Στον Έβρο τα πτώματα προσφυγόπουλων κατατρώγονται από τα ψάρια!

Στον Έβρο τα πτώματα προσφυγόπουλων κατατρώγονται από τα ψάρια!

Συγκλονιστική αποκάλυψη του γενναίου ιατροδικαστή Αλεξανδρούπολης Παύλου Παυλίδη

-Όταν δεν καταφέρνουν να βγουν στη «Γη της Επαγγελίας»

Υπάρχουν γεγονότα που δεν τα χωράει ο ανθρώπινος νους. Που δεν θέλεις να πιστέψεις ότι είναι αληθινά. Ότι μπορεί να έχουν συμβεί. Δυστυχώς, όμως, η ζωή τα έχει όλα… Και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί…

Αυτό ισχύει και για μία από τις πτυχές που περικλείει η μάχη ανθρώπων απελπισμένων, που θέλουν να κερδίσουν μια σταλιά καλύτερης ζωής από αυτήν που ζούσαν στον τόπο όπου γεννήθηκαν. Και ξεκινούν με την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουν…

Μόνο που το πέρασμα από την… Αχερουσία δεν είναι εύκολο μονοπάτι. Πολύ περισσότερο αν πρέπει να περάσεις από ποταμούς και θάλασσες.

Και ο Έβρος δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά…

Κάποιες από αυτές τις εφιαλτικές στιγμές, τις ανθρώπινες τραγωδίες, έχει ζήσει ΚΑΙ ζει ο ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης Παύλος Παυλίδης. Είναι συγκλονιστική η κατάληξη αν το προσφυγόπουλο δεν αντέξει να βγει στην όχθη. Αν δεν σταθεί τυχερό… Τέτοιες στιγμές ζει ο γενναίος ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης Παύλος Παυλίδης. Στιγμές που εξιστόρησε στον καλό συνάδελφο Σταύρο Τζίμα της «Καθημερινής». Τραγωδίες που άλλοτε αποκαλύπτονται στους παραποτάμους του Έβρου και άλλοτε θάβονται μέσα του.

Πολλά από τα πτώματα «κατατρώγονται από τα ψάρια, ειδικά τα παιδιά, που είναι μικρά τα σώματά τους», επισημαίνει ο ιατροδικαστής. Η εξομολόγησή του είναι συ­γκλονιστική:

«Ο Έβρος είναι ένας ιδιόμορφος ποταμός, με λασπώδη βυθό, όπου προχωράς στο ένα μέτρο και βρίσκεσαι σε μια τρύπα τριών μέτρων. Έχει νησίδες, κορμούς δένδρων, δίνες που σε ρουφάνε και γι’ αυτό αναποδογυρίζουν εύκολα οι βάρκες. Ύστερα, πέφτοντας οι άνθρωποι στο νερό, πνίγονται πολύ πιο εύκολα γιατί φοράνε πολλά ρούχα. Όταν κάνουμε νεκροτομή, βλέπουμε έναν να φοράει τέσσερα παντελόνια, άλλον τρεις μπλούζες, κάποιους δύο μπουφάν κ.ο.κ. Για τον απλούστατο λόγο ότι, όταν μια βάρκα χωράει μέσα δεκαπέντε άτομα, ο λαθροδιακινητής δεν θα τους πει ελάτε με τις βαλίτσες και τις τσάντες σας. Αφετέρου, οι άνθρωποι αυτοί φοράνε, για να μην κρυώσουν, πολλά ρούχα, με αποτέλεσμα, με το που πέφτουν στο νερό, πάνε κάτω σαν βαρίδια.

Τα πτώματα σκαλώνουν στον λασπώδη βυθό, οπότε μένουν μεγάλο διάστημα μέσα στο νερό. Πολλά κατατρώγονται από τα ψάρια, ειδικά τα παιδιά, που είναι μικρά τα σώματά τους. Όταν ο Έβρος πλημμυρίζει και ανακατεύονται τα νερά, τότε τα πτώματα ανεβαίνουν στην επιφάνεια και βρίσκουμε αρκετούς».

Φωτο: wikipedia.org


Σχολιάστε εδώ