεν φαίνεται να έχει η οικογένεια Σαραντόπουλου… και προσβλέπει σε κυβερνητικές… ενέσεις!

– Μία μία τελειώνουν οι τηλεοπτικές εκπομπές και αν κάνουμε απολογισμό, πραγματικά ξεχώρισε στο τοπίο της ΝΕΤ η εκπομπή της Φωτεινής Πιπιλή. Αν μη τι άλλο, είχαμε την ευκαιρία, ιδίως εμείς οι άνδρες, και σαπουνόπερες και σίριαλ να μη βλέπουμε, αλλά να περνάμε δημιουργικά και να μας ανεβάζει η εκπομπή αλλά και η ίδια με χιούμορ.

– Οι εκπρόσωποι της κεντροαριστερής (;) δημοσιογραφίας συνέρρευσαν την περασμένη Κυριακή στην Τζια. Πήγαν όλοι για τη βάφτιση του παιδιού του Αλέξη Παπαχελά.

– Tο κλείσιμο της ελληνικής υπηρεσίας του BBC και τη διατήρηση της αλβανικής, της FYROM, της σερβικής και της βουλγαρικής εξετάζει το BBC σε συνεργασία με το Foreign Office! Το BBC θέλει να δημιουργήσει ξανά αραβόφωνο τηλεοπτικό σταθμό και προσπαθεί να εξοικονομήσει έσοδα, κόβοντας τα ραδιοφωνικά προγράμματα του World Service. Στην Ελλάδα, η ελληνική υπηρεσία έχει 66 χρόνια παρουσίας, με μετάδοση των προγραμμάτων της μέσω του Σκάι και της ΕΡΑ, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για τα διεθνή θέματα και ειδικότερα αυτά των Βαλκανίων.

– Άλλος ένας δημοσιογράφος σε ΔΣ κρατικού θεσμού. Με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φάνης Πάλλη Πετραλιά, ο κριτικός κινηματογράφου της «Ελευθεροτυπίας» Νίνος Φένεκ Μικελίδης διορίστηκε μέλος στο ΔΣ του ήδη ταλαιπωρημένου Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου, στη θέση του Βασίλη Λεοντιάδη. Η θητεία του, όπως αναφέρεται, λήγει στις 22 Μαΐου 2009, ημερομηνία ολοκλήρωσης της θητείας και του προέδρου του κέντρου Θανάση Βαλτινού.

– Δύο εφημερίδες του Βόλου άλλαξαν χέρια το τελευταίο διάστημα, περνώντας σε επιχειρηματία της περιοχής, αλλά πολλοί βλέπουν πως υπάρχει ενδιαφέρον και από βουλευτή της περιφέρειας.

– Ο εκνευρισμός είναι στην ημερήσια διάταξη το τελευταίο διάστημα στα «Νέα». Ανώτατο διευθυντικό στέλεχος έχει μονίμως νεύρα, με αποτέλεσμα οι φωνές να μην αποτελούν έκπληξη και η συμπεριφορά του να συζητείται διαρκώς στο καφέ του κτιρίου της Μιχαλακοπούλου.

– Η ΕΡΤ διεκδικεί ξανά μια θέση στην καρδιά μας με την καινούργια της καμπάνια με σλόγκαν «Το αγαπημένο μου της-ΕΡΤ». Το κίτρινο
t-shirt μπορεί να γίνει το σύμβολο της αναγέννησης ενός από τους πιο πολύπαθους και πολυπληθείς δημόσιους οργανισμούς και ίσως αποτελέσει ταυτόχρονα επικοινωνιακό παράδειγμα προς μίμηση για άλλους κρατικούς οργανισμούς. Η καμπάνια της ΕΡΤ, με ένα δημιουργικό λεκτικό και ένα σήμα διαφορετικό για την ΕΡΤ, μας θυμίζει ότι ένας από τους πιο αγαπημένους μας οργανισμούς είναι εδώ και λειτουργεί κόντρα στην τηλεοπτική απαξίωση. Όπως είναι γνωστό, σε όλη την Ευρώπη οι δημόσιες τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα και γενικά οι δημόσιοι οργανισμοί θεάματος και ψυχαγωγίας απολαύουν της εκτίμησης των ευρωπαίων πολιτών ως οι πλέον αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης και ως θεματοφύλακες της ποιότητας. Και βέβαια έχουν υψηλή ακροαματικότητα, γιατί οι ευρωπαίοι φίλοι μας αντιλαμβάνονται λίγο διαφορετικά τα ΜΜΕ τους.

