Κύριοι του Μαξίμου, όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες…

Κύριοι του Μαξίμου, όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες…


Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού
και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


Είναι προφανές πλέον ότι η επιχείρηση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ ήταν μια προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας. Η επιδίωξη ήταν ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης να συνεχιστεί χωρίς να περιλαμβάνει το ενοχλητικό θέμα των προσφύγων.

Στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Καβούρι έγινε σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε ούτε τις ακροδεξιές κραυγές βουλευτών της ΝΔ και δημοτικών συμβούλων του κ. Μπακογιάννη ούτε την αποστασιοποίηση του ακροδεξιού ακροατηρίου, λόγω επικράτησης πιο μετριοπαθών φωνών.

Ο εχθρός των νοικοκυραίων έπρεπε να αναζητηθεί λοιπόν στους γηγενείς, που δεν ήταν άλλοι από τους φοιτητές και τους νεολαίους. Η επιχείρηση στη ΑΣΟΕΕ την περασμένη Κυριακή σκοπό είχε να παρουσιάσει κάποια άδεια μπουκάλια, μερικά σκουπόξυλα και κάποια ρούχα ως ένα «οπλοστάσιο», που θα χρησιμοποιούνταν μάλιστα εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Έτσι η κοινή γνώμη θα έβρισκε ένα νέο θέμα στο σίριαλ «νόμος και τάξη» και τα νομοσχέδια για τη ΔΕΗ και την εγγυοδοσία τραπεζών και «κορακιών» στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» θα προχωρούσαν χωρίς πρόβλημα.

Αυτό που υποτίμησαν οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης ήταν η αντίδραση τη Δευτέρα το πρωί. Η παρουσία των φοιτητών, που απαιτούσαν το αυτονόητο, να παραμείνει, δηλαδή, η σχολή ανοιχτή, και το κυριότερο η προσπάθεια απομάκρυνσής τους με βίαιο τρόπο από την αστυνομία μετέβαλε τα δεδομένα άρδην. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα με την προσαγωγή δύο φοιτητών, του ενός μάλιστα το βράδυ της Δευτέρας, ύστερα από έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του.

Για πολλούς από εμάς τους μεγαλύτερους σε ηλικία, η όλη πρακτική θύμισε την εποχή της δικτατορίας, όπου η ασφάλεια μάζευε ανθρώπους από τα σπίτια τους κατά το δοκούν. Τις όποιες αμφιβολίες μπορεί να είχαμε έσπευσαν να διαλύσουν διάφοροι «πουθενάδες», που παρίσταναν τους πανεπιστημιακούς δασκάλους στα κανάλια. Μέσα στην άγνοιά τους, αυτοί οι «κύριοι» ζήτησαν έλεγχο ταυτοτήτων στις σχολές. Μας θύμισαν έτσι την εποχή της δικτατορίας, όπου οι ασφαλίτες ζητούσαν ταυτότητες από τους φοιτητές στις σχολές του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Πολυτεχνείου. Όσο και αν η αξεπέραστη γαλάζια «κηπουρός» κ. Μιχαηλίδου έβαλε μια εύθυμη πινελιά στο όλο θέμα με τη δήλωσή της για πιθανή φύλαξη όπλων του Συριακού Στρατού στον χώρο της ΑΣΟΕΕ, τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά για να περάσουν στην πλάκα.

Τα δύο τρίτα των φοιτητικών συλλόγων προχώρησαν σε καταλήψεις των σχολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της πόλης. Το συντονιστικό των φοιτητών είναι πλέον μια πραγματικότητα και παρά τη θλιβερή δήλωση του ΚΙΝΑΛ υπέρ της επέμβασης της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και την εκκωφαντική σιωπή του κ. Τσίπρα, που κρύβεται πίσω από δηλώσεις του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φίλη, η πραγματικότητα στα πανεπιστήμια είναι πλέον πολύ διαφορετική από ό,τι ήταν μία εβδομάδα νωρίτερα. Το κυριότερο όμως είναι ότι και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ για την αποτροπή του ξεπουλήματος του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και οι αντιδράσεις στο σχέδιο «Ηρακλής» δεν έχουν πλέον επετειακό χαρακτήρα. Ο κ. Μητσοτάκης, η κ. Κεραμέως και ο κ. Χρυσοχοΐδης φαίνεται ότι ξύπνησαν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, που με τόσο κόπο είχε θέσει εν υπνώσει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια δεν φταίνε μόνο αυτοί για την αλλαγή των διαθέσεων του κόσμου, που έχει αρχίσει να διαφαίνεται. Η κρίση είναι τόσο έντονη και οδυνηρή που δύσκολα κάποιος μπορεί να μείνει απαθής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γεγονός ότι στο πλαίσιό της παρατηρούνται και αντιθέσεις στο ίδιο το αστικό μπλοκ είναι η καλύτερη απόδειξη. Αυτές οι αντιθέσεις ήρθαν στην επιφάνεια την Πέμπτη 14 Νοέμβρη με το άρθρο των «Financial Times», που μιλάει ανοιχτά για χαριστικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς το τραπεζικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Το χειρότερο όμως είναι ότι το συγκεκριμένο άρθρο υπαινίσσεται ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Είναι, το λιγότερο, εξοργιστικό, την ίδια ώρα που προσάγονται φοιτητές με ανύπαρκτες κατηγορίες, οι υποτιθέμενοι φύλακες του «νόμου και της τάξης» να κάνουν πλάτες σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αυτά γίνονται πλέον προφανή σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους.


Σχολιάστε εδώ