– wΣχέδιο να παρουσιάζουν εναλλάξ το δελτίο ειδήσεων η Έλλη Στάη και ένας ακόμη δημοσιογράφος έχουν στον ΑΝΤ1, αντιγράφοντας το μοντέλο του BBC. Ακόμη δεν βρέθηκε ο δημοσιογράφος, καθώς παρουσιάστρια άλλου καναλιού έστειλε μήνυμα ότι δεν μετακινείται.
wΑναζητείται συμπαρουσιαστής για την πρωινή εκπομπή του Mega με τον Δημήτρη Καμπουράκη. Ανεβασμένες πάντως είναι οι μετοχές του Ιορδάνη Χασαπόπουλου, ενός προσώπου ιδιαίτερα φιλικού για τους τηλεθεατές του MEGA…
wΚαι με τηλεπαιχνίδι η Νουάρ Προντάκσιονς του Σπύρου Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεοϊδρυθείσα εταιρεία του ηθοποιού και μιας σειράς γνωστών προσώπων της ελληνικής παραγωγής θα αναλάβει για λογαριασμό της ΕΡΤ, εκτός από την παραγωγή του «Στην υγεία μας» που είχε η Cut Production, και ένα τηλεπαιχνίδι.
wΚινητικότητα στους σταθμούς για τις συχνότητες στην Αττική. Το Mega, βλέποντας πως δεν θα μπορεί για καιρό να εκπέμπει παράνομα στα VHF (συχνότητα 7), υπόθεση για την οποία βρίσκεται στα δικαστήρια με την ΕΡΤ εδώ και πολλά χρόνια, ενίσχυσε το σήμα του στη συχνότητα 66 από την Πάρνηθα. Στη 51 UHF από τον Υμηττό βγήκε το Euronews.
wΜε δύο περιοδικά θα ξεκινήσουν οι Εκδόσεις Ιλισσός, το ένα από τα οποία θα είναι γυναικείος οδηγός αγοράς.
w Tη διαγραφή από το μητρώο των διαφημιστικών εταιρειών για όσες από αυτές αναθέτουν σε τρίτους και τέταρτους μεσολαβητές τη διανομή της κρατικής διαφήμισης ζητούν οι ενώσεις των επαρχιακών εφημερίδων. Οι ενώσεις βρίσκονται στις τελικές διαπραγματεύσεις με τον Θ. Ρουσόπουλο για τη μορφή που θα λάβει το προεδρικό διάταγμα του επαρχιακού Τύπου.

– 2 Για χθες Σάββατο 25 Ιουνίου είχε προγραμματιστεί η συνάντηση Καραμανλή-Λαμπράκη. Δεν είναι γνωστό αν τελικώς πραγματοποιήθηκε και τι συζητήθηκε, αν και στην ατζέντα περιλαμβανόταν ο νέος νόμος για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ, αλλά και ο ορισμός των μελών του ΔΣ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η πλευρά Λαμπράκη ήταν προσεκτική το προηγούμενο διάστημα και, αν και οι δύο εφημερίδες του συγκροτήματος διατήρησαν τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, απέφυγαν τις προσωπικές επιθέσεις. Μάλιστα, την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, απαλείφθηκε χτύπημα από την πρώτη σελίδα του «Βήματος» πως ο πρωθυπουργός στο «πόθεν έσχες» του «ξέχασε να δηλώσει το φουσκωτό του».

– wΣυνάντηση με τον Θ. Κυριακού είχε πρόσφατα ο Γ. Χουλιάρας, με πρόταση -σύμφωνα με πληροφορίες- να αναλάβει καθοριστικό ρόλο στην ιεραρχία του σταθμού. Η σύμβασή του στην ΕΡΤ ως εντεταλμένου συμβούλου δεν έχει ακόμη ανανεωθεί, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα για το αν θα συνεχίσει την εργασία του στην κρατική τηλεόραση. Του έχει βέβαια ανατεθεί το εγχείρημα του Φεστιβάλ Τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη, αλλά χωρίς πρόταση για ανανέωση της σύμβασής του. Προφανώς, γι’ αυτό και γίνονται όλες οι συναντήσεις με τα ιδιωτικά κανάλια, αφού πριν από τον Θ. Κυριακού είχε συνάντηση και με τον Τζώννυ Καλημέρη.

– 4Δυναμικά μπαίνουν στη διεκδίκηση ραδιοφωνικής άδειας περίπου 150 ραδιοερασιτέχνες. Οι ερασιτέχνες τη δεκαετία του ’80 είχαν δημιουργήσει τον ραδιοφωνικό σταθμό με την επωνυμία ΑΛΦΑ 100 και εδώ και καιρό εκφράζονται ως Σωματείο Φίλων του Ραδιοφώνου, το οποίο οργάνωσε ο δημοσιογράφος Βασίλης Ταλαμάγκας. Ο ΑΛΦΑ 100, με την ΑΠ 10257/3244 άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ραδιοσταθμού, εξέπεμπε από το 1988, με τη συμμετοχή ραδιοερασιτεχνών της εποχής. Το σωματείο έχει αναγνωριστεί νόμιμα με την 5999/2003 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα πρωτοβουλίας θα ανακοινώσει σύντομα τις κινήσεις στις οποίες σκοπεύει να προβεί, προκειμένου να διεκδικήσει επισήμως ραδιοφωνική άδεια.
4 Ο Αντώνης Μανιτάκης, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΣΡ, ακούγεται έντονα πως θα επιστρέψει στο Συμβούλιο. Ο έγκριτος συνταγματολόγος έχει βαθιά γνώση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των ζητημάτων της διαπλοκής.
4Τη δυνατότητα μεταβίβασης του σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος αποκτά η Επιτροπή της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας. Σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, «η επιτροπή δύναται να μεταβιβάσει άνευ ή μετά ανταλλάγματος τον επ’ ονόματι της Εκκλησίας Ραδιοφωνικόν ή Τηλεοπτικόν Σταθμόν επίγειας ή δορυφορικής λήψεως». Επίσης, αποκτά το δικαίωμα «να αναθέτει την παραγωγή έργου ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού χρόνου», ενώ το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα εξακολουθεί να έχει την ευθύνη λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού και του Internet μέχρι να εκχωρηθούν στην εταιρεία Εκκλησιαστική Επικοινωνία.

– wΚατά 160.984,75 ευρώ αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο του Λάμψη FM, με την έκδοση 5.485 νέων ονομαστικών μετοχών, αξίας 29,35 ευρώ η καθεμία. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 342.954,75 ευρώ.
w Ζημιές 216.627 ευρώ εμφανίζει το 2004 η Ραδιοπληροφορική Γ. Πολίτης Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που ελέγχει τον Super Star, έναντι ζημιών 233.117 ευρώ το 2003. Οι συνολικές ζημιές της εταιρείας ανέρχονται σε 1.712.182 ευρώ, ενώ ο τζίρος το 2004 έφτασε τα 374.934 ευρώ, από 799.699 ευρώ το 2003.
wΖημιές 355.373 ευρώ το 2004, έναντι ζημιών 225.779 ευρώ το 2003 παρουσιάζει η Φουλ Μουν Εντερτέινμεντ, η εταιρεία που είχε ιδρύσει ο Τζ. Καλημέρης, με αποτέλεσμα οι συνολικές ζημιές να φτάνουν τα 876.042 ευρώ. Ο τζίρος της εταιρείας ανέρχεται σε 84.310 ευρώ το 2004, από 1.659.753 ευρώ το 2003.
w Η Πηνελόπη Συντυχάκη ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της D B Ανώνυμη Συμμετοχική Εταιρεία, που εξαγόρασε το «Ποντίκι». Αντιπρόεδρος είναι η Ε. Κοπάτου, σύζυγος του Δ. Μπενέκου, και μέλος η
Ά. Καλούμενου, σύζυγος του
Α. Δελατόλα.

– 3Δεν έχει ακόμη αποφασίσει η φυσική ιδιοκτησία του Flash ποιο θα είναι το μέλλον του σταθμού. Πρόθεσή της φαίνεται να είναι η παραμονή του σταθμού στον έλεγχό της και γι’ αυτό περιμένει την κατάθεση του νόμου για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ από τον Θ. Ρουσόπουλο. Προσφορές για τον σταθμό υπήρξαν το τελευταίο διάστημα και από τον Θ. Αναστασιάδη, συνέταιρο του Πουλόπουλου στον «Πρωταθλητή», αλλά και από σημερινό τηλεοπτικό σταρ, ο οποίος πέρασε πολύ καιρό από τα μικρόφωνα του σταθμού υπερασπιζόμενος προσωπικά τον Σ. Κόκκαλη. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται πάντως, κυρίως για τεχνικούς λόγους, η είσοδος άλλου προσώπου στο μετοχικό κεφάλαιο του σταθμού, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη «τονωτική ένεση», ενώ ενδεχομένως την ίδια ώρα θα συζητείται στο ΕΣΡ για μία ακόμη φορά η μεταβίβαση του Flash και το «πόθεν έσχες» του Σωτήρη Πουλόπουλου. Ενδεικτικό των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σταθμός είναι πως η ιστοσελίδα του είναι εκτός Ίντερνετ για αρκετές ημέρες εξαιτίας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υποχρεώσεων σε προμηθευτές.
3Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ εκτός από την «Απόφαση» και για τον Flash 96, τον Flash.gr και την «Αθλητική Ηχώ». Για τις περιπτώσεις των εταιρειών Πουλόπουλου η ΕΣΗΕΑ «θα αναμείνει την υπόσχεση της εργοδοσίας για την εξόφληση των δεδουλευμένων του Μαΐου για τον Flash 96 και του Απριλίου για τον Flash.gr. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, το ΔΣ θα προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα σε απεργιακές κινητοποιήσεις». Ταυτόχρονα, θα καλέσει τους εκπροσώπους της εργοδοσίας στην «Αθλητική Ηχώ», στην οποία οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Μάρτιο, «να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους πριν το ΔΣ υποχρεωθεί να προκηρύξει 24ωρη προειδοποιητική απεργία την ερχόμενη εβδομάδα». Τέλος, αποφασίστηκε η εκπροσώπηση της ΕΣΗΕΑ στη Συντονιστική Επιτροπή των συνεργαζομένων ενώσεων στον χώρο του Τύπου, που θα συνεδριάσει αύριο.

– 3 Την εξαίρεση των μη πολιτικών περιοδικών από τον επικείμενο νόμο περί συγκέντρωσης στα ΜΜΕ ζήτησαν εκπρόσωποι της Ένωσης Περιοδικού Τύπου σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Επικρατείας. Εκεί ζήτησαν να μην προσμετρώνται τα ειδικά ή τα life style περιοδικά στα κριτήρια περί συγκέντρωσης, δηλαδή να ισχύσει ό,τι έγινε και με τον αποσυρθέντα νόμο περί «βασικού μετόχου». Οι εκπρόσωποι των περιοδικών ζήτησαν ακόμη αύξηση των μεριδίων της κρατικής διαφήμισης στις σελίδες των περιοδικών, καθώς ως τώρα η παρουσία της είναι ισχνή.

– 3Ένα αμερικανικό γυναικείο περιοδικό θα εκδώσει τον Οκτώβριο η ΙΜΑΚΟ, ενώ προγραμματίζει και την έκδοση άλλων δύο σε χώρες της Βαλκανικής εντός του 2006. Στη γενική συνέλευση της περασμένης Τετάρτης εξελέγησαν στο ΔΣ οι Πέτρος Κωστόπουλος, Μιχάλης Καρής, Αθανάσιος Παπαχρήστου, Μαρία Γράψα, Γεώργιος Πελεκανάκης και Ιωάννης Βεκρής, για να διοικήσουν την εταιρεία μια 3ετία. Η συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2004. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι μέτοχοι οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Μετόχων της εταιρείας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αξιών της 1ης Ιουλίου 2005. Επίσης, τροποποίησε το καταστατικό ώστε να εκλέγονται στο ΔΣ της εταιρείας μέχρι δύο αντιπρόεδροι, αλλά και το ΔΣ της εταιρείας να μεταβιβάζει το δικαίωμα οργανικής εκπροσώπησης σε μέλη του ή σε τρίτα πρόσωπα.

– 3Μία ακόμη μετοχική αλλαγή. Ποσοστό χαμηλότερο του 2,5% του Extra που κατείχε ο Αθανάσιος Ψυχάρης μεταβιβάστηκε στους Γεωργία Λαΐου, Γιάννη Δημητροκάλη και Ελένη Κουρή.

– 3 Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και η ΕΡΤ διοργανώνουν το «Πρόγραμμα Οπτικοακουστικής Παιδείας για Παιδιά και Νέους» στο πλαίσιο «Κατασκηνώσεις-Καλοκαίρι 2005» και με επίκεντρο το ραδιόφωνο και την τηλεόραση γίνεται προσπάθεια να μάθουν στα παιδιά πώς παράγεται μια εκπομπή, βάζοντάς τα στη θέση του παραγωγού-εκφωνητή-δημοσιογράφου.

– 3Μετάδοση μέσω κινητού τηλεφώνου του αγώνα Βραζιλία – Ελλάδα επιχείρησε αθλητικός ραδιοφωνικός σταθμός που δεν είχε τα σχετικά δικαιώματα. Μόνο που οι γερμανοί διοργανωτές εντόπισαν τον παρανομούντα και του ζήτησαν να σταματήσει. Ευτυχώς για τον σταθμό, δεν προχώρησαν σε καταγγελία.

– 3Κινδύνους πλέον εμπεριέχει η καθυστέρηση στη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Η Συσπείρωση προτείνει «αντιπροσωπευτικό-αναλογικό προεδρείο». Δηλαδή, στο προεδρείο να «συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις, καταλαμβάνοντας θέση ανάλογα με τη σειρά της κατάταξής τους που ανέδειξε η κάλπη». Επιπλέον, οι «παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο ΔΣ με πάνω από ένα εκλεγμένο μέλος αποφασίζουν οι ίδιες με ποιον ή ποια συνάδελφο θα καταλάβουν τη θέση που τους αναλογεί». Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Δημήτρη Τρίμη, επισημαίνοντας πως «κάθε νόθευσή της θα αποτελεί αντιδημοκρατική παρέμβαση. Θα αναδεικνύει κρυφές (ή λιγότερες φανερές) προγραμματικές συμφωνίες και συγκλίσεις μεταξύ ετερόκλητων δυνάμεων, που δεν ετέθησαν στη δοκιμασία της κάλπης της 8ης και της 9ης Ιουνίου ούτε στις μέχρι σήμερα γνωστές συζητήσεις στο ΔΣ».


Σχολιάστε εδώ